تحصیلات تکمیلی
« تحصیلات تکمیلی»، شامل مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد، دکتری و پس ازآن ( فوق دکتری یا فوق تخصص پزشکی) می باشد. سازمان و ساختار تحصیلات تکمیلی در کشورهای مختلف و نیز در نهادهای گوناگون در داخل کشورها، بسیار متفاوت است.
تاریخچه تحصیلات تکمیلی
با این که در زمان یونان باستان، ایران باستان، روم باستان، چین، هند قدیم و شبه جزیره عربستان، نظام های اموزش عالی به وجود آمد ولی تحصیلات تکمیلی به مفهوم اعطای درجه های مختلف میباشد و در دوران دانشگاه های اروپایی قرون وسطی به ویژه دانشگاه های ایتالیایی بوجود آمده است. دوره ی تحصیلات دانشگاهی برای مقطع کارشناسی بمدت ۶ سال، طول می کشد درحالیکه این مدت زمان برای کارشناسی ارشد یا دکترا بمدت ۱۲ سال می باشد.
تفاوت تحصیلات تکمیلی با مقاطع پایین تر
> دوره کاردانی و کارشناسی، متفاوت از دوره تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد، دکتری و فوق دکتری است. درواقع تحصیلات تکمیلی و مقاطع پائین تر، از نظر نوع علوم آموخته شده با هم تفاوت دارند.
> علومی که در دوره کاردانی و کارشناسی به دانشجویان می آموزند؛ سطحی تر و وسیعتر است درحالیکه دامنه علوم در تحصیلات تکمیلی، کم تر شده و نحوه ی اموزش آن ها به صورت عمقی است.
> در دوره کاردانی و کارشناسی، علوم بصورت کاربردی تر، اموزش داده میشوند تا فارغ التحصیلان، قادر به استفاده از آن ها در مشاغل مختلف باشند در حالی که این علوم در تحصیلات تکمیلی، حالت تئوری دارد و دانشجویان باید برای تولید و توسعه دانش خود، تحقیق و ازمایش انجام دهند.
> تعداد دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا نسبت به دوره ی کارشناسی، کم تر است.
> تعداد واحدهای درسی، یکی دیگر از تفاوت های تحصیلات تکمیلی و مقاطع تحصیلی پائین تر میباشد که دانشجویان، ملزم به گذراندن آن ها برای اخذ مدرک هستند. دانشجویان تحصیلات تکمیلی( کارشناسی ارشد و دکتری) به نسبت مقاطع پائین تر، تعداد واحدهای کمتری می گذرانند.
مدارک افتخاری در تحصیلات تکمیلی
مدارک افتخاری توسط بسیاری از دانشگاه ها در مقطع کارشناسی ارشد اعطا میشود. طیف گسترده ای از افراد، نظیر هنرمندان، نویسندگان، موسیقی دانان، سیاستمداران، کارآفرینان و ... این جوایز را برای تقدیر از دستاوردهایشان در زمینه های مختلف دریافت می کنند. معمولاً کسانی که این مدارک را می گیرند از عناوین یا حروف مرتبط مانند« دکتر» استفاده نمی کنند.
مقایسه تحصیلات تکمیلی در ایران و کشورهای توسعه یافته
در کشورهای توسعه یافته که پذیرش دانشجو در آن ها با برنامه است، عموماً افرادی وارد تحصیلات تکمیلی میشوند که مقاصد پژوهشی و اموزشی دارند اما داشتن حداکثر مدرک کارشناسی در سطوح اجرایی کفایت می کند.
در کشور ما به دلیل مدرک گرایی و باهدف این که در جامعه به چشم فردی با کمالات دیده شوند و یا به تصور اینکه با مدرک بالاتر میتوانند مشاغل و جایگاه های بهتری کسب کنند به تحصیل در مقاطع بالاتر گرایش دارند. همچنین علومی که به دانشجویان در هر مقطع تحصیلی در دانشگاه آموخته می شود؛ کاربردی نیست و فارغ التحصیلان به اموزش های دیگری برای ورود به بازار کار نیاز دارند؛ به همین دلیل، مدیران به جای استخدام افراد با تحصیلات بالاتر، به سراغ افراد باتجربه و با سابقه کاری می روند.
معیارهای واجد شرایط بودن برای تحصیلات تکمیلی
مدرک لیسانس شما برای شروع تحصیلات تکمیلی و کارشناسی ارشد و کسب مدرک فوق لیسانس، باید حداقل ۲:۱ در یک موضوع مرتبط( از دانشگاه معتبر) باشد. درصورت عدم برخورداری از مهارت لازم، می توانید در دوره پیش کارشناسی ارشد شرکت کنید. حتی احتمال دوره های تبدیلی وجود دارد که موجب تغيير مسیر تحصیل شما میشود.
- اگر زبان مادری شما انگلیسی نیست، باید شرایط زبان انگلیسی دوره مورد نظرتان را داشته باشید.
- گاهی اوقات برخی از دانشجویان بین المللی، باتوجه به موضوع مورد مطالعه ی خود یا مکان مطالعه ی خود، باید در ازمون های استاندارد اضافی شرکت کنند.
- همچنین ممکن است که مصاحبه ای با خود داشته باشید تا نشان دهید که با درخواست و دریافت ویزای دانشجویی مناسب می توانید هزینه تحصیل خود در خارج از کشور را تامین کنید.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 19
- 1