شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳
۲۱:۱۴ - ۱۸ آبان ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۸۱۳۸۰
نفت و انرژی

ناگفته‌هایی از آنچه که پزشکیان درباره لغو قرارداد گازی ایران با ترکمنستان نگفت/ ترکمنستان باز چه برنامه‌ای برای گاز ایران در اوج سرما دارد؟

پرداخت بدهی گاز ایران,قطعی گاز ایران
ترکمنستان هشت سال پیش و در سال ۲۰۱۵ نیز به خاطر تاخیر یک دهه‌ای ایران در پرداخت بدهی گاز، صادرات گاز به ایران را قطع کرد. همچنین چهار سال پیش و در سال ۲۰۲۰ در پی شکایت عشق‌آباد از تهران در دیوان دادرسی بین‌المللی، ایران دو میلیارد دلار جریمه شد و به اجبار دست‌کم اصل بدهی خود طی سه سال گذشته را به ترکمنستان پرداخت کرد و مذاکرات برای جریمه دیرکرد نیز همچنان ادامه دارد.

اقتصاد۲۴ نوشت: مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی در یک جلسه سازمان برنامه و بودجه گفت: «ترکمنستان حاضر نیست با دولت ما قرارداد گازی ببندد و می‌گوید که دولت [ایران]پول ما را نمی‌دهد.» پزشکیان که در وزارت کشاورزی سخن می‌گفت در انتقاد از عملکرد دولت‌های جمهوری اسلامی اظهار داشت: «ما دولتی‌ها فکر می‌کنیم که خارجی‌ها هم مثل خودمان هستند که با پیمانکار قرارداد ببندیم و ۲ سال پولش را ندهیم.» او خطاب به رسانه‌ها افزود: «حالا این‌ها را زیاد خبری هم نکنید، اگر هم خبری کردید که کردید.»

افشاگری عجیب مسعود پزشکیان را شاید بتوان یکی از مهم‌ترین موارد خبری در روز‌های اخیر دانست، افشاگری که البته برای ایرانیان با توجه به سابقه رفتاری ترکمنستان چندان عجیب نبود.

سخنان پزشکیان درباره امتناع ترکمنستان از بستن قرارداد با دولت ایران و در مقابل اصرار به حضور بخش خصوصی در قرارداد‌ها در حالی توسط مسعود پزشکیان افشا شد که پیش از این و در روز ۲۰ مهرماه سال جاری پس از بازگشت مسعود پزشکیان از سفر ترکمنستان در تشریح نتایج و دستاورد‌های این سفر، گفته شده بود که: «در این دیدار توافق‌هایی درباره همکاری‌ها و تبادلات گاز، برق و رونق بخشیدن به بازارچه‌های مرزی داشتیم که قرار شد در نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی که قرار است در تهران برگزار شود، این توافق‌ها نهایی خواهند شد.»

قطع‌های مکرر گاز ایران توسط ترکمنستان

در واقع اکنون می‌توان این طور ارزیابی کرد که در فاصله زمانی ۳۰ روز گذشته توافقات لازم میان ایران و ترکمنستان برای حل بحران‌های گازی پیاپی دو کشور به نتیجه مطلوب نرسیده است.

کما اینکه ترکمنستان هشت سال پیش و در سال ۲۰۱۵ نیز به خاطر تاخیر یک دهه‌ای ایران در پرداخت بدهی گاز، صادرات گاز به ایران را قطع کرد. هم چنین چهار سال پیش و در سال ۲۰۲۰ در پی شکایت عشق‌آباد از تهران در دیوان دادرسی بین‌المللی، ایران دو میلیارد دلار جریمه شد و به اجبار دست‌کم اصل بدهی خود طی سه سال گذشته را به ترکمنستان پرداخت کرد و مذاکرات برای جریمه دیرکرد نیز همچنان ادامه دارد. ترکمنستان پیشتر روزانه ۳۰ میلیون متر مکعب صادرات گاز به ایران داشت.

سخنان مسعود پزشکیان، اما از این جهت اهمیت دارد که بحران ناترازی برق ایران در تابستان منجر به نصف شدن تامین برق صنایع و خاموشی‌های گسترده شد، و هشدار‌ها نسبت به عمیق‌تر شدن کسری زمستانی گاز نیز افزایش یافته است. کما اینکه براساس قراردادی که از ٢٠ سال پیش میان شرکت ملی گاز ایران و شرکت «ترکمن گاز» امضا شده، بخشی از گاز مصرفی مناطق شمالی ایران با واردات از ترکمنستان تأمین می‎شود.

ایران تابستان امسال با کسری ۱۷ هزار مگاواتی برق مواجه شد و اکنون انتظار می‌رود کسری زمستانی گاز نیز به ۳۰۰ میلیون متر مکعب برسد و برای درک بهتر حجم کسری برق و گاز ایران ذکر این نکته کافی است که ترکمنستان بزرگ‌ترین صادرکننده برق در میان همه کشور‌های همسایه ایران است و اگر حتی کل برق تولیدی خود را تحویل ایران دهد، حتی نیمی از کسری برق ایران جبران نخواهد شد. در دی ماه سال ۱۴۰۲ نیز ترکمنستان با شروع سال جاری میلادی یعنی سال ۲۰۲۴، هم سوآپ گاز از طریق ایران به باکو و هم صادرات گاز به ایران را متوقف کرد؛ و این دقیقا در اوج کسری زمستانی شدید گاز ایران بود.

ماجرای طلب دو میلیارد دلاری ترکمنستان

زمستان ۹۵ بود که اختلاف گازی میان ترکمنستان و ایران بالا گرفت و با وجود سفر حمیدرضا عراقی، مدیرعامل وقت شرکت ملی گاز به ترکمنستان برای استمرار واردات گاز از این کشور، ترکمنستان جریان گاز را به دلیل افزایش بدهی ایران قطع کرد.

 بر اساس قرارداد ۲۵ ساله‌ای که در سال ۱۹۹۷ میلادی میان ایران و ترکمنستان امضا شده است این کشور باید سالانه بین ۸ تا ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز به ایران صادر کند و ایران هم باید پول واردات را به‌حساب شرکت ترکمن گاز واریز کند. با تعهدی که وزارت نفت به ترکمن گاز داده بود، دی‌ ماه ۹۵ میزان بدهی ایران به مرز ۲ میلیارد دلار رسید تا اینکه ترکمن‌ها خواستار تعیین تکلیف طلب خود شدند و بر اساس قرارداد، ایران را تهدید کردند اگر پول گاز پرداخت نشود جریان گاز بر مبنای یکی از بند‌های قرارداد، قطع می‌شود.

 با وجود رایزنی‌های انجام شده، جریان گاز قطع شد و وزیر نفت که پیشتر از بی نیازی به گاز ترکمنستان سخن گفته بود، باز هم بر موضع خود پافشاری کرد؛ مواضع و اقدامات وزارت نفت، منجر به شکایت شرکت ترکمن گاز برای دریافت مطالبات خود و جریمه دیرکردی بود که وزارت نفت خودش آن را پیشنهاد و امضا کرده بود!

اما در ادامه همین روند باز هم ترکمنستان از ابتدای ژانویه ۲۰۱۷ صادرات گاز به ایران را به خاطر تاخیر بلندمدت جمهوری اسلامی در پرداخت بهای گاز متوقف و علیه ایران به دیوان دادرسی بین‌المللی شکایتی دیگر طرح کرد. طبق حکم این دادگاه، ایران باید دو میلیارد دلار به ترکمنستان پرداخت کند.

در همین حال، اما جواد اوجی، وزیر وقت نفت در همان زمان گفته بود ایران اصل بدهی گازی ترکمنستان را تا تابستان سال گذشته پرداخت کرده و واردات "محدود" گاز از این کشور آغاز شده است. در واقع اشاره اوجی به شکایت سال ۲۰۱۵ بود، اما ترکمنستان همچنان مدعی دریافت جریمه تاخیر پرداخت بهای گاز خود از ایران است.

اختلافات عمیق گازی میان ایران و ترکمنستان از سال ۸۶

اما فارغ از سخنان چند روز گذشته مسعود پزشکیان که خواسته بود خبری که می‌دهد خیلی خبری نشود، اما در طول سال‌های گذشته بار‌ها ایران و ترکمنستان بر سر قیمت گاز اختلاف داشته‌اند و این موضوع اساسا دیگر یک مساله پوشیده و مخفی نیست. قطع گاز ترکمنستان دقیقا در روز‌های سوزان سرمای هوا در خراسان شمالی را شاید دیگر کمتر شهروند ایرانی است که به یاد نیاورد. همچنین نباید از یاد برد که ترکمنستان ادعای حدود ۲ میلیارد دلار طلب از ایران دارد که سابقه آن به سال ۱۳۸۶ برمی‌گردد. در زمستان آن سال، ترکمنستان به دلیل اختلاف بر قیمت، صادرات گاز به ایران را قطع کرد و قیمت آن را ۹ برابر بالا برد.

البته که ترکمن‌ها با همین قطع‌های گاز و به خصوص در سرمای ویرانگر سال ۱۳۸۶ موفق شدند بهای گاز را یک بار ۹ برابر افزایش دهند و در دفعات دیگر نیز ایران را وادار به وصول یا پرداخت مطالباتشان کنند و اینکه اکنون گفته می‌شود ایرانی‌ها بهای گاز را نمی‌پردازند کمی خارج از انصاف است، چرا که ترکمنستان در یک مرحله با فشار به ایران قیمت قرارداد را بدون هیچ پیش زمینه‌ای تا ۹ برابر افزایش داده است.

کسری گاز ایران و بازی ترکمنستان

مساله اکنون این است که به نظر می‌رسد، ترکمنستان از بحران گازی ایران آگاهی دارد و احتمالا رفتاری مشابه سال‌های گذشته و به خصوص سال ۱۴۰۲ ممکن است در زمستان امسال نیز تکرار شود.

همچنین در روز اول آبان سال جاری نیز منصور دفتریان، رئیس انجمن مهندسی گاز خبر داد که تا دو دهه آینده تقاضای گاز کشور به دو میلیارد متر مکعب در روز خواهد رسید و این انجمن به شورای عالی امنیت ملی اطلاع داده اگر به مشکل ناترازی گاز در کوتاه‌مدت رسیدگی نشود، اداره کشور ممکن نخواهد بود.

به گزارش اقتصاد ۲۴، مشکل اینجاست که دامنه کسری برق و گاز به تمام فصول سال کشیده شده است؛ اگرچه اوج ناترازی برق در تابستان و اوج کسری گاز کشور در زمستان اتفاق می‌افتد. در واقع به نظر می‌رسد اگر این اخطار با این جدیت به مسئولان کشور داده شده یعنی مسئولان ترکمن گاز به عنوان طرف قرارداد ایران در جریان آن هستند.

دفتریان همچنین هشدار داده که در سال ۱۴۱۸ حتی اگر شتاب رشد مصرف به نصف رسانده شود، باز هم ۱۵۰۰ میلیون مترمکعب تقاضای گاز در کشور خواهد بود، اما تنها قادر به تامین ۴۰۰ میلیون متر مکعب خواهیم بود.

 ایران هم‌اکنون روزانه ۷۰۰ میلیون متر مکعب تولید گاز دارد، اما انتظار می‌رود تا سال ۱۴۰۸ تولید روزانه گاز کشور تنها ۴۰۰ میلیون متر مکعب باشد.

این بدان معناست که میدان پارس جنوبی که سه چهارم گاز کشور را تامین می‌کند وارد نیمه دوم عمر خود شده و هر سال ۶ درصد از تولید آن کاسته می‌شود. همچنین صندوق توسعه ملی نیز زمستان سال ۱۴۰۲ پیش‌بینی کرده بود که سطح تولید گاز کشور در ۲۰ سال آینده تنها قادر به تامین «یک سوم» از تقاضای داخلی خواهد بود.

در این میان، مرکز پژوهش‌های مجلس نیز تابستان سال گذشته گزارشی مشابه با صندوق توسعه ملی منتشر کرد و خبر داد که به غیر از کسری روزانه ۲۵۰ میلیون متر مکعبی گاز در زمستان، در دیگر فصول سال هم کسری وجود دارد و در مجموع متوسط ناترازی روزانه گاز کشور در کل سال، حدود ۱۲۳ میلیون متر مکعب است و سال به سال به این کسری افزوده خواهد شد.

این شرایط در حالی است که حدود سه چهارم از گاز ایران از میدان پارس جنوبی، مشترک با قطر، تولید می‌شود. وزارت نفت ایران می‌گوید این میدان از سال گذشته وارد نیمه دوم عمر خود شده و با ادامه افت فشار آن، از سال جاری، هر سال تولید گاز از پارس جنوبی ۱۰ میلیارد متر مکعب کاهش خواهد یافت.

  • 9
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۲۸
غیر قابل انتشار: ۳۳
جدیدترین
قدیمی ترین
چرا به نقش رئیسی اشاره نمی کنید تو این سه سال چیکار کرد چرا الکی مقدس سازی میکنید
یادم نمیره چه سختی کشیدیم
ما حاضریم با فانوس زندگی کنیم فقط مردم فلسطین و لبنان و سوریه و یمن و عراق و بولیوی و افغانستان ووو ناراحت نشن
پزشکیان درکا ی که تنهایی نمیتواندنظربدهدنظرشورای امنیت ملی بایدنظربدهدخوب لومیدهد به توچه که میگویی اصلاماسلاح هسته ای نمیخوایم یانظرمیدی سلاح برزمین میزا ریم حتی پلیس هم طبق قانون ازتودستورنمیگیردسه سال خودیی دیگه کارتوتمام میشه یکی داریم چرادرهمه چیزدخالت میکند چ اظریف اخراج نمیکند،طبق قانون
پزشکیان
خاک توی سرتو مسئول ایران بکنند که با این همه گاز عرضه نداشتی چند پالایشگاه جدید بزنی با اینکه دانش فنی و متخصصین این حوزه را داری
خاک توی سرتو مسئول ا...
اقا اگه پالایشگاه بزنن کو پول که دو دستی تقدیم دیگران کنن .اگه به فکر مردم بودن که حال و روزگار کشور این نبود .امیدی به دولت نیس حتی دولت پزشکیان که مردم بازم برای اخرین بار بهش اعتناد کردن
با امضا ۴۰۰۰ نفر منکفلین اصلی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و درخواست ۳ میلیون نفر از اتاق اصناف ایران و با سوابق علمی. تجربی مرتبط گزینه برای ستاد قاچاق کالا و ارز در کمیته انتصابات تشکیل شده در دفتر ریاست جمهوری شدم و قرار بود بین من که منتخب مردمی بودم و گزینه وزیر کشور یک نفر انتخاب شود پلی روز در فاصله یک ساعت ، یک متن گذاشتند جلوی میز رئیس جمهور و ایشان امضا کرد برای کسی که هیچ سابقه مرتبطی در این خصوص ندارد مهم نیست ولی یک چیز فهمیدم این که دولت وفاق ملی این نیست که از همه مردم استفاده شود این هست که دو گروه حاکم بر مملکت با هم جایگاهها رو تقسیم کنند این که ما فقط نقش دادن رای رو داریم و دیگر هیچ .....امیدی به این دولت نیست
ترکمنستان قبلا با دولت روحانی داد وستد کرد دید که ژنرال نفت از اونها گاز گرفته پولش نمیده .گاز راقطع کرد. بعد که دولت صادق ورو راست آمد سرکار گازش داد وپولش گرفت .بعد از آمدن دولت سوم روحانی داره میگه آدم از یه سوراخ چندبار گزیده نمیشه!!!
در ايران تا بود به روز بدتر از این هم بیفتی
فک کن ۳ و نیم میلیارد دلار فقط چای دبش دزدیده. با نصفش دیگه اصلا این بحثا پیش نمیومد تف تو قبر باعث و بانی اش
چی شدکه ماامروزبه این روزافتادیم سومین کشورازنظرذخایرگازهستیم آنوقت التماس کشوری که تازه اسقلال بدست آورده رابکنیم آنهم کشوری که تاهمین چنددهه قبل جزیی ازسرزمین مابوده
پس دولت سیزدهم از روزی که دولت رو گرفت چکار کرد بدهی گاز و کمبود تولید گاز و هزاران نا ترازی پس اوجی چرا با ملت صادق نبود همش به به و چهچه میکرد مشخص شد او آدم بیسوادی بود که مشکلات عظیم رو مطرح نکرد الان مردم باید بخاطر بی کفایتی و بی لیاقتی تاوان بدهند واقعا شرم آور بود وزیری که آینده نگری نکردند وزیر نفت و وزیر نیرو هستند اگر همان سال ۱۴۰۰ از ابتدای سال حداقل ۳ نیروگاه با تزریق پول از بخش خصوصی و صندوق توسعه امروز بهره برداری میشد و نا ترازی لااقل خیلی چشمگیر نبود واقعا وزیر نفت پیش بینی نداشت که عمر تولید دارد کم و بازدهی پایین می آید راه چاره نداشتیم متاسفانه همش دروغ افتضاحات حکمرانی غلط دولت ها پشت ابر نمی ماند واقعا شرم آور است
آن وقت بچه‌ حزب اللهی و روان و‌مقاومت از کجا دلتر بیارد شب و روز مان شده ۴۵ ساله آمریکا و اسرائیل امروزها هم اسراییل بیا طلاعیه بیچاره زن و دختر مردم را از روی احسایتی شدن بگیر برای گی و برای چی به خدا کل عربها از ایران نفرت دارند و منتطر نابودی ایران هستن هی میگفتید اسرائیل نابود خواهد شد پس چه زمانی میدان آماده هست چرا بیچاره آن زنان و بچه های غزه را سپر کردید خسته شدیم دیگه از زندگی و تلوزیون و اخبارهای دروعین بلی الهام در باکو کنفراس آب و هوا تشکیل داده توسط‌ارباب اسرائیل سران ایران دارن می‌سوزند جرا سیاست علط دو دستی ادربایجان و فدای سیاست غلط اردوعان و اسرائیل کردن بیا مسجد و کمیته و مقاومت حسینایان‌تشکلیل بده که همه‌شان در زندان هستن باید بسوزید و خواهید سوخت برادر اسرائیل در صفر مرزی ما شده همسایه محبوب ما‌به خاطر داخلی سران در باکو آخرت میشه همین
جمهور اسلامی کی بودی ‌وکی هستی فقط خدا می دونه حل این معما همه رو کرده دیوونه
آن خدابیامرز عرضه داشت بحرین وشمال بلوچستان وشمال تبریز وغرب خوزستان نگه می‌داشتند
زمان آن خدا بيامرز ايران به روسيه گاز صادر مى کرد و در قبال آن صنعت ذوب آهن و ماشين سازى اراک را به کشور وارد کرد که امروزه مادر صنايع ايران است و حالا ج اسلامى پز آن را مى دهد
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش