سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳
۰۷:۴۷ - ۲۳ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۶۴۸۸
اقتصاد جهانی

«ولی نصر» افزایش نفوذ چین را بررسی کرد

پاس گل آمریکا به اقتصاد چین

دونالد ترامپ,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد جهان

روابط چین و آمریکا طی چند دهه اخیر دستخوش تحولات و فراز و نشیب‌های فراوانی بوده است. ولی نصر، تحلیلگر ارشد روابط بین‌الملل در دانشگاه جان هاپکینز در مطلبی تاکید می‌کند که نقش ایران در موازنه قوا میان پکن و واشنگتن حائز اهمیت فراوانی است. او این نظریه را مطرح می‌سازد که با خروج اروپا و برخی متحدان منطقه‌ای آمریکا نظیر هند از ایران در پی تحریم‌ها، این کشور برای خنثی‌سازی فشارهای اقتصادی دولت آمریکا به ناچار میزبان نفوذ چینی‌ها خواهد بود. چنین امری برای هند می‌تواند پیامدهایی منفی داشته باشد.

روابط چین و آمریکا طی چندین دهه اخیر دستخوش تحولات و فراز و نشیب‌های فراوانی بوده است. حتی پس از گشایش روابط با واشنگتن درپی سیاست‌ «پینگ‌پنگی» هنری کیسینجر و اصلاحات اقتصادی و سیاست‌ درهای باز که توسط دنگ شیائوپینگ، رهبر پیشین چین کلید خورد نیز دو کشور همواره رقابت را در بخش‌های متفاوتی ادامه داده‌اند. ولی نصر، تحلیلگر ارشد روابط بین‌الملل در دانشگاه جان‌هاپکینز در مطلبی تاکید می‌کند که نقش ایران در موازنه قوا میان پکن و واشنگتن حائز اهمیت فراوانی است. او این نظریه را مطرح می‌سازد که با خروج اروپا و برخی متحدان منطقه‌ای آمریکا نظیر هند از ایران درپی تحریم‌ها، این کشور برای خنثی‌سازی فشارهای اقتصادی دولت آمریکا به ناچار میزبان نفوذ چینی‌ها خواهد بود. حال آنکه چنین امری برای هند-متحد دیرینه آمریکا- که توسط ترامپ برای خروج از ایران تحت فشار است، می‌تواند پیامدهای منفی برجای بگذارد.

دهلی‌نو از این‌رو توانایی خود برای ایفای نقش موازنه‌گر در برابر افزایش نفوذ پکن در منطقه را از دست می‌دهد و چنین امری هرگز در راستای منافع استراتژیک واشنگتن تعریف نمی‌شود.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، ولی نصر، رئیس موسسه مطالعات پیشرفته بین‌المللی در دانشگاه «جان هاپکینز» واشنگتن در مطلبی برای نشریه «آتلانتیک» به پیامدهای منفی تحریم‌ها علیه ایران برای اهداف بلند‌مدت استراتژیک آمریکا پرداخت و نوشت: دولت ترامپ تمایل دارد که ایران در انزوا باقی بماند و در غیر این‌صورت تهران را به‌عنوان یک مشکل درخاورمیانه می‌بیند؛ «رقیبی در خاورمیانه با جاه‌طلبی‌های هسته‌ای که تهدیدی برای اسرائیل و دیگر متحدان منطقه‌ای آمریکا است.» چنین رویکردی نادرست است. ایران از منظر ژئوپلیتیک دارای اهمیت بسزایی است چراکه در میان خاورمیانه، مرکز و جنوب آسیا قرار گرفته و همچنین با میزبانی از مسیرهای تجاری مهم و تاریخی در آسیا نقش مهمی در این زمینه ایفا می‌کند.

افزایش نفوذ چین

اما به‌نظر نمی‌رسد که ترامپ این مساله را درک کرده باشد و سیاست او در برابر ایران در جهان به‌ویژه چین، طنین افکنده است.

این سیاست‌ها می‌تواند با لطمه زدن به هند- متحد وفادار آمریکا- موجب خالی ماندن میدان برای چین شود. ایران هم‌اکنون یک اولویت سیاست‌خارجی برای دولت ترامپ است. رئیس‌جمهوری آمریکا از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با ایران خارج شد و اکنون خواستار بازگرداندن تهران پای میز مذاکرات برای آغاز دور جدیدی از گفت‌و‌گوها است تا به یک توافق سرسختانه‌تر با ایران دست یابد. مشاوران ترامپ حتی ممکن است هدفی فراتر را نیز دنبال کنند و آن تغییر رژیم در تهران است.

ابزار آنها نیز برای نیل به چنین هدفی، اعمال تحریم‌های اقتصادی گسترده ذیل برنامه فشار حداکثری علیه ایران است تا درآمدهای نفتی ایران به صفر برسد. این درحالی است که ایران تاکید می‌کند به ترامپ باج نمی‌پردازد. پاسخ ایران به اقدامات دو سال گذشته ترامپ، از سرگیری مرحله‌ای برنامه هسته‌ای خود بوده است و وعده داده که در صورت تداوم فشارهای اقتصادی سطح آن را به پیش از برجام بازمی‌گرداند.

محدود سازی

اما محدود ساختن چین یکی دیگر از اولویت‌های سیاست‌خارجی آمریکا است. ترامپ یک حمله تمام‌عیار را علیه تجارت چینی‌ها کلید زده است. اگر ترامپ به‌دنبال آن است که چین را به‌عنوان یک ابرقدرت جهانی نپذیرد، باید دید خود را به فراتر از مسائل تجاری گسترش دهد و با افزایش فزاینده نفوذ چین در آسیا و آفریقا نیز مقابله کند.

درواقع سیاست دولت ترامپ علیه ایران، مسیر اجرای برنامه‌های کاخ‌سفید برای چین را مسدود می‌کند. چین همواره ایران را به‌عنوان یک فرصت اقتصادی نگریسته و آمریکا اکنون مسیر تسلط چین بر تجارت ایران را هموار ساخته است.

در چنین شرایطی سرمایه‌گذاری‌های چین در بخش زیرساخت‌های انرژی و تجارت ایران خلأیی که به‌دلیل خروج اروپایی‌ها درپی تحریم‌ها ایجاد کرده است را پر می‌کند. در فضای کنونی، نفوذ اقتصادی چین در ایران به تدریج افزایش خواهد یافت و اقتصاد ایران را که توسط ترامپ تحت فشار قرار گرفته است، سرپا نگه می‌دارد. منافع تحکیم روابط میان تهران و پکن یک جاده دوطرفه خواهد بود.

از دست رفتن منافع هند

ازسوی دیگر، تلاش ترامپ برای ممانعت از تجارت هند با ایران نیز ذیل منافع چینی‌ها تعریف خواهد شد. در ماه آوریل، دولت ترامپ معافیت‌های تحریم نفت ایران برای هند را لغو کرد. دهلی‌نو اکنون نمی‌تواند نفت ایران را خریداری کند و باید سرمایه‌گذاری عظیم خود در بندر چابهار را در سواحل دریای عمان نیز متوقف کند؛ پروژه‌ای که به هند اجازه می‌داد تا برای تجارت با افغانستان و آسیای مرکزی، پاکستان، رقیب دیرینه‌اش را دور بزند. برای دهلی‌نو چشم‌پوشی از این پروژه به‌ مثابه خروج ازبازی بزرگ نفوذ در آسیا خواهد بود که این امر در راستای منافع آمریکا نیست. هند از سوی دیگر می‌تواند باتوجه به جمعیت بالا، ظرفیت‌های اقتصادی و سلطه بر اقیانوس هند، به‌عنوان وزنه‌ای سنگین در برابر چین در آسیا بایستد. هند اکنون با استراتژی جدید چین برای احیای مسیر تجاری ابریشم مواجه است که آسیا و آفریقا را به مدار اقتصادی چین وارد خواهد کرد.

برای هند، رقابت با چین از غرب آسیا آغاز می‌شود. دهلی‌نو همواره روابط چین با پاکستان را نگران‌کننده دانسته است؛ روابطی که طی دهه گذشته بیش از پیش تعمیق شده  و پکن‌ سرمایه‌گذاری ۶۰ میلیارد دلاری در بخش‌های زیرساخت‌، تجارت و توسعه پاکستانرا وعده داده است.

هند در راستای تقابل با توسعه روابط تجاری پکن و اسلام آباد، تصمیم گرفت تا در فاصله ۸۵ مایلی غرب پاکستان، میلیاردها دلار را برای سرمایه‌گذاری در توسعه بندر چابهار، توسعه صنایع محلی و خطوط ریلی به‌سوی افغانستان و آسیای‌مرکزی اختصاص دهد.

وادار ساختن هند به خروج از ایران، موضع چین در منطقه را قوی‌تر از گذشته می‌کند. توقف سرمایه‌گذاری هند در چابهار موجب می‌شود تا بندر «گوادر» پاکستان تنها نقطه اتصال میان دریای عمان و اقیانوس هند باشد. حتی ممکن است چین با نادیده انگاشتن تحریم‌های واشنگتن بر کرسی خالی هند در پروژه چابهار تکیه بزند تا به این ترتیب موضع خود را در منطقه بیش از پیش تقویت کند. چین هم‌اکنون نیز در حال ساخت یک پایگاه دریایی میان دو بندر گوادر و چابهار است.

زمان زیادی باقی نمانده است که خلیج‌فارس و دریای عمان به جولانگاه کشتی‌ها و شناورهای چینی برای همراهی نفتکش‌های این کشور بدل شوند.

در بلند‌مدت، نه ایران بلکه چین چالش اصلی برای آمریکا در منطقه و جهان خواهد بود. واشنگتن از این‌رو باید سیاست ایران خود را در چارچوب اهداف مهم استراتژیک قرار دهد و این امر مستلزم تقویت توانایی هند برای ایفای نقش وزنه متوازن‌کننده در برابر چین است.

  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش