رشته کاردانی فنی عمران
رشته کاردان فنی عمران با هدف تربیت متخصصانی بوجود آمد که قادر به پر کردن فضای خالی بین مهندسین متخصص و کارگران ماهر در زمینه کارهای عمرانی باشند و درواقع میانه ی آن ها را اتصال دهند. این رشته از ۸ گرایش عمران روستایی، زیرسازی راه، ساختمان های بتنی، کارهای عمومی ساختمان، کارتوگرافی، ساختمان های آبی، فتوگرامتری و نقشه برداری تشکیل شده است.
مهارت های دانش آموختگان رشته کاردانی فنی عمران
مهارت های دانش آموختگان رشته کاردانی فنی عمران به شرح زیر میباشد :
* فارغ التحصیلان رشته کاردان فنی عمران موظفند که مقادیر كلی انواع كارهای ساختمانی و تاسیساتی را حساب کنند.
* دانشجویان رشته کاردان فنی عمران باید مراحل اجرای پروژه های ساختمانی را بشناسند.
* یکی از مهارت های فارغ التحصیلان رشته کاردان فنی عمران، قدرت محاسبه بهای اجزای ساختمان و هزینه کل پروژه های ساختمانی می باشد.
* یک دانشجوی رشته کاردان فنی عمران می تواند استانداردهای ساختمانی و تاسیساتی را بشناسد.
* از دیگر مهارت های دانش آموختگان رشته کاردان فنی عمران می توان به گردآوری اسناد مناقصه و پیمان اعم از دعوت نامه، فراخوان و شرح خصوصی پیمان اشاره کرد.
* دانش آموختگان رشته کاردان فنی عمران، سرپرستی کارگاه های ساختمانی را بر عهده دارند.
* دانشجویان رشته کاردان فنی عمران از این توانایی برخوردارند که پروژه های فلزی و بتنی را از نظر فنی و مالی بررسی کنند.
معرفی گرایش های مختلف کاردان فنی عمران
رشته کاردان عمران، متشکل از هشت گرایش متفاوت با عملکرد گوناگون و دروس مختلف به شرح زیر میباشد :
>> گرایش عمران روستایی:
مسئله روستاها به دلیل مشکلات روستاها و روستاییان، در صدر برنامه های دولت قرار دارد و قصد دارد متخصصی را تربیت کند که بتوانند به ایفای نقش در امور عمران روستاها مانند ایجاد ساختمان، راه، کارهای عمرانی، تأمین آب اشامیدنی و ... بپردازند. داوطلب این رشته باید از توانایی های لازم در دروس ریاضیات، فنی، فیزیک، مکانیک، رسم فنی و شیمی برخوردار باشند و از نظر جسمی و روحی، سازگار با محیط های روستایی باشد و همچنین دارای قدرت تجسم و ابداع خوبی باشند.
>> گرایش ساختمانهای بتنی:
نیاز جامعه به افراد کاردان متخصص ساختمانهای بتنی به دلیل افزایش ساختمانهای بتنی و محدود شدن مصرف فولاد در ساختمان و نیاز بالای صنعت به تکنسینهای ماهر در زمینه انجام کارهای بتنی، زیاد شده است. داوطلبان ورود به این مجموعه باید حداقل دوازه هفته سابقه کار یا کارآموزی در یکی از کارگاههای ساختمانی( ترجیحاً در ساختمانهای بتنی) تا قبل از ورود به مرحله ازمون و گزینش داشته باشند وگرنه آن ها باید پس از موفقیت در ازمون و گزینش، در برنامه دوره شناخت کاری شرکت کنند که برنامه آن توسط موسسه اموزشی تعيين میشود.
>> گرایش کارهای عمومی ساختمان:
از آنجا که فعالیت های زیادی در کارهای ساختمانی، انجام می شود؛ قسمت زیادی از این فعالیت ها متعلق به کارهای عمومی است. براساس آمار و اطلاعات نیز صنعت ساختمان سازی ، نیازمند تخصص فارغ التحصیلان کاردانی فنی کارهای عمومی ساختمان می باشد؛ یعنی افرادی که میتوانند در تمامی کارگاه های ساختمانی بعنوان تکسنین کارگاه فعالیت کنند یا از طرف دستگاه نظارت یا کارفرما در کارهای ساختمانی بعنوان کمک مهندس، نظارت داشته باشند.
>> گرایش زیرسازی راه:
چنین گرایشی با هدف تربیت افرادی بوجود آمد که با استفاده از معلومات علمی و اطلاعات و شناخت موارد فنی و اجرایی، توانایی درک نقشه ها، دستورالعمل های اجرایی، زمینه های مختلف زیرسازی راه و عملیات خاکی( مسائل مربوط به قشرهای زیرآسفالت ـ پیاده کردن مسیر راه و غیره) را داشته باشند و برای اجرایی کردن آن ها از کارگران، استادکاران و سایر عوامل فنی و امکانات لازم کمک بگیرند.
داوطلب این گرایش باید مهارت کافی در دروس ریاضی، فیزیک و فنی، دبیرستان داشته باشند و از نظر جسمی به خاطر شرایط سخت کاری، توانایی خوبی داشته باشد. فارغ التحصیلان این گرایش میتوانند بعنوان تکنسین زیرسازی انواع راهها ، راه آهن و حفر تونل در شرکتهای عمومی، بخش دولتی و همه کارگاه های مرتبط با راه سازی، فعالیت کنند.
>> گرایش کارتوگرافی:
فارغ التحصیلان گرایش کارتوگرافی برای فعالیت های کارتوگرافی در مراحل مختلف گردآوری اطلاعات، تاليف، چاپ و تکثیر نقشه ها، کارآیی لازم و مهارت عملی را بدست می آورند تا باتوجه به تخصص و کارآیی هایشان برای کارهای مختلف تهیه نقشه در سازمان ها و ادارات دولتی و ارگان ها یا بخش خصوصی مجهز به بخش کارتوگرافی و نقشه کشی ، بعنوان تکنسین کارتوگراف فعالیت کنند.
>> گرایش نقشه برداری:
گرایش نقشه برداری کاردان فنی عمران، قصد دارد متخصصانی را تربیت کند که به عنوان رابط بین مهندسین و کارگران فنی نقشه برداری، مهارت های لازم را برای برداشت و پیاده کردن نقشه در زمینه های مذکور داشته باشند. داوطلبان این گرایش باید علاوه بر تسلط کافی به دروس ریاضی، فیزیک و فنی، از قدرت بدنی خوبی برخوردار باشند. فارغ التحصیل این گرایش میتوانند به فعالیت در ارگان های دولتی و خصوصی در زمینه های فنی راه سازی، معادن، شهرسازی، ساختمان، سدسازی و ... بپردازند.
>> گرایش ساختمان های آبی:
گرایش ساختمان های آبی با هدف تربیت افرادی بوجود آمد که بتوانند بعنوان کاردان فنی متخصص، در زمینه ساختمان های آبی نظیر سدهای خاکی، سدهای بتنی، کانال ها و اسکله ها، فضای خالی بین مهندسین متخصص و کارگران ماهر را پر کنند. یکی از محل های جذب فارغ التحصیلان کاردان فنی عمران گرایش ساختمان های آبی، وزارت نیرو، جهاد کشاورزی و سازمان آب می باشد.
>> گرایش فتوگرامتری:
فتوگرامتری از جذاب ترین راههای نقشه برداری به شمار می رود. سرعت این روش، بیشتر از سایر روش هاست و علاوهبراین هزینه ی آن کم تر است. بعلاوه ، میزان دقت در این نوع نقشه کشی نسبت به سایر روش های نقشه برداری، بیشتر است.
دانشجویان فتوگرامتری برای انجام نقشه هوایی و عکس برداری، مهارت هایی را کسب می کنند. برای کار کردن در چنین گرایشی باید پس از اخذ مدرک، در ادارات دولتی یا خصوصی به انجام فعالیت هایی همچون انجام مثلث بندی و تبدیل عکس به نقشه بپردازید.
دروس رشته کاردان فنی عمران
* دروس پایه:
از دروس پایه رشته کاردان فنی عمران می توان به ریاضیات عمومی، فیزیک موج و ارتعاش، الکترونیک، ریاضیات کاربردی، الکتریسیته و برنامه نویسی کامپیوتر اشاره کرد.
* دروس اصلی:
دروس اصلی رشته کاردان فنی عمران شامل کارتوگرافی، نقشه برداری، کمک های اولیه و بهداشت فردی می باشد.
* دروس تخصصی:
دروسی همچون مقدمات فتوگرامتری، تهیه و تبدیل، دستگاه های فتوگرامتری و نگهداری آن ها، مثلث بندی هوائی، تئوری توجیه و ارتوفتو، زبان فنی، کارورزی از دروس تخصصی رشته کاردان فنی عمران به شمار می رود.
طول دوره و شکل نظام رشته کاردان فنی عمران
مدت زمان تحصیل در دوره کاردانی ناپیوسته اجرای ساختمانهای بتنی، ۲ سال میباشد و دانشجویان موظفند که در مدت حداقل ۴ نیمسال، کلیه دروس آنرا بگذرانند.
بازار کار رشته کاردان فنی عمران
فارغ التحصیلان رشته کاردان فنی عمران، مجوز فعالیت در سمت های زیر را دارند:
> مسئول فنی در اجرای طرح ها و پروژه های عمرانی
> مشاوره، نظارت و اجرای طرح های ساختمانی
> مسئول فنی در دفاتر مهندسی ساختمان
> تکنسین امور قراردادها
> سرپرست کارگاه ها و ساختمان ها
> مترور
> تکنسین اجرای سازه های فلزی و بتنی
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 13
- 2