به گزارش انتخاب به نقل از رویترز، پیروزی بایدن در انتخابات ۳ نوامبر، این شانس را ایجاد کرده است که آمريکا بتواند مجددا به توافق برجام که تحت آن تحریم ها در ازای محدود شدن برنامه هسته ای ایران لغو شد، بپیوندد.
با این وجود بعید است که این اتفاق یک شبه رخ دهد و هنوز چشم اندازها نامشخص هستند و هر دو طرف تعهداتی مازاد بر برجام می خواهند.
ریال ایران در سال ۲۰۲۰ حدود ۵۰٪ از ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داده است که این امر خسارت اقتصادی ناشی از تحریم ها و ویروس کرونا را نشان می دهد، البته در اواخر اکتبر، با افزایش احتمال پیروزی بایدن در انتخابات آمريکا، ریال کمی از ارزش از دست رفته خود را بازیافت.
ترامپ در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته ای خارج شد و تهران با کاهش تهدات خود به این اقدام رییس جمهور آمریکا پاسخ داد.
موسسه مالی بین الملل (IIF) گفت که اگر آمريکا بیشتر تحریم های اقتصادی ایران را تا پایان سال ۲۰۲۱ لغو کند، اقتصاد ایران میتواند سال آینده به رشد ۴.۴ درصد برگردد.
IIF گفت در سال ۲۰۲۲ رشد اقتصاد ایران ۶.۹ درصد و در سال ۲۰۲۳، ۶ درصد خواهد بود و افزود که اگر صادرات نفت افزایش یابد، ایران میتواند ذخایر ارزی خود را تا پایان سال ۲۰۲۳ به ۱۰۹.۴ میلیارد دلار افزایش دهد.
تهران در مورد بازگشت شرکت هاي خارجی در دولت جدید آمريکا خوشبینانه صحبت کرده است، ولی عدم شفافیت مالی هنوز هم می تواند بر علاقه شرکت هایی را که پس از انعقاد قرارداد ۲۰۱۵ اقدام به سرمایه گذاری کرده اند ، تاثیر منفی بگذارد.
گاربیس ایرادیان، اقتصاددان ارشد IIF در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، گفت که جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی از ۸۹۰ میلیون دلار امسال به تدریج به بیش از ۶.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۵ افزایش می یابد.
ایرادیان اظهارکرد: با فرض برداشته شدن بیشتر تحریم ها در اواخر سال آینده، سرمایه گذاری مستقیم خارجی به احتمال زیاد در سال ۲۰۲۱، زیر ۲ میلیارد دلار باقی خواهد ماند و بیشتر پول آن از چین تأمین می شود.
او ادامه داد: "علاوه بر این، بیماری همه گیر کرونا باعث کاهش ورود سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سال ۲۰۲۱ می شود."
IIF گفت: "اگر اکثر تحریم ها باقی بماند" اگر چه اقتصادایران "در آستانه سقوط نیست" ولی شکننده باقی خواهد ماند.
با چنین سناریوی بدبینانه ای، اقتصاد ایران سال آینده ۱.۸٪ رشد خواهد داشت و ذخایر خارجی آن از حدود ۸۰ میلیارد دلار در سال جاری به ۴۶.۹ میلیارد دلار در پایان سال ۲۰۲۳ کاهش می یابد.
حدود ۹۰٪ از ذخایر ارزی رسمی ایران به دلیل تحریم های آمريکا در خارج از کشور مسدود شده است.
- 15
- 3