شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۳۴ - ۳۰ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۲۶۴۶
مسکن، راه، عمران

میلگرد، دلار را جا گذاشت

میلگرد,دلار
مقاطع طویل فولادی مجددا پیشران انتظارات تورمی در بازار داخل شد؛ به نحوی که در بازه پنج‌ماهه دوم سال‌جاری منتهی به پایان بهمن‌ماه سرعت رشد نرخ میلگرد ۵/ ۲‌درصد بیش از صعود بهای دلار در بازار آزاد شد. در شرایطی که محدودیت در معاملات ارز باعث شده است تا نقدینگی واردشده به این بازار کنترل‌شده باشد، بخشی از نقدینگی سرگردان جامعه به بازارهای کالایی کشور سرازیر شده و به این ترتیب میلگرد به‌‌‌عنوان محصولی که ظرف سال‌های گذشته همواره تا حدودی از جایگاه سرمایه‌‌‌ای نیز برخوردار بوده، از ابتدای مهر تا پایان بهمن، ۳۴‌درصد گران شده است. از آنجا که این رشد قیمتی نتیجه تورم افسارگسیخته و رشد پایه پولی است، افزایش عرضه تاثیر محدودی بر کاهش آن خواهد گذاشت و نمی‌‌‌توان به‌سادگی وعده کنترل قیمت‌‌‌ محصولات فولادی را داد.

کاهش تقاضای مصرفی فصلی

بهای شمش و محصولات فولادی ظرف روزهای پایانی بهمن‌ماه متاثر از شرایط تورمی در کشور و بی‌‌‌توجه به رکود مصرفی سنگین حاکم بر بازارها صعود نرخ قابل ملاحظه‌ای داشت. این در حالی بود که زمستان به شکل سنتی زمان رکود در تقاضای مصرفی برای محصولات فولادی در بازار داخل است و عموما این رکود در تقاضای فصلی زمینه تضعیف بهای این محصولات را فراهم می‌کند. با این حال، به‌رغم رکود سنگین مصرفی حاکم بر بخش ساخت‌‌‌وساز کشور و نبود تقاضای مصرفی در بخش مقاطع طویل فولادی که عمدتا مصرف ساختمانی دارند، بر تقاضای محصولات مختلف زنجیره آهن و فولاد در کشور افزوده شد و رکوردهای قیمتی در معاملات بورس‌کالا و بازار آزاد مقاطع طویل فولادی ظرف زمستان امسال به شکل پیاپی شکسته شد.

این رشد قیمتی متناسب با شرایط تورمی حاکم بر بازارها در کشور رقم خورده است؛ اما تبعات منفی آن بر افزایش هزینه تولید محصولات نهایی می‌‌‌تواند بخش قابل‌توجهی از مصرف‌کنندگان را دچار چالش کند.  از آنجا که عمده مصرف مقاطع طویل فولادی در بازار داخل در بخش ساخت‌‌‌وساز است، افزایش بهای این محصولات با رشد هزینه تمام‌شده ساخت مسکن بر تورم کنونی این بخش می‌‌‌افزاید؛ این در حالی است که ظرف سال‌های اخیر افزایش تورم در بخش مسکن به چالشی غیرقابل حل در کشور تبدیل شده که نارضایتی بخش قابل‌توجهی از آحاد جامعه را به همراه داشته است. در چنین شرایطی افزایش هزینه مواد اولیه مصرفی در این بخش از سویی هزینه تولید مسکن را بالا برده و از سوی دیگر احتمال کاهش کیفیت ساخت مسکن را به دنبال دارد. به گفته برخی فعالان بازار آزاد مقاطع طویل فولادی با افزایش قیمت این محصولات، بخشی از سازندگان به سراغ مقاطع طویل فولادی با کیفیت پایین‌‌‌تر و نرخ ارزان‌‌‌تر می‌‌‌روند و این موضوع در نهایت با کاهش استحکام سازه‌‌‌ها، ایمنی مسکن در کشور را به خطر می‌‌‌اندازد.

صعود بهای شمش و محصولات فولادی با به صدا درآوردن زنگ خطر افزایش هزینه محصولات نهایی باعث شده است تا سیاستگذار برای جلوگیری از استمرار رویه فعلی یا به تعویق انداختن این رشد قیمت‌ها، به سراغ اقداماتی نظیر ابطال معاملات این محصولات در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران برود. اما اثربخشی چنین اقداماتی زمانی نتیجه‌‌‌بخش خواهد بود که رشد قیمت‌ها فراتر از تورم رقم خورده باشد و به این ترتیب امکان افت نرخ با نظارت بر فرآیند عرضه و تقاضا مهیا باشد. در شرایطی که رشد بهای کامودیتی‌‌‌ها متاثر از تبعات تورمی رقم خورده باشد، نمی‌‌‌توان انتظار داشت که نرخ محصولات ارزان شود.

میلگرد,دلار

ظرف نیمه دوم سال‌جاری، یعنی در بازه پنج‌ماهه ابتد‌ای مهر تا پایان بهمن‌ماه، مقاطع طویل فولادی رشد نرخی فراتر از صعود نرخ ارز در بازار آزاد را به ثبت رساندند. ظرف این بازه زمانی، نرخ دلار در بازار آزاد تهران از ۳۱‌هزار و ۵۲۰تومان در روز ابتدایی مهرماه با ثبت رشد ۵/ ۳۱درصدی به حدود ۴۶‌هزار تومان در روز چهارشنبه ۲۶بهمن‌ماه رسید. این در حالی بود که در این بازه زمانی بهای هر کیلوگرم میلگرد سایز۱۶ در بازار آزاد تهران از ۱۶‌هزار و ۲۵۰تومان با ثبت رشد ۳۴درصدی به ۲۴‌هزار و ۶۰۰تومان رسید. به این ترتیب می‌‌‌توان گفت سرعت رشد بهای میلگرد در نیمه دوم امسال بیش از سرعت رشد تورم بود. با توجه به محدودیت در خرید ارز، سرمایه‌‌‌های سرگردان راهی برای ورود به سایر بازارها پیدا می‌کنند.

به شکل سنتی همواره بازار مقاطع طویل فولادی محملی مناسب برای جذب بخشی از نقدینگی سرگردان بوده است. البته با توجه به رکود سنگین مصرفی حاکم بر بخش ساخت‌‌‌وساز در کشور ظرف سال‌های اخیر و نبود چشم‌‌‌اندازی مثبت از بهبود وضعیت در میان‌مدت، بازار مقاطع طویل فولادی بخشی از این جایگاه را از دست داده است. به این ترتیب ظرف نیمه دوم امسال سرعت رشد بهای میلگرد نسبت به نرخ دلار تنها ۵/ ۲‌درصد بیشتر بود.

وعده افت نرخ محقق می‌شود؟

در شرایطی که محصولات مختلف زنجیره آهن و فولاد متناسب با انتظارات تورمی در مسیر رشد نرخ قدم برمی‌‌‌دارند، احتمال افت بهای این محصولات در میان‌مدت با توجه به وصل گاز واحدهای فولادی و احتمال افزایش عرضه این محصولات به بازار از سوی بخشی از فعالان این بازار و سیاستگذار داده می‌شود؛ اما باید دید این وعده افت نرخ امکان عملیاتی شدن دارد یا خیر.  به‌منظور بررسی عملیاتی بودن کاهش بهای محصولات فولادی نوسان نرخ ارز و میلگرد ظرف بازه ۱۱ماه امسال مورد بررسی قرار گرفت. بررسی روند نوسان بهای ارز و میلگرد از نیمه فروردین امسال تا پایان بهمن‌ماه حکایت از آن دارد که نرخ دلار در بازار آزاد با ثبت رشد ۴۲درصدی از ۲۷‌هزار و ۱۸۰تومان به ۴۶‌هزار تومان رسیده است.

در این بازه زمانی بهای هر کیلوگرم میلگرد سایز۱۶ نیز با ثبت رشد ۳۰درصدی از ۱۷‌هزار و ۲۰۰تومان ظرف روزهای ابتدایی امسال به ۲۴‌هزار و ۶۰۰تومان رسیده است. به این ترتیب در بازه ۱۱ماه اخیر نه‌‌‌تنها میلگرد فراتر از دلار رشد نداشته بلکه افزایش نرخی کمتر را در بازار به ثبت رسانده است. بخشی از عقب‌‌‌ماندگی بهای میلگرد نسبت به رشد نرخ دلار مربوط به تضعیف بهای فولاد در بازار جهانی در این بازه زمانی می‌شود.  در نیمه فروردین امسال برابر روز چهارم آوریل ۲۰۲۲ میلگرد در بازار داخلی چین با نرخ ۴‌هزار و ۹۷۵یوآن به ازای هر تن مورد معامله قرار گرفت.این نرخ با ثبت کاهش ۴/ ۱۶درصدی به ۴‌هزار و ۱۵۵واحد ظرف روزهای پایانی بهمن رسید. به این ترتیب بخش قابل‌توجهی از عقب‌‌‌ماندگی محصولات فولادی از انتظارات تورمی ظرف بازه ۱۱ماه گذشته مربوط به سیگنال کاهش نرخ جهانی می‌شود.

در این شرایط با توجه به بازگشت مجدد نرخ محصولات صنعتی به مسیر رشد با امیدواری به بازگشت اقتصاد چین به مسیر رشد در پی وعده‌‌‌های حمایتی دولت این کشور، همزمان با مثبت‌ماندن انتظارات تورمی در بازار داخل مانع از آن می‌شود که استمرار عرضه محصولات فولادی زمینه کاهش محسوس بهای این محصول در بازار داخل را فراهم کند.  افزایش عرضه سیگنالی موثر در جهت کاهش قیمت‌هاست؛ اما واقعیت آن است که رشد نرخ حاصل‌شده در بازار مقاطع طویل فولادی نتیجه کمبود عرضه در حلقه میانی و نهایی زنجیره نبوده و افزایش عرضه تاثیر محدودی بر کاهش قیمت در این بازار دارد.

  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش