رشته مدیریت مالی
با توجه به روند جهانی شدن اقتصاد کشورها، متخصصان مالی کشور، بایستی با نظام های مالی جهانی و روش های سرمایه گذاری و ابزارهای مالی پیشرفته آشنایی داشته باشند تا کشور بتواند موقعیت مالی خود را در دنیای متلاطم امروز تثبیت کند. رشته مدیریت مالی در همین راستا ایجاد شده است.
در رشته مدیریت مالی، دانشجویان با تئوری های نوین مدیریت مالی و کاربرد آن ها آشنا میشوند و در آخر میتوانند با ارائه راهکار هایی برای گسترش و توسعه سرمایه گذاری، گام های مؤثری در حل معضلات اقتصادی کشور بردارند. دانش آموختگان مدیریت مالی علاوه بر توانایی تجزیه و تحلیل و حضور فعال در بازارهای مالی می توانند شرایط مالی شرکت ها و مؤسسات را مورد ارزیابی قرار دهند و در اخذ تصمیمات مالی مؤثر در سازمان ها، نقش اساسی اجرا کنند.
رشته مدیریت مالی بر این فرض قرار دارد كه هدف اصلی و شاخص مدنظر مدیریت حداكثر سازی ثروت صاحبان سهام است. این هدف تنها از طریق مدیریت كارآمد جریان های نقدی كوتاه و بلندمدت شركت یا مؤسسه اقتصادی میسر است. بعضی از كسانی كه در زمینهء اقتصاد و بازرگانی تجربهء كم تری دارند بر این باورند كه حداكثرسازی ثروت سهام داران كه به واسطه حداكثر كردن قیمت سهام میسر می شود ایده آل مطلوب و مناسب نیست و معتقد هستند كه شركت باید درصدد تامین هدف های عالی تر برآید، هدفی چون به حداكثر رساندن رفاه اجتماعی.
در نگاه نخست چنین بنظر میرسد كه چنین هدفی انعكاس گر آهنگی دلنواز است، چون گروه های متعددی مانند جامعه، دولت، عرضه كنندگان، مصرف كنندگان و مدیران ذی نفع در فعالیت های شركت هستند و ضرورت دارد در تعریف ایده آل، مدنظر شركت منافع این گروه ها هم لحاظ شود، ولی نگاه موشكافانه و كارشناسی به هدف و ایده آل رشته مدیریت مالی تبیین گر منطق نهفته در ورای چنین هدفی است كه همانا دربرگیرندهء تامین منافع تمامی گروه های ذی نفع در منافع شركت است.
تاریخچه رشته مدیریت مالی
از روزی که اقتصاد در زندگی انسانها بوجود آمده، مدیریت منابع مالی نیز شکل گرفت. چراکه همیشه نحوه افزایش سرمایه ها و تخصیص صحیح آنها مورد توجه انسانها بوده است ولی رشته مدیریت مالی بعنوان یک رشته دانشگاهی، جدید است و از سال ۱۹۰۰ میلادی بعنوان یک رشته آکادمیک شناخته شد و با وقوع بحران مالی ۱۹۲۹ میلادی در دنیا به خصوص غرب نقش پررنگی در مسائل مالی یافت.
در دهه ۱۹۵۰ کم کم فناوری های جدید به رشته مدیریت مالی راه پیدا کرد و مدیریت مالی به صورت یک علم منسجم و به روز درآمد. در ایران هم رشته مدیریت مالی رشته ای نوظهور است و قدمت آن به بیش از دو دهه نمی رسد. در ابتدا مدیریت مالی، بخش و زیرمجموعه مدیریت بازرگانی بود اما در سال ۱۳۸۱ به علت اهمیت جریان های مالی در سازمان ها و مدیریت آنها گرایشی مستقل شد و تحت عنوان "رشته مدیریت مالی" در دانشگاه های ایران ایجاد شد.
واحد های درسی رشته مدیریت مالی و گرایش های آن
رشته مدیریت مالی اکنون فاقد گرایش است، ولی رشته مالی که از سال ۱۳۹۲ ایجاد شده است شامل گرایش های مهندسی مالی و مدیریت ریسک، بانکداری، بیمه، مستغلات، حقوق مالی، تامین مالی و سرمایه گذاری در نفت و گاز می باشد. این رشته در کل دارای ۱۴۲ واحد بوده و ۴ واحد از آن مربوط به پایان نامه می باشد.
دروس اصلی و تخصصی رشته مدیریت مالی عبارتست از: مدیریت مالی، پول و ارز بانکداری، بازاریابی و مدیریت بازار، مدیریت استراتژیک، اقتصاد سنجی مالی، ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت مالی، آمار و کاربرد آن در مدیریت مالی، توسعه اقتصادی و برنامه ریزی، حقوق بازرگانی، حسابداری صنعتی، اصول مدیریت مالی، مبانی مدیریت سرمایه گذاری، مدیریت مالی در ایران، نهادهای پولی و مالی، نهادهای پولی و مالی بین الملل، مبانی مهندسی مالی، بازار پول و سرمایه، مبانی ریسک و مدیریت بیمه، برنامه ریزی مالیاتی، قراردادهای بیمه، متون مالی، مبانی بانکداری و مدیریت بانک.
توانایی های لازم برای رشته مدیریت مالی
هر روز، مدیران تصمیماتی می گیرند که بر عملکرد مالی شرکت شان تأثیر بگذارد، خواه برنامه ریزی عملیات، استخدام و اخراج پرسنل، تهیه بودجه، تائید سرمایه گذاری سرمایه یا ارسال فاکتور برای پرداخت باشد. اگر این مدیران فاقد مهارت های مدیریت امور مالی باشند، منابع تلف می شود و یا تصمیمات خوبی گرفته نمی شود که عملکرد مالی سازمان کاهش می یابد. از مهارت های لازم فارغ التحصیلان رشته مدیریت مالی میتوان به موردهای زیر اشاره کرد:
- صلاحیت رسمی حسابداری
- دارا بودن از مهارت های بین فردی
- امکان برقراری ارتباط
- توانایی نوشتن گزارش مالی
- توانایی تحلیلی
- دارا بودن از مهارت حل مسئله
- دارا بودن از دانش نرم افزار آی تی
- دارا بودن از تجربه مدیریت
- دارا بودن از تیپ شخصیتی تجاری و رسمی
- دارا بودن از خلاقیت برای بکار گیری آن در تصمیم گیری ها
مزایا و معایب رشته مدیریت مالی
رشته مدیریت مالی با توجه به پذیرش کم آن در دانشگاه ها از بازار کار نسبتا خوبی بهره مند است. معمولاً مشاغلی که با حوزه های مالی ارتباط دارند پولساز هستند. رشته مدیریت مالی نیز در همین گروه قرار می گیرد.
رشته مدیریت مالی همیشه با حساب و کتاب و پول سروکار دارد. مدیران مالی در قبال فعالیت های مالی سازمان مسئولند. بازار پول و سرمایه پر ریسک است و میتواند برای مدیران مالی اضطراب و نگرانی پدید آورد.
آینده شغلی رشته مدیریت مالی
فارغ التحصیلان رشته مدیریت مالی با تسلط به مباحث تئوری مدیریت مالی میتوانند در حوزه های مختلفی مانند سرمایه گذاری و بانکداری و بیمه و مدیریت ریسک و مهندسی مالی (ارایه روشهای جدید مالی)، تامین مالی و اعتباری و ... و در پستهای مرتبط سازمانی ازجمله معاونت مالی (در مفهوم جدید آن) و معاونت سرمایه گذاری و تامین مالی اعتبارات مالی در بانکها و ارزیابی اقتصادی پروژه ها و شرکتهای سرمایه گذاری و بورس اوراق بهادار و غیره مشغول به کار شوند. این رشته اکنون دارای آینده شغلی بسیار مناسبی می باشد. امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع دکترا وجود دارد.
درآمد و حقوق متخصص رشته مدیریت مالی در ایران
مدیران مالی در سازمان های خصوصی و دولتی دارای جایگاه خوبی هستند. به همین علت مزایا و حقوق خوبی دریافت میکنند. حقوق مدیران رشته مدیریت مالی باتوجه به سابقه کاری، سمت کاری، تجربه و تخصص افراد میباشد.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 10
- 2