دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۶:۳۷ - ۰۳ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۰۸۲۶
اصناف و قیمت ها

هر دست کله‌پاچه به ٢٠٠‌هزار تومان رسید

قیمت کله پاچه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اصناف و قیمت
وضع صبحانه محبوب ایرانی یعنی کله‌پاچه تعریف چندانی ندارد و ٣٠‌درصد طباخی‌ها درخواست تغییر کاربری‌ خود را به اتحادیه‌شان ارسال کرده‌اند.

«صبحانه‌خوردن در رستوران عادت تازه ایرانی‌هاست؛ ایرانی‌هایی که حالا میز صبحانه در کافه‌ها و رستوران‌های مختلف شهر را بیشتر از گذشته در اینستاگرامشان می‌گذارند اما جالب است که بدانید در این میان وضع صبحانه محبوب ایرانی یعنی کله‌پاچه تعریف چندانی ندارد و ٣٠‌درصد طباخی‌ها درخواست تغییر کاربری‌ خود را به اتحادیه‌شان ارسال کرده اند.

 

کمبود دام نه‌تنها قیمت گوشت را جهشی بالا برده است که نرخ هر دست کله‌پاچه در برخی نقاط تهران به ٢٠٠‌هزار تومان هم رسیده است و همین موضوع موجب شده است که بسیاری از طباخی‌های تهران شیفت ناهار و شام‌شان را تعطیل کرده و به صبحانه بسنده کنند. حالا کمبود کله‌پاچه موجب شده است که قاچاقچیان رو به قاچاق عجیب کله‌پاچه بیاورند و از آن طرف مشتری‌های ارزان‌ترین اقلام کله‌پاچه‌فروشی‌ها یعنی سیرابی و شیردان بیشتر از گذشته شود.

 

٣٠‌درصد طباخی‌ها رو به تعطیلی می‌روند

اوضاع طباخی‌ها خوب نیست، فروش آنها بشدت کاهش پیدا کرده و اسیر رکود این روزهای بازار  شده‌اند. طبق اعلام رئیس اتحادیه فروشندگان کله‌پاچه و سیراب و شیردان فروش طباخی‌ها نسبت به ‌سال گذشته به کمتر از یک‌سوم رسیده و در ٩ ماه اخیر ٢٠‌درصد از واحدهای صنفی که در تهران مشغول به کار بودند، تغییر شغل دادند.

 

در ماه‌های اخیر شرایط به گونه‌ای پیش رفته که بیشتر واحدهای صنفی این شغل فروش بسیار کمی داشته‌اند و نهایت فروش روزانه آنها ٥ دست کله‌پاچه بوده است. این رکود در حالی حاکم بر صنف طباخان شده که هزینه اداره یک روز یک مغازه طباخی بین ٣٠٠ تا ٥٠٠‌هزار تومان است و با این شرایط کاملا مشخص است که چرا برخی از طباخی‌ها عطای‌ ماندن در این شغل را به لقایش بخشیدند.

 

طبق اعلام رئیس اتحادیه کله‌پاچه و سیراب و شیردان در حال حاضر هم ٣٠‌درصد از واحدهای صنفی درخواست ابطال پروانه و خروج از این شغل را دارند.از طرف دیگر افزایش نرخ دلار باعث شده است که فعالان این حوزه تمرکز خود را روی صادرات دام بگذارند؛ چون دیگر فروش دام به طباخی‌ها سود چندانی ندارد بلکه صادرات آن است که توجیه اقتصادی و سود سرشاری را به دنبال دارد. در واقع شرایط به گونه‌ای است که این روزها پرورش‌دهندگان دام سود بیشتری از صادرات دارند و همین موضوع باعث کاهش عرضه کله‌پاچه و حتی سیراب و شیردان به طباخی‌ها شده است.

 

این در حالی است که در بخش واردات دام به کشور فقط لاشه گوشت وارد می‌شود و دیگر اعضا و جوارح آن همچون کله‌پاچه، سیراب و شیردان و دل و قلوه وارد نمی‌شود. در واقع افزایش صادرات دام و واردات گوشت گرم بدون کله‌پاچه باعث کاهش شدید عرضه این محصول شده است که همین موضوع هم تأثیر زیادی روی افزایش قیمت آن داشته است. از طرف دیگر قاچاق دام به خارج کشور هم که افزایش ٧٠‌درصدی قیمت گوشت قرمز را به همراه داشته روی افزایش قیمت کله‌پاچه و کمیاب‌شدن آن تاثیرگذار بوده است.

 

کله‌پاچه قاچاق نخورید!

از ابتدای امسال شایعاتی درباره واردات کله‌پاچه قاچاق به داخل کشور شنیده می‌شد. کمیاب‌شدن این غذای محبوب ایرانی‌ها باعث شده بود در این بین افراد سودجویی هم باشند که اقدام به واردات قاچاق کله‌پاچه کرده باشند. در ماه‌های ابتدایی ‌سال جاری با توجه به کاهش عرضه کله‌پاچه در کشور و افزایش تقاضا، قاچاقیان دام کله‌پاچه را به ‌همراه محموله‌های گوشت‌ وارداتی از ارمنستان و قرقیزستان به ‌صورت قاچاق وارد کشور می‌کردند. قاچاقیان دام برای واردات کله‌پاچه به‌ کشور، کله‌پاچه را در شکم گوسفندان وارداتی جاسازی می‌کردند و با همان یخچال‌های حمل گوشت گوسفند وارداتی، این کالای خوراکی را به‌ صورت غیر قانونی به کشور وارد می‌کردند. این در حالی است که هنوز سازمان دامپزشکی مجوز لازم برای واردات کله‌پاچه را صادر نکرده است.

 

هر دست کله‌پاچه ٢٠٠‌هزار تومان

کله‌پاچه از ماه‌های ابتدایی‌سال جاری افزایش قیمت را تجربه کرد. در روزهای پایانی‌سال ٩٦ هر دست کله پاچه به قیمت ٤٠ الی ٥٠‌هزار تومان به فروش می‌رسید اما با فرا رسیدن ماه رمضان این غذای محبوب افزایش قیمتی ٣٠‌درصدی را تجربه کرد.

 

قیمت کله‌پاچه در ماه رمضان‌سال جاری از ٥٠‌هزار تومان به ٧٥‌هزار تومان رسید و انتظار می‌رفت طباخی‌ها بعد از ماه رمضان دوباره قیمت‌ها را پایین بیاورند، اما فزایش سه برابری تقاضا در ماه رمضان امسال قیمت کله‌پاچه را به ١١٠‌هزار تومان افزایش داد و بعد از پایان این ماه نه‌تنها خبری از کاهش قیمت نشد بلکه همچنان قیمت‌ها افزایش پیدا کردند.

 

حسین رواسی، رئیس اتحادیه کله پاچه و سیراب و شیردان درباره قیمت این روزهای کله پاچه به «شهروند» می‌گوید:  «از زمانی که سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان با این استدلال که صنف ما کالای رقابتی دارد اجازه قیمت‌گذاری را از اتحادیه گرفت، هر واحد صنفی‌ بنا به شرایط خود قیمت‌گذاری می‌کند. این درحالی است که شرایط رقابتی زمانی است که عرضه بیشتر از تقاضا باشد اما اکنون که این طور نیست، سبب شده که در نقاطی از تهران هر دست کله پاچه ٢٠٠‌هزار تومان قیمت‌گذاری شود و در مقابل شکایت مردم در اتحادیه ما عملا هیچ کاری نتوانیم انجام دهیم.»

 

او توضیح می‌دهد: «در واقع هزینه هر دست کله‌پاچه ٥٠ تا ٦٠‌هزار تومان بود که به علت فروش پایین و هزینه بالا تعداد فروش در حد ٦-٥ دست بود و این تعداد ٥٠تا ٦٠‌هزار تومان هزینه داشت که بعضا قیمت تمام شده ١٠٠ تا  ١٢٠‌هزار تومان می‌شد اما طباخان  ٧٠ تا ٧٥‌هزار تومان می‌فروختند که در این شرایط زیان‌دهی فراوانی برایشان داشت و باعث شد خیلی از واحدهای صنفی تعطیل کنند. الان هم که در برخی از نقاط تهران حتی قیمت ٢٠٠‌هزار تومان را هم برای یک دست کله پاچه شاهد بوده‌ایم. این در حالی است که کله‌پاچه از غذاهای همیشه محبوب ایرانی‌ها بوده و خیلی‌ها آن را به‌ عنوان یک وعده غذایی و معمولا صبحانه استفاده می‌کردند اما الان میزان تقاضا به شدت کاهش پیدا کرده چون قدرت خرید مردم بسیار کم شده و خیلی‌ها دیگر قید کله‌پاچه خوردن را زده‌اند.»

 

رواسی درباره مهم‌ترین دلیل افزایش قیمت کله‌پاچه می‌گوید: «این افزایش قیمت سه برابری کله‌پاچه دلایل زیادی دارد. دلایلی مثل بالا رفتن قیمت دلار، قاچاق و واردات غیر قانونی. مهم‌ترین علت افزایش قیمت کله‌پاچه کمبود در بازار است. در ماه‌های اخیر کشتار در سطح ایران کم شده و همین موضوع باعث کمبود کله‌پاچه شده است. از طرف دیگر مردم هم نمی‌توانند برای یک دست کله‌پاچه بالای ١٠٠‌هزار تومان هزینه کنند. به همین دلیل صنف طباخی در حال حاضر مشکلات زیادی دارد و بسیاری از آنها اقدام به ابطال پروانه کسب خود کرده‌اند. عدم واردات و کاهش کشتار از مهم‌ترین دلایل وضع فعلی هستند و امیدواریم که با برطرف شدن مشکلات، وضع این صنف هم بهبود پیدا کند.»

 

مشتری‌های سیرابی زیاد شدند

صاحب یکی از قدیمی‌ترین طباخی‌ها در محله تهرانپارس از وضع این روزهای کاسبی خود می‌گوید: «اصلا اوضاع خوب نیست. تا همین چند وقت پیش کله‌پاچه یکی از غذاهای همیشگی ایرانی‌ها بود. ما از ساعت ٥ و ٤ صبح مشتری داشتیم تا پاسی از شب اما الان شرایط فرق کرده است. مردم نمی‌توانند برای خوردن یک وعده کله‌پاچه ٥٠‌هزار تومان هزینه کنند. مشتری‌هایمان خیلی کم شده اما برخی هم هستند که به هوای خوردن سیرابی می‌آیند. در واقع گران شدن کله‌پاچه باعث شده سیرابی مشتریان بیشتری پیدا کند. در حال حاضر قیمت هر کاسه سیرابی بین ١٦ تا ٢٠‌هزار تومان است که نسبت به قیمت کله‌پاچه و مخلفات آن ارزان و به صرفه است.»

 

جالب است بدانید که کله‌پاچه و سیراب شیردان در فهرست ٨٠ غذای چندش‌آور دنیا قرار گرفته‌اند و در موزه‌ای در شهر مالموی سوئد در معرض دید عموم گذاشته شده‌اند. در توضیح این دو غذای محبوب در این موزه نوشته شده: «غذای سنتی منطقه قفقاز و بعضی از کشورهای خاورمیانه. این غذا از سر و دست و پا و دیگر اندام‌های گوسفند یا گاو مثل چشم‌ها و مغز تهیه می‌شود.»

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش