چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۱۰:۱۳ - ۱۳ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۳۳۹۲
اقتصاد کلان

بالاخره خط فقر کجاست؟

فقر,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

وقتی می‌گوییم فقیر لزوما کودکان کار و یا افراد ناتوان در تامین مخارج معیشتی خود نیستند. کافی است کمی دقیق‌تر نگاه کنیم، تا خانوارهایی را ببینیم که به سختی می‌توانند از پس حداقل امکانات زندگی‌شان برآیند.

 

 امروزه تعریف‌های مختلفی از فقر را می‌شنویم و خط فقر از دید افراد با یکدیگر متفاوت است. از یک طرف کارمندانی که دخل و خرج‌شان با‌ یکدیگر همخوانی ندارد و حقوق به حساب‌شان واریز نشده آن را خرج زندگی کرده‌اند، خود را زیر خط فقر می‌دانند، از طرفی دیگر افرادی هستند که قناعت پیشه کرده‌اند و گذراندن زندگی با حداقل امکانات را پذیرفته‌اند. کارشناسان و صاحب‌نظران هم در این‌باره اختلاف نظر دارند و تعریف‌شان از تعیین خط فقر متفاوت است.

 

اخیرا رسول خضری، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفته در تهران خط فقر به ۱۰ میلیون تومان و در شهرستان‌ها به ۵ میلیون تومان نزدیک می‌شود. اگر این صحبت صحت داشته باشد، به نظر می‌رسد بیش از نیمی از افراد جامعه در گروه فقرا جای می‌گیرند و این شرایط شامل حال قشر متوسط هم می‌شود. جعفر خیرخواهان، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در واکنش به انتشار این اعداد و ارقام به «ابتکار» می‌گوید: وقتی خبر تعیین خط فقر و ارقامی که اعلام شد را شنیدم، بسیار تعجب کردم.

 

نمی‌دانم انگیزه افراد در اعلام چنین ارقامی چیست؟ اما باید بگویم که این اعداد و ارقام مبنا درستی ندارد و این مسئله بسیار عجیب است. ما در کشور ثروتمندی مثل سوئیس و یا آمریکا که زندگی نمی‌کنیم که بتوانیم این اعداد را بگوییم. به هرحال درآمد سرانه کشور یک رقم مشخصی است. این طبیعی است که هر کسی تمایل دارد که خط فقر به عنوان مثال همان ۱۰ میلیون تومان باشد و کسی هم زیر آن ۱۰ میلیون قرار نگیرد، اما شرایط این‌گونه نیست و عددی اعلام می‌شود که اکثریت مردم را زیر آن خط قرار می‌دهد که هیچ کمکی هم در این زمینه نمی‌کند و هیچ قدرت و توانی هم نیست که افراد را بالاتر از خط تعیین‌شده برسانیم.

 

وی می‌افزاید: منتشر شدن چنین ارقامی تنها باعث بالا رفتن انتظار و توقع در میان کارگران، فقرا و حتی قشر متوسط جامعه می‌شود و در این شرایط مردم از دولت انتظار پیدا می‌کنند و مسئله اینجاست که امکان تامین و رساندن افراد به آن سطح هم نیست. پس در نتیجه تعیین خط فقر به این‌صورت هیچ تاثیر و فایده‌ای برای افراد نخواهد داشت و نمی‌دانم این ارقام با چه استنادی اعلام شده است. 

 

خیرخواهان انواع خط فقر را بررسی می‌کند و می‌گوید: باید ببینیم خط فقری که مشخص می‌شود چه خط فقری است، ما تعاریف مختلفی از خط فرق داریم. یک نوع خط فقر شدید داریم که در آن شرایط فرد از حداقل‌های زندگی بهره‌مند می‌شود و تنها می‌تواند ادامه حیات بدهد و زنده بماند. این نوع فقر بیشتر در کشورهای آفریقایی تعریف شده است. خط فقر مطلق نوع دیگری است که با توجه به اینکه درآمد افراد به‌طور متوسط چه مقدار است، آن مقدار نباید پایین‌تر از میانگین مشخص شده باشد.

 

به‌عنوان مثال اگر میانگین درآمد جامعه ۲ میلیون تومان باشد، افرادی که کمتر از نصف و پایین‌تر از میانگین را داشته باشند، می‌توانیم بگوییم که این افراد درگیر فقر مطلق هستند، به‌طور کلی وضعیتی که در آن افراد از منابع ضروری برای ادامه زندگی محروم هستند. فقر نسبی هم به همین صورت است و به نداشتن سطحی معمول از منابع یا درآمد در مقایسه با سایر افراد جامعه اشاره دارد. در مجموع تعیین خط فقر نیازمند محاسبه دقیق و آمارهای گسترده است.

 

خیرخواهان با اشاره به مولفه‌های تاثیرگذار در تعیین خط فقر می‌گوید: مولفه‌های تاثیرگذار در تعیین خط فقر بستگی به تعاریف ما از فقر دارد. در حال حاضر برای اینکه آمار خط فقر واقعی‌تر و بهتر باشد، تنها درآمد را ملاک نمی‌دانند و برای اینکه سایر مسائل هم مطرح شود خط فقر چند بعدی را درنظر گرفتند. اینکه ابعاد را چگونه تعریف کنیم هم با یکدیگر متفاوت است. اما در مجموع فرد باید دارای یک حداقل متراژ برای سرپناه باشد، از نظر تغذیه باید هر چند روز یک‌بار بتواند غذای گوشتی بخورد و امکانات مناسب برای بهداشت و سلامت را داشته باشد.

 

وقتی تمام این مولفه‌ها را یک‌جا جمع کنیم افرادی که از این ویژگی‌ها محروم باشند زیر خط فقر هستند و بر حسب محاسبه‌هایی تعیین می‌کنند که خط فقر در کجا قرار داشته باشد. شاید این رقم اعلام شده به دلیل چند برابر شدن قیمت دلار بوده و با توجه به دلار این رقم اعلام شده است.

 

او ادامه می‌دهد: باید بگویم که تعریف خط فقر ربطی به دهک ندارد. برای محاسبه و تعیین خط فقر برفرض ما افراد جامعه را با توجه به امکاناتی که دارند ردیف می‌کنیم، از ضعیف‌ترین تا قوی‌ترین! و بعد خطی را مشخص می‌کنیم و طبق آن جایگاه افراد با درآمدهای‌شان را مشخص می‌کنیم. اگر ما این خط را بالا بگیریم به این معناست که افراد زیر این خط در فقر به سر می‌برند و در این شرایط تعداد زیادی از افراد را جزو گروه فقرا بدانیم. هرچه این خط پایین باشد تعداد فقرا کمتر می‌شوند و همان‌طور که گفتم هرچه خط را بالا ببریم فقرا را بیشتر کرده‌ایم.

 

کیمیا نجفی 

 

ebtekarnews.com
  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش