رشته چشم پزشکی
رشته چشم پزشکی با بیماری هایی سرو کار دارد که شامل چشم و سر، آناتومی و فیزیولوژی است. چشم انسان میتواند به مشکلات مختلفی مبتلا شود که چشم پزشک باید بتواند آن مشکل را تشخیص دهد و سپس توصیه های لازم و حتی جراحی را در مواقع ضروری انجام دهد.
چشم پزشکان می توانند پس از گذراندن دوره ۷ تا ۸ ساله به یک پزشک عمومی تبدیل شوند و وقتی که دوره ۴ تا ۵ ساله چشم پزشکی را طی کردند، میتوانند در رشته فلوشیپ فوق تخصصی بمدت دو سال تحصیل کنند تا در زمینه خاصی متبحر شوند؛ یعنی میزان تحصیلات آکادمیک دانشگاهی یک چشم پزشک فوق تخصص، حدود ۱۳ سال می باشد. چشم پزشک، تخصص خاصی در تشخیص و درمان بیماری های مربوط به چشم دارد.
وظایف متخصص چشم
بهترین دکتر چشم، دوره پزشکی عمومی خود را در طی ۷ سال میگذراند و وقتی که در امتحان دستیاری شرکت کرد وارد دوره رزیدنت ۴ ساله میشود. پس از این که وی در زمینه چشم، تخصص گرفت؛ میتواند وارد دوره فلوشیپ شود. طول این دوره حدود یک سال و نیم می باشد. او می تواند بیماریها و ضایعات مربوط به چشم را تشخیص، درمان و جراحی کند و چند فلوشیپ در کشور ما دارد. در ادامه وظایف مهم یک چشم پزشک عبارتند از:
- یک چشم پزشک، موظف به انجام معاینات و بررسی دقیق چشمی است.
- یک چشم پزشک میتواند نقص ها را تشخیص و مورد بررسی قرار دهد.
- چشم پزشک موظف است که بیماری های چشمی و صدمات ناشی از آنرا بطور دقیق معاینه کند.
- یک چشم پزشک به وسیله دارو یا انجام عمل جراحی، بیماریها و نقص های چشمی را درمان میکند.
- وظیفه ی یک چشم پزشک اینست که به بیمار، ارامش دهد و نیز به آنها راهنمایی تخصصی لازم را ارائه دهد.
مهارت و دانش مورد نیاز رشته چشم پزشکی
> یکی از خصلت های چشم پزشکان اینست که باید دقیق و جزئی نگر باشند؛ به این دلیل که در ارتباط با سلامتی انسان ها کار میکنند و باید از دقت کافی برخوردار باشند.
> چشم پزشکان باید توانایی بالایی داشته باشند تا بتوانند در ساعت کاری های بیشتری با تمرکز کامل، کار کنند. بنابراین آن ها باید علاوه بر توانایی جسمی خوب، تمرکز خود را دربرابر انجام کارهای پی در پی از دست ندهند.
> از دیگر ویژگی هایی هر پزشک میتوان به ارتباط برقرار کردن او اشاره کرد. بنابراین اگر او چنین خصلتی داشته باشد بیمار می تواند به سادگی با او ارتباط برقرار کند.
> اگر پزشک از توانایی توضیح دادن خوب برخوردار نباشد؛ بیمار، قادر به درک توصیه های پزشک خود نیست. همچنین یک پزشک باید به عنوان شنونده خوب به حرفهای بیمارش با حوصله و تمرکز گوش بدهد.
> پزشکان باید آگاهی کاملی نسبت به جدیدترین تکنیکها داشته باشند و در علم پزشکی به روز باشند.
> همه پزشکان و چشم پزشکان باید در درک علوم ریاضی از استعداد خاصی برخوردار باشند.
تحصیلات لازم و ورود به شغل چشم پزشکی
فارغ التحصیلان رشته چشم پزشکی مجوز فعالیت در شغل چشم پزشکی را دارند.
فرصت های شغلی و بازارکار چشم پزشک
اغلب چشم پزشکان، فعالیت خود را به صورت مستقل شروع می کنند و برخی دیگر به فعالیت در بیمارستان ها یا کلینیک ها میپردازند. اگر چشم پزشک به مباحث علمی و اموزش، علاقه داشته باشد؛ میتواند مشغول به تدریس در دانشگاه ها و مراکز اموزش عالی شود و همچنین به تحقیقات علمی بپردازد.
میزان درآمد چشم پزشک
میزان درامد چشم پزشکان در کشور بطور دقیق مشخص نشده است ولی بهتر است بدانید که درآمد متخصصان و مخصوصا پزشکان فوق تخصص شاخه های مختلف پزشکی در کشو، مناسب است.
شخصیت های مناسب این شغل
عوامل مختلفی در انتخاب یک شغل صحیح و درست، برای هر فردی در نظر گرفته میشود که از آن ها می توان به ویژگی های شخصیتی، علایق، ارزش ها، شرایط خانوادگی، مهارت ها، شرایط جامعه و .... اشاره کرد. ویژگی های شخصیتی، از مهم ترین این عوامل به شمار می رود. برای این که شخصیت هر فردی را بشناسید، فرآیندی پیچیده است که نیازمند تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی دارای ویژگی های منحصربه فردیست، حتی افرادی که دارای تیپ شخصیتی مشابهی هستند، در برخی موارد با هم فرق دارند.
همیشه در تمام مشاغل، افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف وجود دارند و صرفا تیپ های شخصیتی خاصی در این شغل، موفق نمی شوند اما تیپ های شخصیتی ای که براساس تحقیقات، برای این شغل معرفی می شوند؛ چنین کاری را بیشتر میپسندند و رضایت شغلی بیشتری در آن دارند.
مزایای چشم پزشک
در ادامه با برخی از مزایای چشم پزشک بود، اشنا شوید:
* زمینه شغلی متنوع:
چشم پزشک ها میتوانند به فعالیت در انواع شغل ها بپردازند. گاهی اوقات محل فعالیت آن ها در مطب های خصوصی و بیمارستان هاست. این متخصصان می توانند از طریق ارتش یا دولت استخدام شوند و برای بیماران مختلف، مراقبت های بینایی را ارائه دهند.
* فرصت های تخصصی:
تخصص یک چشم پزشک در زمینه های خاص مراقبت های بهداشتی نظیر اپتومتری کودکان، پزشک خانواده، توان بخشی بینایی، اپتومتری سالمندان یا بیماری چشمی می باشد.
معایب رشته چشم پزشکی
برخی از معایب رشته چشم پزشکی به شرح زیر میباشد :
>> الزامات آموزشی:
شما باید برای گرفتن مدرک چشم پزشکی، بمدت ۱۴ سال تحصیل کنید تا بتوانید با اخذ مجوزی کار کنید.
>> روزمره تکراری:
شما بعنوان یک چشم پزشک، روزانه مسئولیت های مشابهی دارید. اکثر اوقات، متخصصان مشغول انجام آزمایشات روتین چشم و توصیه عینک یا لنزهای طبی هستند. آن ها به بررسی نقص بینایی یا بیماریها می پردازند و پس از تشکیل پرونده های پزشکی، برنامه های درمانی را ثبت می کنند.
>> کار فردی:
اغلب روزهای چشم پزشک ها با یک تیم سپری نمیشود بلکه آن ها روزهایشان را به تنهایی می گذرانند. آن ها در تعامل با بیماران هستند ولی به ندرت وظایفشان را با همکارانشان انجام میدهند و چنین خصوصیتی برای کسانی که قصد یادگیری از سایر متخصصان در زمینه های مرتبط را دارند، یک نقص محسوب میشود.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 18
- 2