شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳
۱۰:۲۹ - ۰۹ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۲۲۳۸
اقتصاد کلان

سرنوشت جیب‌های خالی/ ۶ پرسش درباره رابطه مردم و بی‌پولی

بحران مالی در زندگی عمومی مردم,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

عدد نقدینگی به بالاتر از ۱۹۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. سرعت متوسط رشد نقدینگی ۲۳ درصد برآورد شده است. ۱۵,۱ درصد این نقدینگی به‌صورت اسکناس در اختیار مردم است. این عدد در سال ۹۵ کمتر از ۱۳ درصد بود. اطلاعات آماری بانک مرکزی تأیید می‌کند تا پایان سال گذشته نسبت سپرده‌های کوتاه‌مدت به بلندمدت حدود ۶۶.۵ درصد بوده است.

تورم ۴۲ درصدی کالاها و ۶۸ درصدی دخانیات و ۴۳ درصدی مواد خوراکی و آشامیدنی دلیل کافی برای بروز بحران مالی در زندگی عمومی مردم به‌حساب می‌آید. قدرت خرید حداقل حقوقی که از سوی وزارت کار تعیین‌شده در مردادماه امسال به‌اندازه تأمین نیازهای ۱۰ روز یک خانوار رسیده است. خانوارهای طبقات کارگری و نسبتاً محروم موقعیت زیست خود در شهرها را در خطر می‌بینند. آن‌ها با درآمدهای متوسط کمتر از ۴ میلیون تومان امکان اسکان در شهرهای بزرگ مانند تهران را ندارند. به اندازه هرماه که نرخ تورم بیش از گذشته افزایش می‌یابد، زندگی جاری آن‌ها دچار بحرانی عمیق‌تر می‌شود. گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد نرخ پس‌انداز شهروندان به کمترین میزان طی دو سال گذشته رسیده و هم‌زمان حساب‌های سپرده عادی مردم به سپرده‌های دریافت‌کننده نرخ سود تبدیل‌شده است. اما دقیقاً در دخل‌وخرج مردم چه می‌گذرد؟

مردم واقعاً پول‌دارند؟

عدد نقدینگی به بالاتر از ۱۹۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. سرعت متوسط رشد نقدینگی ۲۳ درصد برآورد شده است. ۱۵,۱ درصد این نقدینگی به‌صورت اسکناس در اختیار مردم است. این عدد در سال ۹۵ کمتر از ۱۳ درصد بود. اطلاعات آماری بانک مرکزی تأیید می‌کند تا پایان سال گذشته نسبت سپرده‌های کوتاه‌مدت به بلندمدت حدود ۶۶.۵ درصد بوده است. این عدد یعنی ۳۳.۵ درصد سپرده‌های مردم در حساب‌هایی قرار دارد که سود ماهیانه به آن‌ها تعلق می‌گیرد. نکته قابل‌توجه اینکه این عدد در سال ۱۳۹۵ ۱۰۹.۳ درصد بوده و در سال بعدی به ۴۶.۸ درصد رسیده است. بر این اساس در اسفندماه سال ۹۵ بخش قابل‌توجهی از سرمایه‌های در گردش مردم به شکل حساب کوتاه‌مدت بوده است.

موقعیت حساب‌های بانکی تأیید می‌کند که بخشی از مردم همچنان صاحب حساب‌های پس‌انداز قابل‌توجهی هستند ولی به دلیل رشد قیمت‌های بیش از ۱۰۰ درصدی در بازارهایی مانند مسکن، آن‌ها امکان سرمایه‌گذاری‌های جدید را از دست ‌داده‌اند. آخرین آمارها تأیید می‌کند تا پایان سال ۱۳۹۶ بیش از ۷۷ درصد خریدهای مسکن مربوط به افرادی بوده که حداقل یک معامله ملک در سابقه خودشان داشته‌اند. بنابراین افرادی در بازار مسکن مشارکت داشته‌اند که خانه اولی نبودند. طی یک سال و نیم گذشته به دلیل تغییر شرایط حاکم بر بازارهای سرمایه‌گذاری و مصرفی، امکان انتقال پول از طرف طبقه متوسط به این بخش‌ها کاملاً متوقف ‌شده است. همگی این آمارها نشان می‌دهد گردش پول در اختیار طیف گسترده‌ای از مردم نیست.

چرا تورم کسی را آزار نمی‌دهد؟

مردم ایران به‌طور متوسط سالیانه ۵۰۰ میلیون تراکنش بانکی انجام می‌دهند. طی یک ماه مبلغ تراکنش‌های انجام‌شده در تهران و فقط از خودپردازها بیش از یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان بوده است. طی همین دوره ۹ هزار میلیارد تومان تبادل هم از پایانه شعب به انجام رسیده است. این اطلاعات تأیید می‌کند با وجود نرخ تورم ۴۲ درصدی، سرعت گردش پول همچنان بالاست. بخش قابل‌توجهی از شکل هزینه‌های جاری مردم به‌صورت اینترنتی و با استفاده از کارت‌های بانکی صورت می‌گیرد.

به همین دلیل مردم کمتر احساس «پول خرج کردن» پیدا می‌کنند. درحالی‌که اگر خریدهای روزانه آن‌ها با اسکناس انجام می‌شد، موقعیت ذهنی آن‌ها نیز به‌هم می‌ریخت. بررسی وضعیت سبد خرید خانوارها تأیید می‌کند، تأمین نیاز روزانه بر مبنای معیار ۲ هزار کالری برای هر نفر و استفاده توزیع‌شده از اقسام مختلف غذایی مانند لبنیات، حبوبات و... به هزینه روزانه حداقل ۵۰ هزار تومان برای یک خانواده نیاز دارد. این در حالی است که حداقل حقوق وزارت کار امسال یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تعیین‌ شده است. بنابراین یک خانواده طبقه متوسط رو به پایین در صورت تأمین روزانه کالری تنها ۳۰۰ هزار تومان مازاد در اختیار خواهد داشت.

چه کسانی هزینه تورم را می‌دهند؟

از ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه‌ی پنهانی که دولت به مردم ایران پرداخت می‌کند، بخش قابل‌توجهی به‌صورت مستقیم به جیب دهک‌های ثروتمند می‌رود. آن‌ها در مورد یارانه‌های سوخت بیش از ۲۳ برابر بیش از طبقات دیگر مصرف می‌کنند. براین اساس دهک‌های اول تا سوم که از انواع یارانه‌های دولت کمترین بهره را می‌برند، دهک‌های چهارم تا هفتم هم از این یارانه‌ها به میزان ۳ برابر کمتر از دهک‌های هشتم تا دهم برخوردار هستند. این اطلاعات نشان می‌دهد، کمک‌های مالی دولت به دست اقشار مختلف نمی‌رسد و بنابراین آن‌ها برای تأمین نیازهایشان باید به جنگ تورم ۴۲ درصدی بروند.

شهرستانی‌ها چقدر زیر فشار هستند؟

هر اندازه وضعیت مالی خانواده‌های طبقه متوسط در تهران به آستانه هشدار رسیده، در برخی از شهرستان‌ها وخیم‌تر شده است. استان‌های چهارمحال و بختیاری، لرستان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و گلستان بالاترین نرخ تورم و بیکاری را به نام خود ثبت کرده‌اند. در این استان‌ها وضعیت معیشتی مردم به بحرانی‌ترین حد رسیده و بنابراین آن‌ها هم درآمدی در اختیار ندارند و هم‌زمان باید هزینه‌های اضافی را متحمل شوند.

آینده چه می‌شود؟

بررسی‌های آماری تأیید می‌کند باوجود کاهش نسبی قیمت دلار همچنان روند قیمت‌گذاری کالاهای مصرفی صعودی باقی‌مانده است. هم‌زمان نرخ تورم تولید به بیش از ۷۰ درصد رسیده و براین اساس در آینده نه‌چندان نزدیک باز هم قیمت برخی کالاهای مصرفی افزایش دوباره‌ای را تجربه می‌کنند.

هم‌زمان صنایع بزرگ، دولت و حتی بنگاه‌های بخش خصوصی توان مالی خود برای تأمین نیازهای عمومی شهروندان با کمک مشوق‌های مالی را از دست‌ داده‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت‌ها در سطح بالاتری به نسبت سال قبل قرار گرفته‌اند. در مردادماه سال ۱۳۹۷ نرخ تورم سالانه کل اقلام ۹,۷ درصد و برای اقلام خوراکی، آشامیدنی و دخانیات ۱۲.۱ درصد بود که در مردادماه امسال به ترتیب به ۴۳.۳ درصد و ۶۳.۳ درصد رسیده است. اتاق بازرگانی تهران گزارشی در این زمینه منتشر کرده و در آن نوشته است: «به نظر می‌رسد افزایش حدود ۲۲.۳ واحد درصدی نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در مرداد امسال عمدتاً از محل افزایش قیمت اقلام خوراکی و آشامیدنی بوده است. نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه کشور در مرداد امسال به نسبت مرداد سال قبل در سطح بالاتری قرار گرفته است. در مرداد سال قبل نرخ تورم نقطه‌ای کل اقلام ۱۹.۳ درصد بوده که در مردادماه سال جاری به ۴۱.۶ درصد رسیده است.

این نرخ برای اقلام خوراکی، آشامیدنی و دخانیات از ۲۶.۳ درصد به ۵۶.۶ درصد و برای غیرخوراکی‌ها و خدمات نیز از ۱۶.۶ درصد به ۳۵.۲ درصد رسیده است. در مجموع خانوارهای ایرانی در مرداد سال ۱۳۹۸، متحمل هزینه به‌مراتب بیشتری برای خرید اقلام موردنیازشان در قیاس با مرداد سال قبل شده‌اند.» براساس این اطلاعات داده‌های مرکز آمار ایران از شاخص قیمت مصرف‌کننده کشور نشان می‌دهد که در مردادماه سال ۱۳۹۸ این شاخص با رشد ۰.۶ درصدی نسبت به ماه قبل همراه بوده و از فروردین تا مرداد امسال تقریباً روند عمومی رشد ماهانه نزولی بوده است. با این‌ وجود پیش‌بینی‌ها در مورد آینده نرخ تورم خبر می‌دهد که احتمال رشد چندین‌باره قیمت‌ها وجود دارد.

تکلیف دولت چه می‌شود؟

درصورتی‌که موقعیت کسب درآمدهای نفتی تغییر نکند، دولت متحمل حداقل ۱۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه می‌شود. در اثر این کسری، احتمالاً بخشی از پروژه‌های عمرانی متوقف می‌شود و در نتیجه کارمندان و کارگران شرکت‌های پیمانکار با بحران دریافت حقوق خود از کارفرما مواجه می‌شوند.

بهراد مهرجو

sazandeginews.com
  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش