رشته علوم مهندسی
یکی از رشته های زیر گروه یک کنکور ریاضی به نام علوم مهندسی میباشد که دانشجویانش را به صورت کشوری می پذیرد. این رشته دارای ۴گرایش و ۱۲ خوشه در مقطع کارشناسی می باشد.
رشته علوم مهندسی برای چه کسانی مناسب است؟
رشته علوم مهندسی شامل گستره وسیعی از مطالب است و دانشجویان، بعد از گذشتن سه ترم میتوانند گرایش خود را انتخاب کنند و دروسشان را به طور تخصصی بخوانند. به همین دلیل داشتن دقت و حوصله فراوان، تأثير به سزایی در یادگیری دروس دارد و این رشته قصد دارد علوم پایه مهندسی را در دانشجویان، تقویت کند. همچنین بهتر است که این دانشجویان بر رشته ریاضی، فیزیک و شیمی و قدرت تحلیل و تجزیه بطور کامل، مسلط باشند.
توانایی های مورد نیاز برای ورود به رشته علوم مهندسی
علوم مهندسی برای داشتن ذهن های خلاق و کنجکاو، یک زمینه عالی محسوب میشود که تمایل به یادگیری نحوه ساخت و طراحی پروژه ها دارند. مهندسان در طراحی همه چیز نقش دارند که از آن ها می توان به ردیاب های معدن، ربات های نانو و ساخت لوازم الکترونیکی اشاره کرد. مهارت های ارتباطی، اهمیت به سزایی دارند؛ به این دلیل که شما به انجام کارهای زیادی در گروه می پردازید و گزارش هایتان را در مورد نوشتن گزارش می دهید.
دانشجوبان علوم مهندسی باید از صلاحیت کامل در دروس فیزیک، شیمی و تخصصی برخوردار باشند. یک دانشمند مهندسی براساس دامنه وظایف و مسئولیت های شغلی اش، ممکن است که به تکمیل سری آزمون های مجوز حرفه ای نیاز داشته باشد. یکی از عوامل مؤثر در کسب موقعیت شغلی بهتر، داشتن اطلاعات درباره نرم افزاهای رایانه های مانندMatLab، ArcGIS، AutoCAD و … می باشد.
یک دانشمند مهندسی، پس از این که بمدت دو یا چند سال در زمینه مرتبط، تجربه بدست آورد؛ میتواند به یک جایگاه خوب در یک شرکت معتبر دست یابد. همچنین وظیفه ی یک دانشمند مهندسی اینست که دازای مجموعه مهارت های اساسی خاصی در زمینه نوشتن فنی، اسناد و مدارک و ارتباطات رسمی باشد. همچنین فرد باید از هوش عالی، تفکر خلاق و منطقی و توانایی خلاقیت در مسأله برخوردار باشد.
گرایش ها و دروس رشته علوم مهندسی
رشته علوم مهندسی، ۴ گرایش و ۱۲ شاخه تخصصی دارد. با اینکه مشترکات هر یک از این زیر مجموعه های شاخه ها با رشته اصلی( مادر) تحصیلی، زیاد است ولی دارای تفاوت های اساسی نیز می باشد.
رشته علوم مهندسی از ۴ گرایش در دوره کارشناسی تشکیل شده است. دانشجویان در برخی از دانشگاه ها، گرایش خود را در ابتدای ورود به رشته علوم مهندسی انتخاب نمی کنند بلکه این گرایش را پس از گذشت دو سال و گذراندن بخشی از واحدهای درسیشان انتخاب می کنند.
گرایش های دوره کارشناسی رشته علوم مهندسی عبارتند از:
>> گرایش علوم مهندسی محاسباتی:
گرایش مهندسی محاسباتی، اهمیت رشد محاسبات در مسائل پیچیده علمی و مهندسی را مورد بررسی قرار می دهد.
>> گرایش ریاضی مهندسی:
از ترکیب ریاضیات محض، ریاضیات کاربردی، آمار، فیزیک و مهندسی، گرایش ریاضی مهندسی بوجود می آید. در واقع ، این گرایش قصد دارد که فرصتی برای پرداختن به مطالعه ریاضیات محض و کاربردی را به عنوان مؤلفه های اصلی مهندسی مدرن فراهم آورد.
>> گرایش فیزیک مهندسی:
گرایش فیزیک مهندسی از ترکیب فیزیک کلاسیک و مدرن، شیمی و ریاضیات همراه با کاربرد های مهندسی به دست می آید. یکی از شروط تحصیل در این گرایش اینست که در پایه های فیزیک و ریاضی، قوی باشید.
اینک دانشگاه های تهران در گرایش لیزر و اپتیک و دانشگاه ولیعصر( عج) رفسنجان به دلیل داشتن آزمایشگاه های پیشرفته، در این رشته نتایج بسیار خوبی را بدست آوزده اند.
>> گرایش علوم مهندسی زیست محیطی:
گرایش مهندسی زیست محیطی با هدف حفظ محیط زیست و ترمیم آن بوجود آمد. روند پیشروی این گرایش با همراهی اصول فیزیکی، شیمیایی و زیست شناختی و همچنین با تجزیه و تحلیل مهندسی است.
فرصت های شغلی برای رشته علوم مهندسی
یک دانشمند مهندسی موظف است که با استفاده از تحقیق و تجزیه و تحلیل برای صنعت و پشتیبان گیری از یافته های آن ها، راه کار دقیقی را ارائه دهد. همچنین آن ها موظفند که با متخصصان غیر فنی برای مشتری یا برای همکاران بازاریابی، کارمندان روابط عمومی و غیره در واحدهای تجاری، راه حل هایی را ارائه دهند. آن ها غالباً باید به فعالیت در یک تیم بپردازند، یا با دانشکده ارشد، تحقیق و همکاری داشته باشند و حتی برای رده های سنی جوانان بعنوان مدرس، فعالیت کنند.
فرصت های شغلی برای این دانشجویان به دلیل وسعت آموزش، بسیار گسترده است. این افراد میتوانند به همکاری در حوزه های حقوقی، تجارت، پزشکی، سیاست و خدمات دولتی مشغول شوند. این افراد، فرصت های شغلی دیگری بعنوان مدیر پروژه دارند که شامل مدیریت پروژه های خودرو، هوافضا، نیورگاهی، رباتیک و نانو می باشد.
مزایا و معایب رشته علوم مهندسی
از بهترین مزیت های رشته علوم مهندسی می توان به ماهیت میان رشته ای آن اشاره کرد که دانش آموختگان رشته علوم مهندسی، مجوز فعالیت در حوزه های مختلف فنی را دارند. علاوه بر آن فارغ التحصیلان رشته علوم مهندسی می توانند در مقاطع بالاتر در رشته های فنی گوناگون باتوجه به علاقه خود ادامه تحصیل دهند.
یکی از معایب رشته علوم مهندسی اینست که دانشجویان علوم مهندسی می خواهند به منظور ادامه تحصیل، گرایش خود را انتخاب کنند. آنها در چنین شرایطی مجددا در معرض انتخابی جدید قرار می گیرند که باید وجهه های گوناگون گرایش ها و خوشه ها را با شناخت و به کمک مشاوران، انتخاب کنند.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
فارغ التحصیلان هر یک از گرایش های علوم مهندسی میتوانند در رشته های فنی مرتبط، براساس گرایششان ادامه تحصیل دهند و پس از این که در کنکور کارشناسی ارشد آن شرکت کردند و نمره مورد نظرشان را به دست آوردند، به تحصیل بپردازند. به عنوان مثال ، دانش آموخته ی گرایش خوشه نرم افزار رشته علوم مهندسی، مجوز شرکت در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر را دارد.
بازارکار و آینده شغلی رشته علوم مهندسی در ایران
فارغ التحصیلان رشته علوم مهندسی باتوجه به تخصصی بودن هر کدام از خوشه های این رشته می توانند به فعالیت در حوزه های کار مربوط به خود بپردازند. این فارغ التحصیلان برای پیدا کردن فرصت های شغلی، محدودیت ندارند. مثلا تمام فرصت های شغلی فارغ التحصیلان مهندسی مکانیک، شامل حال فارغ التحصیلان خوشه مکانیک این رشته نیز میشود.
درآمد و حقوق رشته علوم مهندسی در ایران
مهندسین رشته علوم مهندسی براساس نوع صنعتی که درآن کار می کنند، سابقه کاری، طرح تحصیلات و .. درامد متفاوتی دریافت می کنند. این میزان حقوق مهندسین در ایران، متوسط است و گزارش دقیقی از میزان حقوقشان در دسترس نیست.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 9
- 4