جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۳۱ - ۰۱ آبان ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۸۰۰۳۲
مسکن، راه، عمران

ادعای رقابتی شدن بازار سیمان | منتظر گرانی سیمان در زمستان باشید!

قیمت سیمان در بازار,سیمان در بورس کالا
پنج ماه از ورود سیمان به بورس کالا با هدف رفع انحصار از بازار این کالای مهم می‌گذرد. اگرچه روند معاملات سیمان در ابتدا منصفانه بود و کشف قیمت‌ها نیز به شکلی عادلانه صورت می‌گرفت اما مدتی است به نظر می‌رسد قیمت سیمان در این بازار نیز با نوسانات کنترل‌شده همراه است و اجازه افزایش قیمت از سقفی نانوشته را ندارد.

به گزرش جهان صنعت، از سوی دیگر آمارها خبر می‌دهند که از ابتدای عرضه کل سیمان کشور در بورس کالا تاکنون، ۷۶۷۵ نفر موفق به خرید سیمان از بورس کالا شده‌اند؛ از این آمار با عنوان موفقیت عرضه سیمان در بورس کالا یاد می‌شود، اما آیا می‌توان این امر را به معنای پایان انحصار صنعت سیمان و ایجاد فضای رقابتی امن و عادلانه برای تولیدکنندگان دانست؟ آیا تعداد بالای خریداران می‌تواند نشان‌دهنده خروج دلالان از بازار سیمان کشور باشد؟ به ویژه آنکه به دلیل ناآشنایی اغلب مصرف‌کنندگان با ساز‌و‌کار بورس کالا، همچنان بسیاری از خریداران به واسطه‌ها مراجعه می‌کنند. این سوال مطرح است که چه تضمینی وجود دارد که خریداران کنونی سیمان از بورس کالا به عنوان واسطه عمل نکرده و مجددا محصول را وارد فضای دلالی نکنند؟ اکنون عرضه‌های سیمان در بورس کالا از دو منظر خرید دلالان تحت پوشش کدهای بورسی و کنترل نامحسوس قیمت‌ها تهدید می‌شود.

نهم خردادماه سال جاری بود که سیمان به بورس کالا راه یافت. نخستین روز از عرضه این محصول در بورس کالا با استقبال مصرف‌کنندگان روبه‌رو بود. طی پنج ماه گذشته همچنین تلاش شده است تا روند ورود شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان به این بازار تسهیل شود. بر همین اساس نه‌تنها تمامی تولیدکنندگان سیمان موظف به عرضه کل محصولات در بورس کالا هستند بلکه بورس کالا نیز از روزهای ابتدایی مهرماه تالار ویژه‌ای را به معاملات سیمان اختصاص داده است. در همین حال خرید سیمان از بورس کالا برای مصرف‌کنندگان تسهیل شده و خریداران خرد نیز می‌توانند از طریق بورس کالا سیمان خریداری کنند. تمامی این چرخه با هدف خارج کردن دلالان از بازار سیمان و حذف واسطه‌ها میان تولیدکننده و مصرف‌کننده واقعی بوده است.

با این حال اما تداوم حضور سیمان در بورس کالا چندان هموار نیز نبوده و با مخالفت‌ها و فشارهای زیادی روبه‌رو بوده است. قطعی برق صنایع در تابستان سال جاری زیان بالایی را برای شرکت‌های تولیدکننده در پی داشت. وقفه در تولید سیمانی‌ها که با عرضه این محصول در بورس کالا همزمان شده بود، گرانی فزاینده سیمان را در پی داشت. همین امر سبب خیز دوباره دلالان برای خارج کردن سیمان از بورس کالا شد.

اظهارات علی نیکزاد نایب رییس مجلس که بورس کالا را در گرانی سیمان مقصر دانست هنوز نقل محافل سیمانی است. او در همان زمان بر کنترل قیمت سیمان حتی از طریق بورس کالا نیز پافشاری کرده و از کاهش نرخ سیمان تا ۲۵ هزار تومان در هر پاکت سخن گفته بود. گفتنی است پیش از عرضه سیمان در بورس کالا، قیمت هر کیسه از این محصول بر اساس نرخ رسمی و نه نرخ واسطه‌گران، در محدوده کانال ۲۰ هزار تومان قرار داشت. با این حال با قطعی برق صنایع و کاهش تولید سیمانی‌ها، هر پاکت سیمان خاکستری به محدوده ۱۰۰ هزار تومان هم نزدیک شده بود. اما با بازگشت شرایط به وضعیت عادی و رفع کمبود انرژی اکنون نرخ این محصول به ۳۸ هزار تومان رسیده است. کارشناسان صنعت سیمان عنوان می‌کنند که عرضه در بورس کالا توانسته است واسطه‌ها را از چرخه تولید و توزیع حذف کند.

کاهش جذابیت تولید با کنترل دستوری قیمت‌ها

بررسی نوسان قیمتی محصولات تولیدکنندگان سیمان نشان می‌دهد انواع محصولات این شرکت‌ها طی هفته‌های اخیر نوسانات محدودی را تجربه کرده‌اند.

این روند نگرانی برای کنترل احتمالی نوسانات قیمتی حتی در بستر بورس کالا و بی‌توجهی به لزوم کشف قیمت عادلانه را افزایش داده است. اکنون تولیدکنندگان سیمان بیم آن را دارند که خریداران عمده سیمان از بورس کالا تحت پوشش کدهای بورسی، محصولات را به سمت نرخ‌های غیرواقعی و دلالی در بازار خرده فروشی سوق دهند.

این در حالی است که بر اساس قوانین جدید، تولیدکنندگان مجوز هیچ‌گونه عرضه در بازار را ندارند و تنها می‌توانند محصولات خود را از طریق بورس کالا عرضه کنند. از همین رو این خطر وجود دارد که با کنترل دستوری قیمت‌ها در بورس کالا و فشارهای پنهان، مجددا عرصه برای فعالیت دلالان مهیا شود.

در این میان نه‌تنها بازار سیمان مجددا تهدید خواهد شد بلکه این تولیدکنندگان هستند که دوباره با زیان مواجه می‌شوند. بررسی هزینه فایده تولید سیمان حاکی از سود اندک این حوزه است. نرخ بازدهی پایین سرمایه در این صنعت، محدودیت نیاز داخلی و مشکلات صادرات و هزینه‌های سربار حمل‌ونقل همگی سبب کاهش جذابیت تولید در این حوزه شده است. اکنون ترس از بازگشت دوباره کنترل قیمتی این‌بار با پوششی جدید، فعالیت در این صنعت را تهدید می‌کند. بازدهی پایین صنعت سیمان در حالی است که به گفته علی‌اصغر کیهانی- بنیانگذار صنعت نوین بتن در ایران- کارخانه‌های سیمان تنها هزینه یک بیستم قیمت سوخت جهانی و یک شصتم گاز را می‌پردازند.

همچنین در تولید هر تن سیمان ۱۲۵ لیتر سوخت فسیلی و ۱۱۰ کیلووات ساعت برق مصرف شده است که در ایران با یارانه ۸۵ درصدی در اختیار صنایع قرار می‌گیرد؛ با این وصف کارخانجات سیمان باید یکی از حوزه‌های سودآور محسوب شوند اما نرخ بازدهی تولید در این صنعت همچنان پایین است. گفته می‌شود یکی از عوامل بازدهی پایین کارخانجات تولید سیمان قیمت‌گذاری دستوری است که اکنون به نظر می‌رسد به نحوی کنترل شده و با پوشش کشف قیمت در بورس کالا همچنان در جریان است. این در حالی است که تولیدکنندگان و سهامداران گروه سیمانی با ورود به بورس کالا برای افزایش سودآوری برنامه‌ریزی کرده‌اند.

عدم‌آشنایی مصرف‌کنندگانبا ساز‌و‌کار بورس کالا

یکی از عواملی که عرضه سیمان در بورس کالا را با مشکل مواجه کرده و دست سوءاستفاده دلالان را باز گذاشته، ناآشنایی مصرف‌کنندگان اصلی با ساز‌و‌کار بورس کالاست. برخی تولیدکنندگان سیمان اظهار کرده‌اند که همچنان مصرف‌کنندگان و مصالح‌فروشان برای خرید سیمان به کارخانجات و واسطه‌ها مراجعه می‌کنند. بر این اساس گفته می‌شود برخی از این خریداران به دلیل عدم آشنایی با ساز‌و‌کار بورس حتی حاضرند قیمت‌های بیشتری را هم به دلالان و کارخانجات بپردازند. به نظر می‌رسد عدم‌آموزش کافی اکنون به چالشی جدی برای عدالت در عرضه سیمان در بورس کالا و ایجاد فضای رقابتی سالم تبدیل شده است.

پیش‌بینی قیمت سیمان در زمستان | سیمان گران می‌شود؟

تولیدکنندگان از حالا دغدغه تامین سوخت را دارند. برخی می‌گویند چنانچه دولت سوخت مازوت را به واحدهای تولیدی نرساند، ممکن است قیمت سیمان دچار نوسان شود. آیا سیمان در زمستان گران می‌شود؟

به گزارش تجارت‌نیوز، تولید سیمان یک بار در تابستان به دلیل قطع برق متوقف می‌شود و در زمستان به دلیل قطع گاز. حالا کارخانه‌ها نگران تامین سوخت خود در فصل زمستان هستند.

ماجرا از این قرار است که چندی پیش جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم، از کمبود ۲۵ درصدی ذخایر و مخازن سوخت مایع نیروگاه‌ها به‌نسبت سال ۱۳۹۹ خبر داده و گفته بود که «امسال در فصل سرما، روزی تا ۲۰۰ میلیون مترمکعب کمبود گاز داریم.» حال کمبود گاز در تولید سیمان وقفه‌ای ایجاد می‌کند؟

دبیر انجمن سیمان در این باره گفت: برای تامین سوخت در زمستان به دولت نامه نوشتیم. هر چند برای تحویل سوخت مازوت برخی کارشکنی‌ها می‌شود اما چنانچه قرار شود گاز صنایع در زمستان قطع و سوختی جایگزینش نشود، سیمان در زمستان گران می‌شود.

عبدالرضا شیخان توضیح داد: یکی از دغدغه تولیدکنندگان در فصل سرما تامین سوخت است. اکنون زمزمه‌هایی مبنی بر کمبود گاز وجود دارد. این مساله دوباره می‌تواند بر نحوه تولید اثر بگذارد و قیمت سیمان را دچار نوسان کند.

پیشنهاد سوخت جایگزین به جای گاز!

قیمت هر کیسه سیمان در بورس کالا با قیمت ۲۴ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. این نشان می‌دهد تولید به شرایط عادی برگشته است.

او ادامه داد: در تابستان به دولت پیشنهاد دادیم ثبات قیمت سیمان مستلزم انرژی پایدار است. بی‌شک اگر دولت در زمستان سوخت‌رسانی را متوقف کند و سوخت جایگزین را به صنایع تحویل ندهد، قیمت سیمان بالا می‌رود.

شیخان بیان کرد: البته پیش‌بینی می‌شود سیمان در زمستان اندکی گران شود، چرا که با تحویل سوخت مازوت به صنایع هزینه حمل آن به عهده تولیدکنندگان است. بنابراین هزینه تولید دوباره اندکی بیشتر می‌شود و این مساله در قیمت تمام شده سیمان اثر دارد.

دبیر انجمن سیمان با اشاره به وضعیت سوخت‌رسانی گفت: دولت تا چندی پیش باید بخشی از مازوت را به تولیدکنندگان تحویل می‌داد این در حالی که برای ارائه مازوت سنگ اندازی می‌کنند و هنوز این سوخت را به بسیاری از کارخانه‌ها تحویل ندادند.

پیش از این عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن سیمان گفته بود: «سیمان روی دست کارخانه‌ها مانده است و مردم سیمان نمی‌خرند چون قیمت‌ها ثابت شده و دپوی سیمان دیگر توجیه اقتصادی ندارد.»

  • 9
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش