چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۰۵ - ۲۰ اسفند ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۲۱۰۴۲
صنعت و معدن

یک شوک دیگر به صنعت؛ ابلاغ مصوبه گرانی برق به صنایع و پتروشیمی‌ها

ابلاغ مصوبه گرانی برق به صنایع و پتروشیمی‌ها,وضعیت برق صنایع در ایران

روزنامه جهان صنعت نوشت: یک تصمیم دیگر برای صنایع پتروشیمی‌ها؛ سال به پایان نرسیده همچنان تصمیم‌های دولتی مساله‌ساز است. این بار قرار است قیمت برق صنایع و پتروشیمی‌ها گران شود. مصوبه‌ای که اخیرا ابلاغ شده و دولت آن را در راستای حل مشکل ناترازی اعلام کرده است.

سال ۱۴۰۲ که رو به پایان است، شاید سال اوج ناترازی‌ها بود. از برق در تابستان شروع شد؛ در میانه تابستان بنزین مشکل‌ساز شد، پاییز ناترازی آب خود را نشان داد و در زمستان گاز. هرچند این برنامه دو سال گذشته بوده، اما به‌رغم وعده‌های دولت برای حل بحران ناترازی انرژی امسال هم شرایط به مراتب بهتر از سال گذشته نبود.

قطع برق صنایع و پتروشیمی‌ها در تابستان حتی با طرح فروش برق در بورس انرژی نتوانست مشکل قطعی برق آنها را حل کند و به ناچار در فصول پیک مصرف برق قطع شد. وزارت نیرو اعلام کرده برای سال آینده بنا دارد بخشی از ظرفیت برق تجدیدپذیرها را به شبکه توزیع اضافه کند‌. حال آنکه فعالان صنعت برق می‌گویند میزان برق تولیدی از تجدیدپذیرها کمتر از پیش‌بینی دولت است.

آنطور که ‌هاشم اورعی رییس اتحادیه انجمن‌های علمی انرژی و استاد دانشگاه صنعتی شریف در این رابطه به «جهان‌صنعت» می‌گوید: «‌وزارت نیروی دولت سیزدهم اول کار اعلام کرد تولید برق را تا پایان دولت سیزدهم به ده هزار مگاوات می‌رسانیم. بعد از ۲۰ سال کار در انرژی تجدید‌پذیر، کل ظرفیت منصوبمان ۱۱۰۰ مگاوات است. دولت بدون توجه به الزامات و اینکه اصلا چه کارهایی می‌شود انجام داد گفته تا پایان این دولت تولید از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر را به ۱۰ هزار مگاوات می‌رساند.»

آنطور که برآوردها نشان می‌دهد ناترازی برق سال آینده حدود ۱۲ هزارمگاوات خواهد بود. دولت برای جبران این ناترازی نه‌تنها اقدام عملی انجام نداده بلکه، تصمیم گرفته تعرفه برق صنایع را هم افزایش دهد.

منابع نزدیک به دولت می‌گویند افزایش دوبرابری تعرفه قبض برق صنایع فولاد و پتروپالایشگاهی با قدرت قراردادی ۲ مگاوات و بیشتر برای بهمن‌ماه سال جاری که به ۱۲۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت رسیده، امری منطقی است، این در حالی است که تولیدکنندگان بر این باورند که افزایش تعرفه برق باعث فشار بیشتر بر صنایع خواهد شد. به گفته آنان بخشی از توان تولیدی صنایع در فصول پیک مصرف به دلیل قطعی برق از مدار خارج می‌شود که این مساله باعث عدم‌النفع آنها خواهد شد.

بخشنامه‌ای که قیمت را گران کرد

«حمیدرضا صالحی» نایب‌رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران تابستان امسال و پس از قطع برق صنایع برای دومین سال پیاپی گفته بود که با خاموشی بخش صنعت در تابستان امسال حدود ۵ تا ۶ میلیارد دلار از GDP کشور کاهش داده است. البته او تاکید کرده بود که این یک عدد پیش‌بینی است که با توجه به مفروضات موجود به دست آمده است. آ‌ن‌طور که صالحی می‌گوید: برای نمونه ظرفیت یک کارخانه فولاد ۳۰۰‌هزار تنی به ۷۵‌هزار تن رسیده است، یعنی ظرفیت آن در دو ماه تابستان ۲۲۵‌هزار تن کاهش یافته بود که عدد کمی نیست. همچنین زنجیره پایین‌‌‌دستی همین صنایع که خوراک موردنیاز خود را از آنها تامین می‌کنند با تعطیلی روبه‌‌‌رو می‌‌‌شوند یا در زمینه بورس انرژی نیز این خاموشی‌‌‌ها تاثیرگذار است.

طرح تازه وزارت نیرو برای حل ناترازی، افزایش قیمت برق صنایع فولاد و پتروپالایشگاهی است که قرار است از اردیبهشت اجرا شود. این مصوبه که ۷ اسفندماه امسال به صنایع ابلاغ شده تصریح کرده که قبض برق صنایع فوق از اردیبهشت تا دی‌ماه به صورت علی‌الحساب محاسبه شده و طبق مصوبه وزارت نیرو بهای برق مشترکان این صنایع در کل این دوره نیز باید براساس تعرفه ۱۲۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت پرداخت شود.

برق صنایع فولادی و پتروشیمی و پالایشگاهی با قدرت قراردادی ۲ مگاوات و بیشتر برای بهمن‌ماه سال جاری براساس نرخ‌های قطعی صادر شده است و تعرفه برق این صنایع با افزایش ۲ برابری به ۱۲۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت رسیده است.

وزارت نیرو تاکید کرده بخشنامه تعرفه برق صنایع عطف به‌ماسبق شده و صنایع مذکور باید بهای برق از اردیبهشت تاکنون را براساس نرخ جدید پرداخت کنند.پیش از این، بهای برق این صنایع ۶۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت بوده است. بخشنامه تعرفه برق صنایع عطف به‌ماسبق شده و صنایع پتروپالایشگاهی باید بهای برق از اردیبهشت تاکنون را براساس نرخ جدید پرداخت کنند.

مشکل ناترازی‌ها با بخشنامه حل می‌شود؟

آن‌طور که محمود کمانی معاون وزیر نیرو پیش‌بینی کرده، تابستان سال آینده علاوه بر ۱۲ هزار مگاوات ناترازی برقی که امسال داشتیم باید منتظر افزایش ۵ درصدی بر این ناترازی باشیم. تاکید بر صرفه‌جویی تنها ابزار وزارت نیرو برای جبران ناترازی است، زیرا طرح‌های افزایش ظرفیت یا استفاده از تجدیدپذیرها دست‌کم در یکی دو سال آینده به ثمر خواهد نشست. این بدان معناست که صنایع باید فشار بیشتری را از این وضعیت به دوش بکشند.

وضعیت زمستان صنایع هم مثل تابستان آنهاست. در یک ماه گذشته قطعی گاز صنایع و پتروشیمی‌ها باعث زیان بسیاری برای آنها شده است و گزارش‌ها نشان می‌دهد هنوز قطعی برق صنایع و پتروشیمی‌ها ادامه دارد.

حسن میرافضلی کارشناس انرژی و میرعامل اسبق پتروشیمی جم می‌گوید: قطع کردن گاز صنایع پتروشیمی یعنی ضربه سهمگین به اقتصاد کشور که این با هیچ عقلی قابل توجیه نیست. واقعا نمی‌دانند اگر صنایع پتروشیمی کشور نتوانند فعالیت مستمری داشته باشند، چه بلایی سر کشور می‌آید؟ مگر الان اقتصاد کشور به هم نریخته است و انواع و اقسام تهدید‌ها را متحمل نمی‌شود؟

او درباره ناترازی انرژی توضیح می‌دهد: مگر الان اقتصاد کشور به هم نریخته است و انواع و اقسام تهدید‌ها را متحمل نمی‌شود؟ واقعا نمی‌دانم چرا وضع خراب را خراب‌تر می‌کنند و نمی‌دانند، با این نوع مدیریت‌شان چه بلایی سر کشور می‌آورند. صنعت پتروشیمی سهم زیادی در تزریق ارز به کشور دارد و به جای اینکه به زیر‌ساخت‌های پتروشیمی برسیم، با قطع طولانی گاز چوب لای چرخ می‌گذاریم. لازم است مجلس قانونی بگذارد که ظرف مدت ۱۰ سال گازرسانی به خانه‌ها را به ۳۰ یا حداکثر ۴۰ درصد برساند تا گاز بیشتر از این حیف و میل نشود. با این تاکید که این قانون به قدری سفت و محکم باشد که تحت هیچ شرایطی هیچ دولتی نتواند اجرایی‌اش کند.

صنعت برق در مجموع با سه ناترازی مواجه است؛ ناترازی در تامین سوخت نیروگاه‌ها که در شش‌ماهه دوم سال و در فصل سرما نمود پیدا می‌کند. ناترازی در تولید و مصرف در گرما و شش‌ماهه اول سال و ناترازی مالی و اقتصادی که در طول سال وجود دارد و میزان درآمدها با هزینه‌ها تطابق ندارد. دولت سیزدهم برای اینکه ناترازی‌ها را جبران کند در لایحه هفتم برنامه توسعه به بحث انرژی پرداخته و در ماده ۸۱ این لایحه پیش‌‌بینی کرده که در راستای کاهش تصدی‌گری دولت در تجارت برق و استقلال مالی صنعت برق در پایان سال اول برنامه حداقل ۳۰درصد در بورس عرضه شود و در پایان برنامه نیز این عدد به ۶۰ درصد از کل انرژی برسد. همچنین در ماده ۸۲ این لایحه پیش‌بینی کرده با به‌کارگیری سیاست‌های قیمتی و غیرقیمتی نسبت به اجرای سیاست‌های بهینه‌سازی انرژی طوری عمل کند که در پایان برنامه ۱۰ درصد صرفه‌جویی شود.

  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش