پنجشنبه ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
۰۷:۵۶ - ۱۴ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۱۲۴۹
نفت و انرژی

در سایه تحریم‌های کشور ما،‌ چین با قطر قرارداد ۲۷ ساله انرژی امضا کرد؛

دستاورد جدید رئیسی؛ نه دوست به ایران سرمایه‌ می‌آورد، نه دشمن

قراردادگازی چین و قطر,سرمایه گذاری چین در قطر
 قرارداد جدید انرژی قطر و سرمایه‌گذاری گسترده چین در پروژه‌های نفتی کشورهای جنوب خلیج‌فارس و نیز عراق نشان می‌دهد که منطق اقتصادی بر رفتار شرکت‌های دولتی بزرگ این کشور و حکومت آن حاکم است. چین روی کاغذ در مورد گسترش روابط اقتصادی با ایران تمایل زیادی نشان می‌دهد اما در عرصه عمل ایران در رادار سرمایه‌گذاری چین قرار ندارد. قرارداد عظیم با قطر تازه‌ترین نمونه این وضعیت است

روزنامه توسعه ایرانی: درحالی‌که چین یکی از پر سروصداترین توافق‌ها را با ایران به امضا رسانده است و مقرر است همکاری‌های ایران و این شریک راهبردی در افقی ۲۵ ساله گسترش یابد، با همسایه جنوبی ایران وارد قرارداد خرید گاز، آن هم به مدت ۲۷ سال شده است.

حالا قطر، همسایه جنوبی که روابط خوبی با ایران در عرصه سیاسی دارد، قرار است از مخزن مشترک ایران و خودش به مدت ۲۷ سال به چین گاز مایع طبیعی بفروشد و شریک استراتژیک ایران، یعنی چین نیز طرف دوم ماجراست.

 این قرارداد در شرایطی منعقد می‌شود که سال گذشته بحث بر سر درستی یا نادرستی انعقاد توافق‌های طولانی‌مدت در ایران داغ بود.

اخیرا شرکت قطر انرژی قراردادی ۲۷ ساله به ارزش ۶۰ میلیارد دلار برای تامین گاز طبیعی مایع با سینوپک چین امضا کرده است که طولانی‌ترین قرارداد LNG تاکنون به شمار می‌رود. در قالب این قرارداد، چهار میلیون تن گاز مایع به مدت ۲۷ سال از این کشور به چین صادر خواهد شد .

 قطر در اوایل سال جاری، پنج قرارداد برای توسعه توان تولید و صادرات خود با شرکای مختلف امضا کرد. این قراردادها ظرفیت مایع‌سازی گاز قطر را از ۷۷ میلیون فعلی تا سال ۲۰۲۷ به ۱۲۶ میلیون تن در سال افزایش می‌دهد .

 این کشور  اعلام کرده است که مذاکرات با سایر خریداران در چین و اروپا که می‌خواهند امنیت عرضه داشته باشند، ادامه دارد.

 قطر در حال حاضر بزرگترین صادرکننده گاز مایع در جهان است. پروژه توسعه میدان شمالی موقعیت این کشور را به شدت تقویت خواهد کرد و به تضمین عرضه بلندمدت گاز به اروپا و آسیا کمک می‌کند.

آغاز بحث همکاری ۲۵ ساله

آغاز بحث توافق‌نامه  ایران و چین به سفر شی‌جین‌پینگ، رئیس‌جمهور جمهوری خلق چین به ایران در سال ۹۴ برمی‌گردد. از آن زمان تا ۴ سال بعد، این قرارداد در کما بود تا این که در سال ۹۸، درباره بستن این پیمان به‌طور جدی بحث و چند متن پیش‌نویس، میان دو کشور مبادله شد تا بالاخره پیش‌نویس نهایی برنامه ۲۵ ساله همکاری‌های جامع ایران و چین اول تیر ۹۹ در جلسه هیئت دولت بررسی و تأیید شد.

در آن نشست به وزارت امور خارجه ایران مأموریت داده شد طی مذاکرات نهایی با طرف چینی، براساس منافع متقابل بلندمدت، این برنامه را به امضای طرف‌ها برساند. سرانجام در هفتم فروردین ۱۴۰۰، سند توافق ۲۵ ساله ایران و چین بین جواد ظریف و وانگ یی وزیران خارجه وقت دو کشور امضا شد. این قرارداد طبق گفته امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان، از روز ۲۴ دی ۱۴۰۰ وارد مرحله اجرایی شد. با این حال یک روز بعد، سیداحسان خاندوزی، وزیر اقتصاد اعلام کرد: به ثمر نشستن قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین مستلزم این است که در لایه قراردادی و بخشی، یعنی هر کدام از بخش‌های اقتصادی، انرژی، صنعت، معدن و... به قراردادهای مشخصی برسند.

در چنین شرایطی چین در حالی بزرگترین قرارداد صادرات ال‌ان‌جی را با قطر امضا کرده است که در پی خروج آمریکا از برجام شرکت سی‌ان‌پی‌سی این کشور از قرارداد پنج میلیارد دلاری برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی خارج شد.

علیرغم سر و صداهای بسیار در مورد همکاری راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین، پکن توجهی به سرمایه‌گذاری در صنعت انرژی ایران نشان نداده است و وجود کشورهای رقیب، مهمترین عامل عدم تمایل چین به سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های انرژی ایران است.

 قرارداد جدید انرژی قطر و سرمایه‌گذاری گسترده چین در پروژه‌های نفتی کشورهای جنوب خلیج‌فارس و نیز عراق نشان می‌دهد که منطق اقتصادی بر رفتار شرکت‌های دولتی بزرگ این کشور و حکومت ان حاکم است. چین روی کاغذ در مورد گسترش روابط اقتصادی با ایران تمایل زیادی نشان می‌دهد اما در عرصه عمل ایران در رادار سرمایه‌گذاری چین قرار ندارد. قرارداد عظیم با قطر تازه‌ترین نمونه این وضعیت است.

فرصت‌های ایران از کف می‌رود

 به نظر می‌رسد چین با توجه به اعلام صریح اتاق بازرگانی مبنی بر اینکه شرکت‌ها و حاکمیتش رفتاری اقتصادی و نه سیاسی دارند، میلی به گسترش روابط اقتصادی با ایران ندارد. هر چند  چین یکی از بزرگترین مشتریان نفتی ایران در شرایط تحریم تلقی می‌شود اما ماجرا اینجاست که در ماه‌های اخیر پس از درگرفتن جنگ اوکراین و روسیه، خرید نفت خود را از روسیه افزایش داده است. بسیاری از کارشناسان ابزار نگرانی کرده‌اند که این رفتار روسیه و چین می‌تواند عرصه فروش نفت ایران در شرایط تحریم را تنگ‌تر کند چرا که پیش از این حوزه مانور روسیه در بازارهای نفت اروپا بود اما حالا منطقه عمل خود را به آسیا رسانده است چرا که غرب از یک سو با تعیین سقف قیمتی درصدد است منابع درآمدی روسیه را محدود کند و از سوی دیگر ریسک خرید نفت از روسیه در اروپا نیز با افزایش روبرو شده است.

کارشناسان چه می‌گویند؟

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین می‌گوید تا زمانی که تکلیف ایران و افکار عمومی با نحوه همکاری و تعامل اقتصادی با چین روشن نشود، نمی‌توان به بسیاری از سوال‌ها پاسخ داد.

مجیدرضا حریری به ایسنا گفته است: یکی از معضلاتی که ما در سال‌های گذشته با آن مواجه بودیم، نامشخص بودن تکلیف ما با چین است. وقتی خبری از همکاری‌های تازه با چین مطرح شده یا سرمایهگذاری شرکت‌های این کشور در ایران نهایی می‌شود، ناگهان موج منفی رسانه‌ای راه می‌افتد که کشور را به چین فروختیم و امثال این حرف‌ها، ولی در مقابل اما وقتی خبر می‌آید که چین در کشورهایی مانند عربستان سعودی، قطر یا سایر کشورهای منطقه سرمایه‌گذاری کرده، این بار تیتر می‌زنند که چین، ایران را رها کرده یا قصد همکاری با ما را ندارد! در چنین شرایطی باید بپرسیم تکلیف چیست؟

وی با بیان این‌که برای جذب سرمایه‌‌گذاری نیاز به فراهم کردن مقدمات و زیرساخت‌های لازم است، توضیح داد: امروز اقتصاد چین و شرکت‌های بزرگ فعال در آن با نقاط مختلف دنیا کار می‌کند و سطح گسترده‌ای از همکاری را فراهم کرده‌اند. برای سرمایه‌گذاری نیاز به امنیت و تضمین شرایط است و با توجه به تحریم‌هایی که اقتصاد ایران در سال‌های گذشته آن را تجربه کرده، برخی از شرکت‌های چینی نیز می‌ترسند که در صورت ورود به ایران با محدودیت مواجه شوند.

از سوی دیگر سیامک قاسمی، کارشناس اقتصادی نیز در صفحه شخصی خود نوشته است: «خوب است دولتمردان گزارش بدهند چین در دو سال اخیر چه سرمایه‌گذاری در داخل ایران و در راستای سند ۲۵ ساله انجام داده است؟

تقریبا هیچ اما همزمان ۶۰ میلیارد دلار در قطر سرمایه‌گذاری کرده است. شاید برای هزارمین بار: تا تحریم‌ها پابرجاست هیچ‌کس به ایران سرمایه‌ نمی‌آورد؛ چه دوست و چه دشمن.»

به نظر می‌رسد در سایه تحریم ایران در حال فرصت‌سوزی است و نقش کشور ما در نقشه ژئوپلیتیک جهان رو به کاهش است. باید دید برای معکوس شدن این روند تدبیری اندیشیده می‌شود؟

باران زرین قلم

toseeirani.ir
  • 17
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش