رشته ایمنی شناسی
مهمترین و پرطرفدارترین گرایش های علوم پزشکی پایه، علم ایمونولوژی پزشکی میباشد که سیستم ایمنی موجودات زنده به خصوص انسان را مورد مطالعه قرار می دهد.
معنی کلمه ی ایمنی شناسی، توانایی شناخت خودی از بیگانه در بدن می باشد. از مباحث قابل بررسی در رشته ایمنی شناسی می توان به سیستم ایمنی بدن و بیماری های مربوط به آن، نظیر بیماری های خود ایمنی و افزایش حساسیت، نقص ایمنی و رد پیوند اشاره کرد.
تاریخچه دانش ایمونولوژی
ایرانی ها و چینی ها در حدود یک هزار سال قبل از میلاد مسیح، ایمونولوژی را می شناختند و آنها برای مصونیت زایی دربرابر ویروس آبله از روش مایه کوبی استفاده می کردند. پس از آن یک پزشک انگلیسی به نام Edward Jenner، که به فعالیت در زمینه میکروبیولوژی می پرداخت؛ توانست نخستین واکسن آبله را در سال ۱۷۹۶ به جامعه پزشکی ارائه دهد و به تدریج از قرن ۱۹ تا به امروز در زمینه ی پیشگیری، تشخیص و درمان بسیاری از بیماری های مرتبط با سیستم ایمنی بدن ، شاهد پویایی و کارآمدی بسیار بالای علم ایمنی شناسی بوده ایم.
هدف و رسالت رشته ایمنی شناسی
رشته ایمنی شناسی به عنوان یکی از دوره های اموزشی علوم پایه در گروه پزشکی محسوب میشود و قصد دارد افرادی را تربیت کند که بتوانند با استفاده از روشهای گفتاری و آزمایشگاهی و کسب توانائی در تفسیر و تعریف دقیق از پدیده ها و واکنشهای ایمونولوژی، اطلاعات و معلومات ایمنی شناسی عملی را به دیگران منتقل کنند. همچنین دانشجویان در این رشته، آموزش کافی را در زمینه تکنیکهای مختلف ایمونولوژی در تشخیص بیماری ها فرا میگیرند تا بتوانند به فعالیت در تشخیص آزمایشگاهی بیماری ها در مراکز پزشکی، آموزشی و پژوهشی بپردازند و پس از آشنایی با روش های نظری و عملی تحقیق، با استفاده از دانش خود پروژه های تحقیقاتی را اجرا کنند.
طول دوره رشته ایمنی شناسی پزشکی( ایمونولوژی)
طول دوره ی تحصیل در رشته ایمنی شناسی در دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته بطور متوسط ۲ سال میباشد و دانشجویان باید موضوع پژوهش مربوط به پایان نامه تحصیلی خود را حداکثر تا پایان سال اول مشخص نمایند و از پایان نامه خود تا پایان سال سوم دوره ارشد، دفاع کنند.
واحدهای درسی رشته ایمونولوژی پزشکی در مقطع ارشد
تعداد واحدهای دوره ارشد ایمونولوژیست، ۳۲ واحد میباشد و درصورت نیاز به گذراندن واحدهای دروس کمبود یا جبرانی در طول دوره ارشد، این دروس با نظر اساتید در برنامه اموزشی دانشجویان گنجانده شود. دانشجویان باید برطبق برنامه در دوره ی ارشد رشته ایمنی شناسی، ۲۳ واحد الزامی، ۲ واحد اختیاری و ۷ واحد پایان نامه را بگذرانند.
توانایی های رشته ایمنی شناسی
فارغ التحصیلان رشته ایمنی شناسی می توانند به فعالیت در آزمایشگاههای مراکز درمانی و بهداشتی در امر تشخیص آزمایشگاهی بیماریهای عفونی و غیرعفونی بپردازند و همچنین پروژه های تحقیقاتی را اجرا کنند، علاوه بر آن فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد ایمنی شناسی میتوانند اموزش عملی( آزمایشگاهی) ایمنی شناسی را درصورت داشتن صلاحیتهای لازم در دانشگاهها و مراکز اموزش عالی دیگر بر عهده بگیرند.
کارشناسی ارشد ایمنی شناسی پزشکی در ایران
بنیانگذار رشته ایمنی شناسی، مرحوم استاد دکتر حسن میردامادی بود که در مهر ماه ۱۳۱۹ فعالیت رشته ایمونولوژی را در دانشکده پزشکی ایران، تحت عنوان بخش سرم شناسی آغاز کرد.
دوره کارشناسی ارشد ایمونولوژی یا ایمنی شناسی پزشکی از سال تحصیلی ۷۴- ۱۳۷۳ با پذیرش ۱۱ نفر دانشجو و دوره دکترای ایمونولوژی با پذیرش ۶ نفر دانشجو، مشغول به فعالیت شدند.
اگر در هر یک از رشته های علوم آزمایشگاهی و زیست شناسی در گرایش های مختلف علوم جانوری و سلولی ملکولی و میکروبیولوژی و ژنتیک و بیوتکنولوژی فارغ التحصیل شده اید، می توانید در کنکور کارشناسی ارشد وزارت بهداشت شرکت کنید که حدود ۸۰ تا ۱۰۰ نفر برای این رشته در شعبات مختلف دانشگاه های پزشکی کشور پذیرفته می شود.
تحصیل رشته ایمونولوژی در خارج از کشور
امکان ادامه تحصیل در ایمونولوژی پزشکی در خارج از کشور برای دانشجویان فراهم شده است. هزینه تحصیل در کشورهای آلمانی زبان مانند آلمان و اتریش، کم تر از کشورهایی انگلیسی زبان است. فارغ التحصیلانی که قصد بازگشت به ایران دارند، باید برای ادامه تحصیل، دانشگاه های مورد تائید وزارت بهداشت را انتخاب کنند.
بازار کار رشته ایمونولوژی یا ایمنی شناسی پزشکی
فارغ التحصیلان ارشد ایمونولوژی میتوانند به فعالیت در چهار زمینه ی زیر بپردازند:
۱. در زمینه پژوهشی:
- تحقیق وتوسعه درزمینه واکنش های نوترکیب
- تحقیق وتوسعه درزمینه داروهای نوترکیب
- تحقیق وتوسعه درزمینه فراورده های دارای کاربرد تشخیصی
- توسعه تحقیقات Post genomic درجهت کشف داروهای جدید
۲. در زمینه آموزشی:
> طراحی و تدوین برنامه های اموزشی در زمینه های مرتبط با ایمنی شناسی
> تدریس در زمینه های مرتبط با ایمنی شناسی در سطوح دانشگاهی یا دیگر مراکز علمی
> طراحی و تدوین رو شهای بهینه جهت آموزش دانشجویان و انجام نوآوری ها و خلاقیت های لازم در این رابطه
۳. در زمینه خدماتی:
>> آزمایشگاه های تشخیص سرطان و تمامی ازمایشگاه های تخصصی ایمونولوژی
>> ارائه خدمات تخصصی در مراکز آسم و آلرژی
>> ارائه مشاوره به محققان، مراکز و مراجع مرتبط
۴. در زمینه تولید:
* تولید واکسن
* تولید آنتی بادی مونوکلونال
* تولید انواع داروها علیه انواع بیماری های ایمونولوژیک
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 18
- 1