یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۸:۲۵ - ۰۵ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۱۲۷۸
بورس و سهام

بورس و شوک انتظارات ارزی

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

بازار سهام در هفته جاری افزایش نسبتا محتاطانه‌ای داشت و با وجود رشد حدود ۳ درصدی نرخ آزاد دلار به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین عوامل مساعد موثر بر سودآوری شرکت‌ها، رشد محدود ۶/ ۰ درصدی را ثبت کرد. به این ترتیب، شاخص کل در فاصله کمتر از نیم درصدی از مرز روانی ۱۰۰ هزار واحد ایستاده و بازدهی ۲۹ درصدی را از ابتدای سال ثبت کرده است. در همین حال، مهاجرت سرمایه به سمت بازار ارز و نیز نگرانی از تبعات رشد افسار‌گسیخته این متغیر و تاثیرات آن بر فضای کلان سرمایه‌گذاری مواردی هستند که می‌توانند در کوتاه‌مدت تاثیر منفی بر بازار بگذارند.

 

در هر صورت، آنچه حائز اهمیت است توجه به این نکته است که کاهش ارزش پول ملی در دوره‌های قبلی همواره پس از یک دوره وقفه، آثار خود را به نحو مناسبی بر افزایش قیمت‌های سهام بر جای گذاشته است. از این رو انتظار می‌رود با تثبیت نسبی قیمت ارز در سطوح جدید، مسیر رونق به‌ویژه در شرکت‌های کالایی که از تضعیف ریال منتفع می‌شوند در بورس تهران ادامه یابد.

 

بورس و شوک انتظارات ارزی

تا پیش از این تصور می‌شد که با عبور از اوج فصل تقاضای ارزی تجاری در نیمه دی ماه به تدریج عطش تقاضا برای خرید کاهش یابد و متناسب با آن، ارزش ریال تثبیت یا حتی اندکی تقویت شود. همچنین، با رشد قیمت‌های نفت اوپک به بالاتر از ۶۵ دلار در هر بشکه این انتظار وجود داشت که دست دولت و بانک مرکزی برای تزریق ارز و کنترل بازار بازتر شود. رفتار بازار ارز در دوهفته گذشته یکسره این فرضیات را به چالش کشیده است. در واقع رشد حدود ۱۰ درصدی نرخ آزاد دلار از ابتدای زمستان، احتمال فعال شدن گسل نقدینگی و حرکت تقاضای سفته‌بازانه به سمت بازار ارز را مطرح کرده است.

 

با توجه به آنکه شدت عرضه ارز به‌طور سنتی از سوی دولت و شرکت‌های پتروشیمی با نزدیک شدن به پایان سال تقویت خواهد شد، هنوز برای نتیجه‌گیری درخصوص امکان در پیش بودن موج جدید تضعیف ریال در ابعاد معنادار زود است. اما آنچه حائز اهمیت است اینکه کاهش سود سپرده بانکی، زمینه تحرک نقدینگی در بازارهای مختلف از جمله ارز را فراهم کرده است؛ روندی که در صورت اصرار به حفظ نرخ‌های پایین سود بانکی، امکان نوسانات غیرمترقبه و پردامنه در بازارها را در افق میان‌مدت افزایش می‌دهد.

 

در این میان، بورس تهران، به دلیل عدم اطمینان از نتایج نوسانات پرشتاب ارزی، واکنشی محتاط را از خود به نمایش گذارده که نشان‌دهنده بروز نوعی شوک انتظارات ناشی از وقایع جاری است؛ اما با توجه به آنکه خود بازار سرمایه هم یکی از کاندیداهای جذب نقدینگی در شرایط افزایش این متغیر است، می‌توان انتظار داشت که در صورت تداوم تضعیف ریال، به‌زودی فعالان بورس تهران هم از بلاتکلیفی عبور کنند و با لحاظ کردن آثار مثبت رشد ارز بر سودآوری بخش مهمی از شرکت‌ها، تصمیمات سرمایه‌گذاری خود را با قاطعیت بیشتری اتخاذ کنند.

 

پیام آمارهای پولی به بازار سرمایه

نگاهی به آخرین گزارش ماهانه متغیرهای پولی (آبان ماه) که از سوی بانک مرکزی منتشر شد حاوی نشانه‌های امیدوارکننده‌ای از کاهش شتاب رشد پایه پولی و نقدینگی به ترتیب به سطح ۱۶ و ۲۳ درصد در مقیاس سالانه بود. اما در یک بررسی عمیق‌تر، برخی نشانه‌های قابل تامل برای اهالی بازار سرمایه وجود دارد. در همین راستا، افزایش ۷ درصدی بدهی بانک‌های خصوصی به بانک مرکزی در ماه آبان و رشد ۱۴۹ درصدی این متغیر در بازه ۱۲ ماهه از تداوم عدم تعادل منابع و مصارف در بزرگ‌ترین‌ بازیگران بازارپول (که دوسوم سهم کل بازار را در اختیار دارند) حکایت می‌کند.

 

علاوه بر این، روند افزایش بدهی به بانک‌ها (۲۲ درصد در مقیاس سالانه) و نیز کاهش ۳ درصدی خالص دارایی‌های خارجی شبکه بانکی در ماه آبان هم در مجموع از ادامه فشار دولت بر منابع بانکی و نیز سنگین بودن کفه ترازوی تقاضای ارزی حکایت می‌کند. تلفیق این اطلاعات می‌تواند نتایجی از قبیل تنگنای مالی دولت، تداوم مشکلات ساختاری بانک‌ها و فشار بر منابع ارزی را به ذهن متبادر کند که ترجمان آن برای اهالی بازار سرمایه عبارت از امکان تداوم رکود ناشی از کاهش تقاضای دولت، ناپایداری کاهش نرخ‌های سود سپرده و امکان تعدیل نرخ ارز در میان‌مدت است که از بین آنها تنها مورد سوم به لحاظ فراهم کردن پتانسیل رشد قیمت‌های اسمی سهام خبر خوشی برای سهامداران تلقی می‌شود.

 

تشدید موج رونق در بازارهای جهانی

با شروع سال جدید میلادی، روند صعودی بازارهای سهام دنیا به ویژه در غرب شتاب تازه‌ای به خود گرفته است. در همین راستا، بازارهای سهام در آمریکا در این هفته رکوردهای جدیدی را به ثبت رساندند. به‌عنوان تنها یک نمونه متوسط رشد قیمت‌های سهام تکنولوژی در ایالات متحده از زمان انتخاب رئیس‌جمهوری جدید تا کنون یعنی در مدت ۱۵ ماه به ۵۰ درصد نزدیک شده است که با معیارهای غربی جهش فوق‌العاده‌ای است. نسبت به شرایط حباب‌های قبلی (از جمله در سال ۲۰۰۰) هم بسیاری از متغیرها از جمله مجموع ارزش سهام به کل تولید ناخالص داخلی، قیمت بردرآمد تورم‌زدایی شده و دوام روند صعودی با نوسان بسیار کم نیز سیکل رونق جاری که به دهمین سال خود وارد شده بی‌سابقه است.

 

در اینکه فرازهای بلند در بازارها معمولا فرودی در پی دارند و نیز اینکه بازارهای سهام جهانی با هر معیاری در ارزش‌گذاری اکنون گران هستند، تردید کمی وجود دارد. اما نکته مهم این است که قیمت‌های گران همواره می‌توانند گران‌تر شوند قبل از آنکه سقوط کنند؛ ماه‌های آینده در سال ۲۰۱۸ مشخص خواهد کرد که در پیش گرفتن رویکرد جاری انقباضی از سوی بانک‌های مرکزی همچون سال ۲۰۰۷ در نهایت موجب سقوط بعدی قیمت‌های سهام خواهد شد یا با تداوم شیدایی، تناوب و توالی قیمت‌های صعودی برای یک سال دیگر هم ادامه می‌یابد.

 

 

 

donya-e-eqtesad.com
  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش