رشته مهندسی ایمنی
رشته مهندسی ایمنی به شما اطمینان می دهد که سطح ایمنی قابل قبولی توسط سیستم های مهندسی ارائه می شود. مهندسی ایمنی اطمینان می دهد که یک سیستم حیاتی به گونه ای رفتار می کند که لازم است. از مزایای رشته مهندسی ایمنی میتوان به پیشگیری از تصادف، کاهش خطرات ناشی از خطای انسانی و به دست آوردن مزایای ایمنی از سیستم ها و طرح های مهندسی اشاره کرد. لازمه ی ورود به رشته مهندسی ایمنی و بازرسی اینست که در زیر گروه ریاضی و فیزیک باشید.
ماهیت رشته مهندسی ایمنی و بازرسی فنی
امروزه گسترش صنایع مختلف و مکانیزه شدن، موجب افزایش اهمیت رعایت استاندارد ها و ایمنی شده است و در صورتی که استانداردها مشخص باشند باید طبق آن اصول عمل کنند. این رشته تقریباً زیر شاخه ای از مهندسی صنایع محسوب میشود. درواقع رشته مهندسی ایمنی با هدف کنترل خطر، کاهش یا از بین بردن کامل آن بوجود آمده است. این کار، همراه با مهندسی صنایع و مهندسی سیستم میباشد و کاربرد آن برای ساخت، کارهای عمومی و طراحی محصولات است تا ایمنی بعنوان بخشی جدایی ناپذیر از عملیات تبدیل شود.
مهندس ایمنی در تلاش برای کاهش میزان نارسایی ها است. در واقع شروع مسئولیت یک مهندس ایمنی از ابتدای پروژه میباشد ، به این صورت که باید قادر به کنترل مراحل طراحی تا توسعه باشد. مهندسان ایمنی برای ارزیابی خطرات از نمونه های اولیه و مدل های رایانه ای استفاده می کنند.
از مهمترین صنایع کشور میتوان به صنعت نفت و پتروشیمی اشاره کرد که از ماشین آلات و تجهیزات زیادی در این صنعت استفاده می شود. از این رو مهندسین ایمنی باید حتماً در این صنعت، حاضر شوند.
گرایش های رشته دانشگاهی مهندسی ایمنی یا HSE
رشته مهندسی ایمنی از پرکاربردترین شاخه های رشته مهندسی صنایع به شمار میرود که متشکل از چندین دسته به شرح زیر است:
- مهندس ایمنی بهداشت
- مهندس ایمنی صنعتی
- مهندس ایمنی عمران و ساختمان
- مهندس ایمنی برق
- مهندس ایمنی صنایع شیمیایی
معرفی دروس رشته مهندسی ایمنی و بازرسی فنی در مقطع کارشناسی
* دروس عمومی در مقطع کارشناسی:
دروس عمومی رشته مهندسی ایمنی در مقطع کارشناسی شامل مبانی نظری اسلام، دروس اخلاق اسلامی، ادبیات فارسی، تاریخ وتمدن اسلامی، زبان عمومی، آشنایی با منابع اسلامی، تربیت بدنی ۱ و ۲، دروس انقلاب اسلامی است.
* دروس پایه در مقطع کارشناسی:
دروسی نظیر ریاضی عمومی ۱و۲، ریاضی مهندسی، معادلات دیفراسیل، فیزیک ۱و۲، ازمایشگاه شیمی عمومی، شیمی عمومی ۱و۲، ازمایشگاه فیزیک ۱و۲، کارگاه ماشین ابزار و جوشکاری، برنامه نویسی کامپیوتر، شیمی آلی و آزمایشگاه، شیمی تجزیه و آزمایشگاه از دروس پایه رشته مهندسی ایمنی در مقطع کارشناسی به شمار می رود.
* دروس اصلی در مقطع کارشناسی:
از دروس اصلی رشته مهندسی ایمنی در مقطع کارشناسی می توان به مبانی مهندسی برق ۱و۲، نقشه کشی صنعتی، ازمایشگاه مبانی مهندسی برق، بررسی سیستم های قدرت و حفاظت، مقاومت مصالح، ترمودینامیک، استاتیک، آشنایی با محاسبات ظروف و لوله های تحت فشار، مکانیک سیالات و آزمایشگاه، انتقال حرارت و آزمایشگاه، موازنه انرژی و مواد، خواص مواد، کنترل فرآیندها، شیمی فیزیک، عملیات واحد صنعتی و آزمایشگاه، انتقال جرم، روش های اندازه گیری کمیت های مهندسی و خوردگی در صنایع اشاره کرد.
* دروس تخصصی در مقطع کارشناسی:
دروسی ازجمله ایمنی در صنایع، اصول حفاظت محیط زیست ، روش های پیشگیری از خوردگی، تکنولوژی فرآیندهای پتروشیمی، الکتروشیمی و آزمایشگاه، شناخت دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی، متالورژی فیزیکی و آزمایشگاه، آزمایشگاه خوردگی و حفاظت، تست های غیرمخرب و آزمایشگاه، متالورژی جوشکاری و عملیات حرارتی و متالورژی مکانیکی و آزمایشگاه، از دروس تخصصی رشته مهندسی ایمنی در مقطع کارشناسی می باشد.
* دروس اختیاری در مقطع کارشناسی:
دروس اختیاری رشته مهندسی ایمنی در مقطع کارشناسی، نظیر سینتیک و طراحی راکتور، تصفیه آب های صنعتی، شیمی نفت، اقتصاد و طرح مهندسی، آنالیز متالورژی شکست، مدیریت خوردگی و استاندارد، زبان تخصصی، مدیریت صنعتی ۱و ۲ می باشد.
معرفی گرایش های رشته مهندسی ایمنی و بازرسی فنی
رشته مهندسی ایمنی، گرایش خاصی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ندارد و در دانشگاه ها با عنوان “مهندسی ایمنی و بازرسی فنی” ارائه می شود.
طول دوره کارشناسی مهندسی ایمنی و بازرسی فنی
تحصیل در رشته مهندسی ایمنی در مقطع کارشناسی بمدت ۴ سال، طول میکشد.
توانمندی های حرفه ای فارغ التحصیلان رشته مهندسی ایمنی
> فارغ التحصیلان رشته مهندسی ایمنی به استاندارد های ایمنی بکار رفته در طراحی و ساخت و کار با دستگاههای نفت وگاز و پتروشیمی، آشنایی کاملی دارند و نسبت به شرایط ایمنی در ساخت واحد های پتروشیمی در ایران واقفند.
> فارغ التحصیلان رشته مهندسی ایمنی، نسبت به استانداردهای حفاظت محیط زیست از نظر الودگی های آب و هوا و محیط کار و محیط زیست اطلاع دارند و همچنین به استاندارد های آب اشامیدنی، تصفیه فاضلاب های صنعتی و بهداشتی و نظارت بر عملیات اجرائی برای حصول اطمینان از سلامت افراد و حفاظت از محیط زیست اگاهی کاملی دارند.
> یکی از توانمندی های فارغ التحصیلان رشته مهندسی ایمنی اینست که به مقررات ایمنی عمومی و پیش بینی های لازم برای انجام عملیات مختلف از نظر ایمنی و رعایت مقررات مربوطه در قانون کار، آشنایی دارند.
> فارغ التحصیلان رشته مهندسی ایمنی باید بتوانند سیستم های ایمنی و آتش نشانی را طراحی کنند و به منظور جلوگیری از ضایعات انسانی، لطمات اقتصادی و خطر اشتعال و انفجار، اعلام خطر کنند.
> فارغ التحصیلان رشته مهندسی ایمنی باید به خواص شیمیایی خطرناک، آشنایی داشته باشند که از آن ها می توان به اسید ها، فلزات سنگین، بازها و نمک ها، سموم فرار و غیر فرار – آلی و معدنی و روش های نگهداری – دفع ضایعات و مقابله با آن ها اشاره کرد.
بازار کار رشته مهندسی ایمنی و بازرسی فنی
فارغ التحصیلان رشته مهندسی ایمنی، مجوز فعالیت در صنایع مختلف صنعتی مانند آلومینیوم سازی، راه آهن، پتروشیمی، ذوب آهن، صنایع خودرو سازی، هواپیمایی، مترو و هر مرکز فعالیت اقتصادی( خصوصی یا دولتی) را بعنوان مهندس ایمنی و کارشناس کنترل کیفیت دارند.
مشاغل زیر، ارتباط مستقیمی با رشته مهندسی ایمنی دارد و فارغ التحصیلان زیادی به بازار کار این مشاغل وارد میشوند :
- مهندس ایمنی
- کارشناس کنترل کیفیت
- مهندس بهداشت حرفه ای
حقوق و درآمد مهندس ایمنی و بازرسی فنی در ایران
مهندسین رشته مهندسی ایمنی در ایران بر اساس تخصص و محیط خصوصی یا دولتی خود، درامد متفاوتی دارند.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 11
- 3