همانطور که اعلام شده با راهاندازی فاز سه پالایشگاه ستاره خلیج فارس، میزان تولید بنزین کشور به ۱۰۵ میلیون لیتر در روز افزایش مییابد. از این ۱۰۵ میلیون لیتر، سهم کل پالایشگاه ستاره خلیج فارس چقدر است؟
پالایشگاه ستاره خلیج فارس به عنوان بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی و تولید کننده بنزین یورو۵ در جهان و اولین پالایشگاه میعانات گازی در کشور روزانه حدود ۳۷میلیون لیتر بنزین یورو ۵ تولید می کند. البته اگر کیفیت بنزین یورو۵ را نخواهیم این میزان تا حدود ۴۵ میلیون لیتر در روز قابل افزایش است. از سوی دیگر ۱۴ میلیون لیتر در روز گازوئیل، سه میلیون لیتر سوخت جت، چهار میلیون لیتر گاز مایع و ۴۲۵ تن هیدروژن در این پالایشگاه تولید میشود.
میزان کل سرمایهگذاری انجامشده در پالایشگاه ستاره خلیج فارس تاکنون چقدر بوده و قرارگاه خاتم چه مقدار از این سرمایهگذاری را تامین کرده است؟ چه مقدار از تامین سرمایه از داخل و چه مقدار از خارج بوده است؟
میزان سرمایه گذاری در این پروژه چهار میلیارد یورو بوده که توسط شرکت نفت و کارفرمای پروژه تامین شده و قرارگاه خاتم الانبیاء در این پروژه کارفرمای ای پی سی بدون سرمایه گذاری بوده است.
از سال ۱۳۸۹ با کنارهگیری شرکتهای خارجی، کار احداث پالایشگاه به قرارگاه خاتمالانبیاء واگذار شد، میزان پیشرفت این پروژه عظیم در این هشت سال با توجه به شرایط تحریم چطور بوده است؟
پروژه ابتدا به شرکت اسنم پروجتی واگذار شد و بعد از اعمال تحریمهای دوره اول این شرکت پروژه را رها کرد و در سال ۱۳۹۰ به قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء واگذار و قرارگاه موفق شد در این دوره نسبت به تکمیل پروژه اقدام کند.۶۷ درصد مهندسی پروژه ایرانی و حدود ۷۰ درصد تامین کالا ایرانی و ۱۰۰ درصد اجرای پروژه ایرانی است. فاز اول پروژه در سال ۱۳۹۵ در اسفندماه افتتاح شد فاز دوم و سوم را سال ۹۷ افتتاح کرده ایم و از بهمن ماه فاز چهار این پروژه طبق توافقی که با کارفرما شده عملیات اجرایش آغاز شده و قرار بر این است طی ۲۴ ماه تکمیل شود.
سال گذشته هم بحث خودکفایی بنزین مطرح شد، اما عملی نشد. اکنون با راهاندازی فاز سه تحقق خودکفایی بنزین تا چه حد قطعی است؟ آیا ایران از واردکننده بنزین به صادرکننده تبدیل میشود؟
با تکمیل فاز سوم و با تولید روزانه ۳۷ میلیون لیتر بنزین یورو ۵ ، امروز کشور نیازی به واردات ندارد و حتی امکان صادرات هم فراهم شده و انشاءا... با راه اندازی فاز چهار وضعیت صادرات بهبود هم پیدا خواهد کرد.
سهم تجهیزات صنایع خارجی در ساخت پالایشگاه را ۳۰ درصد (استفاده بیش از ۷۰ درصد از تجهیزات تولیدی صنایع داخلی) اعلام کردهاید. در تامین این ۳۰ درصد از داخل چه مشکلی وجود دارد؟
در سه فاز اول تجهیزات پروژه تا ۷۰ درصد ایرانی سازی شده و برای فازچهار برنامه داریم که همه تجهیزات را از داخل تامین کنیم و تجهیز آن ۱۰۰در صد ایرانی باشد. نگاه ما به آینده است و امیدواریم در این مسیر راه همواری داشته باشیم.
میزان اشتغالزایی پالایشگاه ستاره خلیج فارس تاکنون چقدر بوده است؟
در دوره ساخت ۱۲ هزار نفر مستقیم و ۳۶ هزار نفر غیر مستقیم. در زمان بهره برداری اشتغال مستقیم سه هزار نفر و غیر مستقیم ده هزار نفر خواهد بود.
- 17
- 6