به گزارش ایسنا، قطعی برق کارخانجات تولیدی که به تقاضای کاذب سیمان و فولاد منجر شده ، قیمت هر پاکت سیمان را به ۷۰ تا ۱۰۰ هزار تومان رسانده و حتی برخی سازندگان از نرخ ۱۲۰ هزار تومان برای هر پاکت در مناطق جنوبی کشور خبر می دهند. قیمت میلگرد هم به کیلویی ۲۲ تا ۲۳ هزار تومان رسیده است. در این شرایط تخمین زده می شود که هزینه میلگرد شامل خرید، حمل و نقل و دستمزد ۱.۶ میلیون تومان از قیمت هر متر مربع مسکن را بخود اختصاص می دهد.
اواخر سال ۱۳۹۸ قیمت هر کیلوگرم میلگرد ۴۲۰۰ تومان بود که هم اکنون تقریبا شش برابر شده است. قیمت هر پاکت سیمان هم از ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان به بالای ۷۰ هزار تومان رسیده و هفت برابر شده است. سازندگان می گویند قطعا این نوسانات بر نرخ تمام شده واحدهای اقدام ملی مسکن تأثير می گذارد.
امروز با یکی از شرکتهای فروش سیمان در تهران تماس گرفتیم که قیمت هر پاکت سیمان تیپ ۲ را ۷۰ هزار تومان اعلام کرد. البته فروشنده گفت که به علت کمبود ۹۰ درصدی برق کارخانجات، سیمان به تعداد محدود وجود دارد و فقط به اندازه یک کامیون، آن هم در شهر تهران توزیع می شود و به شهرستانها ارسال نداریم. علت عدم ارسال به شهرستانها را نیز نگفت. ولی از بعضی مناطق جنوبی کشور خبر می رسد که قیمت هر پاکت سیمان به ۱۰۰ و حتی ۱۲۰ هزار تمان رسیده است.
برخی سازندگان مسکن مدعی هستند که صاحبان کارخانجات از سالها قبل با یکدیگر برای تعیین محدوده هماهنگ هستند. بدین صورت که هر کارخانه تا شعاع مشخصی مجاز به تامین سیمان است.
به هر ترتیب، افزایش قیمت سیمان و فولاد ظاهرا به شکل تعطیلی بسياري از کارگاههای ساختمانی بروز پیدا کرده است. در این خصوص دبیر کانون انبوه سازان با بیان این ادعا که فضای رانتی در بازار نهاده های ساختمانی وجود دارد به ایسنا گفت:اگر به دلیل قطعی برق، سیمان در بازار وجود ندارد پس دلالان از کجا این محصول را تهیه می کنند؟ به اعتقاد من هماهنگی هایی در فرآیند تولید و عرضه انحصاری سیمان وجود دارد.
فرشید پورحاجت تأکید کرد: متأسفانه انحصار در نهاده های ساختمانی حرف اول را می زند. تعارض منافع نیز به معضلی تبدیل شده است. به طور مثال چهار نفر از اعضای هیأت مدیره بورس کالا از افراد شاغل در صنعت فولاد هستند و صدر تا ذیل این فرآیند، تعارض منافع را نشان می دهد.
او با بیان اینکه ضربه خوردن صنعت ساختمان نهایتا به ضرر اقتصاد کشور تمام می شود گفت: ایجاد انحصار و رانت در بازار مصالح ساختمانی قطعا به نفع انحصارگران نخواهد بود؛ چراکه مسکن حوزه پیشران است و نه تنها تولیدکنندگان، بلکه اقتصاد کشور نیاز به ارزان شدن و رونق بازار مسکن دارد. نمی توان با حوزه مسکن که بالاترین سهم را در سبد معیشت خانوارها بخود اختصاص می دهد و ۱۳۰۰ شغل به آن وابسته است بازی کرد.
***
خرید مرغ در لرستان پیامکی شد
مهر نوشت: به دنبال کمبود مرغ در لرستان طی روزهای گذشته و انتقال محمولههای مرغ لرستان به استانهای همجوار به دلیل قیمت پایین مرغ لرستان نسبت به استانهای دیگر، مجموعه جهاد کشاورزی و سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان از راه اندازی سامانهای با نام «کابوک» خبر دادند تا به وسیله آن بر نحوه توزیع مرغ در سطح مراکز عرضه و خرده فروشی نظارت شود.
اینجا همچنان برای خرید مرغ باید در صف و تجمع ایستاد
انتظار میرفت سامانه «کابوک» علاوه بر خلع ید افراد سود جو از بازار، روند دسترسی مردم به مرغ را تسهیل کند اما مشاهدات میدانی خبرنگار مهر حاکی از تشکیل صف و تجمع شهروندان مقابل مغازههای فروش مواد پروتئینی است.
کارکرد سامانه «کابوک» که اپلیکیشن و سایت آن نیز راه اندازی شده، به این صورت است که افراد خریدار میبایست براساس برگه نصب شده روی شیشه فروشگاهها، کد مغازهای که از آن خرید میکنند به علاوه مقدار مرغ مورد نیاز خود به کیلوگرم را به یک شماره پیامکی ارسال کنند تا پس از دریافت پیامک تأیید و نشان دادن آن به صاحب مغازه خرید خود را تحویل بگیرند.
نمونه ارسال و دریافت پیامک به سامانه مذکور را در تصاویر زیر میبینید:
سالمندان و افرادی که تلفن همراه ندارند چگونه مرغ بخرند؟
فرآیند دریافت مرغ براساس این روند پیش بینی شده از سوی نهادهای متولی دچار اشکالاتی است که اعتراض مردم را در پی داشته است.
نخست آنکه بسیاری از افراد مراجعه کننده به درب مغازهها، سالمندانی هستند که سواد کافی و یا تلفن همراه ندارند بنابراین نمیتوانند از فروشگاه مرغ تهیه کنند و نهادهای مربوطه هیچ پیش بینی برای این امر نکردهاند مگر آنکه افراد سالمند یا بی سواد همراه با یک نفر دیگر از اعضای خانواده برای خرید مرغ اقدام کنند.
نکته دیگر آنکه، از خریدار درخواست شده مقدار مورد نیاز مرغ به کیلوگرم در پیامک ارسالی نوشته شود که پیش بینی میزان کیلوگرم مرغ برای خریدار چندان ممکن است و معمولاً افراد مرغ را به تعداد خریداری میکنند؛ در نتیجه فروشنده به طور ثابت از همه خریداران میخواهد مقدار مشخصی به طور مثال ۶ کیلوگرم مرغ را در پیامک بنویسند و در نهایت بنا به درخواست خریدار یک یا دو عدد یا تعداد بیشتری مرغ را به فرد میفروشد.
این مسئله قطعاً فرآیند نظارت بر میزان خرید و فروش محصول در مغازهها را برای متولیان دچار مشکل و اشتباه میکند که میبایست پیش از راه اندازی سامانه در رابطه با آن پیش بینی میشد.
سامانهای که پاسخ نمیدهد!
مشکل دیگری که مردم با آن مواجه بودند، مدت زمان طولانی دریافت پاسخ پیامک و یا اساساً عدم دریافت پاسخ است؛ به گونهای که منجر به تشکیل صف و تجمع در مقابل مغازهها شد و این خود خطر ابتلای به کرونا از یک سو و از سوی دیگر اتلاف زمان افراد را به دنبال دارد و همین موضوع منجر به اعتراض شهروندان شده است.
نکته دیگر آنکه هر یک از افراد یک خانواده میتوانند تنها با ارسال یک کد به شماره پیامکی مرغ خریداری کنند، در نتیجه همچنان امکان سو استفاده افراد وجود دارد و سامانه «کابوک» چندان در بستن دست افراد سودجو موفق نخواهد بود!
سهولت دسترسی و خرید مردم از فروشگاهها مسئلهای است که در سامانه طراحی شده از سوی نهادهای ذی ربط مورد غفلت قرار گرفته است. به هر روی نصب یک اپلیکیشن برای خرید مرغ چندان مورد اقبال همه افراد جامعه نیست و مردم ترجیح میدهند برای ثبت خرید خود پیامک بدهند و مدتی در تجمع مقابل مرغ فروشیها معطل بمانند!
عظیم دادگر مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان پیش از این در سخنانی گفته بود: سازمان جهاد کشاورزی لرستان با همکاری دستگاههای نظارتی و امنیتی و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، طراحی سیستم «کابوک» را برای رصد و نظارت بر توزیع گوشت مرغ انجام داده است.
وی با بیان اینکه با استفاده از این سامانه مرغ را با مرغ شمار تحویل کشتارگاه میدهیم و گوشت وزن شده تحویل عامل پخش میشود، تصریح کرد: با استفاده از این سیستم، از قدم اول تولید گوشت مرغ را با ثبت سامانه پیش میرویم و نهایتاً هم خرده فرش در سطح عرضه هم باید اطلاعات گوشت دریافتی و فروش خود را ثبت کند.
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان با تاکید بر اینکه بهره گیری از این سامانه باعث میشود سطح دسترسی کنترلی برای دستگاههای نظارتی قابل قبول باشد، افزود: این سامانه روی موبایل هم نصب میشود تا در نهایت بتوانیم از فرآیند تولید گوشت مرغ استان مراقبت کنیم و میزان نیاز گوشت مرغ از دسترس مردم خارج نشود.
- 14
- 6