سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۶۰۰۱۵

آشنایی با انفورماتیک پزشکی و تفاوت آن با رشته های دیگر

انفورماتیک پزشکی,رشته انفورماتیک پزشکی,رشته انفورماتیک پزشکی چیستانفورماتیک پزشکی دانشی چند رشته‌ای است که از ترکیب علوم مختلف تشکیل شده است
یک علم بین رشته ای به نام انفورماتیک پزشکی وجود دارد که با علوم پایه پزشکی، مخابرات و ارتباطات و تکنولوژی جدید کامپیوتر در ارتباط است. در آینده پژوهش های رشته انفورماتیک پزشکی با فناوری اطلاعات، پیوند کاملی خواهد داشت و بین داده های بالینی و داده های ژنتیک، یک بستر تعامل اطلاعات ایجاد میشود. در این مطلب از سرپوش در مورد رشته انفورماتیک پزشکی توضیح داده شده است.

انفورماتیک پزشکی

انفورماتیک پزشکی، متشکل از ترکیب علوم مختلفی ازجمله علوم کامپیوتر و طراحی نرم‌افزار ، علوم شناختی، دانش اطلاعات، مهندسی نیاز، مهندسی ارتباطات انسان و کامپیوتر میباشد که در حوزه علوم پزشکی و سلامت، قصد جمع آوری، نگهداری، تحلیل و پردازش اطلاعات را دارد.

متخصص انفورماتیک پزشکی، قادر به بررسی سیستم های مراکز بهداشتی درمانی و تشخیص نیازهای نرم‌افزاری و سخت افزاری آنان است. او میتواند با استفاده از دانش تخصصی انفورماتیک پزشکی و روش های مختلفی از جمله هوش مصنوعی ، سیستم های متنوعی نظیر سیستم های تصمیم یار، سیستم های خبره، سیستم های پزشکی از راه دور را طراحی کند و آنرا در اختیار گروه پزشکی و بالینی قرار دهد. از این رو تیم طراحی سیستم های تخصصی پزشکی و پیراپزشکی به عنوان بهترین گزینه برای مدیریت( رهبری) محسوب می شوند.

تاریخچه انفورماتیک پزشکی

در اوایل دهه ۱۹۵۰ استفاده از فناوری رایانه در پزشکی، هم زمان با رشد کامپیوترها در سراسر جهان آغاز شد. سپس اولین سازمان حرفه ای انفورماتیک در سال ۱۹۴۹، توسط گوستاو واگنر در آلمان تأسیس شد. این علم با عنوان Informatique Medicale برای نخستین بار در دهه ۶۰ در فرانسه معرفی شد.

از دهه ۶۰ نخستین بخش های انفورماتیک پزشکی در برخی از کشورها کار کردند که از آن ها می توان به آلمان، فرانسه، بلژیک و هلند اشاره کرد. در دهه ۷۰ واحدهای تخصصی تحقیقات در انفورماتیک پزشکی در لهستان و ایالات متحده بوجود آمدند. ایالات متحده و اتحادیه اروپا، اهدافی ازجمله توسعه تحقیقات، آموزش و پرورش و زیرساخت های اطلاعاتی با کیفیت بالا را داشتند. انجمن بین المللی انفورماتیک پزشکی از اواخر دهه هفتاد در فدراسیون بین المللی پردازش اطلاعات به صورت یک کمیته فنی به وجود آمد و از سال ۱۹۸۷ تا کنون در شاخه های مختلف انفورماتیک پزشکی بعنوان بزرگ ترين سازمان بین المللی صاحب نظر، فعالیت می کند.

تاریخچه انفورماتیک پزشکی در ایران

انفورماتیک پزشکی بعد از انقلاب فرهنگی در ایران فعالیت کرد و در سال ۱۳۶۴ دانشگاه های علوم پزشکی بطور عملی تأسیس شد. دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی تهران، در اولین دوره پذیرش دانشجو برای رشته انفورماتیک پزشکی در دوره کارشناسی ارشد مجوز گرفتند. سپس در سال ۱۳۹۰، دانشگاه های علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دانشگاه علوم پزشکی تربیت مدرس به لیست دانشگاه های پذیرنده دانشجو اضافه شدند. دانشگاه های علوم پزشکی شهر تبریز و دانشگاه علوم پزشکی ارومیه از سال ۱۳۹۴ به پذیرش دانشجو در رشته انفورماتیک پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد اقدام کردند.

رشته انفورماتیک پزشکی,انفورماتیک پزشکی,معرفی انفورماتیک پزشکیمتخصص انفورماتیک پزشکی می‌تواند سیستم‌های مراکز بهداشتی درمانی را ارزیابی کند

تفاوت انفورماتیک پزشکی با سایر رشته های مشابه

رشته های زیر با رشته انفورماتیک پزشکی، ارتباطات و مشابهاتی دارد و به تفاوت هر یک اشاره شده است:

* مدیریت اطلاعات بهداشتی درمانی:

رشته مدیریت اطلاعات بهداشتی درمانی بر مدیریت استفاده از داده ها و اطلاعات در سیستم های بهداشتی درمانی تمرکز دارد. با توجه به اینکه این رشته به عنوان شاخه ای از مباحث کاربردی انفورماتیک پزشکی میباشد ، ولی بعنوان یک رشته مستقل در دنیا شناخته میشود. مباحث قابل بحث در این رشته نظیر سیستم های بایگانی اطلاعات سلامت، استاندارد های محتوا و تبادل اطلاعات پرونده های الکترونیک و مدیریت اطلاعات در شبکه های اطلاعات سلامت است.

* مهندسی پزشکی( Medical Engineering):

این رشته بر جنبه های سخت افزاری سیستم های پزشکی، اشاره دارد و نوعی گرایش تخصصی از رشته های مهندسی به شمار می رود. به عنوان مثال در تخصص مهندسین پزشکی، دستگاه هایی طراحی شده که قادر به جمع آوری و پردازش تصاویر پزشکی و یا صداها و یا امواج قلب می باشد.

* بیوانفورماتیک( Bioinformatics):

رشته بیو انفورماتیک شاخه بیولوژی مولکولی دانش وسیع انفورماتیک پزشکی و در واقع شاخه ای فوق تخصصی برای آن محسوب می شود. با توجه به اینکه میزان مشترکات رشته بیوانفورماتیک با دانش انفورماتیک پزشکی، کم است ولی کاملاً با یکدیگر فرق دارند و دامنه کاربردی آن ها مجزاست.

هدف کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی

انفورماتیک پزشکی قصد دارد نیروی انسانی متخصصی را تربیت کند که بتواند در جهت رفع محدودیت های منابع مالی، راه حل های لازم را ارائه دهد. فارغ التحصیلان این رشته می توانند در مراکز بین المللی انفورماتیک پزشکی به منظور ارتقای سیستم های سلامت، استفاده بهینه از منابع موجود و کاهش خطاهای پزشکی فعالیت کنند.

دوره کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی به تربیت دانش آموختکانی پرداخته که از آگاهی و مهارت های زیر بطور کامل برخوردار باشند: 

- دانشجویان دوره کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی می توانند ساختار داده های پزشکی و پایگاه های داده ها را بشناسند.

- دانشجویان دوره کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی نسبت به کاربرد استانداردها در پزشکی آگاه هستند.

- فارغ التحصیلان این رشته به منظور تصمیم سازی مبتنی بر سیستم های خیره از نرم افزارهای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده می کنند.

هدف کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی,بیوانفورماتیک,رشته انفورماتیک پزشکی چیستفعالیت در زمینه انفورماتیک پزشکی در ایران بعد از انقلاب فرهنگی آغاز گردید

- دانشجویان این رشته می توانند از نرم افزارهای جامع پزشکی استفاده کنند.

- از دیگر مهارتهای دانشجویان دوره کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی می توان به کاربرد مفاهیم اولیه بیوانفورماتیک در تشخیص بالینی اشاره کرد.

- دانشجویان این رشته می توانند در زمان تحلیل اطلاعات در پزشکی، با شبکه های هوشمند عصبی و کاربرد آنها کار کنند.

- فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی از مراجع انفورماتیک سلامت و پزشکی بهره می گیرند.

آینده تحصیلی انفورماتیک پزشکی

دوره کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی در ایران در ۲ مقطع کارشناسی ارشد و دکتری ارائه میشود. فارغ التحصیلان این رشته برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری، گزینه های انتخابی بسیارمتنوعی دارند که از آن ها می توان به وزارت علوم:دکترای زیست شناسی( کلیه گرایش ها)، وزارت بهداشت:دکترای رشته های مدیریت اطلاعات سلامت، مهندسی پزشکی، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، سلامت در بلایا و فوریتها ( مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، انفورماتیک پزشکی( مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، گفتار درمانی( مجاز برای تمامی رشته های ارشد به شرط داشتن کارشناسی گفتار درمانی،) سلامت و رفاه اجتماعی ( مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، اپیدمیولوژی ( مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، مددکاری اجتماعی( مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی به شرط داشتن کارشناسی مددکاری) اشاره کرد.

آینده تحصیلی انفورماتیک پزشکی,شغل انفورماتیک پزشکیهدف انفورماتیک پزشکی تحلیل، و پردازش اطلاعات در حوزه علوم پزشکی و سلامت است

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 13
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش