سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۱۰۰۰۱۱

فنلاند چگونه به کارخانه نخبه پروری تبدیل شد؟!

فنلاند,نخبگان فنلاند,نظام آموزشی فنلاند
ضعف در نظام های آموزشی در کشور ها همواره موجب عقب ماندگی های علمی،صنعتی، اجتماعی و فرهنگی می شود و این آموزش و پرورش است که بنیان و زیربنای اعتلای هر ملت است. بر همین اساس طی گزارش ذیل به بررسی یکی از بهترین نظام های آموزشی در جهان پرداخته شده است.

جمهوری فنلاند کشوری است که در منطقه اسکاندیناوی و در شمال اروپا قرار دارد.

 

یکی از ویژگی هایی که فنلاند را در اروپا و یا حتی در جهان متمایز کرده است، اتخاذ الگوها و مدل های آموزشی و پرورشی است که به صورت بنیادی و زیر بنایی، زیرساخت های آموزشی کشور را در معرض دگرگونی قرار داده است.

 

این دگرگونی نظام آموزشی، موجب پیشرفت تحصیلی دانش آموزان فنلاندی شده و همچنین منجربه افزایش نخبگان کشور شده است.

 

تحصیل رایگان

در این کشور فاصله مابین نتایج آموزشی مدارس مختلف، کم می باشد و تقریبا همه افراد در زمان مقرر شده، تحصیلات مقطع ابتدایی را به پایان می رسانند. تحصیلات در تمامی مقاطع رایگان می باشد، و همچنین پس از آن نیز بیشتر تحصیلات، رایگان هستند. هدف این است که همه افراد بدون بستگی داشتن به سطح درآمد خانواده، امکان دریافت تحصیلات با کیفیت را داشته و تبدیل به یک شهروند فعال شوند.

 

این نظام آموزشی شامل چند مقطع است.

پرورش خردسالان، آموزش پیش دبستانی، آموزش مقطع ابتدایی، تحصیلات مقطع متوسطه و تحصیلات عالی.

 

پرورش خردسالان در مهدکودک، مهد کودک خانگی و یا بعنوان مثال در ضمن فعالیتهای باشگاهها برنامه ریزی می شوند. کودک می تواند حداقل ۲۰ ساعت در هفته در دوره پرورش خردسالان شرکت کند. کودک در این دوره مهارتهای اجتماعی و مهارتهای دستی و اطلاعات مختلفی را فرا می گیرد و همچنین مهارتهایی را می آموزد که به او در آموختن بیشتر کمک می کنند.

 

محتوای برنامه روزمره شامل بازی زیاد و بیرون رفتن می باشد. چراکه این نظام آموزشی معتقد است که در بازی کردن می توان پژوهش هایی عملی را جای داد تا با انجام آنها راندمان آموزشی افزایش یابد.

 

اگر زبان مادری کودک غیر از زبانهای فنلاندی یا سوئدی باشد، او برای آموختن فنلاندی یا سوئدی تسهیلات دریافت می کند.

 

در فنلاند شهرداری ها دوره پرورش خردسالی را برنامه ریزی می کنند. هزینه های آن از منابع مالیاتی تامین میشود و به همین دلیل برای خانواده ها ارزان تر می باشد.

 

فنلاند با داشتن کوتاهترین ساعت آموزش در مدرسه، بهترین نتیجه آموزشی را در بین کشور های اروپایی ثبت کرده است.

 

دانش آموزان از سال اول تا سال ششم ابتدایی با یک معلم و یک کلاس ادامه تحصیل می دهند. مدرسه تقریبا حالتی مثل ادامه خانه برای بچه ها دارد.

 

این شیوه آموزشی علاوه بر جلب رضایت دانش آموزان، خوشایند معلمان نیز می باشد. از آنجایی که معلمان هر ساله مجبور به برقراری ارتباط و شناسایی خلق و خوی آموزشی هر فرد هستند، با این شیوه آموزشی انس میان معلم و محصل تا ۶ سال دوام پیدا می کند. مقطع ابتدایی شامل ۹ کلاس می باشد.

 

فنلاند,نخبگان فنلاند,نظام آموزشی فنلاند

 

شرایط تدریس در فنلاند

نحوه گزینش برای احراز شرایط معلم شدن در فنلاند بسیار سخت و دشوار است. معلم ها می بایست مدرک کارشناسی ارشد داشته باشند تا بتوانند وارد این عرصه شوند. آموزگاران کلاسهای اول تا ششم مقطع ابتدایی باید در زمینه علوم تربیتی تخصص داشته باشند و آموزگاران کلاسهای هفتم تا نهم لازم است تا در زمینه دروسی که آموزش خواهند داد متخصص شوند.

 

وزیر آموزش و پرورش فنلاند می گوید: “ویژگی منحصر به فرد دیگر سیستم آموزش فنلاند این است که معلم ها در روش های تدریس کاملا خود مختار هستند. به عنوان مثال در مواد یا روش های آموزش و تدریس شان هر طور که مایل باشند عمل می کنند. معلم ها آزادی عمل زیادی دارند."

 

کرسی کاسورینن معلم علوم در این مدرسه می‌گوید: “مهم این است که بچه‌ها محیط طبیعی اطراف خود را بشناسند، گونه های مختلف را یاد بگیرند . این به آنها کمک خواهد کرد که به محیط زیست خود احترام بگذارند.”

در این کشور، بازی بخش بسیار مهم فرآیند یادگیری است. ساعت تفریح زیاد است و حتی در زمستان بچه ها را تشویق می کنند که بیرون از کلاس در فضای آزاد بازی کنند.

 

به بچه ها اعتماد می کنند و حتی در ناهارخوری بچه ها اجازه دارند که خودشان غذا بگیرند و جالب اینجاست که در سالن غذا خوری خدمه ای وجود ندارد و شاگردان مدرسه می بایست خودشان اموراتشان را انجام دهند که این موضوع سبب تقویت روحیه تعاون و مسئولیت پذیری در میان بچه هاست.

 

آن چه در کنار درس به محصلان مدرسه آموزش داده می شود؛ موسیقی ، ورزش و هنر است که برای هر کدام زمانی جداگانه تخصیص داده می شود.

 

سنجش آموزشی در فنلاند

در کلاس های یکم تا ششم تمامی نمرات تحصیلی توسط آموزگار ارائه می شوند. آزمونهای سراسری خاصی برگزار نمی شود و خبری از آزمون های نهایی و پایان سالی نیست، چراکه هر معلم به دلیل تخیر در انتخاب مواد آموزشی، مطلبی را تدریس کرده است که با همکار دیگری متفاوت است.

 

اما نتایج تحصیلی بر مبنای نمونه سوالات ارزیابی می شوند. این آزمون معمولا در کلاس نهم برگزار می شود.

اگر کودک یا نوجوان به تازگی به فنلاند مهاجرت کرده باشد، می تواند آموزشهای آماده سازی در جهت ورود به مقطع تحصیلی ابتدایی را طی یک سال دریافت کند. پس از آن چنانکه دانش آموز هنوز هم در جهت یادگیری زبان کمک لازم داشته باشد، می تواند زبانهای فنلاندی یا سوئدی را بصورت زبان دوم بیاموزد.

 

پیش از ورود به دوره ی دبیرستان مقطع کوتاهی به نام دوره های عمومی متوسطه وجود دارد که آمادگی های لازم برای ورود به مقطع بعدی را آموزش می دهد. یعنی پیش نیازی برای گذراندن مقطع متوسطه جهت یادآوری و بازآرایی مباحث وجود دارد که در نظام های آموزشی دیگر وجود ندارد.

 

پیوستگی در مواد آموزشی

دانش آموزان در دبیرستان به تحصیل همان مواد درسی مقطع ابتدایی می پردازند ولی تحصیل در این مقطع کمی دشوارتر بوده و در انتهای آن، دانش آموزان معمولا مدرک فارغ التحصیلی دبیرستان دریافت می کنند.

با توجه به شرایط دانش آموز، دوره ی آموزشی تحصیلی دبیرستان ۲ الی ۴ سال طول می کشد. بعد از آن می توان برای ورود به دانشگاه یا تحصیلات حرفه ای که تحصیلات دبیرستان پیش نیاز آنها می باشد، تلاش کرد.

 

آموختن حین عمل

پس از دبیرستان تحصیلات حرفه ای آغاز می شود که در مقایسه با تحصیلات دبیرستان بیشتر حالت عملی دارد که در مدت سه سال آموزش مدرکی معادل آموزش عملی به دانش آموزان اعطا می شود، سپس آنها می توانند به تحصیلات خود ادامه داده و مدرک حرفه ای و یا مدرک تخصص حرفه ای خود را کسب کنند.

 

بخش اصلی این تحصیلات، آموختن در حین انجام کار و بطور عملی می باشد. این دوره حداقل شش ماه طول می کشد.

 

درصورت تمایل می توان پس از تحصیلات حرفه ای، تحصیلات خود را تا مدارج عالی ادامه داد.

 

تحصیل و کسب درآمد

از نکات جالب این سیستم آموزشی آن است که مدرک شغلی را می توانند با شرکت در دوره آموزشی قراردادی نیز دریافت نمایند.

 

در چنین شرایطی دانش آموز در محل کار مربوط به رشته خود کار می کند و حداقل دستمزدی معادل با دستمزد دریافتی در قبال تمرین کار دریافت کرده و همزمان به تحصیلات خود نیز ادامه می دهد.

 

در فنلاند مدارسی به نام مدارس عالی حرفه ای وجود دارد که در مقایسه با دانشگاه ها بیشتر جنبه عملی دارد. این آموزش شامل یادگیری در ضمن کار نیز می باشد. کسب مدرک مدارس عالی حرفه ای بین سه و نیم تا چهار و نیم سال طول می کشد. اگر پس از اتمام آن قصد ادامه تحصیل داشته باشند و متقاضی مدرک تحصیلی بالاتر باشند، بایستی در ابتدا سه سال تجربه کاری در حرفه مربوط به رشته خود را کسب کنند.

 

آخرین مرحله از سیستم آموزشی این کشور تحصیلات دانشگاهی است که مبتنی بر تحقیقات علمی می باشد. در دانشگاه می توان در طول مدت حدوداً سه سال مدرک کارشناسی را گرفته و برای کارشناسی ارشد بعد از آن در طول مدت حدوداً دو سال مدرک را دریافت کرد.

 

دانشگاه ها نیز همچون مدارس، ضمن بعضی از برنامه های آموزشی خود، آموزش به زبان انگلیسی را نیز برگزار می کنند. البته در اغلب برنامه های آموزشی، آموزش به زبان فنلاندی یا سوئدی می باشد.

 

پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد می توان درخواست حق ادامه تحصیل را نموده و مدرک مابین فوق لیسانس و دکترا و یا دکترا را دریافت کرد.

 

چارلز لید بییتر تحلیلگر مسائل بین الملل آموزشی در اظهاراتی با اشاره به سیستم آموزشی فنلاند گفته است: الگوی آمورش فنلاند نمونه تحسین بر انگیزی است، اما جنبه های دیگری در این کشور وجود دارد که به همان اندازه عالی نیست. همچنین جنبه های دیگری در جامعه فنلاند هست که یاد گیری در آن مشکل است.کشور کوچکی است که هماهنگی فرهنگی و اتفاق آرا درآن زیاد است. اما این تنها مدلی نیست که می توانیم اختیار کنیم. گرچه مدل بسیار موفقی در آموزش ، پرورش و مدرسه است اما لزوما تنها مدل و یا در بعضی از موارد بهترین مدل برای توسعه آموزش نیست.

 

وی می افزاید: “من فکر می کنم بخشی از سیستم آموزش فنلاند خیلی خوب است. آنچه که از فنلاند باید آموخت مساله آموزش است. اینها بهترین ها را برای معلمی به کار می گیرند. فقط ۱۰ در صد متقاضیان معلمی را در نظام آموزشی استخدام می کنند بنا بر این هدف این سیستم استفاده از معلمین خلاق برای کسب بهترین نتیجه است.”

بر اساس نظریات چارلز لید صادر کردن پارادایم های آموزشی فنلاند می تواند

 

جنبه تجاری داشته باشد. یعنی ارائه ی تجربیات بصورت یک بسته ی کامل به کشورهای دیگر.بعنوان مثال نحوه تربیت معلم ، توسعه روش های آموزشی، مدیریت معلمان و نحوه سازمان دهی مدارس. این بخش هایی است که می توان به جاهای دیگر دنیا هم ارائه داد.اما مسئله دیگر فرهنگ و سنت یادگیری در فنلاند است. این ها نکاتی نیست که به سادگی بسته بندی و ارسال کرد و هر کشور بر پایه ی تمدن و فرهنگ خود آموزش پذیر است بنابراین باید گفت آموزش امر پیجیده ای است.

 

اما علیرغم نظر چارلز لید بییتر، شهرت و موفقیت فنلاند باعث شده که تقاضای بسیاری برای صدور این مدل به کشور های دیگر موجود باشد. در ابو ظبی امارات مدارسی می سازند با مدل فنلاندی. دراین مدارس قسمت دختران از پسران جداست و نماز خانه هم دارد اما آنها در سایر موارد الگوهای فنلاندی می خواهند، تربیت معلم، تکنولوژی ، موادو ابزار های آموزشی.از آنجاییکه همه می خواهند در موفقیت فنلاند شریک باشند.پس چرا آنها بخشی از آن را نفروشند؟

فنلاند,نخبگان فنلاند,نظام آموزشی فنلاند

 

طبق آمار های جهانی سطح آموزش در مدارس فنلاند درمقایسه با ایالات متحده بسیار پایین بود که بعد از تحول در نظام آموزشی شاهد رشد چشمگیری در این امر شد.

 

یوهان شپانن مشاور بازرگانی می گوید:” اگر بتوانیم دنیا را کمی دمکراتیک تر کنیم، جنگ کمتر ، گرسنگی کمتر و با آموزش بیشتر امکان پذیر است، خوب چرا نه . بگذارید آموزش را هم صادر کنیم.”

 

اکنون ضروری است تا مسئولین کشور ما نیز با تجربه نگاری این الگوها، بومی سازی آن با فرهنگ غنی ایرانی- اسلامی و پیاده سازی آن به صورت آزمایشی گامی موثر در جهت توسعه نظام آموزشی کشور بردارند که در دهه ی اخیر با چالشی جدی و رو به افول مواجه شده است.

 

 

 

www.stn​ews.‎​ir
  • 17
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش