تغییر رشته در دانشگاه
ممکن است بعد از ورود دانشجویان به دانشگاه، حوادث گوناگونی رخ دهد که منجر به این تفکر شود که دانشجو میتواند در رشته دیگری رشد و پیشرفت بسیار بهتری داشته باشد. این امر، بسیار محتمل و شدنی است و بعضی از دانشجویان در ترم های اول تحصیلی به این فکر می افتند که در دانشگاه تغییر رشته دهند.
بررسی آیین نامه های آموزشی مربوط به تغییر رشته در دانشگاه
بر اساس ماده ۵۸ آیین نامه آموزشی منتشر شده به وسیله وزارت علوم در سال ۱۳۹۳ بیان شده است که دانشجو در دوران تحصیل در مقطع کاردانی و کارشناسی پیوسته از رشته ای به رشته دیگری تغییر رشته دهد. بدین ترتیب تغییر رشته در دانشگاه صرفا محدود به مقطع کاردانی و کارشناسی پیوسته می شود و دانشجویان کارشناسی ناپیوسته مجاز به تغییر رشته نیستند.
شرایط دانشجو برای تغییر رشته
دانشجو در طول دوران تحصیل خویش میتواند در صورت داشتن شرایط زیر و موافقت دانشگاه ذیربط، به رشته دیگری در دانشگاه تغییر رشته دهد:
- در صورتیکه ادامه تحصیل متقاضی در رشته قبلی از نظر مقررات آموزشی بلا مانع است امکان تغییر رشته در دانشگاه وجود دارد.
- تغییر رشته در دانشگاه در صورت گذراندن لااقل یک ششم و حداکثر یک سوم کل واحد های رشته قبلی (در بعضی از منابع این عدد ۱۲ واحد در دوره کاردانی و ۲۴ واحد در دوره کارشناسی اعلام شده)
- دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی در هر دو مقطع کاردانی و کارشناسی میتوانند تغییر رشته دهند. ولی در دوره کارشناسی ناپیوسته امکان تغییر رشته در دانشگاه وجود ندارد.
- متقاضی تغییر رشته در دانشگاه باید درخواست خود را بانضمام مدارک لازم حداقل ۶ هفته قبل از شروع نیمسال تحصیلی به آموزش واحد دانشگاهی مربوط تسلیم کند.
- امکان ادامه تحصیل در رشته مورد نظر دانشجو از نظر قوانین و مقررات آموزشی دانشگاه وجود داشته باشد.
- همچنین بیشتر بودن نمره اکتسابی دانشجو از نمره آخرین شخص پذیرفته شده در آزمون سراسری در گروه آموزشی مقصد لازم است. برای تصدیق این نکته نیاز به تاییدیه سازمان سنجش آموزش کشور است. بدین ترتیب باید رتبه دانشجو از آخرین رتبه قبول شده در رشته مقصد بیشتر باشد تا بتواند در دانشگاه تغییر رشته دهد.
- دانشجویی که در یک یا چند درس نمره قبولی کسب نکند، اگر در نیمسال بعدی دروس فوق را با حداقل نمره ۱۴ بگذراند، نمره قبلی از کارنامه دانشجو حذف می شود و در معدل نیمسال فوق و کل محاسبه نخواهد شد که این یکی از شروط تغییر رشته در دانشگاه است.
- اگر دانشجو در دوران تحصیل، دچار بیماری یا حادثه ای گردد که به تشخیص شورای پزشکی دانشگاه و تائید شورای آموزشی دانشگاه توانایی ادامه تحصیل در آن رشته و یا امکان بهره گیری از کارایی حاصل از آنرا بر اساس جدول نقص عضو از دست بدهد، اجازه ادامه تحصیل در آن رشته را ندارد و میتواند با رعایت سایر مقررات به رشته دیگری که از نظر نمره آزمون ورودی نزدیکترین نمره را دارد در دانشگاه تغییر رشته دهد.
- عدم نام نویسی دانشجو در رشته جدید به منزله انصراف از تغییر رشته در دانشگاه تلقی می گردد و دانشجو در طول دوران تحصیل حق تغییر رشته مجدد را نخواهد داشت.
- در صورتی که دانشجوی منصرف یا محروم از تحصیل دوره کارشناسی پیوسته بیش از واحدهای مورد نیاز برای دوره کاردانی را گذرانده باشد، مؤسسه میتواند دروسی را که دانشجو با نمره ۱۲ یا بالاتر گذرانده است ملاک سنجش مدرک کاردانی برای تغییر رشته در دانشگاه قرار دهد.
- دانشجو در هر یک از مقاطع تحصیلی کاردانی و کارشناسی تنها یک بار میتواند تغییر رشته در دانشگاه دهد.
- تغییر رشته در دانشگاه در مقاطع همسطح صورت ميگیرد، در غیر اینصورت فقط از مقطع بالاتر به مقطع پایین تر میسر است.
- در صورتی که دانشجو همزمان دارای شرایط انتقال و همچنین شرایط تغییر رشته باشد، تغییر رشته در دانشگاه توام با انتقال بلامانع می باشد.
- دروسی که دانشجو در رشته یا گرایش قبلی گذرانده است، در گروه آموزشی رشته جدید بررسی و معادل سازی می شود و صرفا برای تغییر رشته در دانشگاه، درسی از او پذیرفته می شود که به تشخیص گروه آموزشی، با دروس رشته یا گرایش جدید، اشتراک محتوایی (بر اساس برنامه درسی مصوب) داشته باشد و نمره هر یک از آن دروس کم تر از ۱۲ نباشد. در اینصورت، فقط دروس پذیرفته شده و نمره آن ها با احتساب در معدل کل و سنوات در کارنامه دانشجو ثبت و باقی می ماند.
- در صورت موافقت با تقاضای تغییر رشته در دانشگاه، دانشجو مکلف است در نخستین نیمسال تحصیلی بعد از موافقت، در رشته جدید ثبت نام و انتخاب واحد نماید و در صورت ثبت نام، حق بازگشت به رشته قبلی را ندارد.
- تغییر رشته در دانشگاه در صورتی امکان پذیر است که پیش از این در آن مقطع تحصیلی اقدام به تغییر رشته یا گرایش نکرده باشد.
- دروس پذیرفته شده در کارنامه دانشجو ثبت و نمرات أنها در محاسبه میانگین کل منظور می شود، ولی نمرات دروس پذیرفته نشده، بدون احتساب در میانگین، در کارنامه دانشجو باقی می ماند. در این حال، اگر میانگین کل واحد های پذیرفته نشده او برای کم تر از ۱۲ باشد، جمعا" بعنوان یک نیمسال مشروطی برای دانشجو در رشته جدید منظور می شود.
- دانشجو تنها میتواند برای رشته یا گرایشی در دانشگاه، تغییر رشته دهد که آن رشته یا گرایش در همان دانشگاه محل تحصیل او، وجود داشته باشد.
- برای تغییر رشته در دانشگاه، با توجه به حداكثر بازه زمانی مجاز تحصیل، متقاضی امكان گذراندن واحدهای درسی رشته جدید را داشته باشد.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 13
- 5