یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۸:۵۸ - ۰۲ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۰۳۵۰
بورس و سهام

شاخص سهام ۵۹۶ واحد افت کرد

بورس تهران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

به گزارش دنیای اقتصاد، بورس تهران معاملات روز یکشنبه را با روندی نزولی پشت سرگذاشت و با کاهش ۵۹۶ واحدی (معادل ۶/ ۰ درصدی) شاخص کل مواجه شد. به این ترتیب با عقب‌نشینی نماگر اصلی بازار سهام به سطح ۹۸ هزار و ۲۲۱ واحدی، بازدهی بورس از ابتدای سال تا کنون به ۲/ ۲۷ درصد رسید. ریشه این عقب‌نشینی شاخص سهام را می‌توان در سردرگمی معامله‌گران جست‌وجو کرد.

 

در حال حاضر عوامل مثبت و منفی بر سر راه تصمیم‌گیری معامله‌گران این بازار قرار گرفته است. عواملی که سردرگمی و سرگیجه سرمایه‌گذاران را به دنبال داشته و مانع از اتخاذ استراتژی مشخص برای ماندن یا خروج از دادوستد سهام شده است. عوامل بنیادی همچون سطوح قیمت‌ کالاها در بازارهای جهانی و انتشار گزارش‌های مناسب عملکرد ۹ ماهه شرکت‌ها همچنان به‌عنوان عوامل جذابیت سهام بورسی مطرح هستند.

 

با این حال نوسانات نرخ دلار می‌تواند تاثیری دوسویه‌ بر بورس داشته باشد؛ چنانچه نوسانات اخیر نرخ دلار کنترل شود، می‌تواند عاملی مثبت در جهت رشد صنایع بورسی وابسته و در نهایت افزایش شاخص کل سهام باشد. اما چنانچه نرخ ارز به همین صعود بی‌وقفه ادامه دهد، به دلیل اینکه از عوامل غیراقتصادی نشأت می‌گیرد تاثیر مخرب بر بازار خواهد داشت.

 

این موضوع در کنار عوامل غیر بازاری (خارج از بازار سرمایه) از جمله ریسک‌های غیر اقتصادی به نگرانی و ریسک‌گریزی در بورس منجر می‌شده است. تقابل این عوامل مثبت و منفی سردرگمی سهامداران را به دنبال داشته است. موضوعی که به نظر می‌رسد طی روزهای آتی با توجه به سیاست‌های در پیش‌ گرفته شده، کمی کمرنگ‌تر شود و بازار ریسک‌پذیری بیشتری را قبول کند.

 

غافلگیری از عوامل غیربورسی

معاملات بورس در هفته جاری در حالی با افت شاخص در روز شنبه استارت خورد که این موضوع برخلاف انتظارات کارشناسان و فعالان بازار بود. سرمایه‌گذارانی که با تداوم رشد شاخص و افزایش قیمت‌ها، انتظار رسیدن به شاخص ۶ رقمی را داشتند، ناگهان با افت قیمت‌ها مواجه شدند. در واقع افت اخیر را نمی‌توان به منزله قرار گرفتن بازار در مسیر اصلاحی، نزولی یا حتی کاهشی تفسیر کرد. به عبارت دقیق‌تر این افت بیشتر از حالت سردرگمی بورس‌بازان در تقابل نیروهای مثبت و منفی نشات گرفته است؛ از یکسو جذابیت قیمت‌ها همچنان بالاست و حمایت عوامل بنیادی همچنان مشاهده می‌شود.

 

نمونه واضح آن خریدهای اخیر حقوقی‌ها و حرفه‌ای‌های بازار است. به‌طوری‌که این گروه نه تنها خریدار هستند بلکه فروش چندانی نیز ندارند. بر این اساس فروشندگان نیز چندان راضی به فروش سهام خود در قیمت‌های کنونی نیستند. این موضوع نیز تاکیدی بر ارزندگی قیمت‌ها در حال حاضر دارد.

 

عوامل بنیادی از قبیل سطوح بالای قیمت کالاها در بازارهای جهانی و همچنین انتشار گزارش‌های مثبت از عملکرد ۹ ماهه بنگاه‌های بورسی، از بازار حمایت می‌کند، اما همچنان برخی عوامل که بیشتر غیراقتصادی و بعضا غیربورسی هستند به سردرگمی سهامداران منجر شده است. از یکسو همچنان احتمال بازگشت ریسک سیستماتیک ناشی از تحریم‌های بین‌المللی با هراس از کارشکنی آمریکا در برجام مشاهده می‌شود. در سوی دیگر نیز رشد بی‌وقفه نرخ ارز قرار دارد. اهمیت بازار ارز و نوسانات آن در مقطع فعلی دیگر تحت تاثیر عوامل اقتصادی نیست و تنها عرضه و تقاضا موجب افزایش آن نشده است. بلکه نگرانی از عوامل غیر اقتصادی، تغییر نرخ این ارز را ایجاد کرده است.

 

نگاهی دقیق‌تر به ریسک غیراقتصادی

همان‌طور که عنوان شد در شرایط کنونی بزرگ‌ترین‌ و مهم‌ترین‌ ریسک بازار عامل غیراقتصادی بازگشت احتمالی تحریم‌ها است. این موضوع کاهش امیدها به آینده وضعیت اقتصادی کشور را به دنبال دارد که البته هنوز ابعاد آن مشخص نیست. در واقع در حال حاضر تنها هاله‌ای از نگرانی بابت این موضوع تشکیل شده است. در گام نخست آینده برجام و خروج آمریکا از آن قرار دارد. در مرحله بعدی نیز میزان تاثیرپذیری وضعیت فعلی اقتصاد کشور از این موضوع و چگونگی و میزان ایجاد تحریم‌های جدید مطرح است.

 

در نهایت نیز یک پله فراتر از تمامی این موارد، آینده وضعیت کل اقتصاد کشور و بازارهای سرمایه‌گذاری قرار می‌گیرند.تمامی موارد مزبور سردرگمی و سرگیجه سهامداران بورسی را به دنبال داشته است. در این میان عده‌ای که ریسک‌گریزی بالایی دارند، تصمیم به خروج سریع از بازار گرفته‌اند که نتیجه آن همین افت اخیر بورس بوده است.

 

رصد بازار ارز

در بازار ارز در حالی شاهد رشد و صعود نرخ دلار هستیم که نرخ دلار آمریکا در دی‌ماه امسال توانست رشد ۶/ ۸ درصدی را تجربه کند. این روند در معاملات روز گذشته نیز تداوم یافت و در نهایت نرخ دلار آمریکا به قیمت ۴۶۴۰ تومان رسید.همان‌طور که عنوان شد در مقطع کنونی دیگر نوسانات نرخ ارز را نمی‌توان مربوط به عرضه و تقاضای شکل گرفته در بازار دانست. بلکه نگرانی از عوامل غیراقتصادی، تغییر قیمت این ارز را رقم زده است.از سوی دیگر نوسانات نرخ ارز و رشد بی‌وقفه آن باعث ایجاد نگرانی‌ها، اما واگرها و در نهایت سردرگمی بیشتر فعالان بازار سهام شده است؛ در این میان نکته مهم انتظار برای صحبت‌های رئیس‌جمهوری در جریان معاملات امروز خواهد بود .

 

در این میان گمانه‌زنی‌هایی درخصوص ایجاد بازارسازی و کنترل نرخ ارز به گوش می‌رسد. چنانچه این موضوع صحت داشته باشد، شاهد ایجاد آرامش نسبی در این بازار خواهیم بود. در این صورت بازار سهام نیز با دریافت سیگنال مزبور، تا حدودی با اطمینان بیشتر حرکت خواهد کرد. در واقع نگرانی‌های مزبور کمرنگ‌تر شده و ریسک‌پذیری بازار افزایش می‌یابد. در این شرایط موج قوت عوامل بنیادی می‌تواند به‌عنوان اهرمی مناسب برای خروج هرچه بیشتر و سریع‌تر از روند کنونی عمل کند. اما چنانچه فضای نوسانی بازار ارز ادامه یابد، احتمالا سهامداران در یک فضای احتیاطی توام با نگرانی معاملات خود را انجام دهند .

 

بازگشت جذابیت به بازار ارز

بیشتر فعالان اقتصادی همواره نرخ ارز را به‌عنوان عامل حمایتی از بازار سهام عنوان می‌کنند. این در حالی است که در شرایط کنونی و با توجه به سهم ۵۰درصدی شرکت‌های کالامحور، مشاهده می‌کنیم که بازار به این موضوع واکنشی نشان نمی‌دهد. همان‌طور که عنوان شد دلیل این موضوع نیز در همان نوسانات نرخ دلار با منشأ غیراقتصادی دارد.چنانچه نوسانات مزبور کنترل شده و بازار بتواند اطمینان بیشتری از رفع نگرانی‌های غیراقتصادی داشته باشد، بورس نیز به تعادل دست می‌یابد. در این صورت سطوح قبلی نرخ ارز یا حتی اصلاح ۵ تا ۶ درصدی آن نیز باز هم برای بورس بازان جذاب خواهد بود.

 

تکمیل پازل با قیمت‌های جهانی

قیمت کالاها در بازارهای جهانی به‌خصوص در حوزه نفت و فلزات پایه مهم‌ترین عوامل صعود قیمت‌ها و رشد اخیر صنایع وابسته در بورس بوده است. به عبارت دقیق‌تر مهم‌ترین‌ عوامل اثر‌گذار در صعود عمومی قیمت سهام در جریان معاملات روزهای اخیر بازار سهام سطوح بالای قیمت کالاها در بازارهای جهانی و به ویژه در حوزه نفت و فلزات پایه بوده است. چنانچه این روند قیمتی ادامه داشته باشد و بازارهای جهانی بتوانند سطوح فعلی خود را حفظ کنند، می‌توان به این گزینه به‌عنوان تکمیل پازل اطمینان‌بخشی و تقویت بورس امید داشت.

 

نبود نگرانی از گزارش‌های دوره‌ای

از ابتدای هفته جاری شاهد انتشار گزارش‌های عملکرد مناسب ۹ ماهه شرکت‌ها بودیم. گزارش‌هایی که به‌خصوص در گروه فلزی و شیمیایی نیز در ایجاد انگیزه برای تقاضای سهام بی‌تاثیر نبوده است. در شرکت‌های فلزی، گزارش‌های ۹ ماهه بسیار مطلوب ارزیابی شده است. با توجه به افزایش قیمت کالاهای پایه در بازارهای جهانی، شرکت‌ها توانستند تا حد زیادی کاستی‌های سال‌های قبل خود را جبران کنند و این موضوع نوید گزارش‌های موفقی را می‌دهد، ضمن اینکه بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه معتقدند صنایع پالایشی نیز با در نظر گرفتن مولفه‌های مربوطه شرایط بسیار خوبی را پیش رو دارند.

 

با توجه به گزارش‌های منتشر شده تا کنون که همگی مطلوب ارزیابی شده است، به‌نظر می‌رسد که بازار بهانه‌ای از این سمت برای افت نخواهد داشت. در واقع این گزارش‌هاعاملی مثبت برای حمایت از بازار خواهد بود.  به این ترتیب با توجه به عوامل مزبور و همچنین انتظار برای به تعادل رسیدن نرخ ارز در روزهای آتی، به نظر می‌رسد سردرگمی فعالان بازار سرمایه کمرنگ‌تر شود و بازار ریسک‌پذیری بیشتری را قبول کند.

 

در بازار چه گذشت؟

همان‌طور که اشاره شد، در دادوستدهای روز گذشته شاخص کل بورس تهران ۵۹۶ واحد (معادل ۶/ ۰ درصد) افت کرد و به رقم ۹۸ هزار و ۲۲۱ واحد رسید. در این روز نماد معاملاتی شرکت‌های فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت اصفهان، معدنی و صنعتی گل‌گهر، بانک ملت و ایران خودرو در صدر نمادهای با بیشترین تاثیر منفی بر شاخص کل بازار سهام قرار گرفتند.همچنین دیروز ارزش معاملات خرد سهام بالغ بر ۱۴۸ میلیارد تومان بود که بیش از ۳۰ درصد از این رقم در اختیار ۱۰ نماد با بیشترین ارزش معاملات قرار داشت.

 

هدیه لطفی

 

 

  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش