جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۰۲ - ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۵۸۶۲
نفت و انرژی

ارزیابی‌های پنج سازمان بین‌المللی از دسترسی مردم به انرژی‌های مدرن

انرژی‌ تجدیدپذیر,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

به گزارش دنیای اقتصاد، ارزیابی‌های پنج سازمان بین‌المللی از دسترسی عموم به انرژی‌های مدرن، پایدار، مطمئن و مقرون به صرفه منتشر شد؛ داده‌های این گزارش ارزیابی وضعیت کشورهای جهان از جمله ایران را در زمینه دسترسی به انرژی، سهم انرژی‌های تجدیدپذیر، کارآیی انرژی، شدت مصرف انرژی را در برمی گیرد که از سوی پنج سازمان بین‌المللی شامل آژانس بین‌المللی انرژی(IEA)، آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA)، بخش آمار سازمان ملل متحد(UN)، بانک جهانی(WB) و سازمان بهداشت جهانی(WHO) منتشر شده است.

 

اطمینان‌یابی از دسترسی عموم به انرژی‌های مدرن، پایدار، مطمئن و مقرون به صرفه هدف هفتم از اهداف ۱۷ گانه سازمان ملل متحد در زمینه توسعه پایدار (SDG) است که به سه گروه اصلی تقسیم شده که شامل «اطمینان‌یابی از دسترسی همگان به انرژی»، «افزایش پایدار سهم انرژی‌های تجدید پذیر در کل مصرف انرژی» و «دو برابر کردن میزان پیشرفت در زمینه ارتقای کارآیی انرژی» است. با توجه به سه هدف اصلی فوق، چهار متغیر اندازه گیری و پایش در نظر گرفته شده است. اطمینان یابی از دسترسی همگانی به انرژی یکی از گروه‌های اصلی دستیابی به این هدف محسوب می‌شود که برای آن دو متغیر «سهم جمعیت برخوردار از انرژی برق» و «سهم جمعیت استفاده کننده از سوخت و تکنولوژی پاک» در نظر گرفته شده است. برای گروه افزایش پایدار سهم انرژی تجدیدپذیر در کل مصرف انرژی نیز متغیر «سهم انرژی‌های تجدید‌پذیر در کل مصرف نهایی انرژی» مدنظر قرار گرفته و برای گروه دو برابر کردن میزان پیشرفت در زمینه ارتقای کارآیی انرژی نیز متغیر «شدت انرژی برحسب انرژی اولیه و تولید ناخالص داخلی» در نظر گرفته شده است.

 

اطمینان‌یابی از دسترسی همگانی

ارزیابی‌های صورت گرفته از سوی این پنج سازمان در مورد اطمینان‌یابی از دسترسی همگانی به انرژی نشان می‌دهد که ۱۰۰درصد از جمعیت ایران به برق دسترسی دارند؛ درحالی‌که ۷/ ۱۲ درصد از مردم جهان از دسترسی به انرژی برق محروم هستند. همچنین ۱۰۰ درصد از جمعیت روستایی ایران به انرژی برق دسترسی دارند، درحالی‌که ۲۴ درصد از جمعیت روستایی جهان امکان برخورداری از این منبع انرژی را ندارند. همچنین با توجه به گزارش منتشر شده می‌توان گفت در سال ۲۰۱۶ فقط ۵۹ درصد از مردم جهان به منبع انرژی پاک برای پخت و پز دسترسی داشتند؛ این در حالی است که ۵/ ۹۸ درصد از مردم ایران از منبع انرژی تمیز برای تهیه غذا بهره‌مند هستند. اما در خصوص افزایش پایدار سهم انرژی تجدیدپذیر در کل مصرف انرژی نیز ارزیابی‌های صورت گرفته نشان‌دهنده آن است که سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در مصرف انرژی برق در ایران ۵/ ۱ درصد است که تقریبا یک ششم میانگین جهانی (۳۳ درصد) است. ارزیابی‌های صورت گرفته بیانگر آن است که فقط ۹۱/ ۰ درصد از کل مصرف نهایی انرژی در ایران از محل انرژی‌های تجدیدپذیر تامین می‌شود؛ درحالی‌که میانگین جهانی ۵/ ۱۷ درصد است.

 

در مورد دو برابر کردن میزان پیشرفت در زمینه ارتقای کارآیی انرژی نیز این نکته را باید مدنظر قرار داد که درحالی‌که شدت مصرف انرژی جهان (میزان انرژی مصرفی به ازای هر واحد تولید ناخالص داخلی) روند نزولی دارد، روند شدت مصرف انرژی در ایران صعودی است. شکاف بین شدت مصرف انرژی در ایران و جهان از سال ۲۰۱۲ به بعد رو به افزایش بوده و به بالاترین رقم ۷/ ۸ مگاژول در هر دلار در سال ۲۰۱۵ رسیده است. ارزیابی‌های صورت گرفته در حالی است که روند عمومی رشد سالانه شدت مصرف انرژی در ایران با نوساناتی همراه بوده و طی سال‌های اخیر اگرچه از سرعت رشد آن کاسته شده، اما همچنان رشد آن مثبت بوده است، میانگین رشد سالانه شدت مصرف انرژی جهان منفی بوده و از سال ۲۰۱۱ به بعد روند نزولی داشته است.

 

روندهای جهانی انرژی‌های تجدیدپذیر

بر اساس یکی از هدف‌های سازمان ملل (افزایش پایدار سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در ترکیب انرژی جهان تا سال ۲۰۳۰)، پیشرفت جهانی در رسیدن به این هدف توسط معیار سهم انرژی‌های تجدیدپذیر از «کل مصرف نهایی انرژی (TFEC)» اندازه‌گیری می‌شود. در سال ۲۰۱۵ سهم جهانی انرژی‌های تجدیدپذیر از کل مصرف نهایی انرژی با افزایشی ۳/ ۱۷ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۴ به ۵/ ۱۷ درصد رسید (اندکی کمتر از سهم ۷/ ۱۶ درصدی در سال ۲۰۱۰). البته در این سال مجموع مصرف انرژی‌های تجدیدپذیر نسبت به سال ۲۰۱۰ افزایشی بیش از ۱۸ درصدی را تجربه کرد. همچنین آمارهای معیار فوق در سه بخش برق، گرما و حمل‌ونقل به این شرح است. در سال ۲۰۱۵ سهم انرژی‌های تجدیدپذیر از «کل مصرف نهایی انرژی» در بخش برق به ۸۲/ ۲۲ درصد، در بخش گرما به ۸/ ۲۴ و در بخش حمل‌ونقل به ۸۱/ ۲ درصد رسید. در این باره نتایج گزارش «پیشرفت انرژی ۲۰۱۸» که در تهیه آن ۵ نهاد بین‌المللی همکاری کرده‌اند نشان می‌دهد بر اساس روندهای کنونی، جامعه جهانی نمی‌تواند به هدف افزایش چشمگیر و باثبات سهم انرژی‌های تجدیدپذیر از مصرف کل انرژی تا سال ۲۰۳۰ دست یابد، چرا که طی سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ میانگین پیشرفت سالانه در این معیار تنها ۰۹/ ۰ درصد بوده و از سال ۲۰۱۲ نیز روندی نزولی داشته است. در گزارش «پیشرفت انرژی ۲۰۱۸» پیشنهاد شده است به‌منظور اطمینان از اینکه حرکت به سمت انرژی‌های پایدار توسط رشد غیرقابل کنترل مصرف انرژی محدود نخواهد شد باید انرژی‌های تجدیدپذیر و کارآیی انرژی ارتقا یابند. همچنین هر دوی انرژی‌های تجدیدپذیر و کارآیی انرژی باید سهمی قابل‌توجه در روند کربن‌زدایی که در توافق آب‌وهوایی پاریس به آن اشاره شده داشته باشند.

 

جمع‌بندی

با توجه به عملکرد ایران در رابطه با هدف هفتم توسعه پایدار، مشخص شده که ایران پیشرفت خوبی در زمینه امکان دسترسی مردم به برق به‌ویژه در مناطق روستایی حاصل کرده و به عبارتی این هدف به‌طور کامل محقق شده است. همچنین حدود ۵/ ۹۸ درصد از جمعیت ایران به منبع انرژی پاک برای پخت و پز دسترسی دارند که با توجه به روند فزاینده آن، تحقق کامل این هدف در سال ۲۰۳۰ دور از ذهن نیست. از سوی دیگر، به‌رغم پیشرفت‌های مقطعی حاصله در رابطه با کاسته شدن از رشد سالانه شدت مصرف انرژی در ایران، روند عمومی شدت مصرف انرژی در ایران فزاینده بوده که مغایر با جهت‌گیری ارتقای کارآیی مصرف انرژی است و استمرار این رویه، تحقق جزء سوم هدف هفتم توسعه پایدار را تضعیف می‌کند. اصلاح سیاست‌ها در حوزه انرژی بالاخص در زمینه واقعی‌سازی قیمت‌ها، تاثیر مهمی در بهبود این متغیر عملکردی حوزه انرژی ایران خواهد داشت. همچنین سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در مصرف انرژی در ایران بسیار کم است و وضعیت خوبی از حیث تحقق جزء دوم هدف هفتم توسعه پایدار ندارد. با توجه به رشد سرمایه‌گذاری سال‌های اخیر در این حوزه، انتظار می‌رود وضعیت ایران در تامین این هدف بهبود یابد.

 

 

  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش