وقتی یک بازار مالی و سرمایهپذیر همانند بورس در کمتر از چند هفته بارها رکوردهای تازهای را شکل میدهد و در سویی دیگر ورود نقدینگی به این بازار به روشنی قابل ردیابی است باید با اعتماد کامل عمیق شدن رونق در بازار سهام را پذیرفت. صعودهای پیدرپی شاخص کل بورس به عنوان متغیر اصلی تالار شیشهای از یک سو و تشدید تحرکهای معاملاتی سهامداران حقیقی و حقوقی از سویی دیگر به روشنی خروج بورس از رکود را تایید میکند.
واقعیت این است که رشد شاخص و میانگین قیمت سهام اگر از ابتدای سالجاری تا امروز خیلی جدی گرفته نمیشد و حتی شائبههایی همانند دستکاری شاخص از سوی هدایتکنندگان و ناظران بازار و معاملات کد به کد شرکتهای دولتیها هم شنیده میشد اما مستمرا این وضعیت و تقویت رونق این بازار طی دو ماه اخیر پیامی جز فاصله گرفتن بورس از نوسانهای خردکننده سالهای گذشته ندارد. در این میان باید استراتژی حفظ تعادل بازار سهام و جلوگیری از هر گونه شوکهای مصنوعی در تالار در پیش گرفته شود تا سهامداران سالی رویایی را به پایان برسانند و به پشتوانه آن برای سال ۹۷ نیز با نگاه بنیادی و بلندمدت در این بازار به فعالیتهای خود ادامه دهند.
جزییات رکوردشکنی تاریخی بازار سهام
بر اساس این گزارش رشد ۶۵۴ واحدی شاخص کل بورس و رسیدن به کانال ۹۳ هزار واحدی روز گذشته یک تاریخسازی دیگر را از سوی سهامداران در تالار شیشهای در عمر ۵۰ ساله بازار سهام رقم زد. وقتی در همان یک ساعت ابتدایی معاملات روز گذشته نماگر اصلی بورس بیش از ۵۰۰ واحد رشد کرد و کانال ۹۳ هزار نیز واحد فتح شد، مشخص بود که سهامداران یک روز ماندگار دیگر را در تالار شیشهای تجربه میکنند.
بر اساس این گزارش، آمارهای معاملاتی نشان میدهد که روز گذشته همه شاخصهای بورس با صعود همراه شدند. بر این اساس شاخص کل با ۶۵۴ واحد رشد به ۹۳ هزار و ۲۸۶ واحد، شاخص قیمت «وزنی - ارزشی» با ۲۰۹ واحد افزایش به ۲۹ هزار و ۸۷۹ واحد، شاخص کل «هموزن» با ۱۱ واحد رشد به ۱۷ هزار و ۷۴۸ واحد، شاخص قیمت «هموزن» با هشت واحد افزایش به ۱۳ هزار و ۳۸۲ واحد، شاخص آزاد شناور با ۵۳۷ واحد صعود به ۱۰۱ هزار و ۹ واحد، شاخص بازار اول با ۴۹۷ واحد رشد به ۶۶ هزار و ۶۸۶ واحد و شاخص بازار دوم با ۱۲۲۳ واحد رشد به ۱۹۶ هزار و ۳۹۸ واحد رسید. در همین حال روز گذشته شش نماد «تاپیکو با ۱۲۶ واحد، وغدیر با ۱۰۲ واحد، فخوز با ۷۰ واحد، پارسان با ۵۲ واحد، کچاد با ۴۶ واحد و وبملت با ۴۳ واحد» بیشترین تاثیر مثبت را در رشد شاخص از خود بر جا گذاشتند تا این متغیر با بیش از ۶۵۴ واحد رشد به کانال ۹۳ هزار واحدی دست پیدا کند.
روز سبز صنایع
در عین حال نگاهی به آمار معاملات گروههای بورسی فعال نشان میدهد که شاخصهای «اطلاعات و ارتباطات با ۱۰ واحد افزایش معادل ۶۸/۴ درصد به ۲۳۰ واحد، چندرشتهای صنعت با ۲۸۸ واحد رشد معادل ۳۸/۳ درصد به هشت هزار و ۸۴۰ واحد، شیمیایی با ۸۲ واحد افزایش معادل ۵۳/۱ درصد به پنج هزار و ۴۹۱ واحد، کانیهای فلزی با ۲۶۳ واحد افزایش معادل ۴۲/۱ درصد به ۱۸ هزار و ۸۸۱ واحد و شاخصهای زغالسنگ با (۲۳) واحد کاهش معادل (۶۷/۱) درصد به یکهزار و ۳۶۸ واحد، کاشی و سرامیک با (۳۵) واحد افت معادل (۶۹/۱) درصد به دو هزار و ۷۹ واحد، و خودرو با (۴۰۸) واحد ریزش معادل (۲۸/۲) درصد به ۱۷ هزار و ۴۵۱ واحد رسیدند.
افزایش و کاهش قیمت سهمها
گفتنی است در روزی که معاملات رونق خاصی را در تالار شیشهای به ثبت رساند قیمت نمادهای «بکام، کبافق، فولاژ، وغدیر، کرزای، تاپیکو وهای وب» با افزایش قیمت و نمادهای «کلوند، خزر، رتکو، خاور، خرینگ، حموتور و تکشا» بیشترین کاهش قیمت را در بورس به ثبت رساندند. بر اساس این گزارش در پایان معاملات روز گذشته بورس، در ۹۱ هزار و هشت نوبت، یک میلیارد و ۷۴۹ میلیون سهم به ارزش ۴۶۸ میلیارد تومان در بورس معامله شد و ارزش بازار به ۳۷۲ هزار و ۵۳۲ میلیارد تومان رسید.
چشمانداز معاملات الگوریتمی
در سویی دیگر مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار درباره اتفاق تازه در روند معاملات بایدها و نبایدهای معاملات الگوریتم در بورس حرکت به سمت معاملات الگوریتم را اجتنابناپذیر خواند و گفت: برای داشتن استراتژی مدیریت در بازار سرمایه باید از مباحث الگوریتمی استفاده کنیم.
به گزارش سنا، محسن خدابخش در این همایش که با حضور مدیران و کارشناسان بازار سرمایه در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار شد افزود: معتقدیم ابزار جدید نباید تنها در راستای توسعه بازار استفاده شود و میتوان آن را برای مدیریت ریسکها هم به کار برد. مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: ۱۲ سال از اجرای قانون بازار میگذرد و تاکنون دستورالعملهای متعددی با همفکری مدیران سازمان بورس به اجرا رسیده است که در نقطه فعلی میتوان نمره قابل قبولی را به روند اجرای قوانین داد.
جدا نبودن بازار ایران از جهان
خدابخش افزود: امروز متغیرهای کلان بازار سرمایه ایران از بازارهای بینالمللی تاثیر میپذیرد و بازار سرمایه ایران از بازارهای جهانی جدا نیست. برای مثال عواملی مانند قیمت برابری ارزها، قیمت کالاهای جهانی و تصمیم بانکهای جهانی در بازار سرمایه کشور نیز موثرند.
وی با اشاره به پیچیدگی مدیریت فناوری در بازار سرمایه و نظارت بر معاملات گفت: در سال ۲۰۱۰ در بورس آمریکا به دلیل ورود معاملات پربسامد به سیستم بازار برای ۳۶ دقیقه قفل شد و همین عامل باعث افت ۱۰ درصدی ارزش بازار شد چراکه سفارشات سنگینی وارد سیستم شده بود.
خدابخش ادامه داد: علت این رخداد در بازار سرمایه آمریکا چهار سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۴ کشف شد. این افت ۱۰ درصدی ناشی از سفارشاتی بود که به قصد اجرا وارد بازار نشده بود و سفارشات بدون پشتوانه بودند.
سفارشات ساختگی
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در واقع این سفارشات ساختگی بودند تا فرصتی پیش آید که برخی از شرکتها بتوانند در این فرصت به وجود آمده سفارشات خود را به اجرا بگذارند. با این همه اگر تقلب یا تخلفی در بازار سهام کشف میشود نباید به معنای عدم انجام وظیفه نهاد ناظر بورس یا سستی ناظران تلقی کرد زیرا نهاد ناظر بر اساس مستندات و مراجع قانونی از جمله حسابرس یا کارشناسان رسمی و گاهی فراتر از این نهادها با هدف ایجاد شفافیت اقدام میکند. خدابخش با تاکید بر اینکه کسب درآمد در بازار سرمایه نیاز به دانش دارد اظهار داشت: باید امکانات توسعه بازار از طریق ورود ابزارهای جدید فراهم شود و فراهم آمدن این شرایط بدون استراتژی و تعریف درست از الگوریتم امکانپذیر نیست.
نمایش نرخ بازده تا سررسید اوراق بدهی در بورس آنلاین شد
در همین حال در اتفاق دیگر، نرخ بازده تا سررسید «YTM» اوراق بدهی قابل معامله در بورس اوراق بهادار تهران در صفحه هر نماد و نمای بازار اوراق بدهی در سایت بورس اوراق بهادار تهران به صورت لحظهای به نمایش گذاشته میشود. به گزارش بورس تهران، با هدف شفافسازی و قابلیت مقایسه اوراق بهادار با درآمد ثابت فعال در بورس تهران با سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت، از شهریورماه ۱۳۹۵ به صورت روزانه و در قالب اطلاعیه، بازده تا سررسید «YTM» اوراق بدهی از طریق تارنمای بورس تهران به اطلاع عموم رسیده است.
همچنین در راستای تسهیل فرآیند دسترسی به نرخ بازده تا سررسید اوراق بدهی، ماشین حساب محاسبه نرخ بازده تا سررسید اوراق «YTM» نیز از تاریخ ۵ دیماه ۹۵ در اختیار فعالان بازار قرار گرفته است. افزون بر این با توجه به اهمیت نرخ مذکور در تصمیمات سرمایهگذاری و در راستای پاسخ به نیاز سرمایهگذاران، نرخ «YTM» از روز دوشنبه مورخ ۱۲ آذر۹۶ به صورت لحظهای در بخش نمای بازار بدهی و در دو ستون مجزا نمایش داده شده است.
همچنین در قسمت بالای صفحه نمای بازار اوراق بدهی، امکان محاسبه نرخ بازده تا سررسید اوراق برحسب بیشترین قیمت معامله، کمترین قیمت معامله، بهترین مظنه عرضه و بهترین مظنه تقاضا برای سرمایهگذاران فراهم شده است. علاوه بر موارد ذکر شده، در صفحه هر نماد نیز نرخ بازده تا سررسید اوراق براساس سه مظنه برتر عرضه و تقاضا و نیز قیمت پایانی، آخرین قیمت معامله و قیمت پذیرهنویسی نمایش داده شده است.
هادی مومنی
- 11
- 6