پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۴۸ - ۱۰ مهر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۷۰۷۵۵
نفت و انرژی

سرقت‌های میلیاردی مرگبار از خطوط نفتی

سرقت از خطوط لوله انتقال مواد نفتی ,سارقان بنزین

به گزارش جهان صنعت، - سرقت از خطوط نفتی ده‌ها برابر شده است.این خبر را ارسلان رحیمی مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت به خبرنگاران اعلام کرده و گفته است: قبلا سالانه ۲ مورد سرقت داشتیم اما هم‌اکنون ده‌ها برابر شده است به طوری که هفته‌ای یک مورد انشعاب داریم ولی با اقداماتی که انجام می‌شود، اکثر انشعابات و تعرضات به سرعت کشف می‌شود.

ارسلان رحیمی می‌گوید: با افزایش قیمت فرآورده و نفت خام سرقت از خطوط یکی از دغدغه‌های ما در سطح کلان کشور است، چراکه علاوه بر مسائل اقتصادی، مخاطرات زیست‌محیطی و جانی در پی دارد.

سیرجان، بهبهان، اصفهان، اهواز، بندرعباس و حتی قم هم از جمله شهرهایی است که طی یک سال گذشته خبرهایی درباره سرقت از خطوط نفت، گاز یا گازوییل منتشر کرده‌اند. هربار هم وزارت نیرو و نیروی انتظامی این دزدی‌ها را کشف می‌کردند‌، اعلام می‌شد که با عوامل آنها برخورد شده است. با این حال خبری از چند و چون این دزدی‌ها یا خسارت‌های وارده اعلام نشد.

در یکی از این انشعابات غیرمجاز تلفات هم اتفاق افتاد. این اتفاق در ۳۱ مردادماه سال جاری رخ داد و بنا به اعلام رییس اورژانس شهرستان سیرجان در پی حفاری کانال زیرزمینی لوله انتقال بنزین در حوالی نجف شهر سیرجان، به قصد سرقت‌، دو نفر در این حادثه جان باختند.پنج روز بعد حادثه‌ای مشابه در بندرعباس اتفاق افتاد. براساس اعلام دادستان بندرعباس ۲ نفر هنگام سرقت سوخت از خط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی بندرعباس در محدوده آبگرم گِنو جان باختند.

آخرین مورد این سرقت مربوط به ۲۵ شهریور امسال است که اعلام شد گروهی با جوشکاری و نصب انشعاب غیرمجاز بر روی خط لوله نفت‌خام مارون به اصفهان در محدوده کیلومتر ۳۹۵ شهرستان نجف‌آباد درپی دزدی از این خط بودند.

برابر با قیمت جان

ارسلان رحیمی مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت می‌گوید: افزایش قیمت منجر به زیاد شدن انشعاب‌های غیرمجاز شده است، قبلا سالانه ۲ مورد سرقت داشتیم اما اکنون ده‌ها برابر شده است به طوری که هفته‌ای یک مورد انشعاب داریم ولی با اقداماتی که انجام می‌شود، اکثر انشعابات و تعرضات به سرعت کشف می‌شود.

او با بیان اینکه با استفاده از تجهیزات و پایش خط به سرعت نسبت به کشف انشعابات غیرمجاز اقدام می‌کنیم، اضافه کرد: سرقت از خطوط برای ما هزینه دارد و مسائل اجتماعی ایجاد می‌کند، بعضا سارقان نمی‌توانند انشعاب را کنترل کنند و مواد نفتی در محیط قرار گرفته و مشکلات آلایندگی ایجاد می‌کند. علاوه بر موضوعات یادشده جان افراد در خطر است، در سیرجان۲ نفر و در رفسنجان یک نفر نتوانستند خط را کنترل کنند و جان خود را از دست دادند.

او افزود: در داخل شرکت و خارج از آن تفاهمنامه‌هایی منعقد شده است از جمله پیگ انشعاب که در مرحله تست است، ساخت تجهیزات سخت افزاری که به راحتی سرقت را کشف و حدود تقریبی محل را نشان می‌دهد. علاوه بر این استفاده از فیبر نوری در دانشگاه شریف به صورت پایلوت انجام شد، همچنین تفاهمنامه‌ای با شرکت دانش‌بنیان منعقد شده که قرار بر این که انشعاب‌یابی و بررسی شود.

وی با اشاره به بیشترین تعرضات به خطوط لوله گفت: بیشترین برداشت و تعرض در منطقه خلیج‌فارس خط ۲۶ اینچ و خط ۱۰ اینچ نزدیک به پالایشگاه و بندر شهید رجایی و باهنر است، همچنین هفته گذشته در منطقه جنوب شرق کشور یک مورد بوده است، اطراف تهران، شمال شرق کشور و همچنین در بردسبر کرمانشاه در دو ماه گذشته ۲ بار سرقت اتفاق افتاده است.

فرآورده بیشتر از نفت

«‌بیشترین دستبرد به فرآورده‌ها بخصوص گازوییل است.» ارسلان رحیمی با اشاره به ۱۴۰ هزار کیلومتر در کل کشور خط لوله وظیفه انتقال نفت و فرآورده را از مبادی تولید منتقل می‌کنند، عنوان کرد: سال گذشته ۱۲۸ میلیارد لیتر انتقال نفت و فرآورده صورت گرفته که برای این حجم از محموله باید ۴۳۰۰ میلیون نفتکش ۳۰ هزار لیتری تردد می‌کرد.

وی هزینه انتقال با خط لوله را لیتری ۳۰ ریال و یک‌پنجم نفتکش اعلام کرد و افزود: انتقال با خط لوله بدون خطرات جاده‌ای و آلودگی محیط‌زیست است.وی ادامه داد: اگرچه انشعاب غیرمجاز و سرقت از خطوط لوله افزایش داشته است، ولی اغلب این موارد به‌سرعت کشف و با آن برخورد می‌شود؛ همچنین روش‌های مختلفی را برای رصد و جلوگیری از این موارد در دستور کار داریم که از جمله آن، ساخته شدن پیگ انشعاب توسط متخصصان داخلی است که مراحل تست آن در حال انجام است، همچنین ساخت یک تجهیز جدید سخت‌افزاری به‌منظور کشف انشعابات غیرمجاز است که می‌تواند با حدود تقریبی ۳۰۰متری، محل انشعاب غیرمجاز را شناسایی کند.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تصریح کرد: با شرکتی دانش‌بنیان جهت شناسایی انشعابات غیرمجاز در حال همکاری هستیم و همچنین با دانشگاه شریف همکاری جهت استفاده از فیبر نوری برای پایش خطوط را آغاز کرده‌ایم و تست استفاده از فیبر نوری نیز با موفقیت انجام شده است و به‌دنبال استفاده از این روش برای خطوط اصلی انتقال نفت خام و فرآورده هستیم.رحیمی از خط ۲۶اینچی دوم بندرعباس به رفسنجان به‌عنوان یکی از پروژه‌های مهم نام برد و گفت: در زمان حاضر فرآورده‌های نفتی تولیدی در پالایشگاه ستاره خلیج فارس و پالایشگاه بندرعباس با استفاده از ظرفیت کامل از یک خط موجود به‌سمت رفسنجان منتقل می‌شود که بعضا برای استفاده حداکثری از ظرفیت این خط، از روان‌کننده استفاده می‌کنیم، اما با بهره‌برداری از خط دوم که تا پایان سال جاری محقق می‌شود، ظرفیت انتقال با خط لوله در این مسیر مهم افزایش می‌یابد.

این خطوط لوله پیر

فرسودگی و مستهلک بودن خطوط لوله یکی دیگر از مشکلات خطوط انتقال نفت است. ارسلان رحیمی در این رابطه می‌گوید: متوسط عمر خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده در جهان ۳۰ سال است و این عدد در کشور ما برای خطوط لوله انتقال نفت خام ۳۲ سال و برای خطوط لوله انتقال فرآورده‌های نفتی ۳۵ سال است؛ البته خطوطی داریم از سال ۱۳۴۱ و ۱۳۳۵ نیز در مدار بهره‌برداری هستند اما با روش‌های مختلف، بهره‌برداری از این خطوط بدون مشکل در حال انجام است.

او اضافه می‌کند: در برخی مسیرها، خطوط لوله‌ای را که نیازمند جایگزینی هستند با احداث خطوط لوله جدید، جایگزین می‌کنیم که نمونه آن در مسیر سبزآب- نظامیه با احداث خط لوله جدید و جایگزینی با خط قبلی که دچار خوردگی شدید شده بود، در حال انجام است.

رحیمی با اعلام اینکه «زیرساخت‌های آغاز و انجام سوآپ نفت خام و فرآورده را در کشور داریم»، گفت: از مسیر شمال کشور از اسکله‌های نکا و نوشهر می‌توانیم نفت خام و فرآورده را جهت سوآپ دریافت کنیم و جهت مصرف یا انتقال به داخل کشور از مسیرهای مختلفی چون خط لوله نکا به ری و نوشهر به چالوس استفاده کنیم و در صورت نیاز می‌توان ظرفیت انجام سوآپ را افزایش داد، اما تا امروز هیچ ابلاغی در خصوص انجام سوآپ به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نداشته‌ایم.

  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش