چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۲۵ - ۱۳ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۱۱۳۶
مسکن، راه، عمران

بحران آب و زلزله در نهضت ملی مسکن

بحران آب و زلزله در نهضت ملی مسکن ,مسئله آمایش سرزمین
مسئله آمایش سرزمین، توزیع جغرافیایی بهینه منابع، فعالیت‌ها و مشاغل و مدیریت عقلایی فضاست. افزودن به فضای مسکونی شهرهای بزرگ با بزرگ‌ترکردن شهرهای پیرامونی، شهرهای جدید و تمرکزهای جمعیتی در پهنه‌های به‌شدت خشک و مناطق با بحران شدید آب، به بحران‌های بزرگ‌تری در آینده می‌انجامد.

روزنامه شرق: دولت سیزدهم در تلاش است تا در کنار توسعه مجتمع‌های مسکونی طبقاتی، توسعه افقی شهری را هم عملیاتی کند و آن را یکی از مهم‌ترین راهکارها برای اجرا و شتاب‌بخشی در روند ساخت پروژه‌های نهضت ملی مسکن می‌داند.

وزیر سابق راه و شهرسازی، مرحوم رستم قاسمی، دراین‌باره گفته بود: «در شهرهایی که زندگی مردم در واحدهای یک طبقه است، زمین برای ساخت خانه‌های ویلایی واگذار می‌کنیم. به‌جز برخی مناطق از جمله شمال کشور، در دیگر نقاط مشکلی در تأمین زمین وجود ندارد»

. رشد انفجاری جمعیت ایران در چهار دهه اخیر از یک سو و مشکلات مناطق روستایی از سوی دیگر منجر به مهاجرت گسترده روستاییان به شهرها شده است؛ بنابراین تعداد شهرنشینان که ۴۷ درصد از کل جمعیت کشور در دهه ۴۰ شمسی بود، دو دهه بعد به ۶۶ درصد و در سال ۱۳۸۱ به ۷۰ درصد، و در سال ۱۴۰۱ به حدود ۷۵ درصد افزایش یافت.

تهران، کرج، مشهد، اصفهان، شیراز، تبریز، اهواز، کرمان و یزد، مهم‌ترین مقصدهای مهاجران درون سرزمینی بوده‌اند. این هجوم ناگهانی جمعیت در یک دوره حدودا ۶۰ ساله مانع برنامه‌ریزی جامع شهری شده و با رشد سریع و ناهماهنگ بافت کالبدی کلان‌شهرها -شهرهای بزرگ- مشکلات متعددی را به وجود آورده است. چنین روندی زندگی در مناطق شهری را خطرناک و پرهزینه کرده است. در زمین‌لرزه پنجم دی‌ماه ۱۳۸۲ بم که اولین زلزله‌ای بود که کانونش در مجاور یک شهر با صد هزار نفر جمعیت ما قرار داشت، حدود یک‌سوم از جمعیت شهر کشته شدند.

در شهرهای بزرگی مانند تهران، کرج، مشهد و تبریز علاوه بر توسعه در پهنه‌های بسیار لرزه‌خیز و در مجاورت گسل‌های فعال و خطر بالای وقوع زمین‌لرزه‌های شدید و بزرگ بعدی در این شهرها و نبود آب، موجب هجوم به آب‌های زیرزمینی (از طریق حفر چاه‌های عمیق) شده که تبعات آن به صورت ازبین‌رفتن سفره‌های آب زیرزمینی و فرونشست زمین و تحریک گسل‌های فعال در مجاورت این شهرها خودنمایی می‌کند.

رشد بافت فیزیکی کلان‌شهرها به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر احتمال وقوع سیل و زلزله، ایجاد جزایر گرمایی، تغییرات اقلیمی، کمبود آب، آلودگی هوا و محیط اثر مستقیم داشته است. تخریب محیط طبیعی با گسترش شهرها و افزودن شهرهای جدید به پیرامون کلان‌شهرهای موجود (معیاری که در ایران با جمعیت بیش از یک‌میلیون نفر برای هر شهر و اطلاق نام «کلان‌شهر»، حدود ۲۰ سال قبل تعریف و تصویب شده است) طی دهه‌های اخیر گسترش یافته است.

شهرهای جدید خوارزمی، فردوس و اعتمادیه در استان تهران مراحل بررسی در شورای برنامه‌ریزی استان و حوزه تقسیمات کشوری را طی می‌کنند؛ مهرگان قزوین، گلمان آذربایجان غربی، نیشتمان در کردستان و تابناک فارس هم منتظر تصویب هیئت دولت رئیسی هستند.

در قانون شهرهای جدید مصوب مجلس شورای اسلامی در ۱۶/۱۰/۱۳۸۰ آمده است: «‌ماده ۱- شهر جدید به نقاط جمعیتی اطلاق می‌شود که در چارچوب طرح مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران... در خارج از محدوده قانونی و حریم استحفاظی شهرها (‌هرکدام که بزرگ‌تر باشد) برای اسکان حداقل ۳۰ هزار نفر‌ به‌اضافه ساختمان‌ها و تأسیسات... پیش‌بینی می‌شود. ‌‌ماده ۲- مکان‌یابی شهرهای جدید با رعایت سیاست‌های دولت و در قالب طرح کالبدی ملی و منطقه‌ای و ناحیه‌ای براساس پیشنهاد وزارت مسکن و ‌شهرسازی و تصویب شورای عالی تعیین می‌شود».

شهرهای جدید امروزی محل اسکان سرریزهای جمعیت شهرهای بزرگ تلقی می‌شوند و این ویژگی آنها را بیشتر به شکل شهرهای جدید اقماری درمی‌آورند تا شهرهای جدید صنعتی. برای توسعه آنها اهدافی چون جلوگیری از مهاجرت‌های آونگی و نیز ضرورت ایجاد مرکز اشتغال برای ساکنان آنها تأکید می‌شد؛ به این‌ ترتیب شهرهای جدید به‌تدریج نزدیکی نسبی با شهرهای آزاد صنعتی می‌یابند.

قرار بود ۲۸ شهر جدید در برنامه شرکت عمران شهرهای جدید در اطراف مادرشهرها مکان‌یابی شوند. کمترین فاصله شهرهای مصوب با مادرشهر، ۱۵ کیلومتر و مربوط به بهارستان است و بیشترین فاصله ۷۰ کیلومتر مربوط به مجلسی و اشتهارد است. ۱۴ شهر جدید در حوزه چهار مادرشهر با بیش از یک میلیون نفر جمعیت (تهران، اصفهان، مشهد و تبریز) و دو شهر جدید در حوزه سه مادر شهر بین ۵۰۰ هزار تا یک میلیون نفر هستند. برای دو شهر زابل (با جمعیت ۱۳۵ هزار نفر) و چابهار (با جمعیت ۱۷۰ هزار نفر) در استان سیستان و بلوچستان نیز دو شهر جدید رامشار و طیس پیش‌بینی شده است.

از اسفند ۱۳۷۴ تا سال ۱۳۹۵ احداث ۱۷ شهر جدید با آستانه جمعیتی مشخص به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری کشور رسیده است که این شهرها عبارت‌اند از: پردیس، پرند، هشتگرد، پولادشهر، بهارستان، مجلسی، گلبهار، بینالود، سهند، صدرا، مهاجران، علوی، طیس، رامشار، رامین، اندیشه و لتیان. ۴۸ سال قبل در بند ۱ ماده ۱ قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن مصوب ۱۳۵۳ چنین تعریف شده است: «طرح جامع سرزمین، طرحی است که شامل استفاده از سرزمین در قالب هدف‌ها و خط‌مشی‌های ملی و اقتصادی از طریق بررسی امکانات و منابع و مراکز جمعیت... و در اجرای برنامه‌های عمرانی بخش‌های عمومی و خصوصی ایجاد نظم و هماهنگی کند».

مسئله آمایش سرزمین، توزیع جغرافیایی بهینه منابع، فعالیت‌ها و مشاغل و مدیریت عقلایی فضاست. افزودن به فضای مسکونی شهرهای بزرگ با بزرگ‌ترکردن شهرهای پیرامونی، شهرهای جدید و تمرکزهای جمعیتی در پهنه‌های به‌شدت خشک و مناطق با بحران شدید آب، به بحران‌های بزرگ‌تری در آینده می‌انجامد.

در وبگاه وزارت راه و شهرسازی برای ثبت‌نام در طرح نهضت ملی مسکن، برای هر استان نام شهرهایی که ظرفیت مازاد زمین برای ثبت‌نام متقاضیان دارند، درج شده است. برای استان تهران، شهر جدید ایوانکی ذکر شده با توضیح «محل تأمین زمین در استان سمنان». یادآوری می‌شود که شهر ایوانکی خود روی گسل لرزه‌زا و فعال ایوانکی قرار دارد و پهنه پیرامون آن از خشک‌ترین نواحی در جنوب البرز و شمال ایران مرکزی است. همین یک مورد نشان می‌دهد که تعیین محل برای محل‌های توسعه در طرح نهضت ملی مسکن همچنان در نزدیکی شهرهای بزرگ (درمورد ایوانکی، در حدود ۸۰ کیلومتری جنوب شرق تهران) قرار گرفته که همچنان بر بار مشکلات تهران خواهد افزود.

بزرگ‌ترین نگرانی زیست‌محیطی ایران در گذشته آلودگی هوا در شهرهای بزرگ بود بود. اما اخیرا کمبود آب و افزایش دما و همچنین سوءمدیریت و عدم اجرای مقررات محیط زیستی موجود، به‌شدت بحران زیست‌محیطی ایران را تشدیدکرده است.

ایران با خشک‌شدن رودخانه‌ها و تالاب‌ها، کاهش شدید آب‌های زیرزمینی، بیابان‌زایی، کاهش تنوع زیستی، آلودگی هوا و خاک، مدیریت نامناسب زباله، فرسایش خاک، تخریب مراتع و جنگل‌ها و طوفان‌های گرد و غبار مواجه است. این دشواری‌ها نتیجه چندین دهه سیاست‌گذاری و اشتباهات راهبردی (یا اساسا اجرائی‌ بدون هدف راهبردی!) است و نمی‌توان بدون تغییر چشمگیر در رویکردهای محلی و ملی به‌طور مؤثر با آنها مقابله کرد.

  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش