شاخص کل بورس امروز با ۱۷ هزار و ۸ واحد کاهش در رقم یک میلیون و ۳۴۰ هزار واحد ایستاد. شاخص کل با معیار هم وزن هم ۴۹۳۱ واحد کاهش یافت و به رقم ۳۶۷ هزار و ۵۶۳ واحد رسید.
معامله گران این بازار با انجام ۳۷۶ هزار معامله ارزش معاملات را به ۲۹ هزار و ۴۱۵ میلیارد ریال رساندند.
صنایع پتروشیمی خلیج فارس، پتروشیمی پردیس، معدنی و صنعتی گلگهر، سرمایه گذاری تأمین اجتماعی، سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین و سرمایه گذاری غدیر نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر منفی را روی بورس گذاشتند.
در آن سوی بازار سرمایه شاخص کل فرابورس هم با ۲۲۴ واحد کاهش در رقم ۱۹ هزار و ۲۳۵ واحد ایستاد.
معامله گران این بازار ۱۸۸ معامله انجام دادند که ۱۹ هزار و ۴۰۷ میلیارد ریال ارزش داشت.
پلیمر آریاساسول، پتروشیمی زاگرس، سنگ آهن گوهرزمین، سهامی ذوب آهن اصفهان و فرابورس ایران نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر منفی و صنعتی مینو نسبت به سایر نمادها بیشترین تأثیر مثبت را روی فرابورس گذاشتند.
اما و اگرهای عرضه اولیه ترکیبی
جهان صنعت نوشت: فعالان بازار سرمایه از مدتها قبل انتظار ورود شرکتهای اینترنتی بزرگ به بازار را میکشیدند. طبق خبرها اما قرار است عرضه اولیه نخستین شرکت بزرگ استارتآپی بازار سرمایه فقط به صندوقهای سرمایهگذاری تخصیص یابد. گفته میشود به دلیل پرریسک بودن کسبوکارهای اینترنتی، سهامداران خرد امکان مشارکت در این عرضه اولیه را به صورت مستقیم نخواهند داشت. این تصمیم فرابورس، موجی از انتقادات سهامداران خرد را در پی داشته و عدهای معتقدند این روش جدید عرضه اولیه نوعی رانت محسوب میشود.
حمید علما کارشناس بازار سرمایه در این خصوص بیان کرد: بخش زیادی از مشکلاتی که بازار سرمایه ما در این چند ماه با آن دست و پنجه نرم کرده به سبب دسترسی گسترده عموم مردم به سامانه آنلاین معاملات و امکان خرید و فروش مستقیم سهام بوده است. وجود حجم قابلتوجهی از سرمایهگذاران خرد در بازار سرمایه، رفتارهای تودهوار را در این بازار تشدید کرده و اتفاقا معتقدم هدایت مردم و سرمایهگذاران خرد به سمت سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه از الزاماتی است که باید به سوی آن حرکت کنیم. وی افزود: به نظر میرسد سیاست فرابورس در مورد تخصیص ارزهای اولیه به صندوقهای سرمایهگذاری، با هدف افزایش جذابیت سرمایهگذاری غیرمستقیم از طریق این صندوقها بوده و این کار به نوبه خود اقدامی صحیح است.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: نکته اینجاست که صندوقهای سرمایهگذاری در خرید عرضههای اولیه هم هنگام قیمتگذاری سهام، نگاه تحلیلیتری دارند و هم خرید سهام در عرضههای اولیه را با نگاه بلندمدتتر انجام میدهند. بنابراین ریسک احتمال افت قیمت سهمها چند روز بعد از عرضه اولیه، کاهش مییابد. علما تصریح کرد: قطعا اگر از نظر تحلیلگران یک صندوق، قیمت سهام یک شرکت در هنگام عرضه اولیه بالا باشد، آن صندوق سرمایهگذاری خریدی نخواهد کرد. با این تفاسیر نه فقط با تخصیص عرضههای اولیه به صندوقهای سرمایهگذاری بلکه با هر اقدامی که بتواند سرمایهگذاران خرد را به سمت سرمایهگذاری غیرمستقیم و حرفهای در این بازار سوق دهد، موافق هستم.
وی اضافه کرد: البته این روش عرضه اولیه در شرایط فعلی بازار سرمایه، راهکار مناسبی است و چهبسا با تغییر شرایط بازار در آینده، روشهای مناسبتر و پختهتری هم برای عرضههای اولیه ارائه شود. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با اشاره به برخی گلایههای سهامداران در مورد وضعیت این روزهای بازار و کاهش نقدشوندگی سهام و برخی حساسیتهای ناظران بازار بورس و فرابورس اظهار کرد: مشکل اصلی بازار سرمایه ما محدودیت دامنهنوسان معاملات است؛ اگر محدودیت دامنهنوسان برداشته شود، بسیاری از مشکلات این بازار به خودی خود برطرف خواهد شد و بازاری پویاتر و البته حرفهایتر خواهیم داشت.
وی افزود: ضمن اینکه معتقدم به منظور کاهش برخی دستکاریها در قیمت سهام، بهتر است شرایطی فراهم شود که فعالیت کانالها و گروههای بورسی در تایم معاملات به حداقل برسد تا امکان تاثیرگذاری بر قیمت سهام وجود نداشته باشد. علما همچنین در پاسخ به این سوال که آیا برداشتن دامنهنوسان فرصتی برای سوءاستفادهها و نوسانگیری در این بازار نخواهد بود؟ گفت: اگر سهامداران با تحلیل اقدام به خرید و فروش سهام کنند و نسبت به ارزندگی سهام خود مطمئن باشند، هیچ دلیلی وجود ندارد که در صفهای خرید و فروش، رفتارهای هیجانی نشان دهند و سهم خود را ارزانتر از قیمت ذاتی، بفروشند
- 19
- 6