سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۰۲ - ۱۰ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۲۶۷۶
مسکن، راه، عمران

خرید هواپیمای دست دوم بازی با جان مردم است!

هواپیما سوخو,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران

آنطور که یک نماینده مجلس مطرح کرده ظاهرا بحث خرید هواپیمای سوخو مسافربری روسی برای الحاق به ناوگان هوایی کشور منتفی شده است. بر اساس این گزارش گویا قرار است راهکار دیگری برای حل معضل کمبود هواپیما در ناوگان هوایی کشور‌اندیشیده شود که البته بررسی‌ها نشان می‌دهد راهکار جایگزین می‌تواند به مراتب بدتر از پیشنهاد خرید سوخو روسی باشد!

 

پس از امضای برجام و تا قبل از روی کار آمدن ترامپ در امریکا، تعامل تجاری خوبی میان ایران و شرکت‌های بزرگ تولید هواپیما برقرار شده بود. قرار بود ایرباس چند فروند هواپیما به ایران بفروشد. ترامپ که در حال مبارزه انتخاباتی شدید با هیلاری کلینتون بود در یکی از مناظره‌هایش گفت: ایران پول‌های آزاد شده ناشی از برجام را گرفت و یکراست برای خرید هواپیما به سراغ ایرباس رفت در حالیکه می‌توانست از بوئینگ هواپیما خریداری کند.

 

ظاهرا منظور اقتصادی ترامپ از این اظهارات بازگردانده شدن دلارها به امریکا بود که چراغ سبز جالبی به شمار می‌رفت. اما ناگهان و با پیروزی ترامپ در انتخابات ورق برگشت و راهیابی جان بولتون به دولت ترامپ محاسبات را بهم ریخت. تهران یک هواپیمای ایراباس از فرانسه تحویل گرفت ؛ مذاکراتی نیز با بوئینگ در جریان بود اما با خروج امریکا از برجام حتی ایرباس که قرار بود چند هواپیمای دیگر هم به ایران تحویل دهد دست‌نگه داشت. بوئینگ هم قبل از آنکه کار به امضای قرارداد بکشد، تغییر عقیده داد و به این ترتیب ناوگان هوایی ایران همچنان فرسوده باقی ماند تا اینکه برخی مسئولان از مذاکره با شرکت سوخو روسی برای خرید هواپیما خبر دادند. 

 

در حالیکه همه چیز مهیای توافق با روس‌ها برای خرید سوخو مسافربری بود ناگهان اتفاق تازه‌ای رخ‌داد که نشان می‌داد امکان خرید سوخو مسافرتی هم میسر نیست.

 

در همین خصوص دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی با بیان این‌که اتفاق جدیدی در بحث فروش هواپیمای مسافری سوخو (سوپر جت) نیفتاده است، گفت: آمریکایی‌ها با فروش سوخو ۱۰۰ به ایران مخالفت کرده‌اند.

 

روس‌ها وارد عمل شدند!

با این حال بررسی روند موضوع حاکی از آن بود که روس‌ها برای فروش سوخو به ایران گام‌هایی برداشته بودند که به بن بست خورده‌اند.

 

اواخر آبان ماه بود که تیم مذاکره کننده شرکت سوخو روسیه به ایران آمدند تا مذاکرات خود برای فروش هواپیما به ایران را آغاز کنند. پیرو همین مذاکرات بود که شرکت سوخو تلاشها برای دریافت مجوز" اوفک" جهت فروش هواپیما به ایران را آغاز کرد و در واقع با طرف امریکایی وارد مذاکره فشرده شد. بررسی‌های بیشتر نشان می‌داد سوخو برای فروش هواپیما به ایران باید از وزارت خزانه‌داری آمریکا مجوز بگیرد چون ۱۰ درصد قطعات مورد استفاده در این هواپیما آمریکایی است و در نتیجه حتی سوخو روسی هم یک هواپیمای صددرصد بومی نبوده است.

 

اما روس‌ها ظاهرا بازهم از پا ننشستند و برای حل مشکل بنا شد قطعات هواپیماهای سفارش ایران تغییر کند ؛ یعنی به جای ۱۰ درصد قطعه امریکایی زیر ۱۰ درصد قطعه هواپیماها امریکایی باشد تا نیازی به مجوز اوفک برای فروش هواپیما به ایرن نباشد.

 

با این حال سید احسن علوی نماینده سنندج در مجلس ۴ ماه قبل از همه این تحولات هشدار داده بود که هواپیماهای سوخو خریداری نشود چرا که تعدادی از آنها سابقه سقوط دارند و این کار یعنی بازی کردن با جان مردم.

 

این هشدار البته جدی گرفته نشد و ظاهرا هیچ چاره‌ای باقی نمانده بود که مسئولان امر به سراغ روس‌ها بروند. با این حال پس از چند ماه بلاتکلیفی مشخص شد که اساسا سوخو روسی بنا به دلایلی که ذکر شد نمی‌تواند به ایران فروخته شود.

 

آیا هواپیماهای روسی خطرناکند؟

خاطره ناخوشایند سقوط‌های متوالی توپولوف‌ها در گذشته‌ای نه چندان دور هنوز در اذهان مردم باقیست به همین علت افکار عمومی خاطره چندان خوبی از هواپیماهای روسی ندارند اما نکته جالب اینجاست که نظر مسئولان هواپیمایی کشور چندان مطابقتی با خاطره ناخوشایند مردم ندارد بطوریکه یک مقام مسئول در سازمان هواپیمایی، چند روز پس از آنکه موضوع خرید سوخوها عملا منتفی شد گفت که منعی برای بکارگیری هواپیمای سوخو ۱۰۰ روسیه در ایرلاین‌های داخلی ایران وجود ندارد.

 

استقبال از سوخو روسی حتی در میان مدیران رده بالای صنایع کشور از جمله رئیس مرکز ملی فضایی که قبلا هم مدیرعامل ایران خودرو بوده، دیده شد. منوچهر منطقی در این خصوص با حمایت از خرید هواپیمای سوخو ۱۰۰ روسی توسط برخی ایرلاین‌های داخلی،‌گفت:‌ این هواپیما با استانداردهای غربی تولید شده و در کشورهای مختلف تا حالا جواب خوبی داده است ضمن اینکه سوخو ۱۰۰ از نظر مشخصه فنی، هواپیمایی است که در همه جا دارند آنرا می‌سازند.

 

یکی از اعضای کادر پروازی یکی از شرکت‌های هواپیمایی در خصوص اهمیت سلامت هواپیماهایی که وارد ناوگان هوایی کشور می‌شوند به خبرنگار آفتاب یزد گفت: تا جایی که من می‌دانم در خرید یک هواپیما اگر رعایت استاندارد و همخوانی با موقعیت جغرافیای ایران احراز نشود، مبادرت به خرید نمی‌شود.

 

وی افزود: اگر قرار بر خرید هواپیمایی باشد، اخذ مجوز سازمان هواپیمایی ضرورت دارد. همچنین باید حداقل‌های لازم برای پرواز آن هواپیما به لحاظ ایمنی در فضای هوایی کشور تایید شود، اگر این مراحل طی نشود و هواپیمایی مجوز پرواز بگیرد قطعا با جان مردم بازی شده است. 

 

تصمیمات احتمالی در خصوص خرید هواپیما

گرچه روس‌ها و متحدان اقماری آن یعنی اوکراین، بلاروس و حتی چین مناسب ترین گزینه‌ها برای خرید هواپیما هستند اما یک نماینده مجلس می‌گوید که ممکن است کلا خرید هواپیمای روسی منتفی شود.

 

مجید کیانپور عضو کمیسیون اقتصادی مجلس می‌افزاید: ۵۰ درصد ناوگان هوایی ایران فرسوده است اما خرید هواپیمای نو و تازه ساخت روسی و اوکراینی امکان پذیر به نظر نمی‌رسد.

 

وی در خصوص راه حل جایگزین به خانه ملت گفت: با توجه به شرایط کنونی و رویکرد خصمانه آمریکایی‌ها نسبت به صنعت هوایی ایران، بهترین راه برای تامین هواپیما، خرید هواپیماهای دست‌دوم از شرکت‌ها و کشورهای واسطه است، از این رو ما با این اقدام می‌توانیم خارج از سیستم تحریمی، اقدام به خرید هواپیما کنیم.

 

مشخص نیست که اگر اقدام به خرید هواپیماهای دست دوم و کارکرده شود تا چه حد می‌توان نسبت به ایمنی آنها و سلامت فنی شان مطمئن بود بخصوص که هواپیماهای دست دومی که دیگر کشورها برای فروش ارائه می‌کنند معمولا هواپیماهایی است که دارای ایراد بوده و ادامه فعالیت آنها در ناوگان هوایی کشور فروشنده مناسب تشخیص داده نشده است.

 

 

aftabeyazd.ir
  • 12
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش