جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۳۰ - ۰۷ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۱۸۶۵
اقتصاد کلان

نورافکن شفافیت روی بودجه ٩٨

لایحه بودجه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
رئیس جمهور همچنان بر نظارت افکار عمومی بر بودجه تاکید دارد، چهره‌های اقتصادی کشور در انتظار شفافیت بیشترند، اما دستاورد شفافیت بودجه چیست؟

اگر بخواهیم به رویه چند ‌سال گذشته دولت اعتماد کنیم، چیزی تا ارایه لایحه بودجه‌ سال آینده نمانده است. ‌سال گذشته همین روزها بود که لایحه بودجه ‌سال ٩٧ همزمان با ارایه به مجلس به خروجی رسانه‌ها هم رسید؛ اتفاقی بی‌سابقه که نحوه خرج‌کرد نزدیک به یک‌سوم پول جاری در مملکت را جلوی چشم مردم گذاشت و کاری کرد که تا ماه‌ها جزییات بودجه و سهم هر نهاد و دستگاه و همین‌طور ماموریت‌های مختلف به یکی از اصلی‌ترین سوژه‌های گفت‌وگو در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی تبدیل شود. به فاصله کمی هم بازار مقایسه بودجه نهادها و ماموریت‌های مختلف با همدیگر داغ شد و تا الان که نزدیک به یک‌سال از این اقدام می‌گذرد هنوز هم اشاره به نحوه تقسیم بودجه بخشی از گفت‌وگوهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را به خودش اختصاص داده است. خیلی‌ها این اقدام دولت را ستایش کردند و خیلی‌های دیگر هم اسم خودزنی روی آن گذاشتند، چون به محض این‌که گرد و غبار بررسی بودجه خوابید، خیلی‌ها درباره تدوین آن انگشت اتهام را به سمت دولت گرفتند و خواستند که دولت در مورد نحوه توزیع بودجه شجاعانه‌تر عمل کند.

 

همین هم باعث شد که خیلی‌ها در مورد انتشار تمام جزییات بودجه‌ سال آینده از سوی دولت شک کنند، اما دبیر شورای اطلاع‌رسانی دولت در توییتی نوشت: «شفافیت بودجه ٩٧، ردیف‌های آن را به حوزه عمومی آورد، دستگاه‌ها و نهادها را زیر نورافکن قرار داد و به نقد شهروندان در شبکه‌های اجتماعی سپرد. حالا منتظر بودجه‌ای به مراتب شفاف‌تر از ‌سال ٩٧ باشید، شفاف‌تر و عملیاتی‌تر، به قول آقای رئیس‌جمهوری مسأله بودجه را رها نکنیم.»

 

از آن طرف، زمان خیلی کمی هم از دستور مستقیم وزیر تازه منصوب شده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای انتشار اسامی و مسئولیت‌های مدیران شستا (شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی) و جنجالی که این افشاگری به راه انداخت، می‌گذرد. حرف‌های دبیر شورای اطلاع‌رسانی دولت و عملکرد همین چند وقت اخیر دولت را که کنار هم بگذاریم، می‌بینیم با وجود همه فشاری که این رویه بر دولت وارد می‌کند، قرار نیست قوه مجریه از آن دست بکشد. پس این سوال به وجود می‌آید که دلیل ادامه این روند چیست و تلاش برای شفاف‌سازی، آن هم در کوران جنگ اقتصادی که دولت در آن قرار دارد چه سودی عاید دولت می‌کند؟

 

فرشاد مومنی، اقتصاددان در جواب این سوال به «شهروند» می‌گوید: «شفافیتی که دولت در ماجرایی مانند بودجه دنبال کرد، اگرچه در کوتاه‌مدت و در ظاهر ممکن است به زیان خودش تمام شود، اما در بلندمدت نه فقط به دولت بلکه به حاکمیت کمک می‌کند. بنابراین نباید به دنبال دیدن تاثیرات مستقیم و کوتاه‌مدت باشیم، البته تلاش برای آدرس درست دادن به مردم و توجه دادنشان به حیطه اختیارات دولت شاید از تاثیرات کوتاه‌مدت آن باشد. از طرفی با فشار رسانه‌ها و افکار عمومی ممکن است دست دولت را برای دست‌زدن به یکسری اقدامات محدود در حوزه توزیع بودجه باز کند.»

 

او ادامه می‌دهد: «یادمان باشد که در نیمه دوم قرن ۱۸ که کشورهای اروپای غربی همتراز بودند، انگلستان به دلیل آن‌که رفتارهای مالی خود را شفاف کرد، تبدیل به پیشگام انقلاب صنعتی شد. علم اقتصاد به ما می‌گوید که رابطه بسیار عمیقی بین شفافیت و نظام منضبط مالی با توسعه‌یافتگی وجود دارد. به همین دلیل هم فکر می‌کنم که مهمترین راه توسعه ایران اصلاح نظام بودجه‌ریزی کشور است. نخستین قدم برای اصلاح این نظام هم به دست آوردن قدرت اصلاح است و برای به دست آوردن این قدرت باید از طریق شفافیت پای افکار عمومی را وسط کشید. فشار افکار عمومی می‌تواند دست دولت را برای تغییر روند بودجه‌ریزی بازتر کند.»

 

فرشاد مومنی تأکید می‌کند که دولت برای برقراری نظم درونی خودش و کوتاه کردن دست سهم‌خواهان هم به شفافیت نیاز دارد. او می‌گوید: «همه توافق داریم که اقتصاد ما یک اقتصاد رانتی است؛ اقتصادی که در آن حاشیه‌ها به متن اصلی غلبه می‌کند. درواقع اقتصاد رانتی یکی از اصلی‌ترین نتایج عدم شفافیت است و زیر سایه آن زندگی می‌کند. در بودجه ما دو سوم اعتبارات متعلق به شرکت‌هاست و ٩٠‌درصد آن یک‌سوم باقیمانده هم هزینه‌های جاری اجتناب‌ناپذیر است. بنابراین دولت با وجود این‌که اسمش سر زبان‌هاست و هدف تمام توقعات قرار دارد، عملا اختیار مالی چندانی ندارد.

 

پس اگر دولت بخواهد دست خودش را باز کند و از طرفی اعتبارات را در مسیر توسعه و اجرای برنامه‌هایی که به مردم وعده اجرا شدنشان را داده، بیاورد چاره‌ای جز تغییر نظام بودجه‌ریزی ندارد. شفافیتی که تا امروز دولت دنبال کرده در مسیر اعمال همین تغییرات است و اگر ادامه پیدا کند در میان‌مدت و بلندمدت می‌تواند کارگشا باشد.»مومنی ادامه می‌دهد: «چند وقت پیش به یکی از اعضای فراکسیون شفافیت مجلس هم گفتم که اگر برای ‌سال آینده بودجه ١٠‌درصد هم شفاف‌تر شود، دستاورد بسیار بزرگی اتفاق افتاده است؛ دستاوردی که هم به دولت فعلی کمک می‌کند و هم افکار عمومی را به روندی عادت می‌دهد که دولت‌های آینده هم از آن استفاده می‌کنند.»

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش