سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۰:۴۴ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۴۴۴۰
اقتصاد کلان

گزارشی از عملکرد پولی و مالی دولت؛

نقدینگی در نقطه جوش

پول,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
بانک مرکزی با وقفه بیش از دوماهه، گزیده آمارهای اقتصادی آبان‌ماه را منتشر کرد. ارقام عمده پولی نشان می‌دهد حجم نقدینگی از میزان پیش‌بینی‌شده برای امسال هم بیشتر شده و درحالی‌که برآورد می‌شد، تا پایان سال میزان نقدینگی به هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان برسد.

 به گزارش شرق، نقدینگی در هشتمین ماه سال به هزار و ۷۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده و مجموعا در هشت‌ماهه ابتدایی امسال، معادل ۱۹۵هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید وارد اقتصاد ایران شده است؛ یعنی به‌طور میانگین خلق روزانه حدود ۷۹۴ میلیارد تومان نقدینگی که البته بخش عمده این حجم مربوط به سپرده‌های به اصطلاح قفل‌شده در بانک‌هاست نه پول پرقدرت جاری در اقتصاد. عملکرد ارقام بودجه هشت‌ماهه امسال در این گزارش، چندان مناسب نیست.

 

درحالی‌که پیش‌بینی شده بود در هشت‌ماهه امسال، دولت ۹۸ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی به دست آورد، در این مدت فقط ۶۷ هزار میلیارد تومان از آن محقق شده است. تراز عملیاتی هم در شرایط سختی است؛ طبق مصوبه هشت‌ماهه امسال تراز عملیاتی باید منفی ۵۲ هزار میلیارد تومان باشد اما با تعمیق اختلاف درآمدهای دولت(غیر از درآمدهای نفتی و سرمایه‌ای) با هزینه‌های جاری، تراز عملیاتی به منفی ۹۴ هزار میلیارد تومان رسیده که تقریبا ۱۷هزار میلیارد تومان بیشتر از میزان مصوب تراز عملیاتی برای کل سال ۹۷ است.  

 

کسری ۹۴ هزارمیلیاردی تراز عملیاتی

اگرچه در اکثر کشورهای دنیا آمار ارقام پولی و مالی دولت به‌طور هفتگی منتشر می‌شود، بانک مرکزی این اطلاعات را به‌صورت ماهانه منتشر می‌کرد اما حالا در همین انتشار ماهانه هم دچار وقفه‌های طولانی شده است؛ به‌طوری‌که گزیده آمارهای اقتصادی آبان‌ماه با چند ماه تأخیر در اواسط بهمن‌ماه منتشر شد. بر اساس این آمار، درآمدهای مالیاتی در هشت‌ماهه امسال با کسری ۲۸ هزار میلیاردتومانی همراه شده و تراز عملیاتی بودجه به شکل نگران‌کننده‌ای افزایش یافته است.

 

تراز عملیاتی شاخص نشان‌دهنده کسری‌‌ است که از سبقت هزینه‌ها از درآمدها ناشی می‌شود. البته این درآمدها شامل همه عایدی‌های دولت در طبقه اول یعنی درآمدهای واقعی (مالیات، گمرک و جریمه و...) و طبقه دوم یعنی واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای (فروش نفت و املاک و شرکت‌ها) به استثنای واگذاری اوراق مالی می‌شود.

 

هرچقدر هزینه‌های جاری از طریق درآمدهای واقعی تأمین شود، میزان تراز عملیاتی کمتر خواهد بود اما میزان تراز عملیاتی فعلی نشان می‌دهد دولت تا حد زیادی نتوانسته  هزینه‌های جاری خود را با درآمدهای واقعی پرداخت کند. درحالی‌که برای سال ۹۷ تراز عملیاتی منفی ۷۷ هزار میلیاردتومانی مصوب کرده بود، در هشت‌ماهه امسال تراز عملیاتی با رشد ۴۶درصدی به منفی ۹۴ هزار میلیارد تومان رسیده است. این آمار نشان‌دهنده یک کسری بزرگ است که جبران آن چندین سال زمان می‌برد.

 

از دیگر نکات جالب‌توجه در گزارش گزیده آمارهای اقتصادی، ارقام مندرج برای حساب سرمایه بانک‌هاست. در آبان‌ماه امسال حساب سرمایه سیستم بانکی نسبت به اسفندماه سال گذشته ۲۷ درصد کاهش داشته است.حجم نقدینگی اعلام‌شده نیز از دیگر آمار نگران‌کننده این گزارش است. ارقام عمده پولی نشان می‌دهد نقدینگی در آبان‌ماه به سطح ۱۷۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. سهم شبه‌پول از این حجم از نقدینگی معادل ۸۵.۸ درصد و برابر با ۶. ۱۴۸۰ هزار میلیارد تومان است. سهم دیگر جزء پولی، یعنی «پول» نیز معادل ۲۴۴ هزار میلیارد تومان گزارش شده است.

 

رشد شتابان حجم نقدینگی

بسیاری از کارشناسان، مسبب اصلی تورم بالا در سال جاری را به رشد نقدینگی در سال‌های اخیر نسبت می‌دهند. فرضیه‌ای که مطابق با تئوری‌های اقتصادی است و در تاریخ اقتصاد ایران نیز برای اولین بار نیست که مصداق عینی پیدا می‌کند. نقدینگی در سال‌های اخیر همواره رشد قابل‌توجهی داشته و در سال‌ جاری نیز رشد نقطه‌به‌نقطه نقدینگی در سطح سال گذشته و در حوالی ۲۰ درصد بوده است.

 

رشد نقدینگی در آبان ۹۷ (افزایش سطح نقدینگی در آبان ۹۷ نسبت به آبان ۹۶) بر اساس داده‌های بانک مرکزی به ۲۱.۱ درصد رسیده است. مجموعا در طول هشت ماه ابتدایی سال ۹۷، معادل ۲. ۱۹۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید در اقتصاد ایران تزریق شده است؛ یعنی به‌طور میانگین خلق روزانه حدود ۷۹۴ میلیارد تومان نقدینگی. اما در آخرین ماه گزارش‌شده، تحولات نقدینگی کدام سمت‌و‌سو را نشان می‌دهد؟ مطابق گزارش بانک مرکزی، نقدینگی در آبان‌ماه ۹۷ نسبت به ماه قبل از آن، ۹. ۱ درصد افزایش داشته است.

 

این در حالی است که در هفت ماه ابتدایی سال‌ جاری، نقدینگی به‌طور متوسط رشد ماهانه ۳.۱ درصد را ثبت کرده بود. ازاین‌رو در آبان‌ماه، نقدینگی رفتار تندتری را نسبت به میانگین هفت‌ماهه نشان می‌دهد. از طرفی رشد ماهانه نقدینگی از سطح ۸.۲ درصد در مردادماه تا سطح ۳.۱ درصد در مهر، عقب‌نشینی کرد؛ اما ادامه این روند کاهشی در آبان شکسته شد. بنابراین آبان‌ماه را می‌توان دارای سیگنالی از رفتار افزایشی نقدینگی عنوان کرد. برخی کارشناسان دلیل عمده این افزایش را تزریق اعتبار برای جبران خسارت مؤسسات مالی و اعتباری غیرمجاز می‌دانند.

 

در متغیرهای عمده پولی، آنچه تفاوت را در سال جاری نسبت به سال‌های قبل رقم زده، رشد شتابان پول بوده است اما در پاییز این روند با تغییر روبه‌رو شده است. رشد نقطه‌به‌نقطه پول که در آبان ۹۷ نسبت به آبان ۹۶ معادل  ۴۳ درصد گزارش شده، حجم پول به میزان ۶.۲۵ درصد تقویت شده است؛ درحالی‌که در همین بازه زمانی در سال گذشته قدرت «پول» ۶.۴ درصد افزایش یافته بود. همچنین از ۲. ۱۹۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید خلق‌شده در هشت ماه اول سال، سهم پول حدود ۹.۴۹ هزار میلیارد تومان، یعنی بیش از ۲۵ درصد بوده است.

 

درحالی‌که از نقدینگی جدید خلق شده در همین بازه زمانی در سال گذشته، سهم پول حدود ۴.۴ درصد بود. اگر از فروردین‌ماه (به علت تعطیلات طولانی‌مدت و خواب پول در بانک‌ها) فاکتور بگیریم، از آبان‌ماه ۹۶ تا شهریور ۹۷، همواره رشد ماهانه پول از شبه‌پول بیشتر بوده اما پاییز ۹۷ نگذاشت عمر این روند به یک سال برسد؛ در هر دو ماه ابتدایی پاییز، رشد ماهانه شبه‌پول از پول بیشتر بوده است.

 

  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش