تحصیل همزمان در دو رشته
طبق مصوبه وزارت علوم تحقیقات و فن آوری، قابلیت تحصیل هم زمان در دو رشته حتی در دو دانشگاه مجزا، برای دانشجویان فراهم شده است. همچنین شرایط انتخاب رشته دوم، برای دانشجویان ممتاز، دانشجویان دانشگاه آزاد و دانشجویان دانشگاه های سراسری به خصوص دانشگاه پیام نور با یکدیگر متفاوت می باشد. یکی از شروط لازم برای داوطلبانی که میخواهند در دو رشته دانشگاهی تحصیل کنند، اینست که به بررسی تمامی موارد بپردازند. سپس چنانچه از شرایط لازم برای انتخاب رشته دوم برخوردار بودند، می توانند در دو رشته بطور هم زمان تحصیل کنند.
دانشجویان ممتاز به چه دانشجویانی گفته میشود
سازمان سنجش، بنابر شرایط مذکور در قوانین اموزشی کشور، دانشجویانی را به عنوان برگزیدگان کنکور سراسری معرفی می کند، دانشجوی معرفی شده در المپیاد های علمی دانش آموزشی توسط وزارت آموزش و پرورش و دانشجویی که به عنوان برگزیدگان جشنواره خوارزمی توسط سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران معرفی شده است. چنین دانشجویان مذکوری می توانند در رشته دوم بطور هم زمان تحصیل کنند و طبق آئین نامه های مصوب دانشجویان ممتاز در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد که معدل کل دو ترمشان ۱۷ باشد میتوانند به معاونت اموزشی دانشگاه محل تحصیل خود برای طی کردن مراحل اداری و حقوقی خود، درخواست دهند.
شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه های مختلف
در نظر گرفتن شرایط و ضوابط وزارت علوم برای دانشجویان ممتاز متقاضی تحصیل در رشته دوم، الزامیست. در این بخش، ملاک های لازم برای موافقت با تحصیل همزمان در دو رشته بر اساس آیین نامه تحصیل هم زمان در دو رشته تحصیلی، ذکر شده است:
۱. شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه سراسری:
- دانشجویانی که قصد تحصیل در رشته دوم بطور هم زمان را دارند باید به سایت سازمان سنجش مراجعه کنند.
- دانشجویان می توانند صرفا یک رشته را انتخاب کنند.
- دانشجویانی که به تحصیل در دانشگاه های سراسری می پردازند برای این که در رشته دوم تحصیل کنند تنها مجوز ثبت نام در دانشگاه پیام نور را دارند.
- از نظر سازمان نظام وظیفه برای داوطلبین مردی که قصد تحصیل در رشته دوم را دارند، بلامانع است.
- دانشجویان برای این که در رشته دوم تحصیل کنند نباید در ازمون خاصی، شرکت کنند و پذیرش آن ها طبق سوابق تحصیلی صورت میگیرد.
- دانشجویانی که مشغول به تحصیل در رشته دوم در دانشگاه های پیام نور هستند باید شهریه مصوب دانشگاه پیام نور را بپردازند.
- دانشجویان باید از طریق معاونت اموزش دانشگاه اول، مراتب اداری را طی کنند.
- دانشجویان پس از گذراندن دروس عمومی در دانشگاه اول میتوانند آنها را در دانشگاه دوم نیز معادل سازی کنند.
- دانشجویان باید این نکته را در نظر بگیرند که انتخاب واحدشان به گونه ای باشد تا با مشکلی در حین برگزاری امتحانات رو به رو نشوند و امتحاناتشان تداخلی نداشته باشد.
۲. شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه آزاد:
دانشجویان در همان مقطع تحصیلی و یا پائین تر، مجوز تحصیل در رشته دوم خود را دارند ولی باید بدانند که صرفا برای دوره های کاردانی و کارشناسی( پیوسته و ناپیوسته)، قابلیت تحصیل همزمان وجود دارد. برای علاقه مندان تحصیل در دو رشته، اجباری نیست که در یک واحد دانشگاهی، هر دو رشته را بگذرانند و آنها میتوانند بطور هم زمان در دو واحد دانشگاهی تحصیل کنند.
دانشجویی که در رشته دوم دانشگاه آزاد بطور هم زمان تحصیل می کند، مجوز انتخاب واحد درسی را مانند تمام دانشجویان دارد. یکی از نکات قابل توجه برای دانشجویان اینست که حداکثر تا زمانی می توانند تحصیل کنند که در رشته اول، سقف مجاز مدت زمان تحصیلشان تمام نشده باشد. همچنین دانشجو باید بداند که در طی دوره تحصیلش، تنها یک مرتبه امکان انتخاب رشته دوم و تحصیل هم زمان در دانشگاه آزاد را دارد.
دانشجویانی که از تحصیل در رشته اول به هر دلیلی انصراف داده اند و یا مشمول اخراج آموزشی شده باشند، برای برخورداری از معافیت نظام وظیفه باید تحصیل در رشته دوم را تا زمانی که می توانند از معافیت مذکور در رشته اول استفاده کنند؛ ادامه دهند. علاوهبراین چنین دانشجویانی نمیتوانند رشته دوم خود را تغيير دهند.
۳. شرایط تحصیل همزمان دو رشته در دانشگاه پیام نور:
دانشجویان میتوانند در دانشگاه پیام نور، درخواست خود را برای تحصیل در ۲ رشته دانشگاهی به صورت هم زمان در مقطع کارشناسی ثبت نمایند. یکی از شروط پذیرش دانشجویان اینست که در کنکور سراسری یا آزمون فراگیر پیام نور شرکت کنند. این نکته را در نظر بگیرید که سوابق تحصیلی دانشجویان در پذیرش آن ها مؤثر است. دانشجویان برای تحصیل در رشته دوم، باید شهریه ی خود را بر طبق شهریه های نوبت دوم فراگیر پیام نور بپردازند. ادامه تحصیل دانشجویان پسر در رشته دوم به خاطر برخورداری از معافیت های تحصیلی، مانعی ندارند.
دانشگاه اول بایستی بر طبق درخواست دانشگاه قبولی دوم، مدارک برابر اصل شده دانشجو را با نامه اداری رسمی ارسال نماید. در رشته و دانشگاه اول، دروس عمومی گذرانده شده در پایان دوره تحصیل را برای رشته دوم، معادل سازی می کنند. دانشجویان باید در هنگام انتخاب واحد جهت تحصیل هم زمان به تاریخ امتحانات توجه داشته باشند تا تداخلی پیش نیاید.
شرایط دانشجویان ممتاز
از شرایط مهیا شده برای دانشجویان ممتاز می توان به موارد زیر اشاره کرد :
>> دانشجویان ممتاز می توانند در مقطع لیسانس یا کارشناسی در دو رشته دانشگاهی، تحصیل کنند.( قابل توجه دانشجویان ارشد و دکتری)
>> دانشجویی که در رشته دوم در مقطع کارشناسی، تحصیل می کند باید از دانشگاه خود در طول مدت تحصیل رشته اول، فارغ التحصیل شود.
>> دانشجویان ممتاز فقط می توانند در رشته های کارشناسی تحصیل کنند و این مجوز برای آن ها در رشته های پزشکی وجود ندارد.
>> دانشجویان ممتاز، اجازه ی تحصیل در رشته های مکمل را دارند. به طورمثال دانشجویان رشته پزشکی میتوانند به تحصیل در رشته شیمی و زیست شناسی مشغول شوند.
>> چنانچه دانشجو در دانشگاه دولتی به تحصیل در رشته دوم بپردازد؛ نباید شهریه بدهد ولی برای دانشجویان پذیرفته شده در دانشگاه پیام نور یا موسسات و دانشگاه های غیر انتفاعی، پرداخت شهریه امری الزامیست.
>> دانشجو میتواند با تائید معاونت اموزشی دانشگاه در همان محل تحصیل در رشته دوم، تحصیل کند.
>> دانشجویان در حین تحصیل در رشته دوم می توانند حداکثر ۳۰ واحد را انتخاب کنند. در اثر همین امر، آن ها در مدت زمان تحصیل در رشته اول می توانند رشته دوم را به پایان برسانند.
>> دانشجویان در زمان انتخاب رشته دوم از هیچ محدودیتی برخوردار نیستند ولی رشته های علوم انسانی، اولویت دارد.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 9
- 5