جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۳۰ - ۱۴ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۱۴۱۸
مسکن، راه، عمران

'رستم قاسمی' وزیر آمارساز؛ بقالی که می‌گوید ماستش تُرش است!

رستم قاسمی,مسکن

 تاکنون باید به بدقولی، سهل‌انگاری و ناکارآمدی برخی مسوولان کشور عادت کرده باشید اما به تازگی با پدیده‌های جدیدی مثل ابراز همدردی و دادن امید واهی توسط مسوولان روبه‌رو هستیم!

مهم‌ترین شعار دولت سیدابراهیم رییسی ساخت چهار میلیون مسکن برای رفع مشکلات این حوزه بود. حال پس از گذشت بیش از یک‌چهارم از عمر دولت سیزدهم، تنها شاهد اقرار وزیر راه‌و‌شهرسازی به معضلات موجود در بازار مسکن هستیم؛ وزیری که قصد دارد مردم را در طرح مسکن‌سازی دولت دخیل کند!

وزیر راه‌و‌شهرسازی چهارشنبه هفته گذشته طی اظهارنظری در خصوص بازار مسکن گفت: بخش مسکن در کشور شرایط خوبی ندارد، به گونه‌ای که برخی از مردم در چادرها و زیرپله‌ها زندگی می‌کنند اما باید با اقدامات جهادی ساخت مسکن را با سرعت جلو ببریم.

رستم قاسمی همچنین گفت: برنامه‌ای را برای ساخت خانه‌های یک طبقه شروع کرده‌ایم تا مردم مسکن را به صورت تدریجی بسازند. مثلا ۴۰ متر بنا را احداث کنند و مابقی را به تدریج توسعه دهند. او اعلام کرد: در هفته‌های آینده در هر استان منابع و زمین‌ها را به مردم واگذار می‌کنیم. برای ساخت چهار میلیون واحد نهضت ملی مسکن مردم را دخیل خواهیم کرد.

بقالی که می‌گوید ماستش تُرش است!

اعتراف رستم قاسمی درباره وضعیت نامساعد بازار چه دردی از مسکن دوا می‌کند؟ آشفته بازار مسکن کشور نیازمند ذکر مصیبت نیست، چرا که بازگو کردن و مرور تلخی‌ها و ناکامی‌ها گره‌ای از مشکلات باز نخواهد کرد. اقرار به کم‌کاری و شکست، مشکل مسکن شهروندی که در چادر یا زیرپله زندگی می‌کند را حل نمی‌کند.

جالب اینجاست که وزیر راه‌و‌شهرسازی از لزوم اقدامات جهادی برای ساخت مسکن صحبت می‌کند! از آقای وزیر باید پرسید آیا یک سال و دو ماه، زمانی کافی برای اقدامی جهادی در حوزه مسکن نبود؟ یا اینکه پس از گذشت بیش از یک‌چهارم از عمر دولت سیزدهم تازه به این نتیجه رسیده‌اید؟

رفتار وزیر راه‌و‌شهرسازی در قبال حوزه مسکن مانند بقالی است که می‌گوید ماستش تُرش است و یا نانوایی که از کیفیت پایین نان‌هایش آگاه است ولی هیچ راهکاری برای بهبود کیفیت آن ندارد.

فرافکنی اهالی دولت سیزدهم

علیرضا محمدی کارشناس حوزه مسکن در این خصوص به «جهان‌صنعت» گفت: سخنان تازه وزیر راه‌و‌شهرسازی در خصوص وضعیت نامساعد مسکن اعتراف نیست. اینها حرف‌هایی سیاسی هستند که بتوانند با آن دولت‌های قبلی را بکوبند.

او افزود: یکی از راهکارهایی که اهالی این دولت دارند، فرافکنی است؛ راهکاری به منظور توجیه خودشان. این کار توسط مسوولان این دولت انجام می‌شود و با این ابزار بیشتر مشکلات کشور را به گردن دولت‌های قبلی می‌اندازند.

محمدی در ادامه خاطرنشان کرد: رستم قاسمی پیش‌تر نیز در خصوص خانه‌های یک طبقه صحبت کرده بود. واحدهای مسکونی یک طبقه قرار نیست توسط دولت ساخته شوند. آن طور که گفته شده در برخی شهرهای کوچک و مرکزی ایران، زمین‌هایی را به این موضوع اختصاص داده‌اند؛ زمین‌هایی که قرار است به متقاضیان طرح مسکن ملی داده شود تا آن افراد خودشان اقدام به ساخت مسکن کنند. کاری که قرار است دولت برای این متقاضیان انجام دهد، تنها این است که زمین در اختیارشان قرار دهد.

راهکاری برای آمارسازی

کارشناس حوزه مسکن ادامه داد: تامین زمین در بخش‌های مرکزی کشور و در مناطقی که زمین با قیمت بسیار ناچیز یافت می‌شود، راهکار بسیار ساده‌ای است. افزایش آمار ساختگی از این طریق ممکن است؛ موضوع هدف اصلی مسوولان باشد.

محمدی افزود: این راهکار چیزی نیست که در نهایت راهی از پیش ببرد. شهرهای کوچک مشکلات آنچنانی در حوزه مسکن ندارند. این شهرهای بزرگ هستند که با مشکلات اساسی در خصوص مسکن روبه‌رو هستند.

او در ادامه گفت: ساخت مسکن‌های یک طبقه در شهرهای بزرگ غیرقابل اجراست. این نوع کارها بیشتر برای آمارسازی است، چراکه شعار اصلی دولت رییسی در زمان انتخابات، ساخت سالانه یک میلیون مسکن بود. از این شعار در مقاطعی از زمان عقب‌نشینی کردند و در جاهایی نیز آمارسازی صورت گرفت. به هر کاری دست زدند اما راه به چایی نبردند. پس از این همه مدت هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است.

محمدی همچنین گفت: مسوولان برای اینکه هنوز حرفی برای گفتن داشته باشند، این‌گونه سخنان را بر زبان می‌آورند وگرنه در عمل هیچ‌گونه اتفاق خاصی نیفتاده و به اعتقاد من نخواهد افتاد. با این خزانه خالی، وضعیت ناگوار بانک‌ها، کسری بودجه، بورس و در کل شرایط نابسامان اقتصادی مملکت، مطمئنا هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. دولت بودجه این کار را ندارد.

مسکن مهر؛ طرحی از همه نظر اشتباه

کارشناس حوزه مسکن بیان کرد: مسوولان اگر نمی‌خواستند کارهای پوپولیستی کنند، باید اقدام به تکمیل طرح ناقص و اشتباه مسکن مهر می‌کردند؛ طرحی که از دولت‌های ‌پیشین به یادگار مانده و از هر زاویه‌ای به آن بنگریم، متوجه اشتباه بودنش می‌شویم، چرا که هنوز هم برخی از متقاضیان این طرح به مسکن‌هایشان نرسیده‌اند.

محمدی گفت: اجرا و به سرانجام رساندن طرح مسکن ناقص دولت‌های پیشین واجب‌تر از آن بود که با طرح‌های عوام‌فریبانه دم از ساخت سالانه یک میلیون مسکن زده شود و هیچ اتفاقی هم نیفتد.

او ادامه داد: مسکن مهری که به نظر من یک طرح کاملا اشتباه و ناموفق از لحاظ اقتصادی، جامعه‌شناختی، فنی، معماری و شهرسازی به شمار می‌رود، در زمان ریاست جمهوری احمدی‌نژاد آغاز شد؛ زمانی که شرایط بودجه بسیار بهتر از حال حاضر بود. با مبالغی که در آن زمان از طریق فروش نفت به دست می‌آمد و با وجود خزانه و بودجه نسبتا خوب، توانستند کارهایی انجام دهند.

طرح‌های ملی و مهم کشور روی زمین مانده‌اند

کارشناس حوزه مسکن خاطرنشان کرد: در حال حاضر طرح‌های بزرگ ملی و محیط‌زیستی از جمله طرح آبرسانی به دریاچه ارومیه، احیای دریاچه بختگان، طرح ملی تصفیه‌خانه و آبرسانی از خلیج‌فارس به استان‌های مرکزی ایران روی زمین مانده است. همگی این طرح‌ها از لحاظ زیست‌محیطی، استراتژیک و خیلی جهات دیگر در اولویت‌های بالاتری نسبت به مسکن قرار دارند.

او در ادامه گفت: تمامی این طرح‌ها به خاطر کمبود بودجه و نابسامانی وضعیت اقتصادی دولت روی زمین مانده‌اند. با این وجود هر روز شعارهای پوپولیستی دیگری از جمله ساخت سالانه یک میلیون مسکن را از جانب مسوولان می‌شنویم.

محمدی همچنین افزود: تخصیص زمین برای ساخت آن هم به گونه‌ای که خود متقاضی قرار باشد اقدام به ساخت کند، اتفاق مبارکی نیست. اگر متقاضی طرح ملی مسکن هزینه ساخت خانه را داشت، اصلا در این طرح شرکت نمی‌کرد. متقاضیان در این طرح شرکت کرده‌اند که از امکاناتی که دولت به اشتباه می‌خواهد در اختیارش بگذارد، استفاده کند.

رکود تورمی در انتظار مسکن

کارشناس حوزه مسکن گفت: این طرح با نرخ کنونی مصالح و بسیاری مسائل دیگر برای کسی که بخواهد اقدام به ساخت کند، اصلا شدنی نیست. این‌گونه شعارها مانند تمام شعارهایی است که از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم داده شده است. مشکلات گسترده‌ای که در حال حاضر شاهد آن هستیم، از زمان دولت احمدی‌نژاد و حتی قبل‌تر از آن وجود داشته‌اند؛ مشکلاتی که ریشه‌های فراوانی داشته و با این‌گونه شعارها و نمایش‌ها مرتفع نخواهند شد.

محمدی ادامه داد: از طرفی نرخ دلار نیز روز به روز در حال افزایش است. قیمت کنونی اجناس و مسکنی که امروز تحمل می‌کنیم، تبعات دلار ۲۶ تا ۲۷ هزار تومان است. دلار که اکنون در مرز ۳۵ هزار تومان قرار دارد، تبعات و پس‌لرزه‌هایش را در چند ماه آینده شاهد خواهیم بود. یکی از بزرگ‌ترین پس‌لرزه‌هایی که بر جامعه وارد خواهد آمد، تورم افسارگسیخته در بخش مسکن خواهد بود.

او همچنین گفت: به اعتقاد من در آینده بازار مسکن با اینکه این تورم افسارگسیخته به تبع افزایش قیمت دلار پیش خواهد آمد، شاهد رکود تورمی خواهیم بود. قشر متوسط و متوسط رو به پایین جامعه واقعا توان هزینه‌های مسکن و یا خرید آن را ندارند. این قشر متوسط به آرامی در حال از بین رفتن و تبدیل شدن به قشر ضعیف است. قشر ضعیف نیز توان خرید مسکن را نخواهد داشت؛ مسکنی که طبق آخرین آمار بانک مرکزی در تهران به طور میانگین متری ۴۳ میلیون تومان است. هزینه ساخت مسکن به صورت روزانه در حال افزایش است. وزیر راه‌و‌شهرسازی قصد اعطای زمین در شهرهای کوچک را دارد. ساکنان شهرستان نسبت به تهران درآمد کمتری دارند. حال چگونه می‌توانند با وجود گرانی روزانه قیمت مصالح ساختمانی اقدام به ساخت مسکن کنند؟

محمدی در پایان خاطر نشان کرد: وزیر راه‌و‌شهرسازی صرفا دنبال این است که نمایشی را به این منظور که بگوید شعار اصلی دولت در حال انجام است، اجرا کند. اما در واقعیت شاهد آن هستیم که هیچ اتفاقی در خصوص ساخت چهار میلیون مسکن طی چهار سال نیفتاده است.

احسان نیازمند

jahanesanat.ir
  • 10
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
استاد خالی بندی
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش