به گزارش فارس، وزارت نیرو در پی اظهارات فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی مبنی بر اینکه «در برجام کشور را تا ابد از تولید پلوتونیوم محروم کردهاند» واکنش نشان داده و جوابیهای ارسال کرد.
متن این جوابیه بدین شرح است:
در سال جاری به لطف بارشهای ابتدای سال و افزایش ۵۰درصدی میزان تولید نیروگاههای برق آبی نسبت به سال گذشته و همچنین افزایش تولید ۳۳۰۰ مگاواتی نیروگاههای حرارتی جدید و با افزایش توان نیروگاههای حرارتی موجود و همچنین ۳۰۰ مگاوات توسعه ظرفیت نیروگاههای مقیاس کوچک و ۴۰۰ مگاوات انرژیهای تجدیدپذیر هیچگونه خاموشی ناشی از کمبود تولید اعمال نگردیده است.
همچنین با توسعه طرحهای شبکههای انتقال، فوق توزیع و توزیع بالغ بر ۱۶ هزار کیلومتر و افزایش ظرفیت ترانسفورماتورهای انتقال، فوق توزیع و توزیع حدود ۱۰ هزار مگاوات آمپر از پیک سال ۹۷ تا پیک سال ۹۸ و علاوه بر آن اعمال طرحهای مدیریت مصرف که به صورت تشویق محور بوده، نیاز به هیچگونه خاموشی برنامهریزی شده نبوده است.
به عبارت دیگر میزان خاموشی در سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته بالغ بر ۹۸ درصد کاهش داشته است. بنابراین هیچ خاموشی برنامهریزی شده و یا ناشی از کمبود تولید اعمال نشده است که به کمآبی سال جاری یا بیت کوین نسبت داده شود. ضمناً خاموشیهای ناشی از کمبود تولید در تابستان سال ۹۷، به دلیل کاهش میزان تولید نیروگاههای برقی آبی ناشی از کمآبی که در طول ۵۰ سال اخیر بیسابقه بوده اعمال شده است.
ظرفیت نیروگاهی کشور در حال حاضر ۸۲۰۶۱ مگاوات است که از این میزان ۶۶۲۹۲ مگاوات معادل ۸۰ درصد به نیروگاههای حرارتی (شامل: گازی، بخاری و سیکل ترکیبی) تعلق دارد.
در دولتهای یازدهم و دوازدهم نزدیک به ۱۲ هزار مگاوات (معادل ۱۷ درصد) به ظرفیت شبکه نیروگاهی کشور اضافه شده است که از این رقم ۹۴۹۶ مگاوات در حوزه نیروگاههای حرارتی بوده است و علاوه بر این نیز ۱۵۲۴ مگاوات نیز با رفع محدودیتهای تولید و افزایش توان عملی نیروگاهها حاصل شده است.
با توجه به رفتار مصرفی برق در تابستان، ساعات حداکثر میزان مصرف برق در کشور حداکثر ۴۰۰ ساعت است. این به معنی آن است حجم بسیاری از سرمایهگذاری هنگفت صنعت برق و توسعه ظرفیت تولید صرفاً برای پاسخگویی به نیاز مصرف حدوداً ۵ درصد از کل مدت زمان در سال میشود. لذا وزارت نیرو برای کاهش هزینههای سرمایهگذاری، راهبرد مدیریت توامان عرضه و تقاضای برق را در دستور کار خود قرار داده است.
بدین منظور علاوه بر توسعه ظرفیت نیروگاهها، اجرای طرحهای مدیریت مصرف را در دستور کار قرار داده است. طرحهای مدیریت مصرف در قالب ارائه مشوق برای مشارکت صنایع در طرح تعطیلات تابستانی و طرح ذخیره عملیاتی و همچنین قطع چاههای کشاورزی در ساعات اوج مصرف و همچنین اصلاح ساعات کاری ادارات و ... تعریف شدهاند. این طرحها با همکاری مشترکین و اطلاع قبلی آنها صورت میگیرد و به گونهای است که سطح تولید سالیانه آنها دچار مشکل نشود. به طور مثال میتوان به صنایع فولاد اشاره کرد که چنانچه مصرف برق خود را در محدوده زمانی پیک کشور (ساعت ۱۳ الی ۱۶) مدیریت نمایند، در باقی ساعات میتوانند بیش از دیماند قراردادی خود مصرف نمایند.
همچنین بایستی عنوان کرد در برنامه چشمانداز ۲۰ ساله کشور (مصوب و ابلاغیه رهبر معظم انقلاب به دولت در سال ۱۳۸۲)، وزارت نیرو مؤظف به کاهش گازهای گلخانهای شد که در اجرای این برنامه، احداث بخش بخار نیروگاههای سیکل ترکیبی و همچنین توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در دستور کار قرار گرفت.
بر همین اساس، توسعه بخش بخار با استفاده از ظرفیتهای قانونی برنامه پنجم و ششم توسعه با همکاری بخش خصوصی در دولت یازدهم و دوازدهم پیگیری شد و تا به حال ۲۸۸۰ مگاوات از مجموع ۹۴۹۶ مگاوات نیروگاه حرارتی در این مدت به بهرهبرداری رسیده است. همچنین ۴۱۲۰ مگاوات توسعه بخش بخار نیروگاههای سیکل ترکیبی در دست اقدام است.
از اینرو به رغم تحریمهای ظالمانه آمریکا و تنگناهای اقتصادی کشور، روند توسعه نیروگاههای حرارتی براساس برنامه از پیش تعیین شده در دست پیگیری است و انشاءالله تا پایان سال جاری ۲ هزار مگاوات دیگر به ظرفیت نیروگاههای حرارتی افزوده خواهد شد و هیچ محدودیتی ناشی از توافقنامه پاریس منجر به کندی یا توقف این برنامهها نخواهد شد.
در عین حال خاطرنشان میشود که توافقنامه پاریس تاکنون توسط ایران مورد پذیرش قرار نگرفته و ابلاغ نشده است.
- 16
- 2