رشته مهندسی پلیمر
یکی از زیرمجموعه های گروه آزمایشی ریاضی – فیزیک، رشته مهندسی پلیمر می باشد. این رشته، رشد سریعی به دلیل کاربرد گسترده اش در ابعاد مختلف زندگی بشر داشته است و در میان صنایع، محبوبیت پیدا کرده است. هدف از رشته مهندسی پلیمر اینست که دانشجویان، آمادگی کامل برای تولید انواع محصولات پلیمری نظیر لاستیک، پلاستیک، الاستومر، چسب ها، رزین و محصولات موردنیاز برای صنایع را پیدا کنند.
مهندسان پلیمر، موظف به تهیه ی مواد اولیه بسیاری از صنایع دیگر هستند. پلیمرها گسترده بسیار وسیعی دارند و متشکل از دو دسته مصنوعی و طبیعی هستند. مهندسان پلیمر به منظور بهبود زندگی، پلیمرها را به محصولات مفید و قابل استفاده ای تبدیل می کنند.
پایه ی بسیاری از صنایع و حتی پزشکی، مهندسی پلیمر میباشد و به عنوان یک دانش زیربنایی محسوب میشود که برای پیشرفت یک کشور، ضروری است. رشته مهندسی پلیمر با هدف تربیت متخصصانی برای بهره برداری در زمینه تولید مواد پلیمر خام و تبدیل مواد پلیمری به پلاستیک، چسب، پلیمرهای تقویت شده مواد اسفنجی، لاستیک، رزین، الیاف مصنوعی و ... به وجود آمد.
توانایی های موردنیاز برای رشته مهندسی پلیمر
دانشجوی رشته مهندسی پلیمر باید از مهارت های اساسی زیر برخوردار باشد:
- ذهن یک دانشجوی رشته مهندسی پلیمر، باید خلاق باشد.
- مهندس پلیمر یا تکنسین باید بتواند همه ی جنبه های فرآیند تولید یک محصول پلیمری را تجزیه و تحلیل کند.
- مهندس پلیمر باید ذهن کنجکاوی در طول زندگی حرفه ای داشته باشد.
- دانشجوی رشته مهندسی پلیمر باید توجه خاصی به هر مرحله از مراحل تولید محصولات پلیمر و رویه عملیاتی رسیدگی به محصولات تولیدی داشته باشد.
- مهندس پلیمر باید بتواند در یک تیم کار کند.
- از دیگر توانایی های موردنیاز برای رشته مهندسی پلیمر می توان به برقراری ارتباط به زبان انگلیسی( کلامی و نوشتاری) اشاره کرد.
- دانشجوی رشته مهندسی پلیمر باید دانش کافی در موضوعات علمی مانند فیزیک، شیمی و ریاضیات داشته باشد.
- مهندس پلیمر باید آشنایی کافی به علوم کامپیوتر داشته باشد.
- مهندس پلیمر، موظف است که درباره فن آوری پلیمر از دانش کافی برخوردار باشد؛ به این دلیل که دائما در حال تغيير است.
- دانشجوی رشته مهندسی پلیمرهمیشه باید با در سمینار های مختلفی که توسط صنعت و جوامع علمی مختلف برگزار می شود، شرکت کند و اقدام به یادگیری فنون و فن آوری های جدید در این زمینه بنماید.
وظایف مهندس پلیمر
وظایف مهندس پلیمر به شرح زیر میباشد:
> مهندس پلیمر باید فرمولاسیون انواع پلیمرها و ساخت آنها را تهیه و طراحی کند.
> از دیگر وظایف مهندس پلیمر میتوان به طراحی و ساخت فرمولاسیون انواع پوشش های پلیمری اشاره کرد.
> مهندس پلیمر باید از این توانایی برخوردار باشد که فرمولاسیون انواع مرکب های چاپ را طراحی کند.
> طراحی و ساخت انواع رزین ها مثل اکریلیک، آمینو، و ...از دیگر وظایف مهندس پلیمر به شمار می رود.
> یک مهندس پلیمر، موظف به ساخت مواد پلیمری مثل پلاستیک، لاستیک، و ...است.
> دنشجوی رشته مهندسی پلیمر باید بتواند خواص فیزیکی و مکانیکی سه ماده عمده لاستیک، پلاستیک، و کامپوزیت را آنالیز و بررسی کند.
> از دیگر مسئولیت های مهندس پلیمر میتوان به مدل سازی، شبیه سازی ، و طراحی فرآیندهای پلیمر شدن، اشاره نمود.
> وظیفه ی مهندس پلیمر اینست که پلیمرهای نانو مثل نانو الیاف پلیمری، نانو کامپوزیت ها، نانو روکش ها، و ...را طراحی و تولید کند.
> دانشجوی رشته مهندسی پلیمر باید بر بخش تولید پلیمر ها و کنترل کیفی محصولات پلیمری در کارخانه های تولید پلیمر نظارت داشته باشد.
دوره تحصیل کارشناسی رشته مهندسی پلیمر
مدت زمان تحصیل در رشته مهندسی پلیمر در مقطع کارشناسی، ۴ سال می باشد. دانشجویان باید در طول این دوره ۱۴۲ واحد درسی را بگذرانند. در ادامه با واحدهای درسی دوره تحصیلی مهندسی پلیمر اشنا شوید:
* دروس عمومی رشته مهندسی پلیمر:۲۰ واحد
* دروس پایه رشته مهندسی پلیمر:۳۲ واحد
* دروس اصلی رشته مهندسی پلیمر:۴۵ واحد
* دروس تخصصی رشته مهندسی پلیمر:۳۷ واحد
* دروس اختیاری رشته مهندسی پلیمر:۲ واحد
* کارآموزی و کارگاه و پروژه:۶ واحد
معرفی گرایش های رشته مهندسی پلیمر در مقطع کارشناسی
رشته مهندسی پلیمر، دو گرایش تکنولوژی و علوم رنگ، صنایع پلیمر دارد که هرکدام از دروس تخصصی جداگانه ای دارند.
>> گرایش تکنولوژی و علوم رنگ در مقطع کارشناسی:
براساس برخی از گزارشات، هر ساله مشکلاتی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران رخ می دهد که از آن ها می توان به خوردگی لوله ها و مخازن اشاره کرد. لذا متخصصین گرایش تکنولوژی و علوم رنگ باید برای رفع این مشکل، دروس مربوط به مبارزه با رنگ خوردگی را بگذرانند.
این مهندسین، خواص رنگ را بر اساس مکان و نوع کاربرد رنگی، پیش بینی می کنند و فرمول آنرا تهیه می کنند. درس های این گرایش، متشکل از دو دسته سنتز مواد رنگزا و پوشش دهی می باشد. کاربرد بخش اول برای صنعت چرم سازی، چاپ و صنعت نساجی میباشد درحالیکه کاربرد بخش دوم برای سطوح فلزی یا غیر فلزی مانند پلیمر ها، چوب و بتن و … است.
>> گرایش صنایع پلیمر در مقطع کارشناسی:
گرایش صنایع پلیمر در صنعت، از اهمیت به سزایی برخوردار است. شما رشتع مهندسی پلیمر گرایش صنایع با میاحثی اشنا میشوید که از آن ها می توان به طراحی، شناخت، فرمولاسیون، آنالیز و بررسی خواص مکانیکی و فیزیک ۳ ماه عمده پلاستیک، لاستیکی و کامپیوزیت اشاره کرد. مهندسان صنایع پلیمر با نحوه تولید محصولاتی مانند رزین، لاستیک، الاستومر، پلاستیک در دوران تحصیلشان آشنایی پیدا می کنند. کاربرد پلیمر ها در زمینه پزشکی برای ساخت لنزهای چشمی و دندان مصنوعی می باشد.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی پلیمر در مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد. دانش آموختگان دوره کارشناسی مهندسی پلیمر میتوانند پس از این که در ازمون کارشناسی ارشد شرکت کردند و نمره لازم را به دست آوردند؛ اقدام به ادامه تحصیل در یکی از گرایش های رشته مهندسی پلیمر در مقطع کارشناسی ارشد بنمایند. در ادامه با گرایش های دوره کارشناسی ارشد رشته مهندسی پلیمر اشنا شوید:
- مهندسی پلیمر گرایش صنایع رنگ
- مهندسی رنگ- صنایع رنگ
- مهندسی پلیمر گرایش فرایند پلیمریزاسیون
- مهندسی پلیمر گرایش نانو پلیمر
- مهندسی علوم و فناوری چاپ
- مهندسی پلیمر گرایش صنایع رنگ
بازار کار مهندسی پلیمر در ایران
امروزه جنس ۵۰% قطعات خودروها، از مواد پلیمری است. پلیمر های مصنوعی در صنایع برق، الکترونیک و مخابرات، جایگاه بسیار مهمی بعنوان عایق های الکتریکی دارند و همچنین پلیمر ها تأثير فراوانی در صنعت پوشاک دارند.
کاربرد مواد پلیمری در صنایع حمل و نقل، صنایع نظامی، کشاورزی، پزشکی و بسته بندی ، بسیار گسترش یافته است. فارغ التحصیلان مهندسی پلیمر گرایش تکنولوژی و علوم رنگ، رنگینه های مصنوعی را در کارخانجات رنگ سازی تولید میکنند.
فرصت های شغلی برای مهندسان پلیمر
مهندسان پلیمر، مجوز فعالیت در صنایعی نظیر صنایع رزین سازی، چسب سازی، لاسیک و پلاستیک، الیاف مصنوعی، کفش سازی ، کامپوزیت، کاغذ سازی، دفارتر مهندسین مشاور و برنامه ریزی صنایع تولید پلیمر، مراکز تحقیقاتی در دانشگاه ها دارند.
یک مهندس پلیمر میتواند مشغول به فعالیت در سمت های شغلی مانند پژوهشگری، کارشناس مواد آرایشی و بهداشتی، کارشناس آشامیدنی، کارشناس مواد خوراکی در وزاتخانه های خصوصی یا دولتی شود.
درآمد و حقوق رشته مهندسی پلیمر در ایران
مهندسین پلیمر براساس برخی از عوامل، حقوق متفاوتی دریافت می کنند که از آن ها می توان به دولتی یا خصوصی بودن محیط کار، سطح تحصیلات، سابقه کاری، سمت شغلی و …. اشاره کرد. هرچه سطح تحصیلات وسابقه ی فرد، بیشتر باشد، میزان حقوق دریافتی او بیشتر است.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 10
- 1