شاخص بورس تهران در حالی با افت بیش از ۲ درصدی همراه شد که ارزش معاملاتی روز جاری در بورس تهران حدود ۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بود و ارزش معاملات بازار فرابورس نیز در محدوده ۲ هزار و ۲۰۰ واحدی قرار گرفت تا در نتیجه معاملات روز جاری ارزش بازار بورس تهران در محدودههای ۸ هزار و ۳۰۰ همتی قرار بگیرد و شاهد افت بیش از ۲۰۰ همتی در ارزش بازار بورس تهران باشیم.
دیروز بازار سهام مجددا شاهد فرار حقیقیها بود. در این روز بیش از دو هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان تغییر مالکیت از حقیقی به حقوقی ثبت شد که نشان از بازگشت بیاعتمادی به بازار سهام دارد.
در حالی که در طول هفته گذشته به تدریج تراز ورود و خروج پول حقیقی مثبت شده بود اما طی سه روز معاملاتی اخیر، این مسیر معکوس شده و تغییر مالکیت از حقیقی به حقوقی شدت گرفته است.
کارشناسان بازار سهام بر این باورند که سیاستهای اخیر دولت در حوزه تعیین نرخ تسعیر ارز برای صنایع پتروپالایشی و شایعات درباره اصلاح اجباری شاخصهای بازار سهام در نیمه اردیبهشتماه، اندک اعتماد احیاشده در این بازار را از بین برده است.
حال اما سوال اینجاست که این روند تا کجا ادامه خواهد داشت؟
گلهمندی یا واقعبین بودن در بازار؟
علی فراقی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» میگوید: با وجود تحلیلهای متعدد و دیدگاههای مختلفی که برای آن ترسیم میشود باید گفت که شاهد رفتارهایی نوسانی و بعضا هیجانی در بازار هستیم.
فراقی میافزاید: برخی از کارشناسان و تحلیلگران بازار بر این باور هستند که بازار سرمایه درگیر اصلاحی شده که نهایتا تا شهریور ماه ادامهدار خواهد بود. حال باید زوایای درست و غلط بودن این دیدگاه را در نظر گرفت.
وی تاکید میکند: در قدم اول باید این فاکتور را در نظر گرفت که ما شاهد میزان پولی در اقتصاد هستیم که با ورود در هر بازاری میتواند موج نسبتا قدرتمندی را شکل دهد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح میکند: بعد از آن باید به این موضوع اشاره کرد که سیاستگذار هرچند در سرعت بیشتر شدن شکلگیری این نقدینگی ناکام عمل کرده ولی به شدت سعی بر این موضوع داشته که سرعت چرخش آن را کاهش دهد، موردی که باعث شکلگیری رکود نسبی یکی دو ماه اخیر در بازارهای مختلف در کشور شده است. حال آیا شاهد همین اتفاق در بازار سرمایه هستیم یا نه؟
وی افزود: در پاسخ به این سوال باید اشاره به این موضوع کرد که در بازارهای موازی یکسری از موارد تاثیرگذار قرار دارند که باعث شکلگیری دیدگاه رشدی میشوند که اگر در حال حاضر به این بازارها نگاهی داشته باشیم این عوامل دستخوش برخی ثبات در کوتاهمدت قرار گرفتهاند.
فراقی تاکید کرد: حال در بازار سرمایه این دست از عوامل تاثیرگذار بسته به تنوع صنایع، سازوکارها دارای متغیرهای تاثیرگذار بسیاری هستند که هرچند برخی از آنها همانند دیگر بازارها دچار ثبات و سکون نسبی شدهاند ولی هنوز با عوامل تاثیرگذار بسیاری روبهرو هستیم که هنوز جای رشد و پویایی فراوانی در آنها وجود دارد که در دیگر بازارها از این دست موارد مشاهده نمیشود.
این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: اگر بخواهیم نمونهای از این دست موارد را نام ببریم همزمان شدن افت بازار با زمان مجامع و گزارشات شرکتهاست که باتوجه به میانگین مساعدی که از این گزارشات شاهد هستیم به نظر میرسد بازار منتظر به اتمام رسیدن این فصل است. وی همچنین گفت: کلیت بازار شروع یک مسیر را استارت میزند که این فاصله زمانی میتواند با یک وقفه و اصلاحی که بازار یک پله از ماه گذشته از نظر قیمتی جذابتر و خریدنیتر است، همراه باشد و هرچند تعدادی از کارشناسان این حوزه دیدگاه مساعدی نسبت به فصل آینده بازار ندارند اما به نظر میرسد شاهد یک رونق معقول برخلاف دیگر بازارها در بازار سرمایه باشیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: باید به این نکته اشاره کرد که در روز یکشنبه در معاملات بازار سرمایه پس از عرضه نسبتا قوی در بازار ناگهان شاهد آب شدن برخی صفهای نسبتا سنگین در بازار بودیم که نشان از مقداری تعمد برای نگه داشتن بازار در این نواحی معاملاتی داشت و این مورد قسمتی است که به تعداد تکرار شده است و نمودارهای بازار که گذشته بازار و تجربه آن هستند، به خوبی میتوانند این رفتار عمدی را تایید کنند که البته باز هم با توجه به روند غالب بازار و رفتارهای گذشته بازار میدانیم که نتیجه این رفتارها در نهایت به کدام سمت و سو خواهد بود.
بررسی تکنیکالی شاخص بورس تهران
بررسی شاخص بورس تهران از منظر تکنیکالی نشان میدهد شاخص، دیروز را با منفی سنگین بیش از ۲ درصدی تمام کرد و عدد شاخص بیش از ۵۴ هزار واحد افت کرد. اما ارزش صفهای فروش بهقدری پایین بود که خیلی از اهالی بازار معتقد بودند صرفا بازار نظارهگر است تا فروشنده.
اخبار زیادی حول محور شاخص بورس تهران در یکی دو روز گذشته در جریان بود؛ از درگیری مرزی طالبان با نیروهای مرزبان تا اخبار انتخابات ترکیه به همراه سفر سلطان عمان به تهران. همگی میتوانست بهگونهای در دل اهالی بازار سرمایه ترس یا امید ایجاد کند.
از منظر تکنیکالی بازار دیروز با سیگنالهایی همراه شد. خط روند اندیکاتور RSI در روز جاری با شکست همراه شد تا نشان دهد دیگر توان حمایت ندارد و اعتبار این خط از بین رفته است.
از سویی همچنان خط روند صعودی کف کانال صعودی بلندمدت از اعتبار خاصی برخوردار است و میتواند به عنوان یک سطح حمایتی عمل کند (صرفا از منظر تکنیکالی) چرا که این محدوده در هفتههای پیش به عنوان یک سطح حمایتی این وظیفه را انجام داده است؛ سطحی که با محدوده ۲۳ درصدی فیبوناچی موج قبلی خود برابری میکند.
در صورتی که شاخص بورس تهران این سطح حمایتی را از دست بدهد این انتظار را برای اهالی تکنیکالیست بازار سرمایه ایجاد میکند که بازار به سمت اعداد و ارقام پایینتری خواهد رفت و این خطر برای ماندگاری شاخص زیر اعداد و ارقام پایینتر ایجاد خواهد شد.
از سویی خط میانگین ۵۵روزه شاخص در حال رسیدن به کندلهای شاخص بورس تهران است و ممکن است که این سطح حمایتی نیز به کمک شاخص بشتابد تا از افت بیشتر آن جلوگیری کند.
- 19
- 6