دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۰۳ - ۲۲ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۴۹۰۶
نفت و انرژی

بررسی روند بازارهای پتروشیمی

محصولات پلیمری,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

به گزارش دنیای اقتصاد، طی هفته گذشته شاهد افزایش چشمگیر حجم معاملات محصولات پلیمری در بورس کالای ایران بودیم. حجم معاملات در هفته گذشته به مرز ۶۰ هزار تن رسید؛ حجمی که این محصولات از اواسط اردیبهشت ماه تا کنون تجربه نکرده بودند و این عامل را می‌توان سیگنالی مهم برای بازار تلقی کرد. یکی از مهم‌ترین دلایل وقوع چنین رشدی تعطیلات دو هفته ما قبل در بازارها بود که این عامل باعث شد رقم عرضه و تقاضا واقعی نباشد و حجم معاملات آن طور که باید و شاید رقم نخورد.

 

تعطیلات تاسوعا و عاشورا که تقریبا به نیمه تعطیل شدن بازار در طول هفته منجر شده بود سبب شد تا هم تولید‌کنندگان و هم خریداران اندکی صبر کنند تا جهت‌گیری بازار مشخص شود و بعد دست به انجام معاملات بزنند که البته رصد قیمتی محصولات پلیمری حاکی از روند افزایش قیمت‌ها است. به بیانی دیگر روند غالب بر قیمت محصولات پلیمری با توجه به فاکتور دلار افزایشی است. در کنار این موضوع نباید از نوسانات اخیر این شاخص چشم‌پوشی کنیم.

 

افزایش اخیر بهای ارز باعث افزایش قیمت در همه بازارهای کالایی شده و طبیعتا بازار محصولات پتروشیمی هم از این افزایش بی‌نصیب نمانده و با آن هماهنگ شده است. همان‌طور که شاهد بودیم، روز یکشنبه هفته گذشته یعنی روز تعیین قیمت محصولات پلیمری توسط شرکت ملی پتروشیمی قیمت‌های پایه با افزایش نرخ دلار همراه شدند و شاهد افزایش دسته جمعی بیشتر گریدها در این بازار بودیم.

 

ناگفته نماند که برخی از محصولات همچون گروه pvc، SBR‌ها با کاهش قیمت همراه بودند که البته دلیل آن برای PVC کاهش مصرف فصلی این محصول و برای SBR‌ها افزایش زیاد عرضه این محصول طی هفته‌های ماقبل و قرار داشتن قیمت این کالای استراتژیک در سقف قیمتی خود بود که به معکوس شدن روند قیمت‌ها و بازگشت از سقف منجر شد. در کنار این موضوع نباید از افزایش بهای نفت و نفتا غافل بمانیم. این عامل هم تاثیر خود را هر چند کم بر بازار محصولات پلیمری گذاشته که باعث تقویت روند قیمتی خواهد شد.

 

البته روز گذشته بهای نفتا در بازارهای جهانی دوباره کاهشی بود اما انتظار می‌رود به دلیل رشد بهای نفت در آخرین روز معاملاتی هفته بار دیگر و از روز دوشنبه شاهد افزایش قیمت نفتا باشیم که می‌تواند باعث تقویت مجدد قیمت‌ها در بازارهای پتروشیمی جهانی شود.

 

لازم است به موضوع اصلی یعنی افزایش حجم معاملات در بورس کالای ایران برگردیم و شرایط هفته‌ای که گذشت را بررسی کنیم.

 

مهم‌ترین‌ رخداد‌ها در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران در هفته‌ای که گذشت عبارت بودند از:

 

   تقویت بازار پلیمرها در هفته گذشته در بورس کالا و بازار داخلی

  افزایش ۲۵/ ۰ درصدی حجم عرضه پلیمرها و ثبت رقم ۶۵ هزار و ۸۸۸ تنی در شرایطی که در ۵ هفته اخیر تغییر محسوسی در حجم عرضه رخ نداده و هنوز در سطوح نسبتا پایینی قرار دارد.

 

  افزایش ۳۷/ ۵۱ درصدی حجم تقاضای پلیمرها در بورس کالا و ثبت رقم ۱۱۷ هزار و ۲۹۱ تن که نسبت به هفته قبل از آن در شرایط مطلوب‌تری قرار گرفت.

 

  افزایش ۱۵/ ۳۵ درصدی حجم معامله پلیمرها در بورس کالا و ثبت رقم ۵۹ هزار و ۱۳۲ تنی که بیشترین حد از اواسط اردیبهشت ماه تاکنون به شمار می‌رود.

 

  ثبت ۶۹/ ۲ برابری تقاضا به نسبت عرضه‌ها.

 

در بازار آزاد نیز روندهای متفاوتی برای معامله محصولات پلیمری تجربه شد. در کنار تالارهای بورس کالا توجه به بازار آزاد بیانگر این است که در ابتدای هفته گذشته شاهد افزایش قیمت‌ها در این بخش از بازار بودیم. این در حالی است که با اعلام قیمت‌های پایه، افت قیمت‌ها رخ داد و مسیر کاملا متناقض و معکوس شد. علت این افت قیمتی در این بازار را می‌توان افزایش حجم معاملات روز سه‌شنبه در تالار معاملات بورس کالای ایران دانست.

 

علت هم آن است که بعد از تعطیلات و مشخص شدن قیمت‌ها توجه متقاضیان به خرید در بورس کالای ایران بیش از پیش افزایش یافت و مصرف‌کنندگان نیاز خود را از این بازار تامین کردند و این امر یکی از عواملی بود که سبب کاهش قیمت در بازار آزاد در اواسط هفته شد. علاوه بر این مورد تغییرات فصلی از دیگر عوامل کاهش قیمت برخی محصولات چه در بازار آزاد و چه در بورس کالای ایران بود. با سرد شدن هوا صنایعی همچون ساختمان دچار یک دوره رکود می‌شوند و این رکود اثر خود را روی صنایع دیگر هم می‌گذارد و عاملی برای کم شدن تقاضا برای برخی از محصولات پتروشیمی است که در مجموع این موضوعات سبب کاهش قیمت‌ها می‌شود.

 

در ادامه بررسی‌ها شاهدیم که بازار آزاد پس از یک فاز وقفه در اواسط هفته باز هم روندی افزایشی را تجربه کرد و قیمت محصولات پلیمری در این بازارها بالا رفت. واضح‌ترین علت این امر تصمیمات اخیر آمریکا و افزایش قیمت دلار در برابر سبدی از ارزهای معتبر است که تاثیر این افزایش به‌طور مستقیم بر بازارهای کالایی و بازار آزاد محصولات پلیمری به‌طور محسوس دیده می‌شود.

 

دورنمای بازار پلیمری‌های

با توجه به اینکه بهای نفت و بهای دلار دو شاخص تاثیر‌گذار در فرمول قیمت‌گذاری محصولات پتروشیمی است و با توجه به شرایط موجود انتظار می‌رود شاهد افزایش قیمت‌های پایه محصولات پلیمری و در نهایت افزایش قیمت‌ها در بازار آزاد و بورس کالای ایران باشیم؛ هر چند به نظر می‌رسید که قیمت محصولات پلیمری به سقف خود رسیده‌اند و انتظار افزایش بیش از این مقدار برای آنها وجود نداشت.

 

با اعلام بیانیه کاخ سفید درخصوص برجام، انتظار افزایش مقطعی برای نرخ ارز وجود دارد و این عامل سبب افزایش قیمت محصولات پلیمری نیز در هفته پیش رو خواهد شد. در کنار این امر شاهدیم که قیمت نفت سیاه هم پا در مسیری صعودی گذاشته و با سرعتی مناسب مسیر افزایشی خود را طی می‌کند؛ به گونه‌ای که شاخص نفت برنت در لحظه تنظیم این گزارش از مرز ۵۷ دلاری گذشت و بهای ۵۷ دلار و ۶۰ سنت را به ثبت رساند و این در حالی است که شاخص نفت خام آمریکا هم با رشد همراه شد و رقم ۵۱ دلار و ۶۶سنت را از آن خود کرد.

 

با توجه به اینکه نفتا به‌عنوان ماده اولیه برای تولید محصولات پتروشیمی به کار می‌رود و با توجه به اینکه بعد از ۲ تا ۳ روز تاثیر خود را از نوسان قیمتی نفت می‌گیرد، انتظار داریم بهای این کالای استراتژیک صنعت پتروشیمی در اواسط هفته آینده با رشد همراه باشد و تاثیر این رشد را بر بازار محصولات پلیمری بگذارد. قیمت نفتا در لحظه تنظیم این گزارش ۵۰۶دلار و ۵۶ سنت را به خود اختصاص داده است.

 

بازار شیمیایی‌ها به دنبال پلیمری‌ها

طی هفته گذشته ۳۱ هزار و ۵۸۹ تن عرضه محصولات شیمیایی در مقابل ۲۵ هزار و ۸۶۸ تن تقاضا را شاهد بودیم و در نهایت ۲۰ هزار و ۸۳۱ تن از این محصولات در تالار نقره‌ای مورد معامله قرار گرفت که نشان می‌دهد حتی به‌رغم موجودی کافی از محصولات عرضه شده، تقاضا به‌طور کامل پاسخ داده نشده که دلیل آن در عدم عرضه به میزان کافی برای برخی محصولات و عرضه‌های وافر برای برخی دیگر که از تقاضای کافی برخوردار نبوده‌اند، نهفته است.

 

از جمله کالاهای جذاب محصولات شیمیایی در تالار نقره می‌توان به استایرن‌مونومر، آرتوزایلین، بنزن و... اشاره کرد. با توجه به تابلو معاملات بورس کالای ایران استایرن مونومر با تقاضای ۴ هزار و ۹۲۰ تنی در مقابل عرضه ۴ هزار و ۵۱۲ تنی قرار گرفت و دست آخر با اختلاف قیمتی ناچیز با قیمت نهایی ۴۴هزار و۳۶۲ ریال معامله شد. این در حالی است که ارتوزایلین‌ها با تقاضایی ۳ هزار و ۵۶۰ تنی در مقابل عرضه هزارو ۲۰۰ تنی قرار گرفتند و با اختلاف ۳۰۰تومانی از قیمت پایه با قیمت ۲۷ هزار و ۳۶۰ تومان کار خود را در معاملات پایان دادند.

 

این در حالی است که منو‌اتیلن‌گلایکول از دیگر کالاهای جذاب بازار محصولات شیمیایی این روزها به‌شمار می‌آید که این محصول هم با عرضه‌ای هزار و ۷۹۶ تنی در مقابل تقاضایی ۳ هزار و ۶۵۲ تنی قرار گرفت و دست آخر به میزان عرضه این محصول یعنی هزار و ۷۹۶ تن در تالار نقره‌ای مورد معامله قرار گرفت.

 

برخی رخدادهای بازار شیمیایی‌ها در هفته گذشته عبارت بودند از:

  کاهش ۸۸/ ۵ درصدی حجم عرضه ترکیبات شیمیایی در بورس کالا و ثبت رقم ۳۱ هزار و ۵۹۰ تن که کمترین حد از ابتدای اردیبهشت ماه تاکنون به‌شمار می‌رود.  رشد ۷۰/ ۲ درصدی حجم تقاضای محصولات شیمیایی در هفته گذشته و ثبت رقم ۲۵ هزار و ۸۶۸ تن.  عقب‌نشینی ۷۶/ ۶ درصدی حجم معامله ترکیبات شیمیایی و ثبت رقم ۲۰ هزار و ۸۱۳ تنی که رقمی نسبتا مطلوب و متعادل محسوب می‌شود.  معامله ۹۴/ ۶۵ درصدی حجم عرضه محصولات شیمیایی در بورس کالا که با کاهشی ۶۳/ ۰ واحد درصدی نسبت به هفته قبل از آن همراه بوده است.  آرامش نسبی در بازار محصولات شیمیایی در هفته گذشته، در شرایطی که برخی از ترکیبات جذاب عرضه نشده ولی سایر کالاها شرایط آرام و با‌ثباتی را تجربه کردند.

 

   دورنمای بازار محصولات پتروشیمی

 با توجه به اینکه وابستگی عمیق‌تری میان محصولات شیمیایی و بهای نفت و در نهایت نفتا به نسبت محصولات پلیمری وجود دارد و با توجه به روندی که طلای سیاه در پیش گرفته و در مسیر صعودی خود می‌تازد، انتظار می‌رود که قیمت این محصولات هم در هفته پیش‌رو بالا رود و این امر ممکن است سبب تعلل و یک فاز عقب‌نشینی خرید در بازار شد و شاهد حجم معاملات کمتری باشیم.

 

علت هم آن است که انتظار می‌رود این افزایش نرخ که ناشی از نگرانی از کاهش ذخایر نفت خام، تصمیمات اخیر کره‌شمالی و تصمیم دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا درخصوص برجام است، آرام گیرد و قیمت‌ها روند منطقی‌تری پیدا کنند و بستر مناسب‌تری برای انجام معاملات به‌وجود‌ آید.

 

محصولات پلیمری,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی
محصولات پلیمری,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

 

عارفه مشایخی

 

 

  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش