دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۵۰۱۰۹

معرفی رشته بیوشیمی و کاربردهای آن

رشته بیوشیمی,رشته بیوشیمی چیست,رشته بیوشیمی بالینیرشته بیوشیمی در زمینه های مختلف بیوشیمی ساختمانی، متابولیکی و کلینیکی به بحث می‌پردازد
بیوشیمی به علمی گفته میشود که در سیستم های زنده به ترکیب اجزا و ساختار مواد موجود می پردازد و در این سیستم ها واکنش های شیمیایی انجام شده را بررسی میکند. رشته بیوشیمی از نظر عموم، شاخه ای از زیست شناسی محسوب میشود درحالی که این رشته یکی از زمینه های شیمی آلی نیز هست.

رشته بیوشیمی

به مطالعهٔ فرایندهای شیمیایی در جانداران زیستی، زیست شیمی یا بیوشیمی گفته میشود. بیوشیمی علاوه بر این که به عنوان شاخه ای از زیست شناسی محسوب میشود ، به عنوان یک شاخه از شیمی آلی نیز می باشد. بیوشیمی از نظر بسیاری از دانشگاهیان به دانشی گفته میشود که در سلول ها و جانداران با مولکول های گوناگون موجود رابطه داشته و با واکنش های شیمیایی آنها سروکار دارد.

رشته بیوشیمی در زمینه هایی همچون بیوشیمی ساختمانی، متابولیکی و کلینیکی بحث میکند. رشته بیوشیمی ساختمانی، ساختار یک مولکول مانند پروتئین، لیپید و… را بررسی میکند. یکی از رشته های علوم پزشکی، به نام بیوشیمی بالینی یا بیوشیمی کلینیکی می باشد. علم بیوشیمی متکی بر ازمایش هاییست که میزان اختلالات در مقدار مواد تشکیل دهنده بدن و بیماری های مربوط با آنها را تشخیص می دهد.

همه گیاهان و جانوران را با استفاده از ترکیب های شیمیایی می سازند و بیوشیمی دانان وظیفه دارند که به بررسی و شناسایی ساختمان این مواد و نقششان در حیات موجودات زنده بپردازند. تنها قسمتی از مولکول های شیمیایی مثل DNA که بیوشیمی دانان آن ها را مطالعه می کنند کربوهیدرات ها، لیپیدها و اسیدهای نوکلئیک می باشد. از این مطالعات در یکی از شاخه های علم بیوشیمی استفاده می شود که از آن می توان به تولید واکسن های مقابله کننده با بیماری های ویروسی همچون اوریون اشاره کرد.

کاربرد رشته بیوشیمی,رشته بیوشیمی بالینی معرفی,نحوه ورود به رشته بیوشیمیرشته بیوشیمی مطالعهٔ فرایندهای شیمیایی در جانداران زیستی است

بیوشیمی تنها از این نظر با بیوشیمی بالینی تفاوت دارد که ماهیت بیوشیمی بالینی، پزشکیست ولی رشته بیوشیمی، مفاهیم پایه ای این علم را بررسی می کند و به جنبه های پزشکی توجهی نمیکند. وضعیت رشته بیوشیمی بالینی در مقایسه با بیوشیمی از نظر بازار کار، تا حد زیادی بهتر است.

تاریخچه رشته بیوشیمی

عقیده ی اکثریت در زمانگذشته این بود که حیات و عناصر مرتبط با آن، از مواد یا عناصر ضروری برخوردارند که نسبت به عناصر مواد، بی جان محسوب میشدند و تصورشان بر این بود که موجودات زنده فقط میتوانستند بیومولکول ها را بسازند؛ ولی فردریک وولر در سال ۱۸۳۳ مقاله ی سنتز اوره را چاپ کرد و در آن اثبات کرد که مواد آلی، توانایی ساخت به صورت مصنوعی را دارند. Anselme Payen توانست اولین آنزیم که آمیلاز نام داشت را در سال ۱۸۳۳ کشف کند، بدین ترتیب احتمال شروع علم بیوشیمی مصادف با همین زمان بود. با این که بنظر میرسد از واژهٔ بیوشیمی برای نخستین بار در همین سال استفاده شد ولی باور عموم اینست که کشف این دانش در سال ۱۹۰۳ بطور رسمی توسط یک شیمی دان آلمانی به نام Carl Neuberg انجام شد. پیشرفت های زیادی از آن زمان تابحال در بیوشیمی با کمک تکنیک های مختلف، اتفاق افتاده است که سبب شده تا مولکول های حیاتی مختلف، آنالیز و کشف شوند. کشف ژن و نقش آن در سلول یکی از اتفاقات مهم دیگر تاریخ بیوشیمی به شمار می رود. این بخش از بیوشیمی به نام زیست شناسی مولکولی شناخته می شود.

کاربرد رشته بیوشیمی

رشته بیوشیمی دارای کاربردهای فراوانی در زمینه های مختلف زیستی و پزشکی میباشد که به بعضی از آنها در این بخش اشاره می شود:

- علم بیوشیمی در سلول های ارگانیسم های مختلف به منظور شناخت فرایندهای بیولوژیکی استفاده میشود.

تاریخچه رشته بیوشیمی,آینده شغلی رشته بیوشیمی,رشته بیوشیمی بالینیرشته بيوشيمي شاخه اي از زيست شناسي است، اما شاخه اي از شيمي آلي بشمار مي رود

- یکی از دیگر کاربردهای رشته بیوشیمی برای اهداف مختلف زیستی و پزشکی، مطالعات ویژگی های مولکول های بیولوژیکی می باشد. به طورمثال ، گاهی وقت ها یک بیوشیمیت، به مطالعه درخصوص مولکول های کراتین مو و ویژگی هایش می پردازد و برای تولید شامپوهایی با کراتین بالا از این مطالعه استفاده می کند تا سلامت موها را بهبود دهد.

- بیوشیمیست ها برای مولکول های زیستی مختلف از این توانایی برخوردار هستند که جایگزینی را شناسایی کنند. مثلا، بیوشیمیست ها می توانند شیرین کننده های مصنوعی تولید کنند.

برای بسیاری از بیماری ها نظیر کم خونی و اختلالات ارثی متابولیسم، مکانیسم های مولکولی تعیین شده است. فعالیت آنزیم ها باید حتماً در تشخیص کلینیکی اندازه گیری شوند. به عنوان مثال ، سطح بعضی از آنزیم ها در سرم به این معنیست که آیا بیمار اخیرا دچار سکته قلبی شده است؟ در زمان تشخیص ناهنجاریهای ژنتیکی، سرطانها و بیماریهای عفونی، بررسی DNA بسیار مهم است. پروتئین هایی همچون انسولین و هورمون رشد در اثر سوش های باکتریایی حاوی DNA نوترکیب که توسط مهندسی ژنتیک بوجود آمد، تولید شد. همچنین پایه ی علائم داروهای جدید، بیوشیمی می باشد. تکنولوژی DNA نوترکیب در کشاورزی به منظور تغییرات ژنتیکی روی ارگانیزم ها کاربرد دارد.

بخش های رشته بیوشیمی

بیوشیمی دارای علم پیچیده و گسترده ای می باشد. به همین خاطر، این علم به شاخه های مختلفی تقسیم شده است. در ادامه بعضی از شاخه های بیوشیمی عبارتست از:

>> بیوشیمی متابولیسمی:

رشته بیوشیمی متابولیسمی درواقع روند واکنش های متابولیسمی بدن انسان نظیر متابولیسم قندها را مطالعه میکند.

>> بیوشیمی بالینی:

رشته بیوشیمی بالینی در زمینه هایی همچون پزشکی و تشخیص، مطالعه و درمان بیماری کاربرد دارد.

بیوشیمی بالینی,رشته بیوشیمی بالینی,موقعیت شغلی رشته بیوشیمی در ایرانیک اتفاق مهم در رشته بیوشیمی، کشف ژن و نقش آن در سلول است

>> بیوشیمی ساختاری:

رشته بیوشیمی ساختاری، ساختمان ماکرومولکول ها و مولکول های دیگر درون سلول را بررسی می کند که از این سلولها می توان به آنزیم ها، پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک اشاره کرد.

موقعیت شغلی رشته بیوشیمی در ایران

دانشجویان رشته بیوشیمی نظیر دانشجویان گرایش علوم سلولی و مولكولی بعد از این که فارغ التحصیل شدند میتوانند مشغول به فعالیت در مراكز تحقیقاتی همچون انستیتوپاستور، مراكز تحقیقاتی دانشگاهی، مركز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیك، مراکز تحقیقاتی جهاد کشاورزی و … شوند، یا یک شركت خصوصی سازنده مواد اولیه آزمایشگاه های بیوشیمی- بیوفیزیک تأسیس کنند و از این طریق به جامعه علمی خدمت کنند.

رشته بیوشیمی در ایران,رشته بیوشیمی چیست,رشته بیوشیمی بالینی چیسترشته بیوشیمی در زمینه‌های مختلف زیستی و پزشکی کاربردهای فراوانی دارد

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش