به گزارش ایسنا، حسن صادقی، ۵ مهر ماه در مراسم یادبود کارگران جان باخته حادثه معدن طبس که در خانه کارگر استان مرکزی برگزار شد، اظهار کرد: انتظار داشتیم کارگران در سراسر کشور خودشان برای خودشان حرمتی قائل شوند و اگر دیگران، ما را تحویل نمیگیرند، خود کارگران باید ارزش و منزلت خود را حفظ کنند.
وی ضمن گلایه از جامعه کارگری شهر اراک به دلیل عدم حضور پرشمار در این مراسم تصریح کرد: در تمام ایران چنین نشستهایی باید با جمعیتهای قابل توجهی برگزار شود ولی این اتفاق نمیافتد چراکه تشکلات کارگری ما دنبال چنین چیزهایی نیستند.
صادقی افزود: حادثه معدن طبس، نه اولین حادثه است و نه آخرین حادثه خواهد بود و قطعا در آینده چنین مواردی را بیشتر خواهیم داشت بنابراین باید فکری اساسی در این خصوص شود.
صادقی با تاکید بر اینکه صنایع پر ریسک و حادثه آفرین باید مشخص شوند گفت: ما باید بر اساس نوع حوادث، مکانیسمهای بازدارندگی را تعریف کرده و سیستمهای نظارتی را افزایش دهیم.
معاون دبیرکل خانه کارگر کشور اضافه کرد: ما تقریبا دو میلیون کارگاه داریم در حالیکه تنها ۱۳۰۰ نفر بازرس کار داریم. با این تعداد بازرس، کار تقریبا پنج سال و سه ماه طول میکشد تا یک کارگاه مورد ارزیابی و بازرسی قرار گیرد.
وی اضافه کرد: دولت باید برای حوزه روابط کار و بازرسین کار فکری کند و در ردیف بودجه، سهم بیشتری برای این حوزه قائل شود تا بازرسین کار متخصص بیشتری استخدام شوند و بازرسیهای بیشتری انجام شود.
صادقی ادامه داد: در دو سال گذشته، گواهی صلاحیت ایمنی برای پیمانکاران در حوزه معدن توسط دولت حذف شده است در واقع ارزشیابی میزان توانمندی و استعداد پیمانکار را در این حوزه حذف کردهاند.
وی تصریح کرد: وزیر کار و معاون روابط کار او به دلیل عدم آشنایی با این حوزه، حادثه معدن طبس را حادثهای معمول و طبیعی خواندند که جامعه کارگری را با این حرف ناراحت کردند.
صادقی اضافه کرد: سیستم مانیتورینگ معدن طبس چرا باید خاموش باشد؟ در تمام دنیا معادن را به گونهای تجهیز میکنند که یک ربع قبل از انفجار، صدای آلارم انفجار به صدا درمیآید ولی در معادن ما اینگونه نیست.
معاون دبیرکل خانه کارگر کشور با اشاره به حادثه اخیر معدن شازند گفت: جان انسانها را باید پاس بداریم. هرساله حوادث معدن در کشور پیش میآید ولی مسئولین امر هیچ اقدامی نمیکنند.
وی با بیان اینکه برای جلوگیری از پیشامدها، استفاده از تکنولوژی روز و بکارگیری مکانیسمها ضرورت دارد افزود: مقصر اصلی حادثه معدن طبس، عدم نظارت و کنترل و مقصر دوم، کارفرمای معدن بوده است.
صادقی تصریح کرد: ما نمیگوییم معادن را به پیمانکار بخش خصوصی واگذار نکنید ولی باید به پیمانکاری واگذار شود که صلاحیت داشته باشد.
وی ادامه داد: ما در حوزه روابط کار واقعا مشکل داریم و غیر متخصصین در این حوزه به کار گرفته شدهاند در حالی که کسی باید در حوزه روابط کار بنشیند که حقوق کار را تدریس کرده باشد و در رابطه با حوادث ناشی از کار، روابط کارگر و کارفرما و دستمزد کارگران اطلاعات و تسلط کافی داشته باشد.
صادقی با تاکید بر اینکه کارگران معدن باید تحت قانون مشاغل سخت و زیان آور قرار بگیرند گفت: صنایع باید دسته بندی شوند و صنایع حادثه بار باید به صورت مستمر مورد ارزیابی و نظارت قرار گیرند.
وی با بیان اینکه قریب به ۵۰ درصد حوادث ناشی از کار مربوط به کارگران ساختمانی است افزود: چرا در کشوری که این میزان درآمد دارد، برای قشر کارگر ردیف بودجههای بیشتری در نظر نمیگیرند.
جمشید امیدی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی نیز اظهار کرد: استان مرکزی جزو استانهای صنعتی و کارگری است و بیش از ۶۰ درصد شاغلین در استان مربوط به بخش کارگری هستند.
وی با اشاره به کمبود نیروی کار در استان مرکزی افزود: بازنشستگیها و پرداختی بیشتر بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی، رفته رفته نیروهای دستگاه های اجرایی را به سمت صفر میبرد.
امیدی با بیان اینکه روز به روز شرایط کار در دستگاههای اجرایی سختتر میشود گفت: ۲۵ هزار کارگاه در استان مرکزی داریم درحالی که تنها ۲۲ بازرس کار داریم. دولت بایستی با سیاستهای جدید خود، این خلاءها را پر کند.
علی قیاسی، دبیر خانه کارگر اراک نیز ضمن گلایه از دولت به دلیل عدم اعلام عزای عمومی درخصوص حادثه معدن طبس اظهار کرد: دولتها کارگران را وادار به کار سیاسی میکنند در حالی که ما بارها گفتیم که سیاسی نیستیم و صنفی هستیم.
وی افزود: استفاده از غیر متخصصین در لایههای دولت باعث چنین مشکلات و حوادثی میشود. دولتمردان باید بدانند که جامعه کارگری از این موضوع کوتاه نخواهند آمد.
غیاثی اضافه کرد: وزیر کار بایستی هرچه زودتر معاونتها را تغییر دهد. ما در استانها مشکل نداریم و صحبت ما با مسئولین کشوری است. عدم ارتباط با تشکلهای کارگری و حذف انجمنها و شوراها و عدم مشارکت دولت با جامعه کارگری از جمله مشکلات این بخش است.
وی با تاکید بر پیشگیری، آموزش، ایمنی و بهداشت محیط کار تصریح کرد: سال گذشته ۴۵۰۰ نفر در محیط کار حادثه دیدند که حدود ۹۰۰ نفر فوت کردند.
دبیر خانه کارگر اراک اضافه کرد: ۵۲ معدن در طبس وجود دارد در حالی که ۱۲ تا ۲۲ میلیون تومان حقوق دریافتی کارگران بابت ۱۲ ساعت کار است.
غیاثی با بیان اینکه در دنیا با تکنولوژی روز در معادن کار میکنند گفت: مقصرین اصلی حادثه، افرادی هستند که از غیر متخصصین در بدنه دولت استفاده میکنند. معادن ما به بخش خصوصی واگذار شده و هیچکس پاسخگو نیست و جان کارگر ارزشی ندارد.
برادر کارگر معدن طبس: چند هفته پیش بوی گاز متان در معدن حس میشد
کارگران معدن معدنجوی طبس از نبود تجهیزات اولیه ایمنی و بیمهری این روزها که به جامعه معدنی بویژه کارگران شدهاست، گفتند.
حسین کرمی، یکی از کارگران معدن طبس با بیان اینکه از اردیبهشت سال گذشته وارد این معدن شدهام، گفت: کار در معدن بسیار سخت و طاقت فرسا است به طوری که هر روز از ساعت ۷ صبح تا یک ظهر و ۷ عصر تایک شب در معدن مشغول به کار بودیم.
وی در خصوص اینکه آیا تجهیزات لازم در معدن بوده است، گفت: معدن حتی سنسور حسگر نداشت و تنها یک کپسول خود نجات داشتیم و از کمترین امکانات استفاده میکردیم.
کرمی با بیان اینکه انفجار بلوک c بود ما بلوک b مشغول بودیم، اظهار کرد: حجم کار در معدن به حدی زیاد بود که متوجه خود حادثه در لحظه نشدیم.
این کارگر معدن با اشاره به اینکه حقوق ما در ماه نزدیک ۱۲ میلیون تومان است، گفت: برای کارفرما و مدیر مجموعه تنها استخراج زغالسنگ اهمیت داشت و بس.
کرمی ادامه داد: مسئولین در بیمارستان جویای احوال ما به درستی نشدند و ای کاش وضعیت ایمنی معدن مناسب بود و به این مساله قبل از حادثه رسیدگی میشد تا همکارانمان را از دست نمیدادیم.
وی با بیان اینکه هزینه بیمارستان را شخصا پرداخت کردهایم، گفت: انتظاری که داشتیم حداقل این بود از خود مدیران معدن برای دلجویی میآمدند.
معینی برادر کارگری که در حادثه معدن در کما است، به ایسنا گفت: برادرم ۹۹ درصد علایم هوشیاری ندارد و تنها با یک درصد زنده است.
وی افزود: همکاران برادرم را که دیدم همگی از نبود تجهیزات گلهمند بودند و گویا دو سه هفته پیش از انفجار، کارگران بوی گاز متان را حس میکردند و دچار سوزش چشم بودند، اما به دلیل نبود نظارت و ترس از اخراج شدن توسط پیمانکارها صحبتی در این باره نکردند.
معینی با بیان اینکه معدن وضعیت ایمنی مناسبی نداشته است، گفت: به دلیل اینکه حمایتی صورت نگرفته به خصوص در این روزهای سخت احساس میکند که بردارش کارگر معدن نبوده و از این وضعیت بسیار گلهمند است.
وی افزود: مسئولین شهرستان طبس و بردسکن و همچنین مدیران خود معدن هیچ حالی از ما نپرسیدهاند و هیچ تماس حمایتی و پیامی دریافت نکردهایم
وی با بیان اینکه امکانات و تجهیزات در طبس کافی نبود گفت: برادرم را به یزد منتقل کردیم.
معینی از رسانه خواست که حداقل با تماس تلفنی جویای حال این کارگران معدن باشند.
نبود سنسور گاز در معدن با عمق ۷۰۰ متری یک فاجعه است
عضو هیئت رئیسه خانه معدن خراسان جنوبی در گفت و گو با ایسنا درخصوص وضعیت ایمنی معدن طبس و بحث تجهیزات گفت: اخبار ضد و نقیض منتشر میشود و اخبار موثقی که ما داریم ظاهرا سنسور سرکشی گاز در معدن نبوده است و با توجه به صحبت کارگران هم این واقعیت مشخص شده که یک فاجعه است.
روحالله محمدی با اشاره به اینکه این فاجعه وقتی دردناک است که در معدن با عمق ۷۰۰ متری زمین سنسور گاز نبوده است، افزود: این اتفاق جان کارگران زیادی را گرفت که اگر مسایل ایمنی رعایت میشد این حادثه اتفاق نمیافتاد.
درخصوص تجهیزات خود کارگران نیز گفت: در دولت قبل دفتری به اسم دفتر نظارت در سازمان صنعت و معدن وجود داشت، اما با آمدن معاونت قبلی (محتشمی) این برچیده شد و بودجهای که برای صنعت و معدن میآمد برای بازدید و سرکشی معادن داده نمیشد و بخش نظارتی سازمان صنعت و معدن ضعیف شد، سه دستگاه اداره کار که مسئول رسیدگی به سلامت ایمنی معدن است، همچنین سازمان نظام مهندسی و اداره صنعت و معدن متولی رسیدگی به معادن هستند.
محمدی ادامه داد: این سه دستگاه وظیه ذاتی برای سرکشی از معدن دارند که گویا وظایف و گزارش به درستی نداشتهاند و یا حتی گزارش بازدید ماهانه خود را ارائه ندادهاند.
وی با بیان اینکه این سه دستگاه باید درخصوص بازدیدها و ارائه نقصها و حل آن پاسخگو باشند، گفت: اگر معدندار نقص را برطرف نکرده چرا معدن تعطیل نشدهاست؟ از این سه دستگاه باید پرسید اگر این ایمنی و موارد رعایت میشده چرا این حادثه رقم خورده است؟
عضو هیئت رئیسه خانه معدن خراسان جنوبی گفت: گزارشهای نهایی بعدا منتشر و بیان خواهد شد.
محمدی با بیان اینکه کارگران از شب قبل با اعلام نشتی بوی گاز و حالت تهوع کار را تعطیل میکنند، گفت: این یک نشانه است که در آن غفلت صورت گرفته است.
وی ادامه داد: با عدم بررسی درست این واقعه باید منتظر رخدادها در دیگر معادن بویژه برای طبس باشیم و باید جلوی اظهار نظرهای غیرحرفهای را گرفت.
عضو هیئت رئیسه خانه معدن خراسان جنوبی با بیان اینکه ما عده زیادی را از دست دادهایم، خانوادههای زیادی داغدار شدهاند، استان عزای عمومی اعلام کرده که ای کاش در کشور اعلام میشد گفت: عدهای موضوع را گردن هم انداخته و افرادی که مقصر واقعی و کم کاری کردهاند مبرای از این اتفاق شدهاند.
محمدی اظهار کرد: برخوردهای نادرستی در این روزها صورت گرفته و شاید بهتر باشد حرف خوب بزنیم اما باید بگوییم کم لطفی و بی مهری زیادی برای جامعه معدنی بویژه کارگران زغالسنگ صورت گرفته است.
وی یادآور شد: حقوق و مزایای کارگران معدن در برابر کاری که میکنند بسیار ناچیز است و باید گفت خانه معدن صنف بدون درآمد است و از متولیان امر میخواهیم توجه بیشتری نسبت به ایمنی، حقوق، مزایا و حمایت خانواده کارگران معدن داشته باشند.
توضیح رئیس خانه معادن ایران در مورد مقصر اصلی انفجار معدن طبس
رئیس خانه معادن ایران درباره حادثه معدن ذغال سنگ طبس و مقصر اصلی انفجار به وجود آمده گفت: تا زمان مطالعات کامل از منطقه نمیتوان اظهارنظری کرد، به طور کل اینجا مقصر فرد نیست، بلکه نگاه و نظام حکمرانی در بخش معدن است که بایستی شرایط را دائما به روزرسانی کنیم.
محمدرضا بهرامن ضمن ارائه توضیحاتی درباره حادثه معدن ذغال سنگ طبس عنوان کرد: در بخش معدن یکی از مسائل تنبیه است، هر کسی خطایی کرده باید پاسخگو باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که فلش اتهام در حادثه به وجود آمده به سمت چه کسی یا چه کسانی است؟ عنوان کرد: تا زمانی که دسترسی کامل به آن بخشی که معدنکاران در آن منطقه محبوس شدهاند نداشته باشیم، همه این افراد خارج نشوند و مطالعات کاملی از منطقه نداشته باشیم، نمیتوانیم در این زمینه اظهار نظر کنیم.
بهرامن با این با اشاره به اینکه تجمیع یک باره گاز باعث این حادثه شده است، گفت: از نظر مهندسی علت گازی که در منطقه تجمیع شده بود، به زمانی باز میگردد که معدن تعطیل بودهاست، تجمع این گاز از لایههای ۳۰ سانتی ذغال در بالا قرار گرفته که همین امر موجب این اتفاق شده است، قاعدتا شناسایی آن به این سادگی نبوده و تجمیع گاز یک باره باعث این اتفاق شده است.
به گفته رئیس خانه معادن ایران ما باید ببینیم عواملی که نتوانستیم جلوی این اتفاق را بگیریم، چه چیزی بودهاست و مقصر چه کسی است؟ اما به طور کل اینجا مقصر فرد نیست نگاه و نظام حکمرانی در بخش معدن است که بایستی شرایط را دائم به روزرسانی کنیم و این مشمول تمام معادن کشور میشود، امروز تمام معدن کاران ایران در عزا هستند.
کارگر نجات یافته از انفجار معدن طبس: هفته قبل از حادثه، گفته شد که اینجا گاز دارد و نیروها را داخل نفرستید
محمد بهمدی، کارگر تعمیرات معدن و از نجات یافتگان انفجار معدن طبس، درباره وضعیت فعلی معدن طبس و میزان کشتهها به انتخاب گفت: معدن هرچه کشته داده بیرون آورده اند و دیگر کسی زیر آوار نیست. طبق آنچه اخبار اعلام کرده ۵۵ نفر کشته اعلام کرده اند، کسی که مردهها را میشست البته عدد بالاتری را میگفت.
وی درباره برخی اخبار مبنی بر دریافت ۲۰ میلیون پول از بازماندگان برای انتقال جنازه بیان کرد: من خبری از دریافت پول از بازماندگان ندارم. من وقتی معدن تخریب شد به بیمارستان برده شدم و هزینه درمان هم با خودم بوده است. البته من بیمه بودم. من هنوز مشکل تنفسی دارم و همین الان هم در مسیر بیمارستان هستم.
بهمدی درباره اخطارهای پیش از حادثه گفت: معدن سراسر مشکل دارد، باید ایرادات فنی معدن را بگیرند تا جوانان مردم کشته نشوند. ایمنی معدن ضعیف است. از هفته قبل از حادثه در هنگام تعویض نیروها گفته اند که اینجا گاز دارد و نیروها را داخل نفرستید. استادکار به پیمانکار گفته که نیروها را داخل نفرستید، آنجا گاز است، اما پیمانکار، نیروها را تهدید به اخراج کرد و کارگران مجبور شدند داخل بروند.
نوباغی یکی دیگر از کارگرهای معدن است که نجات یافته و توانسته جنازه ۵ تن از همکاران خود را بیرون آورد. او درباره این حادثه گفت: جلو معدن را بسته اند و کارها تمام شده است. درباره دریافت پول بابت انتقال جنازهها نشنیدم پولی داده شده باشد. من ۵ جنازه بیرون آوردم و با آمبولانس منتقل کردیم. پول آمبولانس هم نگرفتند.
- 19
- 4
کاربر مهمان
۱۴۰۳/۷/۷ - ۱۱:۳۷
Permalink