همزمان با آغاز نشست نفتي الجزاير، وزارت نفت درباره كمين دوباره «زنجانيها» هشدار داده است. امروز يكشنبه، نشست كميته مشترك وزارتي نظارت بر توافق كاهش عرضه نفت اوپك و غيراوپك (JMMC) آغاز به كار ميكند. در حالي كه نشست زير سايه تحريمهاي ايران از سوي امريكا و تلاش برخي كشورها براي ممكن كردن كاهش صادرات كشورمان است، مقامهاي مسوول زنگ خطر را درباره تلاش دوباره براي سوءاستفاده داخلي از تحريمها به صدا درآوردند.
بيانيه هشدار
شنبه جلسه كميته مشترك فني نشست پيش گفته براي هماهنگي جلسه امروز برگزار شد. ايران اعلام كرده بود كه در اين نشست پيشنهاد تازهاي نخواهد داشت و نمايندهاش بر اجراي مصوبات قبلي تاكيد خواهد كرد. اما خبر جالب توجهتر شنبه، هشدار وزارت نفت بود.
روز گذشته، وزارت نفت طي بيانيهاي اعلام كرد «به غير از افرادي همچون بابك زنجاني كه شايد اين روزها دوباره وسوسه شدهاند نفت كشور را در اختيار گرفته و پرداخت پول آن را به شيوهها و آيندهاي موهوم حواله دهند» آمادگي دارد به همه مشتريان مطمئن، به هر ميزان كه مايل باشند نفت بفروشد.
روابط عمومي وزارت نفت شنبه با انتشار اطلاعيهاي در پاسخ به ادعاهاي مطرح شده مبني بر كوتاهي اين وزارتخانه در فروش نفت، اعلام كرد: به تازگي برخي افراد در اظهاراتي مدعي شدهاند «در حالي كه بازار تشنه نفت ايران است، وزارت نفت به عمد از فروش نفت خودداري ميكند!» در ادامه اطلاعيه آمده است: شايد نگاهي به نام و پيشينه افرادي كه چنين دروغهاي بزرگي را به زبان ميآورند، ضرورت پاسخگويي به آنها را منتفي سازد، اما از آنجا كه به نظر ميآيد در پس اين جريانسازيها، اهداف ديگري نهفته است؛ وزارت نفت از مدتها پيش بدون هياهو، همه راههاي مطمئن فروش نفت را بررسي كرده و تمهيدات لازم را در نظر گرفته است تا در شرايط سخت تحريم بتواند در حد مقدورات نسبت به فروش نفت اقدام كند.
«لازم است مدعيان كمكاري وزارت نفت، اطلاعات دقيق و مستند اين مشتريان «تشنه» را كه ميگويند وزارت نفت از فروش نفت به آنها خودداري كرده براي رسيدگي به وزارت نفت، كميسيون ذيربط مجلس، سازمان بازرسي كل كشور و ساير مراجع ذيصلاح ارايه كنند، در غير اين صورت بهتر است شرايط دشوار تحريم را عرصه حركات ايذايي و تسويهحسابهاي سياسي قرار ندهند.» در اين بيانيه آمده است: «خواست وزارت نفت اين است كه در اين شرايط دشوار و نبرد سنگين اقتصادي با امريكا بتواند نفت را در حداكثر ممكن به فروش برساند، اما ترديد نداريم كه در اين راه مردم هرگز راضي نخواهند شد وزارت نفت تسليم فضاسازي و فشارهاي برخي دوستان بابك زنجاني شود تا به بهانه دور زدن تحريمها ثروت ايران را به يغما برند. ميدانيم كه اين روزها عاشقان و تشنگان زيادي براي تصاحب نفت ايران وجود دارند، اما آنچه براي وزارت نفت اهميت دارد اطمينان از دريافت وجه حاصل از فروش نفت است.»
وزارت نفت در اين اطلاعيه تصريح كرده است: «به غير از افرادي همچون بابك زنجاني كه شايد اين روزها دوباره وسوسه شدهاند نفت كشور را در اختيار گرفته و پرداخت پول آن را به شيوهها و آيندهاي موهوم حواله دهند، آمادگي دارد به همه مشتريان مطمئن، به هر ميزان كه مايل باشند نفت بفروشد.»
منفعتطلبي همسايگان
ميزان صادرات نفت و ميعانات گازي ايران بطور ميانگين روزانه ۲.۶ ميليون بشكه در روز است كه بيش از ۶۰ درصد آن به آسيا و بقيه به اروپا صادر ميشود. اين در حالي است كه دولت در نشست بيست و هفتم شهريورماه شوراي عالي هماهنگي اقتصادي كه بهرياست رييسجمهور برگزار شد، مصوب كرد كه با هدف متنوعسازي روشهاي فروش نفت، طرح عرضه نفت خام در رينگ صادراتي بورس انرژي در داخل كشور بهصورت ارزي صورت بگيرد.
همزمان با اين تلاشها، برخي كشورهاي منطقه نيز كوشش ميكنند، با افزايش عرضه، كاهش صادرات نفتي ايران را ممكن يا دست كم از آن به نفع خود استفاده كنند. روسيه و عربستان به عنوان دو توليدكننده بزرگ غيراوپك و اوپك آمادگي خود را براي مذاكره با امريكا بهمنظور توازن بازار نفت اعلام كردهاند، اقدامي كه گرچه از سوي عربستان انتظار ميرفت، در مورد روسيه عجيب بود.
حاضران نشست الجزاير كه بنا بر گزارشها نمايندگان بيش از ۲۰ كشور خواهند بود، بيترديد در آستانه تحريمهاي نفتي امريكا عليه ايران كه از آبان آغاز خواهد شد، اين موضوع را هم مورد بحث قرار خواهند داد. پيگيري اين بحث در متن يا حاشيه اين نشست در حالي است كه ايران بر مصوبههاي پيشين و رعايت آنها پافشاري دارد. محمد سانوسي باركيندو، دبيركل اوپك، سهشنبه هفته گذشته در اين باره گفته بود: «اين سازمان درباره تهديدها ضد توليدكنندگان بزرگ نفت، از جمله ايران، نگران است. ايران يك توليدكننده و صادركننده بسيار مهم نفت است؛ هنگامي كه شاهد رويارويي توليدكنندگان بزرگ با چالش عرضه باشيد، اين يك نگراني براي اوپك و مصرفكنندگان نفت است.»
در عين حال روسيه و عربستان به عنوان دو توليدكننده بزرگ غيراوپك و اوپك آمادگي خود را براي مذاكره با امريكا بهمنظور توازن بازار نفت اعلام كردهاند، در واقع بهنظر ميرسد اين دو توليدكننده نفت از شرايط تحريمي عليه ايران ميخواهند با بهانه توازن بازار، بهنفع خود استفاده كنند.
بيژن زنگنه، وزير نفت كشورمان كه از حضور در نشست الجزاير خودداري كرده پيشتر گفته بود: «كميته نظارتي اوپك و غيراوپك از نظر حقوقي حق تصميمگيري ندارد. بدون لحظهاي ترديد، بيگمان من هر تصميمي را كه منافع ملي ما را تهديد كند وتو ميكنم. وتو به اين معناست كه آن تصميم قانوني نيست.» در نشست امروز تيم ايراني شامل حسين كاظمپور اردبيلي نماينده ايران در هيات عامل اوپك، محمد تائب نماينده ملي جمهوري اسلامي ايران در اوپك و محمد غفاري كارشناس امور اوپك وزارت نفت، كشورمان را نمايندگي خواهند كرد.
در شرايطي كه نتيجه نشست يكشنبه الجزاير نامشخص است، رويترز شنبه بهنقل از برخي منابع آگاه اعلام كرد كه بعيد است كشورهاي عضو و غيرعضو سازمان كشورهاي صادركننده نفت در نشست روز اول مهر، درباره افزايش توليد به توافقي دست يابند.
وزارت نفت آمادگي دارد به غير از افرادي همچون بابك زنجاني كه شايد اين روزها دوباره وسوسه شدهاند نفت كشور را در اختيار گرفته و پرداخت پول آن را به شيوهها و آيندهاي موهوم حواله دهند به همه مشتريان مطمئن، به هر ميزان كه مايل باشند نفت بفروشد.
- 12
- 3