جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۰۹:۴۶ - ۲۵ تير ۱۴۰۱ کد مقاله: ۱۴۰۱۰۴۰۰۹۶

آشنایی با رشته مهندسی معدن و گرایشهای این رشته

رشته مهندسی معدن,معرفی رشته مهندسی معدن,بازار کار رشته مهندسی معدنمهندسان معدن در معادن و استخراج مواد معدنی فعالیت می کنند
یکی از ۱۰ حرفه دشوار جهان، رشته مهندسی معدن میباشد و این رشته دربرگیرنده ی مجموعه علوم و فنونیست که از اکتشاف یک کانسار ( ذخیره معدنی با ارزش اقتصادی) آغاز میشود و تا فرآوری آن ادامه می یابد.

رشته مهندسی معدن

مهندسان معدن به فعالیت در معادن و استخراج مواد معدنی، مشغول هستند. از وظایف این مهندسان می توان به هماهنگی و نظارت بر کلیه فعالیت های این معدن در مورد حفر، استخراج و انتقال مواد معدنی از معدن اشاره کرد. تخصص اصلی مهندسان معدن در زمینه ی طراحی، توسعه و ازمایش ماشین ها، تکنیک ها و فرآیندهای برداشت مواد زمین شناسی می باشد.

مهندسان معدن باتوجه به نوع سنگ معدن یا موادی نظیر فلزات، نفت و گاز، زغال سنگ، الماس و سایر مواد معدنی که استفاده می کنند؛ تخصص دارند. هر یک از این مواد، نیازمند ابزارها و روش های استخراج خاصی است و وظیفه ی مهندسان معدن، طراحی و اجرای آن ها برای دستیابی به حداکثر بهره وری و کیفیت مواد می باشد. مهندسان معدن باید اگاهی کاملی نسبت به محیط زیست داشته باشند و برای فعالیت هایشان راه هایی را کشف کنند که تأثیر منفی کمتری بر طبیعت بگذارد.

شرکت های استخراج مواد معدنی به عنوان متداول ترین کارفرمایان برای مهندسان معدن شناخته می شوند که اقدام به فروش مواد اولیه استخراج شده از زمین به پالایشگاه ها و سایر تولید کنندگان می نمایند. مهندسان معدن می توانند در محل، سایت یا ترکیبی از هر دو کار کنند. بیشتر سایت ها متشکل از دو نوع معادن تونل و معادن می باشد.

تاریخچه رشته مهندسی معدن

در کشور انگلستان، رشته مهندسی معدن برای نخستین بار تأسیس شد و بعنوان نخستین رشته مهندسی اکادمیک تاریخ معرفی گردید و انسانها از زمان گذشته اشنا به فنون این رشته بوده اند و برای پیشبرد زندگی خود از آن بهره می گرفتند.

هدف از رشته مهندسی معدن

رشته مهندسی معدن با این هدف بوجود آمد تا نیروی متخصصی را در دانشگاه ها تربیت کند که بتواند در طول مدت بهره برداری از معدن، ذخایر معدنی، روش های استخراج بهینه و سیستم های نگهداری زیر زمینی یا روزمینی را کشف و ارزیابی کند.

وظایف و توانایی های رشته مهندسی معدن

از وظایف مهندسان معدن می توان به استفاده از تکنیک های نقشه برداری زمین برای ترسیم طرح جغرافیایی معدن، حفر زمین و تهیه نمونه از سنگ و خاک برای ازمایش، ساخت مدل های کامپیوتری از معدن و مواد داخل آن، انتخاب بهترین راه برای انتقال مواد معدنی به کارخانه های فراوری، نظارت بر ساخت تونل ها در عملیات حفاری و … اشاره کرد. البته دقت کنید که داشتن برخی از توانایی ها نظیر مهارت بودجه ریزی، مهارت استفاده از برنامه های طراحی کامپیوتری، توان بدنی مناسب، مهارت کار تیمی، دانش و توانمندی های موردنیاز مهندس معدن و … برای موفقیت در این رشته ضروریست.

فرصت های شغلی برای رشته مهندسی معدن,توانایی های لازم برای رشته مهندسی معدن,در مورد رشته مهندسی معدنرشته مهندسی معدن برای نخستین بار در انگلستان پایه گذاری شد

رشته مهندسی معدن مناسب چه کسانی است؟

علاقمندان به تحصیل در رشته مهندسی معدن باید از توانمندی بالا و پرطاقت برخوردار باشند. داشتن علاقه، یکی از شروط موفقیت در این رشته به شمار می رود؛ بدین دلیل که آنها به خاطر دشواری های رشته مهندسی معدن بزودی از پا در می آیند. امروزه مهندسان معدن برخلاف گذشته، از نرم افزارهای کامپیوتری در کارهایشان استفاده می کنند که این نرم افزارها شامل نرم‌افزار GEMS، نرم افزار MineX، نرم‌افزار Rockworks، و ... است و دانشجویان رشته مهندسی معدن باید آشنایی نسبی با این نرم افزارها و زبان انگلیسی داشته باشند.

دانشجویان رشته مهندسی معدن باید از توانایی مدیریت و نظارت بر معدن، به غیر از دانش کافی در زمینه سنگ ها و کانی ها و معادن برخوردار باشند و توانایی هماهنگ کردن افراد در درون کار تیمی را داشته باشند.

گرایش های رشته مهندسی معدن

گرایش های رشته مهندسی معدن عبارتند از؛

> استخراج:

دانشجویان در گرایش استخراج رشته مهندسی معدن با دروسی همچون آتشباری برای خرد کردن سنگ ها، بارگیری و باربری، عملیات حفاری و فرآیند سنگ شکنی به دانشجویان مهندسی معدن اشنا می شوند. مهندسان این گرایش، کار خود را در فضای باز انجام می‌دهند ، به همین علت باید حتماً توانایی بدنی داشته باشند.

> اکتشاف:

از دروس گرایش اکتشاف رشته مهندسی معدن می توان به زمین شناسی معدنی، ژئوفیزیک، مکانیک سنگ و زمان شناسی ساختمانی اشاره کرد. این گرایش قصد دارد که مهندسانی را تربیت کند که معادن و منابع معدنی جدید را کشف کنند و دانش آموختگان این گرایش مهندسی معدن برای رسیدن به این هدف از علم آمار و طراحی های رایانه ای استفاده میکنند.

> فرآوری مواد معدنی:

امکان استفاده از مواد معدنی استخراج شده بلافاصله پس از استخراج، وجود ندارد و باید مشخصات خاصی از آن نظیر دانه بندی، عیار، میزان رطوبت، میزان ناخالصی، و ... را متناسب با صنعت مورد استفاده سنجید.

از وظایف فارغ التحصیلان گرایش فرآوری منابع معدنی می توان به مهارت اداره کلیه مراحل سنگ شکنی، فیلتراسیون، طبقه بندی مواد، آسیا کردن، پرعیار کردن فیزیکی مواد، لیچینگ، فلوتاسیون، استخراج متالوژیکی فلزات، طراحی کارخانه کانه آرایی و نهایتا ارزیابی اقتصادی آن اشاره کرد.

> مکانیک سنگ:

مکانیک سنگ در گرایش مکانیک سنگ مهندسی معدن، وظیفه ی بررسی نحوه ی رفتار سنگ دربرابر عوامل بیرونی و درونی را بر عهده دارد. از گرایش مکانیک سنگ به عنوان علم مطالعه اثر نیروها بر سنگ ها یاد میشود و مکانیک سنگ، تصمیم دارد اطلاعاتی را تجزیه و تحلیل کند که بر اساس آن ها قادر به طراحی سازه های مهندسی در داخل یا بر روی سنگ ها به صورت کاملا ایمن باشد.

فرصت های شغلی برای رشته مهندسی معدن,گرایش های رشته مهندسی معدن,درآمد رشته مهندسی معدنرشته مهندسی معدن جز رشته های دشوار به حساب می آید

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

رشته مهندسی معدن در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری، گرایش های متنوعی دارد. فارغ التحصیلان کارشناسی رشته مهندسی معدن برای ادامه تحصیل در یکی از گرایش های کارشناسی ارشد این رشته باید در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی معدن شرکت کنند و نمره لازم را به دست آورند. گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی معدن در ادامه آورده شده است:

- مهندسی معدن گرایش فرآوری مواد معدنی

- مهندسی معدن گرایش اکتشاف معدن

- مهندسی معدن گرایش استخراج معدن

- مهندسی معدن گرایش مکانیک سنگ

- تونل و فضاهای زیرزمینی

- مهندسی معدن گرایش معدن و محیط زیست

بازار کار و درآمد رشته مهندسی معدن

ذخایر معدنی بسیاری در ایران وجود دارد که شامل مس، سنگ های ساختمانی وقیمتی، روی، قلع، اورانیوم، سرب، طلا و زغال سنگ می باشد. به همین دلیل مهندسان معدن می توانند در بخش های دولتی و خصوصی این معادن، کار کنند. همچنین فرصت های شغلی خوبی در آینده، با افزایش بهره برداری از معادن و اکتشافت و استخراج معادن جدید، برای این مهندسین فراهم می شود.

فرصت های شغلی برای رشته مهندسی معدن

فارغ التحصیلان رشته مهندسی معدن، مجوز فعالیت در تمامی بخش های صنعت معدن و صنایع معدنی را دارند. درواقع یک مهندس معدن میتواند در حرفه های گوناگونی کار کند که شامل صنایع و مشاغل وزات صنعت، معدن و تجارت، مسئولین فنی معادن، مدیریت معدن، سازمان زمین شناسی و اکتشاف معدنی، طراحی روش های اکتشافی و پهنه بندی های اکتشافی، طراحی معادن روباز و زیر زمینی، مهندسین مشاور در امور صنایع معدنی و معدنکاری، مهندسین مشاور در زمینه تونل و فضاهای زیر زمینی و طراحی سیستم های حفاری و طراحی باطله برداری می باشد.

همچنین مهندسان رشته مهندسی معدن میتوانند مرتبط با حرفه خود در معادن خصوصی به فعالیت بپردازند یا اقدام به ایجاد و استخراج معدن و فراوری مواد معدنی در صورت داشتن سرمایه کافی و مجوز نمایند.

طول دوره تحصیلی رشته مهندسی معدن

تحصیل در رشته مهندسی معدن بمدت ۴ سال زمان میبرد که در طول ۸ ترم، دروس آن را برنامه ریزی کرده اند. دانشجویان این رشته در ۶ ترم نخست با درس های مشترک مهندسی معدن( گرایش های اکتشاف، استخراج، مکانیک سنگ و فرآوری) اشنا می شوند درحالیکه درس های تخصصی گرایش انتخابی خود را در دو ترم آخر، اموزش می بینند.

بازار کار رشته رشته مهندسی معدن,درآمد رشته مهندسی معدنبرای موفقیت در رشته مهندسی معدن علاقه مهم است

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش