دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۳۴ - ۱۹ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۴۸۰۸
صنعت و معدن

معاون وزیر «صمت» تایید کرد

خطر اتمام ذخایر معدنی

نشست خبری معاون وزیر صمت,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,صنعت و معدن

موج جدید تحریم‌های بین‌المللی که بخش معدن را نیز در بر می‌گیرد و تاثیرپذیری این بخش از تحریم‌ها و اخبار اعلام شده مبنی بر ته‌کشی ذخایر معدنی دو خبر معدنی است که این روزها شنیده می‌شود. اخباری که معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت درخصوص اولی از تداوم روند صادرات در سال جاری با وجود اعمال تحریم‌های بین‌المللی خبر داد و عنوان کرد که مجموع رقم صادراتی در بخش معدن در سال گذشته به ۵/ ۸ میلیارد دلار رسید که برای سال جاری نیز پیش‌بینی می‌شود که بتوان به رقم صادراتی مشابه سال گذشته رسید. اما درخصوص اظهارات مطرح شده مبنی بر ته‌کشی ذخایر معدنی نیز جعفر سرقینی با تایید این موضوع عنوان کرد که تنها تا ۱۴۰۹ ذخایر معدنی در کشور وجود خواهد داشت.

بخش معدن با اجرای تحریم‌های جدید توانست نظر متولیان صنعتی و تجاری کشور را به‌عنوان یکی از بخش‌های اصلی صادراتی به خود جلب کند و با این شرایط برای این بخش برنامه‌های ویژه تولیدی و صادراتی در دستور کار قرار گرفت. براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت صادرات بخش معدن در سال گذشته در مجموع به ۵/ ۸ میلیارددلار رسید و متولیان این بخش برای سال جاری نیز رسیدن به رقم صادراتی مشابه سال گذشته را برای این بخش پیش‌بینی می‌کنند.

پیش‌بینی‌های صورت گرفته برای صادرات این بخش در حالی است که هم‌اکنون بسیاری از بازارهای صادراتی درهای خود را با اعمال تحریم‌های جدید به روی صادرکنندگان بسته‌اند، اما متولیان معدنی کشور معتقدند با توجه به تدابیری که در این خصوص در نظر گرفته شده است صادرات این بخش در سال جاری با مشکل مواجه نخواهد شد. در این خصوص جعفر سرقینی از تعدیل قیمت پایه کالاهای صادراتی به‌عنوان یکی از راهکارهای حمایتی خبر داد و عنوان کرد براساس توافق صورت گرفته با گمرک قیمت پایه کالایی ۱۰ تا ۱۵ درصد از قیمت واقعی کالا محاسبه خواهد شد؛ اقدامی که موجب می‌شود تا بخشی از مشکلات صادرکنندگان برطرف شود.  اما داستان رو به اتمام بودن ذخایر معدنی از کجا نشات گرفت؟

بازوی پژوهشی مجلس در گزارشی این موضوع را مطرح کرد که ذخایر معدنی کشور در بخش‌های مختلف رو به اتمام است و ذخایر احتمالی و قطعی موجود در کشور که در آمارهای مختلف بیان می‌شود، حاصل اکتشاف بخش کوچکی از مساحت کشور با متوسط عمق پایین است که بخش عظیمی از آن طی سالیان بسیار دور انجام شده و حاکمیت بخش معدن، اقدامات جدی در جهت اکتشاف ذخایر جدید انجام نداده است. خبری که از سوی معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز تایید شد؛ به‌طوری که وی از رو به اتمام بودن ذخایر معادنی کشور خبر داده و اعلام کرد که ارزیابی‌های صورت گرفته نشان‌دهنده آن است تنها تا ۱۴۰۹ ذخایر معدنی در کشور وجود دارد.

این خبر اگرچه می‌تواند تا حدودی شوک‌آور باشد، اما متولیان این بخش با اعلام این خبر بر این نکته تاکید می‌کنند که ذخایر رو به اتمام به اکتشافات سطحی صورت گرفته در معادن مربوط می‌شود و آنچه مسلم است باید به سمت اکتشافات عمیق در بخش معدن روی آورد تا به این طریق شرایط برای اضافه شدن ذخایر جدید در بخش معدن فراهم شود. براساس برآورد صورت گرفته از سوی متولیان این بخش با اجرای طرح‌های اکتشاف پهنه‌های جدید معدنی، پیش‌بینی می‌شود ذخایرسنگ آهن و مس کشور بالغ بر ۲ برابر حجم قبلی شود.   اما درخصوص صادرات معدنی نیز سرقینی از پیش‌بینی تمهیدات و تصمیمات لازم برای ممانعت از کاهش حجم صادرات مواد معدنی خبر داد که قرار است برای سال جاری به کار بسته شود.

معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه سال گذشته توانستیم علاوه بر تامین نیاز داخل ۵/ ۸ میلیارد دلار صادرات نیز داشته باشیم عنوان کرد: برای سال جاری نیز پیش‌بینی می‌شود به‌رغم تحریم صادرات نسبت به سال گذشته کمتر نخواهد بود و کماکان نیاز داخل نیز تامین خواهد شد.

چگونگی بازگرداندن ارز حاصل از صادرات از دیگر مواردی است که سرقینی درخصوص آن عنوان کرد: از مجموع حدود ۸ میلیارد دلار صادرات صورت گرفته در بخش معدن در سال گذشته، حداقل ۳ میلیارد دلار نیاز خود این صنعت بوده که در گذشته این نیاز به ۴ میلیارد دلار نیز می‌رسید، حدود ۲ میلیارد دلار از مجموعه صادرات به صادرات خرد اختصاص داشته که به آن دسترسی نداریم و از ۳ میلیارد دلار باقی‌مانده نیز ۲ میلیارد آن در سامانه نیما عرضه شده است. به گفته سرقینی سال گذشته فولادی‌ها ۵/ ۱ میلیارد دلار و مس نیز ۴۰۰میلیون دلار به سامانه نیما ارز عرضه کردند و ارزعرضه شده نیز مربوط به سایر بخش‌ها بوده است.

صدور بخشنامه‌های صادراتی معدنی در ماه‌های اخیر را می‌توان یکی دیگر از نگرانی‌های صادرکنندگان این بخش دانست به‌طوری که صادرکنندگان این بخش از این بخشنامه‌ها با عنوان موانع داخلی در روند صادرات یاد می‌کنند و این نگرانی نیز در میان تجار به وجود آمده که با توجه به شروط جدید صادراتی که صادرات را در اختیار تولیدکننده یا نماینده رسمی آن قرار می‌دهد از عرصه تجارت کنار زده شوند. اما در این خصوص معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه صادر‌کنندگان بخش معدن هیچ‌گونه نگرانی نداشته باشند عنوان کرد: هر بازرگان دارنده کارت بازرگانی به شرط تضمین برگشت ارز و مشخص بودن اینکه نماینده کدام معدن است، برای صادرات با هیچ مشکلی مواجه نخواهد شد. به گفته سرقینی، تجار حذف نخواهند شد و بخشنامه‌های صادراتی تنها به منظور رصد ارز حاصل از صادرات و شناسنامه‌دار کردن روند صادرات صورت گرفته است.

اما چالش‌های به وجود آمده در تامین مواد اولیه برخی از تولیدات داخلی موجب شد تا در سال جاری بخش معدن بتواند در سرفصل برنامه‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گیرد و برنامه‌های حمایتی ویژه‌ای برای رسیدن به رشد تولید و صادرات در بخش معدن در دستور کار این وزارتخانه قرار گیرد.

در این خصوص معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه روند تولید در بخش معدن به‌رغم رکود در بخش ساختمان که اثرگذاری بسیاری در این بخش دارد به جز سال ۹۴ همواره مثبت بوده است، عنوان کرد: ما برای هر بخش برنامه‌ریزی جداگانه‌ای داریم و سعی می‌کنیم به هدف‌گذاری خود برسیم، سال گذشته ۴۶۰میلیون تن مواد معدنی تولید شد که از برنامه‌ریزی پیش‌بینی شده کمتر از ۱۰درصد بوده است، برای سال جاری نیز در این زمینه ۵۵۰میلیون تن تولید محصولات معدنی پیش‌بینی شده و امیدواریم به رقم ۵۰۰میلیون تن برسیم. به گفته معاون معدنی وزیر صنعت، برای سال جاری تلاش این وزارتخانه بازگشت ۵۰۰ معدن کوچک به چرخه تولید است که از مدار خارج شده بودند و در عین حال دستیابی به حداقل ۵۰۰ میلیون تن استخراج مواد معدنی که در سال ۹۷ به رقم ۴۶۰ میلیون تن رسید.

donya-e-eqtesad.com
  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش