شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۰۶ - ۰۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۱۹۲۲
نفت و انرژی

آرزویی‌ که پس از ۳۶ سال برآورده شد

تولید ٥٥ میلیون لیتر فرآورده‌های مورد نیاز کشور | شمارش معکوس خودکفایی در تولید بنزین

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی,افتتاح پالایشگاه ستاره خلیج فارس
به‌زودی، با افتتاح پالایشگاه ستاره خلیج فارس کشور علاوه بر خودکفایی در تولید بنزین، ایران به جمع صادرکنندگان بنزین در جهان خواهد پیوست؛ آرزویی که پس از ۳۶ سال در آخرین ماه‌های حضور دولت یازدهم به واقعیت می پیوندد.

«کشوری که خودش نفت دارد چطور باید سالانه ۶ الی ۸ میلیارد دلار برای واردات بنزین خرج کند؟» این پرسش شاید کلیشه ای ترین نقدی باشد که ظرف سال های گذشته به واردات بنزین مطرح شده باشد. حدود دو دهه است که خودکفایی بنزین همواره مورد توجه جدی دولت ها قرار داشته؛ هر از گاهی اظهار نظرهایی امیدوار کننده فضا را به سمت و سویی سوق می داد که دیگر جای نگرانی برای تولید بنزین در داخل وجود نخواهد داشت،با این حال تا رسیدن به این هدف راه درازی طی شد.حتی در مقاطعی هم این هدف به هر قیمتی حتی با تبدیل پتروشیمی ها به تولیدکننده بنزین-ولو بنزین غیراستاندارد و بی کیفیت- تا حدودی محقق شد،اما در نهایت زیان این کار آنچنان بالا بود که خیرش را به «مصلحت» شری که به پا کرد،بخشیدند.

 

 درست ۱۲ سال پیش،در آخرین روزهایی که بیژن زنگنه وزیر نفت دولت هشتم بود،برنامه تولید بنزین با احداث ۱۰ پالایشگاه جدید و به خصوص ساخت پالایشگاه های میعانات گازی ستاره خلیج فارس و پارس شیراز مطرح شد.در کنار این طرح های جدید از طرح بهبود و افزایش راندمان پالایشگاه های موجود کشور در راستای تامین بنزین هم به میان آمد،اما عمر دولت هشتم آفتاب لب بام بود و در حالی که امید می رفت دولت های بعدی این طرح ها را اجرا کنند،این اتفاق نیفتاد.

 

قرار بود از ۱۰ پالایشگاه جدید، ۷ پالایشگاه در داخل و ۳ پالایشگاه در کشورهای مالزی، اندونزی، سوریه ساخته شود. اما تمامی این هدف‌گذاری ها سرابی بیش نبود، به طوری که اجرای ۱۰ طرح پالایشگاهی در ۸ سال احمدی نژاد کاملا مغفول ماند و تنها پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند اراک راه اندازی شد.

 

طرح‌هایی که با تحریم‌ها نیمه‌تمام ماند

 طرح ها در دولت نهم، نیمه تمام باقی ماند و در دولت دهم کشور زیر بار تحریم های سنگینی رفت که این اتفاق، تحریم واردات بنزین به کشور را نیز به همراه داشت. تحریم هایی که با اظهار نظر محمود احمدی‌نژاد در روزهای بهاری سال ۸۸ وارد فاز تازه‌تری شد.محمود احمدی نژاد رئیس جمهور وقت تحریم کنندگان بنزین برای ایران را مورد خطاب قرار داد و برای آنان اینگونه خط و نشان کشید: «اگر دشمنان جرات دارند،به ایران بنزین صادر نکنند.» 

 

کمی بعد و درست در روزگاری که ایران نمی توانست بنزین وارد کند، در پالایشگاه هایی با تکنولوژی پایین بنزین تولید شد؛ به طوری‌که در سال ۹۱، بنزن موجود در بنزین شش برابر استاندارد کشور بود .اتفاقی که منجر به آلودگی هوا در کلانشهرهای ایران شد.با روی کار آمدن دولت یازدهم،رفع این مشکل در دستور کار وزارت نفت و سازمان محیط زیست قرار گرفت.

 

مجددا بازگشت به واردات بنزین باکیفیت در دستور کار قرار گرفت،در عین حال که برنامه روی زمین مانده تولید بنزین از پالایشگاههایی که قبلا در دستور کار بودند،روی میز بیژن زنگنه قرار گرفت. تولید بنزین به عنوان  یک مساله ملی با پافشاری بیژن زنگنه، وزیر کهنه کار روحانی با جدیت دنبال شد.نتیجه این شد که پس از ۴ سال به زودی تولید بنزین در ایران آنقدر افزایش یافته که نه تنها نیاز داخل تامین می شود،بلکه ایران را در زمره صادرکننده های بنزین قرار می دهد. 

 

پالایشگاه صف‌شکن

واردات بنزین در دولت یازدهم به منظور سالم سازی هوای کلانشهرهای ایران و سلامت شهروندان در حالی پیگیری شد که در سال ۸۵ کلنگ پروژه بزرگی به نام ستاره خلیج فارس به منظور تولید بنزین خورده بود.این پالایشگاه قرار بود که سال ۹۰ افتتاح رسمی شود .پالایشگاه ستاره خلیج فارس قرار بود با سه فاز حجم تولید بنزین کشور را نزدیک به ۳۶ میلیون لیتر در روز افزایش دهد تا تاثیر تحریم ها بر اقتصاد کشور کمتر شود و اقتصاد ایران در تولید بنزین به خودکفایی برسد. اگرچه این پالایشگاه در نیمه دهه ۸۰ کلید خورده بود، اما زمانی که دولت یازدهم روی کار آمد پیشرفت این پالایشگاه کمتر از ۶۵ درصد بود.

 

 «ستاره خلیج فارس» حالا قرار است با تولید ٥٥میلیون لیتر فرآورده های اصلی مورد نیاز کشور را تأمین کند.این پالایشگاه به عنوان نخستین پالایشگاه طراحی شده بر اساس خوراک میعانات گازی شامل واحدهای تقطیر، تصفیه گازمایع، تبدیل کاتالیستی، تصفیه نفتا، ایزومریزاسیون، تصفیه نفت سفید و نفت گاز با هدف تولید بنزین، گازوئیل، گاز مایع و سوخت جت در کنار پالایشگاه فعلی بندرعباس فعالیت می کند.۳ فاز پالایشگاه ستاره خلیج فارس ظرفیت پالایش ۱۲۰ هزار بشکه میعانات گازی در روز را دارد که در مجموع ۳۶۰ هزار بشکه در روز می شود.

 

شمارش معکوس برای خودکفایی

این روزها شمارش معکوس برای خودکفا شدن ایران در تولید بنزین آغاز شده است. حالا «ستاره خلیج فارس» به جمع طرح هایی که در دولت یازدهم تکمیل شد،پیوسته است.حتما بیژن زنگنه وزیر نفت با تکمیل این طرح آرامش بیشتری خواهد داشت،چه آنکه آغازگر  و پایان دهنده این طرح کسی جز او نبوده است. او در این رابطه گفته است :« سرانجام انتظار برای تأمین تمام نیاز کشور به بنزین از تولید داخل و پیوستن به باشگاه صادرکنندگان بنزین به سرآمد. اواسط هفته جاری با به مدار آمدن فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس پس از ۳۶ سال پرونده واردات بنزین در ایران بسته خواهد شد و پس از آن ایران به صادرکننده این فرآورده نفتی استراتژیک تبدیل می‌شود.»

 

قرار است در سال‌جاری با بهره‌برداری از فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس با تولید روزانه ۱۲میلیون لیتر بنزین یورو ۴ و ۵ تولید ۶۳ میلیون لیتری سال گذشته به ۷۵ میلیون لیتر در روز برسد که با میزان مصرف روزانه کشور برابری می‌کند؛این یعنی نقطه خودکفایی در تولید بنزین.

 

 

 

khabaronline.ir
  • 15
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش