شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳
۱۶:۱۷ - ۲۰ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۵۱۳۸
اقتصاد کلان

اپلیکیشن اعلام قیمت و چند پرسش/سامانه اطلاع‌رسانی یا مجوز گران‌فروشی؟

موادغذایی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
تهران- ایرناپلاس- پس از نوسانات قیمت کالاهای مختلف در بازار، دولت از طریق وزرات صمت و سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، وارد عمل شده تا قیمت‌ ۱۰۰ قلم کالای اساسی را از طریق سامانه اطلاع‌رسانی قیمت کالا و خدمات، شفاف کند.

نظرات مختلفی درباره ورود دولت‌ها به مسئله قیمت‌گذاری کالاها و خدمات، توزیع آنها و نظارت بر بازار وجود دارد. تجربه تاریخی اقتصاد کشور نشان می‌دهد دولت‌ها معمولاً تعیین‌کننده قیمت، ناظر بر بازار و به دنبال تنبیه تولید یا عرضه‌کنندگانی بوده‌اند که نرخ‌های تعیین شده را رعایت نمی‌کردند.

قیمت‌ها در ایران چگونه تعیین می‌شوند؟

موادغذایی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

مراکز متعددی برای تعیین قیمت کالا و خدمات وجود دارد. اتحادیه‌ها معمولاً هر سال قیمت‌های مورد قبول را به واحدهای صنفی اعلام می‌کنند. برخی قیمت‌ها نیز خارج از تشکل‌ها تعیین می‌شوند؛ مانند نرخ‌نامه‌هایی که سازمان میادین میوه و تره‌بار اعلام می‌کند. دولت نیز با استفاده از کارگروه و ستاد تنظیم بازار در قیمت‌گذاری دست دارد.

در عین حال، سامانه جدید خود را سامانه اطلاع‌رسانی معرفی‌ می‌کند و سه قیمت را به نمایش می‌گذارد: ارزان‌ترین و گران‌ترین قیمت کالا که از سطح کشور جمع‌آوری می‌شود و قیمت عرف که بر اساس هزینه‌های تولید یا قیمت مصوب اعلام می‌شود. بخش خدمات نیز تا این لحظه فعالیت خود را آغاز نکرده است. در این سامانه علاوه بر اطلاع از قیمت‌ها، می‌توان موارد گران‌فروشی را گزارش داد.

از تلفن ثبت شکایت تا اپلیکشین اطلاع‌رسانی

سال‌ها پیش، یعنی زمانی که وزارت بازرگانی داشتیم، اطلاع‌رسانی قیمت‌ها با استفاده از تلفن گویای ۱۲۴ که به ستاد خبری سازمان‌های بازرگانی هر استان متصل بود، موارد مربوط به گران‌فروشی، کم‌فروشی، احتکار و مانند این را با استفاده از گزارش‌های مردمی دریافت می‌کرد. در سال ۱۳۹۱ وب‌سایت ۱۲۴، شروع به اطلاع‌رسانی درباره قیمت کالاهای پرمصرف کرد تا مرجعی برای قیمت‌ها در اختیار مردم باشد.

موادغذایی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

در حال حاضر نیز این سامانه، اطلاع‌رسانی قیمت‌ها را هم از طریق وب‌سایت و هم از طریق اپلیکیشن آسان پرداخت انجام می‌دهد و کالاهای بیشتری را پوشش می‌دهد.

سامانه جدید چگونه کار می‌کند؟

قیمت کالاها در ۶ دسته‌بندی کلی کالاهای اساسی و مواد غذایی، لوازم مصرفی خودرو، لوازم بهداشتی، لوازم خانگی، مصالح ساختمانی و لوازم تحریر در این سامانه اطلاع‌رسانی می‌شود. با انتخاب هر گروه کالایی، می‌توان دسته‌بندی‎‌های بیشتری را مشاهده کرد و با انتخاب هر کالا، نمودار تغییرات قیمت، قابل مشاهده است.

مسئله اصلی درباره سامانه یاد شده این است که قیمت‌های اعلام‌ شده، قیمت‌های واقعی هستند یا قیمت‌هایی که دولت می‌خواهد؟ برای بررسی این مسئله می‌توانیم چند کالا را بررسی کنیم.

قیمت مورد نظر در دسترس نیست

در تاریخ ۱۵ مرداد، حداقل قیمت شکر ۳۴۰۰ تومان و حداکثر قیمت آن، ۵۴۰۰ تومان اعلام شده است. قیمت‌های حداقل و حداکثر، از سطح کشور جمع‌آوری شده‌اند. اما نحوه محاسبه آنها مشخص نیست و به همین دلیل ممکن است با قیمت‌هایی که در مغازه‌ها یا فروشگاه‌ها می‌بینیم، متفاوت باشد. آیا در جمع‌آوری این قیمت‌ها، هم مناطق روستایی و هم شهری پوشش داده شده‌ است؟ میانگینِ حداقل و حداکثر قیمت‌ها به دست آمده یا حداقل و حداکثر قیمت گزارش شده است؟

سومین مورد، قیمت عرف است که بر اساس هزینه تولید یا قیمت مصوب اعلام می‌شود. قیمت عرف شکر، در تاریخ ۱۵ مرداد، ۳۴۰۰ تومان اعلام شده که مطابق با حداقل قیمت است. اختلاف قیمت عرف و حداکثر قیمت هم سؤال‌برانگیز است. دلیل این اختلاف قیمت چیست؟ کیفیت، سودجویی، مسائل زنجیره توزیع، کمبود کالا یا هزینه بالای تولید؟

سامانه اطلاع‌رسانی یا مجوز گران‌فروشی؟

مورد دیگر را از لوازم خانگی انتخاب کردیم و سراغ یخچال و فریز ۲۴ فوت تولید داخل رفتیم. حداقل قیمت برای این کالا ۹ میلیون تومان و حداکثر قیمت، ۹ میلیون و ۴۸۹ هزار تومان اعلام شده است و قیمت عرف، خالی مانده است. در اینجا هم سؤال‌هایی وجود دارد. اولین مورد، اختلاف اندک بین حداقل و حداکثر قیمت است که بررسی‌های میدانی، اختلاف بیشتری را نشان می‌دهد.

دومین مورد، حداقل قیمت اعلام شده است که باز هم بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد حداقل قیمت، از عدد اعلام شده کمتر است. حال سؤال اینجاست که این نوع نحوه اعلام قیمت، مجوزی برای گران‌فروشی نخواهد بود؟ سومین مورد، نادیده گرفتن برندهای مختلف است. آیا دست‌اندرکاران این مجموعه نمی‌توانستند قیمت‌ها را به تفکیک برند اعلام کنند؟ این مورد در تمام دسته‌بندی‌ها به غیر از برخی مواد غذایی مانند میوه و سبزیجات که معمولاً بر اساس نوع و نه برند، گروه‌بندی می‌شوند، وجود دارد.

رابطه دولت با قیمت‌گذاری

گاهی اوقات، حداکثر قیمت مصوب دولت آن‌قدر پایین است که تولیدکننده را از بازار، خارج می‌کند. گاهی قیمت متناسب با توان مصرف‌کننده اعلام می‌شود، اما در بازار چنین قیمت‌هایی وجود ندارد. اطلاع‌رسانی و جمع‌آوری روند قیمتی یک کالای خاص، فعالیتی است که شاید بتوان به عهده دولت گذاشت؛ اینکه افراد بدانند چه کالایی با چه قیمتی خرید و فروش می‌شود، مانع از سودجویی در زنجیره توزیع می‌شود و از طرف دیگر، اطلاع از تغییرات قیمتی، علامت‌دهی خوبی به تولیدکننده، توزیع‌کننده و مصرف‌کننده دارد، اما واقعاً لازم است دولت وارد مقوله قیمت‌گذاری شود؟

به جز در موارد خاص، توصیه نمی‌شود دولت، قیمت‌گذار باشد. وظیفه‌ای که انتظار می‌رود دولت‌ها بر عهده گیرند، فراهم کردن شرایط تولید و بهبود محیط کسب‌وکار است تا تولیدکننده بتواند فعالیت خود را با کمترین مانع و بیشترین بازدهی انجام دهد. در طرف دیگر نیز حفظ ارزش پول ملی و استفاده از سیاست‌های جبرانی برای حفظ و ارتقای قدرت خرید مصرف‌کنندگان قرار دارد. با این حال اطلاع‌رسانی قیمت‌های واقعی، روشی است که می‌تواند مانع سودجویی و گرانفروشی شود

irna.ir
  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش