چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۸:۴۹ - ۱۱ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۲۸۱۶
بورس و سهام

مشکلات بخش خصوصی برای فروش نفت از طریق بورس

نفت بورسی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

با اوج گرفتن فشار آمریکا بر کشورهای خریدار نفت خام ایران، روز گذشته معاون اول رئیس‌جمهور اعلام کرد «نفت خام در بورس داخلی عرضه خواهد شد و بخش خصوصی می‌تواند به‌طور شفاف نفت بخرد و صادر کند. تلاش ما این خواهد بود که برای کاهش فروش نفت حتما کاری کنیم که شعارهای آمریکا را به شکست بکشانیم.» به این ترتیب بعد از گذشت ۲۰ سال از شکل‌گیری ایده اولیه راه‌اندازی بورس انرژی، فرصتی برای عرضه نفت خام در بستر شفاف بورس شکل گرفته است. این فرصت در شرایطی از سوی دولت در حال شکل‌گیری برای فعالان بخش خصوصی است که در جو سیاسی فعلی، چالش‌هایی بر سر راه اجرایی شدن آن قرار دارد.

 

نخستین نکته‌ای که در زمینه پیشنهاد اخیر به چشم می‌خورد این است که پس از سال‌ها ممانعت از ورود بخش خصوصی به عرصه معاملات نفتی کشور با وجود زیرساخت‌های آن در بورس کالا، آیا دولت می‌تواند در شرایط فعلی که فشار تحریم‌ها در حال بازگشت به کشور است به نتیجه‌ای دست یابد؟ هدف دولت از فراخواندن بخش خصوصی به عرصه صادرات نفت از بستر بورس انرژی روشن است.

 

دولت قصد دارد در روزهایی که تهدیدهای آمریکا علیه ایران اوج گرفته و نمایندگان این کشور در مذاکرات رو در رو با متحدان سیاسی-اقتصادی ایران آنها را به توقف خرید نفت خام از ایران تشویق می‌کنند، با تکیه بر پتانسیل‌های بخش خصوصی مسیری برای فروش نفت ایران در روزهای تحریم بگشاید. بااین حال به نظر می‌رسد در شرایطی که سایه بازگشت تحریم‌ها ساز و کار فعالیت اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار داده است، فعالیت بخش خصوصی آن هم در زمینه تجارت کالایی با حساسیت نفت خام، با علامت سوال‌هایی مواجه است.

 

 با توجه به تجربه‌ای مانند ظهور «بابک‌ زنجانی» در دور قبلی تحریم‌های غرب علیه ایران که از مجرایی ناشناخته وارد عرصه عظیم و پیچیده فروش نفت شد و فسادهایی را نیز به همراه آورد، به نظر می‌رسد اقدام فعلی دولت برای بهره بردن از بستر شفاف بورس، دست‌کم ریسک بروز فساد را کاهش دهد. در واقع با توجه به شفاف بودن عرصه بورس، به نظر می‌رسد افراد یا شرکت‌هایی که تخصصی در زمینه فعالیت‌ نفتی ندارند، وارد معاملات نخواهند شد، زیرا تمام فعالیت‌ها در معاملات بورس روندی شفاف و قابل نظارت دارد. این مزیت در حالی می‌تواند ریسک بروز فساد را کاهش دهد که در مقابل این سوال مطرح است که بخش خصوصی در ایران تا چه میزان تجربه و سرمایه در اختیار دارد تا به پشتوانه آن به کمک دولت در زمینه صادرات نفت بشتابد؟

 

 این سوال در شرایطی مطرح است که ۲۰ سال از شکل‌گیری ایده ایجاد بورس انرژی ایران می‌گذرد. سال ۱۳۷۷ دولت هشتم با هدف اثرگذاری ایران (به‌عنوان تولیدکننده نفت خام) در روند قیمت‌گذاری جهانی نفت خام و همچنین حرکت به سمت نقش دادن به بخش خصوصی برای فروش نفت در کنار شرکت ملی نفت ایران، پروژه امکان‌سنجی راه‌اندازی بورس نفت را آغاز کرد. این پروژه در سال ۱۳۸۶ به عرضه فرآورده‌های پتروشیمی در بورس کالای ایران منجر شد. این نخستین مرحله از راه‌اندازی بورس نفت بود.

 

مرحله دوم در سال ۱۳۸۸ با راه‌اندازی رینگ صادراتی محصولات پتروشیمی بورس کالا در جزیره کیش کلید خورد. مرحله سوم راه‌اندازی بورس نفت، عرضه نفت خام در بورس بود که البته هیچ‌گاه عملیاتی نشد. ۲۲ تیرماه سال ۱۳۹۰ مراسم افتتاحیه مرحله سوم راه‌اندازی بورس نفت که همان عرضه نفت فوق سنگین و نفت کوره در بورس کالا بود، با حضور مسوولان برگزار شد. در آن روز قرار بر این شد که شرکت ملی نفت ایران نفت فوق سنگین را با هدف صادرات، در بورس کالا عرضه کند.

 

شش خریدار نیز در همان روز ثبت‌نام کردند اما زمانی‌که شرکت ملی نفت ایران قیمت پایه را روی تابلو اعلام کرد، هیچ‌کدام از خریداران حاضر به خرید نشدند، زیرا از نظر آنها قیمت‌ها بالا بود. استدلال شرکت ملی نفت ایران این بود که این نفت را با همان قیمتی که به مشتریان خود می‌فروشد در بورس کالا عرضه کرده است و اگر قیمت‌ها را پایین بیاورد ضرر خواهد کرد. در هر حال نخستین عرضه نفت خام ایران در سال ۹۰، آخرین عرضه هم بود.

 

 از نگاه کارشناسان، عرضه نفت خام در بورس نفت در حالی هیچ‌گاه عملیاتی نشد که اگر مسوولیت صادرات نفت خام صرفا به شرکت ملی نفت ایران محدود نمی‌شد و اشخاص و گروه‌های مختلف از بخش خصوصی در این فرآیند حضور پیدا می‌کردند، طبیعتا وضع تحریم‌ها بر این اشخاص به‌عنوان بخش خصوصی با  دشواری بیشتری همراه می‌شد. (برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه راه‌اندازی بورس نفت به کتاب «ناگفته‌های بورس ایران» که خاطرات رئیس‌ پیشین سازمان بورس و اوراق بهادار چاپ شده در «انتشارات دنیای‌اقتصاد» مراجعه کنید.)

 

 اگر شرکت‌های حرفه‌ای داشتیم

اما یکی از چالش‌هایی که کارشناسان در زمینه ورود فعالان بخش خصوصی به بورس انرژی به آن اشاره می‌کنند، بحث تجربه است. پدرام سلطانی، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این زمینه به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: طبیعتا اگر در سال‌های گذشته عرضه نفت خام در بورس نفت کلید می‌خورد؛ می‌توانستیم به واسطه فعالیت بخش خصوصی شرکت‌هایی حرفه‌ای در زمینه تجارت نفت خام داشته باشیم و این شرکت‌های حرفه‌ای می‌توانستند در شرایط تحریم، کانال‌هایی را برای فروش نفت ایجاد کنند.

 

 سلطانی اما در عین حال به این مساله هم اشاره می‌کند که با وجود مشکلات اساسی همچون تحریم نفتکش‌ها، سیستم بانکی و بیمه‌های بین‌المللی؛ ممکن است دولت بتواند نقش‌آفرینی اثرگذارتری در دور زدن تحریم‌های نفتی داشته باشد، زیرا اگر بخش خصوصی قادر به فروش یک محموله نفت خام هم شود، ممکن است سریعا شناسایی شده و در لیست سیاه قرار گیرد در حالی‌که دولت ممکن است تجربه بیشتری در صادرات نفت در زمان تحریم و انتقال پول فروش آن داشته باشد.

 

اشاره سلطانی به حساسیت بالای فروش نفت در دنیا و روش‌هایی است که برای شناسایی نفت‌های عرضه شده در بازار جهانی وجود دارد. از نگاه سلطانی، در شرایط فعلی شاید بهتر باشد دولت بر تداوم مذاکرات دیپلماتیک با کشورهای متحد خود به خصوص هند، چین و اتحادیه اروپاادامه دهد. او حتی امیدوار است ژاپن و کره‌جنوبی هم بتوانند موفق به دریافت معافیت شوند. به این ترتیب ایران می‌تواند به حفظ فروش نفت در دوران تحریم امیدوار باشد و بخش خصوصی نیز در فضایی با التهاب کمتر وارد معامله نفت خام در بورس کالا شود.

 

 ابهام آن‌سوی بورس

 اما چالش دیگری که ایمان ناصری، مدیر بخش خاورمیانه شرکت مشاورین انرژی FGE در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» به آن اشاره می‌کند، بحث تحریم بشکه‌های نفت ایران و خریداران این بشکه‌ها است و نه فروشنده این بشکه‌ها. هرچند هنوز سازوکار اعمال تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران مشخص نیست، اما اگر این تحریم‌ها از مدل دوران باراک اوباما پیروی کند، بر خرید نفت ایران تمرکز خواهد داشت. نکته دیگر که ناصری به آن اشاره دارد، کاسبان تحریم است.

 

به عقیده این کارشناس بین‌المللی، در شرایط فعلی که تحریم‌ها در حال بازگشت علیه صنعت نفت ایران است و از طرفی بخش خصوصی توسعه یافته در زمینه تجارت نفت نیز در کشور وجود ندارد، دولت باید احتیاط فراوانی در همکاری با بخش خصوصی در زمینه فروش نفت داشته باشد زیرا حالا بهترین زمان برای جولان دادن دلالان نفتی چه در ایران و چه در کشورهای مقصد است. از نگاه مدیر بخش خاورمیانه شرکت مشاورین انرژی FGE «تجارت نفت با سایر کالاها تفاوت‌هایی دارد که می‌تواند باعث ایجاد فساد هم در فروشنده و هم در خریدار شود.»

 

ناصری در این زمینه به چالشی اشاره می‌کند که قابل تامل است. او می‌گوید: سازوکار بورس شفاف و مشخص است اما ممکن است مشکلات بعد از بورس آغاز شوند. این چالش به خصوص با در نظر گرفتن «سرمایه مورد نیاز برای معامله محموله‌های نفت خام» جدی‌تر نیز به نظر می‌رسد.به این ترتیب، در شرایطی که کارشناسان عقیده دارند بخش خصوصی در دوران تحریم می‌تواند اثر فراوانی بر حفظ صادرات غیرنفتی داشته باشد، برای انتقال این اثرگذاری به حفظ صادرات نفت خام به‌عنوان کالایی حساس با احتیاط‌های فراوانی مواجه است.

 

donya-e-eqtesad.com
  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش