درحاليكه خبر ميرسد توتال در بيانيهاي اعلام كرده اگر از آمريكا معافیت تحریمی خاص دریافت نکنیم، قادر به ادامه کار در پروژه پارس جنوبی نخواهیم بود، در سالن كوشك وزارت نفت، اولين قرارداد محرمانگی نفتي پس از خروج آمريكا از برجام، با شركت انگليسي پرگس امضا شد.
اين همان است كه در كلام زنگنه ميگنجد: «ممکن است کارها کند شوند، اما متوقف نمیشوند. ضربهای که ما را زمین نمیزند و نابود نمیکند، قویترمان خواهد کرد». اين جمله تمثيلي او نشان از آن دارد كه تلاشها براي همواركردن مسير ادامه دارد و تهران به همراهي اروپا اميدوار است. این موضوع همان است که سفیر انگلستان در تهران از آن بهعنوان تعهد کشورش در مقابل تهران در برجام یاد میکند و نمایانگر پیشگامی این کشور در انجام تعهداتش است.
زمستان ميرود و روسياهي به زغال ميماند
كلام زنگنه با طعنه به رقباي نفتي در منطقه عجين شده است. او خطاب به كشورهاي همسايه ميگويد: امروز میبینیم برخی همسایگان از شرایط کنونی ما ابراز خوشحالی میکنند. آنها همان کسانی هستند که مدیون ما هستند. باید به آنها گفت زمستان میگذرد و روسیاهی به زغال میماند. ما از شرایط سختتر از این هم گذر کردهایم وگرنه تاریخ نداشتیم.
وزير نفت ايران با بیان اینکه ما ملت باشعور و یک قدرت ملی داریم، گفت: کشورهای همسایه ایران بدانند این شرایط فرازونشیب ممکن است روزی برای آنها هم اتفاق بیفتد. فراموش نکنند داعش تا پایتختشان هم نفوذ کرده بود؛ بنابراین از شرایط کنونی ایران خوشحال نشوند.
بیژن نامدارزنگنه در مراسم امضای قرارداد توسعه میدان نفتی کرنج با شرکت پرگس که با حضور سفیر انگلیس، مدیرعامل شرکت پرگس، مدیرعامل شرکت نفت ایران و معاونان این شرکت، رئیس کمیسیون انرژی مجلس و مدیرعامل شرکت مناطق نفتخیز جنوب برگزار شد، گفت: پس از یکسالونیم زحماتی که شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و پرگس کشیدند، این مذاکرات طولانی به مرحله قرارداد رسید. او ادامه داد: در مناطق نفتخیز جنوب سالها حساسیت داشتهاند که قراردادها در قالب توسعه میادین منعقد شوند و اکنون با سختکوشی و درک شرایط توانستند شاخهای قرار IPC را به مرحله امضا برسانند. زنگنه با بیان اینکه انعطاف و توانمندیهای ما در انواع مدل قراردادی به کار بسته میشود، ابراز امیدواری کرد که پرگس در مرحله عملیاتی، عملکرد مناسبی داشته باشد و بهموقع کار کند.
او با تأکید بر اینکه با مدیران این شرکت صحبت کردهام و پرسیدم آیا در شرایط فعلی (خروج آمريكا از برجام) مشکلی از لحاظ مالی و تجهیزات خواهند داشت یا خیر؟ بیان کرد: آنها قول دادهاند که کار خود را در این پروژه انجام دهند و حضور سفیر بریتانیا نشان میدهد که دولت این کشور از این پروژه حمایت خواهد کرد. بنابراين از اروپا میخواهیم از شرکتهای اروپایی حمایت کنند تا قراردادهای نفتی ایران را به انجام برسانند چراکه ایران در بخش انرژی قابل صرفنظر نیست.
پيمانشكن نيستيم
وزیر نفت با تأکید بر اینکه باید تلاش کنیم که مشکلات حل شوند، افزود: ما ملت و دولت صلحجویی هستیم. پیمانشکن نیستیم و به قراردادهایمان وفاداریم. آنهایی که زورشان زیاد است، باید متانت داشته باشند نه اینکه بلندتر عربده بکشند. ما میخواهیم با صلح زندگی کنیم و کشورمان را توسعه دهيم و ایجاد اشتغال کنیم. میخواهیم در منطقه هم صلح باشد و راهحل را نیز همیشه مذاکره میدانیم و به آنچه امضا میکنیم، متعهد هستیم.
در بخش نفت از همه ظرفیتهایمان برای تولید و صادرات استفاده میکنیم و از گروه ۱+۵ منهای یک انتظار داریم پیمانشکنی آمريكا را جبران کنند تا اطمینان کافی برای سرمایهگذاری شرکتهای نفتی در ایران فراهم شود. او با بیان اینکه ما کار خودمان را میکنیم، تصریح کرد: ممکن است کارها کند شوند اما متوقف نمیشوند. ضربهای که ما را زمین نمیزند و نابود نمیکند، قویترمان خواهد کرد. کسی نمیتواند ما را نادیده بگیرد. باید با تدبیر جلو برویم و از شعارزدگی و احساسات جلوگیری کنیم.
جلوهای از تعهد لندن به تهران
سفیر انگلیس در تهران هم در سخناني اعلام کرد امضای قرارداد توسعه میدان کرنج در زمان مناسبی انجام میشود و دولت انگلیس از آن حمایت میکند. به گزارش شانا، راب مکایر در آیین امضای موافقتنامه اصولی (HOA) توسعه میدان کرنج گفت: این قرارداد بهخودیخود مهم است، اما همچنین جلوهای از تعهد تجاری انگلیس برای حضور در ایران است و لندن از آن حمایت میکند. او افزود: دولت انگلیس در حوادث اخیر بر حمایت از تجارت با ایران تأکید کرد و دیروز (سهشنبه ۲۵ اردیبهشت) نیز در دیدار محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و طرفهای اروپایی توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، بر تعهد این طرفها بر تضمین منافع ایران در برجام تأکید شد. سفیر انگلیس در ایران یادآور شد:
امضای قرارداد توسعه میدان کرنج در زمان مناسبی انجام میشود و مدیرعامل کنسرسیوم پرگس بهطور ویژه برای امضای این موافقتنامه به تهران سفر کرد. شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و کنسرسیوم پرگس (PERGAS) بهمنظور توسعه و پشتیبانی بهرهبرداری میدان نفتی کرنج در قالب الگوی قراردادی نفتخیز جنوب موافقتنامه همکاری (HOA) را امضا کردند. نخستین تفاهمنامه و قرارداد محرمانگی مبتنی بر چارچوب قراردادی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب،
سوم آذر سال ۱۳۹۵ بین این شرکت و کنسرسیوم پرگس متشکل از شرکتهای بینالمللی امضا شد که با هدف مطالعه دو میدان کرنج (مخازن آسماری، پابده و خامی) و شادگان (مخازن آسماری و بنگستان) در دستور کار قرار گرفت. براساس این گزارش، در صورت بهقراردادرسیدن اين موافقتنامه، امکان دستیابی به تولید روزانه حداکثر ۲۰۰ هزار بشکه و تولید تجمعی حدود ۶۵۵ میلیون بشکه در ۱۰ سال آینده از این میدان فراهم میشود که هزینههای سرمایهای مستقیم آن معادل ۱۱۶۷ میلیون دلار و هزینههای غیرمستقیم معادل ۱۸۷ میلیون دلار برآورد شده است.
توتال: اگر از آمريكا معافیت دریافت نکنیم، از پروژه پارس جنوبی کنار میرویم
در همين گيرودار، توتال، اولين شركت بزرگ نفتي فرانسوي كه بعد از تحريمها پا به ايران گذاشت، با صدور بيانيهاي اعلام كرد كه اگر از آمريكا معافیت تحریمی خاص دریافت نکنیم، قادر به ادامه کار در پروژه پارس جنوبی نخواهیم بود و اعلام كرد ديگر تعهد تازهای در قبال پارس جنوبی نمیپذیرد. اين سخن توتال به اين معناست كه شركت چيني CNBC حالا احتمالا شريك ايران در فاز ۱۱ ميشود و سهام توتال را خواهد خريد. البته همه اينها گمانه است و ممكن است توتال بتواند با دريافت معافيت در فاز ۱۱ بماند.
در بیانیه توتال تأکید شد: توتال در موقعیتی نخواهد بود که پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی را ادامه دهد و مجبور خواهد بود تمام فعالیتهای مربوطه را پیش از چهار نوامبر ۲۰۱۸ متوقف کند، مگر آنکه مقامهای ایالات متحده با حمایت مقامهای فرانسوی و اروپایی یک معافیت تحریمی ویژه این پروژه به توتال اعطا کنند. این معافیت تحریمی پروژهای باید از شرکت در برابر هر تحریم ثانویه مربوط به قانون ایالات متحده، محافظت کند. این شرکت با اشاره به اینکه ۹۰ درصد تبادلات مالیاش از طریق بانکهای آمريكایی است و سهامداران آمريكا ۳۰ درصد سهامش را در اختیار دارند، گفته است: «همیشه روشن بوده است که توتال نمیتواند در معرض تحریمهای ثانویه قرار بگیرد». توتال میگوید تاکنون در پارس جنوبی کمتر از ۴۰ میلیون یورو هزینه کرده است.
- 17
- 2