به گزارش اقتصادنیوز، نیاز به نقدینگی بالای سهامداران سبب شده تا هر گونه رشد قیمتی در بازار سهام با افزایش فشار فروش مواجه شود. این فشار فروش از سوی سهامداران درصدی در گروههای وابسته به بازارهای کالایی به وضوح قابل مشاهده است. با وجود رشد قیمتهای جهانی در روزهای اخیر، سهام شرکتهای کالایی افزایش قابل توجهی را (تحت تاثیر غلبه عرضه) به خود ندیدند. بهعنوان مثال در نماد «فملی» صندوق بازنشستگی از اواسط بهمن بیش از ۱۷ میلیون سهم به فروش رسانده است.
«کروی» نیز دیگر نمادی است که از عرضههای سهامداران درصدی بینصیب نمانده و از اواسط بهمن فروش بیش از یک میلیون سهمی را از سوی سرمایهگذاری سایهگستر شاهد بوده است. شرکت نیروترانسفو صبا نیز ۹۴۰ هزار سهم «فسرب» را از چهارشنبه هفته گذشته تا پایان معاملات روز یکشنبه هفته جاری عرضه کرده است. این فروشها نه تنها در نمادهای وابسته به کالاییها بلکه طی یکی دو هفته اخیر در گروه انبوهسازی نیز مشاهده شد.
این گروه هر چند روزهای مثبتی را تجربه میکند اما فشار فروشهای قابلتوجهی را به خود دیده است. در این راستا «ثعمرا» از اواسط بهمن، شاهد فروش بیش از ۸/ ۵ میلیون سهم خود از سوی سرمایهگذاری شاهد بوده است. روز یکشنبه بیش از ۳۵۳ هزار سهم «ثاباد» نیز از سوی سرمایهگذاری عمران و حملونقل تامین عرضه شد. شرکت پیشگامان عمران و توسعه استان آذربایجان نیز از چهارشنبه هفته گذشته تا کنون حدود ۵/ ۳ میلیون سهم «ثاژن» را به فروش رسانده است.
«ثشرق» از دیگر نمادهای گروه انبوهسازی است که بیش از ۱/ ۱ میلیون سهم آن از سهشنبه هفته گذشته تاکنون از سوی شرکت سرمایهگذاری و توسعه گلگهر در بازار عرضه شده است (مقدار فروش این سهمها تا پایان معاملات روز یکشنبه هفته جاری محاسبه شده است).
اقبال جهانی کالاییها
بازارهای جهانی پس از جهش قابل توجه روز جمعه، دیروز نیز روند مثبتی را طی کردند. موضوعی که عامل حمایت از نمادهای وابسته به بازارهای کالایی شد. بر این اساس دیروز مس با رشد بیش از ۱۰۰ دلاری همراه شد و سطح ۶۲۰۴ دلاری را لمس کرد و پس از آن تا حدودی برگشت و در سطح ۶۱۵۸ دلار (در ساعت ۱۴ روز دوشنبه) قرار گرفت.
در این خصوص میتوان به دو رویداد تاثیرگذار بر روند قیمتی این فلز اساسی اشاره کرد. بر این اساس تداوم اعتصابات کارگری و ناآرامیها در بزرگترین معدن مس (معدن مس اسکوندیدا شیلی که با تولید سالانه ۹۲۷ هزار تن مس،۵ درصد از مس جهان را به بازار مصرف روانه میکند) و همچنین تعطیلی دومین معدن بزرگ جهان در اندونزی و توقف صادرات این معدن به خاطر برخی قوانین دولتی (عدم توافق برای کسب مجوز معدن) شوکهایی در سمت عرضه این فلز اساسی ایجاد کرد و زمینهساز رشد قیمتی مس در روز گذشته شد.
در عین حال روز گذشته وزارت حفاظت از محیطزیست چین (MEP) با ارائه پیشنویس سند سیاستی، تولیدکنندگان فولاد و آلومینیوم را مجبور کرد تا تولیدات خود را ۵۰ درصد کاهش دهند. در عین حال در این سند که در راستای مقابله با آلودگی هوا ارائه شده است، به ممنوعیت تولید زغالسنگ (بهعنوان یکی از مهمترین درگاههای این کشور) و برخی کودهای گیاهی اشاره شد.
از آنجایی که یکی از روشهای تولید سنگآهن در چین استفاده از زغالسنگ بهعنوان ماده اولیه است، سیاست مذکور به رشد قیمتی این کالا شتاب بیشتری داد. بر این اساس فولاد در معاملات روز گذشته بورس شانگهای ۵/ ۴ درصد رشد کرد و قیمت فیوچرز سنگ آهن دیروز با ۶ درصد رشد قیمت به بالاترین سطح در ۳ سال گذشته (از دسامبر ۲۰۱۳) رسید. روی نیز دیروز با رشد حدود ۵/ ۰ درصدی به ۲۹۵۸دلار در هرتن رسید.
- 11
- 4