دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۳:۵۵ - ۳۱ تير ۱۴۰۱ کد مقاله: ۱۴۰۱۰۴۰۱۱۹

معرفی رشته الهیات و دروس آن در طول تحصیل

رشته الهیات,معرفی رشته الهیات و معارف اسلامی,بازار کار رشته الهیاتاولین قدم برای ورود به رشته الهیات اینست که شما به خدا و مسائل مذهبی اعتقاد داشه باشید
از شاخه های اصلی رشته علوم انسانی می توان به الهیات و معارف اسلامی اشاره کرد. گرایشهای این رشته در دانشگاه که بر محور کسب شناخت و معرفت توسط انسان نسبت خالق، متمرکز است به شش گرایش میرسد. در این مطلب از سرپوش با رشته الهیات بیشتر آشنا خواهید شد.

رشته الهیات

معنای کلمه ی معرفت، شناخت می باشد. شناختی که اولین مرحله اش آشنایی و قدم گذاشتن در مسیر خداوند است و آشنایی و قرب درصورت گسترده تر شدن معرفت، کاملتر میشود تا جایی که قلب انسان به خدای متعال ، وابسته می شود و متوجه او در همه حال میشود و میتواند راهنمای رحمت و بخشش الهی گردد. رشته الهیات و معارف اسلامی با هدف قدم گذاشتن در همین مسیر بوجود آمده است.

ماهیت رشته الهیات و معارف اسلامی

لازمه ی تحصیل در رشته الهیات، اعتقاد به خدا و مسائل مذهبی است تا از این طریق، قادر به درک راحت تر مطالب درسی باشید. دانشجویان این رشته در تلاشند تا نسبت به خداوند، شناخت بیشتری پیدا کنند و قلبشان را به خدای متعال وابسته کنند و مورد عنایت بخشش و رحمتش قرار گیرند. دانشجویان با انواع ادیان الهی و کتاب های آسمانی شان در طول دوره تحصیل اشنا می شوند. این رشته قصد دارد افرادی را پرورش دهد که مردم درباره خدا، ادیان، مفاهیم اسلامی و … آگاهی بیشتری پیدا کنند.

توانایی های لازم برای رشته الهیات 

دانشجوی رشته الهیات باید مسلط به زبان و ادبیات عرب باشد و آنرا دوست داشته باشد، چون آشنایی با عربی برای ورود به وادی قرآن و حدیث و مطالعه تاریخ و تمدن کشورهای مسلمان و کتب عرفانی و فلسفی اسلامی یا تحقیق و مطالعه بر روی فقه و مبانی حقوق اسلامی، بسیار مهم است. همچنین دانشجوی این رشته باید آشنا به زبان انگلیسی باشد تا توانایی گسترش دادن معارف اسلامی را داشته باشد و در این زمینه تبلیغ کند. ضرورت این آشنایی برای دانشجویان گرایش ادیان و عرفان به این خاطر است که زبان کتب مذهبی ادیان دیگر، عربی نیست و باید حداقل به زبان انگلیسی برای مطالعه این کتب مسلط باشد. در ضمن دانشجوی این رشته باید قادر به تجزیه و تحلیل مسائل و مباحث یا وقایع تاریخی باشد نه این که بر حجم محفوظاتش بیفزاید.

درس های این رشته در طول تحصیل

* دروس مشترک در گرایش های مختلف الهیات و معارف اسلامی:

از دروس مشترک گرایش های مختلف الهیات و معارف اسلامی می توان به منطق، صرف و نحو عربی کاربردی، تاریخ اسلام، اعراب قرآن، قرائت و درک مفاهیم متون فقهی و تفسیری، ترجمه عربی به فارسی و فارسی به عربی، قرائت و درک مفاهیم متون عرفانی، قرائت مطبوعات واستفاده از رادیو و تلویزیون، تاریخ زبان وفرهنگ عربی، قرائت و درک مفاهیم متون معاصر، مکالمه و محاضره، علوم بلاغی، روش تحقیق، زبان تخصصی، مبانی جامعه شناسی، مبادی فقه، آشنایی با علوم اسلامی( عرفان و فلسفه)، مبادی اصول، فقه مقدماتی، آشنایی با ادیان بزرگ، تفسیر اشاره کرد.

* دروس تخصصی گرایش علوم قرآن و حدیث:

دروسی همچون تاریخ قرآن، تاریخ حدیث، درایـ¹ الحدیث، تاریخ تفسیر قرآن کریم، فقه الحدیث، تفسیر قرآن کریم، تأثير قرآن کریم در پیدایش علوم ادبی، مروری بر نهج البلاغه، علوم قرآنی، علوم بلاغت، از دروس تخصصی گرایش علوم قرآن و حدیث محسوب میشود.

معرفی گرایش های رشته الهیات و معارف اسلامی

۶ گرایش در مقطع کارشناسی رشته الهیات وجود دارد که شامل فقه شافعی، ادیان و عرفان، فقه و مبانی حقوق اسلامی، علوم قرآن و حدیث، فلسفه و کلام اسلامی، تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی می باشد.

>> گرایش فقه شافعی:

مباحث احکام عملی گرایش فقه شافعی، شامل جزا، عبادت، مناکجات، قضا و شهادت، معاملات، اصول دیدگاه مذهب شافعی است. این گرایش، اقدام به پذیرش داوطلبان اهل سنت میکند.

دروسی از جمله مبادی فقه، کلیات حقوق، مبادی اصول، فقه عبادی ۱و۲، فقه مدنی ۱و۲و۳و۴و۵و۶، قواعد فقه ۱، آیات الاحکام ۱، اصول فقه ۱و۲و۳و۴، تاریخ فقه و فقها ۱و۲، حقوق تعهدات، احادیث فقهی، حقوق خانواده ۱و۲، حقوق جزای اختصاصی ۱و۲، آیین دادرسی مدنی، حقوق جزای عمومی ۱و۲، آئین دادرسی کیفری، زبان تخصصی ۱و۲و۳، فقه تطبیقی ۱، از دروس تخصصی گرایش فقه شافعی به شمار می رود.

گرایش ادیان و عرفان,معرفی رشته الهیات و معارف اسلامی,گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامیهر دانشجوی‌ رشته‌ الهیات‌ و معارف‌ اسلامی‌ باید به‌ زبان‌ و ادبیات‌ عرب‌ مسلط‌ باشد

>> گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی:

گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی، از دیدگاه تشریعات الهی به بیان وظایف و حقوق انسان می پردازد. حقوقی که از روی حکمت و بر روی محور مصالح خردمندانه است و در زمینه رابطه میان انسان و خدا، رابطه انسان ها با یکدیگر یا وظایف انسان نسبت به خود و طبیعت می باشد. از این رو می توان فهمید که رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی در مفهوم عام با رشته حقوق، تفاوت دارد؛ بدین دلیل که رشته حقوق، از نظر عقل و عرف بشری به بیان اصولی می پردازد که برای ایجاد نظم و امنیت در زندگی باید رعایت شود. اصولی که طبق تشخیص عقل، گاها مصلحت موقت اما فوری دارد درحالیکه فقه، مصالحی را بیان می کند که تأثير به سزایی در تکامل انسان دارد. بنابراین اصول و قوانین از نظر حقوق اسلامی، تنها عامل نظم و امنیت نیست بلکه باید موجب کمال انسان میشود. بنابراین اعتبار احکام فقهی ممکن است که جاودانه باشند.

از دروس تخصصی گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی می توان به دروسی همچون احادیث فقهی، فقه، کلیات حقوق، حقوق جزای خصوصی اسلام، فقه مقارن، اصول فقه، آیات الاحکام، تاریخ فقه و فقها، حقوق جزای عمومی اسلامی، حقوق بین الملل اسلام، قواعد فقه مدنی، حقوق خانواده، آئین دادرسی در اسلام، حقوق تطبیقی اشاره کرد .

>> گرایش علوم قرآن و حدیث:

دانشجویان گرایش علوم قرآن و حدیث، قرآن کریم را تفسیر میکنند. مباث این گرایش، شامل مطالعه علوم قرآنی مانند منطوق و مفهوم، مجمل و مبین می باشد. دانشجویان این گرایش با احادیث اهل سنت و شیعه و پیرامون آن به غیر از تفسیر آیات، سر و کار دارند که از آن ها می توان به علم حدیث، فقه الحدیث، مجامع حدیثی شیعه و اهل تسنن، تاریخ تطور، اصطلاحات حدیث، مفهوم و معنای احادیث اشاره کرد.

دروس تخصصی گرایش علوم قرآن و حدیث، نظیر علوم قرآنی، فقه الحدیث، تفسیر قرآن کریم، تاریخ قرآن، تاریخ تفسیر قرآن کریم، تاریخ حدیث، مروری بر نهج البلاغه، علوم بلاغت، درآیات حدیث، تأثیر قرآن کریم در پیدایش علوم ادبی است.

>> گرایش ادیان و عرفان:

تاریخ ظهور و گسترش ادیان الهی در گرایش ادیان و عرفان، مورد مطالعه قرار گرفته است و احکام و آداب – عقاید و اخلاق، سه بخش اصلی ادیان الهی این گرایش می باشد.

دروسی نظیر تاریخ تصوف، معارف شیعه، متون ادیان و عرفان به زبان خارجی، تاریخ فرق اسلامی، تاریخ فلسفه اسلامی، کلیات علم کلام، ادیان ایران پیش از اسلام، تاریخ فلسفه غرب، تفسیر عرفانی قرآن، متون عرفانی فارسی، ادیان ابتدایی و قدیم، دین یهود و مسیحیت، ادیان هند، دین بودا و خاور دور، روش شناسی ادیان به عنوان دروس تخصصی گرایش ادیان و عرفان شناخته میشود.

>> گرایش تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی:

گرایش فرهنگ و تمدن اسلامی با این هدف بوجود آمده تا دانشجویان با فرهنگ ، عادات، آداب و رسوم مسلمانان نقاط مختلف جهان از جمله مسلمان های آسیای جنوب شرقی، شمال آفریقا، اروپا و آمریکا آشنایی پیدا کنند. همچنین این گرایش به بیان تاریخ شکل گیری اسلام از زمان ظهور پیامبر اکرم تا زمان حال می پردازد.

دروسی که در گرایش فرهنگ و تمدن اسلامی تدریس میشود شامل تاریخ تشکیلات اسلامی، کلیات فرهنگ و تمدن اسلامی، تاریخ نگاری در اسلام، وضع کنونی جهان اسلام، تاریخ اسلام در مصر و شام، تاریخ اسلام از سلاجقه تا سقوط بغداد، تاریخ هنرهای اسلامی، تاریخ اسلام از آغاز خلافت عباسی تا پایان آل بویه، تاریخ اسلام در مغرب و اندلس، جغرافیای تاریخی اسلام، اسلام در برخورد با غرب و استعمار، متون تاریخی، تاریخ اموزش و پرورش در اسلام، اسلام شناسی در غرب، متون جغرافیائی، تاریخ علوم در اسلام، تاریخ تشیع است.

>> گرایش فلسفه و حکمت اسلامی:

دو راه اصلی برای کشف حقیقت و آگاهی از راز هستی و آفرینش در تاریخ علم و اندیشه وجود دارد که به آن راه عقل و راه عشق می گویند. این دو روش در تاریخ فلسفه و عرفان اسلامی برای کشف حقیقت، به عنوان روشهای کشف و شهود و استدلال و منطق محسوب میشود. عقیده و باور طرفداران اصالت عقل اینست که برای رسیدن به معرفت و شناخت میتوان از راه استدلال و برهان، اقدام کرد و نسبت به راز آفرینش، آگاه شد. دانشجویان گرایش فلسفه و حکمت اسلامی در این زمینه مطالعه و پژوهش انجام میدهند و نظام اموزشی آن ها متکی بر مطالعه مکاتب فلسفی است که شامل مشّاء، اشراق یا ملاصدرا می باشد.

توانایی های لازم برای رشته الهیات,گرایش علوم قرآن و حدیث,بازار کار رشته الهیاتبسیاری از دانشجویان الهیات در زمینه های مختلفی به مطالعه بیشترمی پردازند

دروسی ازجمله متون فلسفی به زبان خارجی، فلسفه اسلامی، کلام، منطق، حکمت عملی، تاریخ فلسفه اسلامی، تاریخ فلسفه غرب، عرفان به عنوان دروس تخصصی گرایش فلسفه و حکمت اسلامی به شمار می رود.

وضعیت ادامه تحصیل در رشته الهیات و معارف اسلامی در مقاطع بالاتر

دانشجویان در کشور ایران می توانند تا مقطع دکترا در رشته الهیات تحصیل کنند.

بازار کار و آینده شغلی رشته الهیات و معارف اسلامی در ایران

مدرک الهیات برای بسیاری از دانشجویان باعث میشود تا در اماکن مذهبی، کار کنند. مدرک الهیات برای افرادی که قصد دنبال کردن ایمان خود را دارند؛ مناسب است.

مطالعه، تدریس یا مشاغل، از وظایف دانشجویان الهیات در زمینه های مختلفی محسوب میشود. دانشجویان این رشته با طیف گسترده ای از مهارت ها از طریق الهیات، آشنا می شوند که شامل تفکر انتقادی، نوشتن روشن، حل مسئله و تحلیل روندهای اجتماعی و تاریخی است.

دانشجویان الهیات، مجوز فعالیت بعنوان روزنامه نگاران، سیاستمداران، حسابداران، افسران پلیس هم امکان را دارند. بسیاری از فارغ التحصیلان رشته های الهیات در رشته حقوق با هدف حرفه ای شدن، تحصیل می کنند. بسیاری از فارغ التحصیلان به فعالیت در امور خیریه و سازمان های غیردولتی می پردازند.

بازارکار و آینده شغلی رشته الهیات و معارف اسلامی در دنیا

از نظر بسیاری از افراد، آشنایی و مطالعه علوم دینی، یک موضوع جذاب تلقی میشود. برخی از این دانشجویان به تحصیلات آکادمیک می پردازند درحالیکه برخی دیگر به شرکت در برخی از دوره های کوتاه مدت می پردازند.

فارغ التحصیلان رشته الهیات در بسیاری از زمینه های شغلی آمادگی پیدا می کنند بدین دلیل که مطالعات مذهبی دارند. فارغ التحصیلان این گرایش، مجوز کار بعنوان مشاور، کارمند توسعه جامعه، مدیری خدمات کشوری، کارشناس جمع آوری کمک های خیریه، روزنامه نگار در انشارات را دارند.

افرادی می توانند در رشته الهیات، تحصیل کنند که قصد دنبال کردن ایمان و حل مشکلات شرعی مردم را دارند. بسیاری از فارغ التحصیلان این رشته می توانند تدریس کنند.

رشته الهیات,مقاله در مورد رشته الهیات,آینده شغلی رشته الهیات,گرایش فقه شافعیامکان ادامه تحصیل در رشته الهیات در ایران تا مقطع دکترا است

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
سلام ديگر در جامعه امروز تقريبا زمان آن فرا رسيده است كه رشته فقه اسلامي و مباني حقوق اسلامي از هم ديگر مستقل و جدا شوند و هركدام در زمينه علمي خودشان به پژوهش علمي بپردازند .يا علي
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش