دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۵۰ - ۲۹ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۳۳۵۵
آموزش و پرورش

پای بودجه آموزش و پرورش می لنگد/ دست خالی ۷۰ هزار بازنشسته فرهنگی

نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش,وزارت آموزش و پرورش
وزارت آموزش و پرورش بزرگترین دستگاه اجرایی کشور است و علیرغم رشد تخصیص‌های بودجه‌ای در هر سال، هیچ گاه دخل و خرجش جور نبوده و پای اعتباراتش لنگیده است.

به گزارش ایسنا، مشکل بودجه آموزش و پرورش مشکل امروز و دیروز نیست و این وزارتخانه همواره با این مشکل مزمن دست به گریبان است. آموزش و پرورش با بیش از یک میلیون پرسنل و معلم، همه ساله بیش از ۹۰ درصد اعتبارات خود را صرف پرداخت حقوق و مزایا می کند و هر ماه حدود ۲۴ هزار میلیارد ریال حقوق می پردازد؛ همانطور که فانی، وزیر سابق آموزش و پرورش در این باره می گوید «بیش از ۹۸ درصد بودجه آموزش و پرورش صرف پرداخت حقوق معلمان می شود.»

 

علی رغم بودجه اندک تخصیصی برای ارتقای کیفیت در امور پرورشی، آموزشی، تربیت بدنی و سایر فعالیت های ضروری و لطمات جبران ناپذیر آن برای دانش آموزان، نمی‌توان از نقش پررنگ معلمان در دستگاه تعلیم و تربیت صرف نظر کرد. معلمانی که اگر انگیزه کافی برای حضور در کلاس درس نداشته باشند قطعا در انتقال مفاهیم آموزشی و تربیتی به دانش آموزان خود موفق نخواهند بود و این امر نتیجه ای جز تحویل نیروهای انسانی بی کیفیت به بازار کار و تحصیلات عالیه در آینده را در برندارد. 

 

با این حال هنوز مشخص نیست چرا دستگاهی که تولید کننده منابع انسانی و بستر ساز توسعه آینده ایران اسلامی است هنوز باید با مشکلات مالی دست و پنجه نرم کند و نتواند پاسخگوی معلمانی باشد که حقوق خود را با تاخیر و هر چند ماه یکبار دریافت می‌کنند؟

 

وزارت آموزش و پرورش  در حالی به انتهای سال ۹۵ نزدیک می شود که همچنان با کسری بودجه مواجه است و هنوز موفق نشده طبق وعده‌های داده شده برخی معوقات اعم از پاداش پایان خدمت بازنشستگان، حقوق معلمان حق التدریس و سرباز معلمان در سال ۹۵ را بپردازد.

 

آموزش و پرورش سال ۹۵ را چگونه گذراند؟

وزارت آموزش و پرورش در انتهای  سال ۹۵ با کسری بودجه ۴۲۰۰ میلیارد تومانی روبروست که ۱۴۰۰ میلیارد تومان از آن مربوط به  کسری بند "و" یعنی حقوق و مزایاست. همچنین ۲۲۰۰ میلیارد تومان از این کسری اعتبار به  "سایر" هزینه‌های (اجتناب ناپذیر و ضروری) پرسنلی ادارات کل آموزش و پرورش استان‌ها  شامل حقوق سرباز معلمان، حق التدریس‌ها، بیمه، هزینه‌های شبانه روزی و سایر هزینه‌های اجتناب‌ناپذیر باز می گردد. همچنین ۵۷۳ میلیارد تومان کسری اعتبار سال ۹۵ مربوط به تنخواه پرداختی سازمان برنامه و بودجه جهت تسویه بخشی از هزینه‌های اجتناب‌ناپذیر سال ۱۳۹۴ ادارات کل آموزش و پرورش استان‌ها (از بودجه سایر) است.

 

این مشکلات مالی صدای وزیر جدید آموزش و پرورش را نیز بلند کرده، وی معتقد است کار آموزش و پرورش از کسری های اعتبار گذشته و اکنون به یک بحران رسیده است و در این باره می گوید: «یکی از چالش های پیش رو در آموزش وپرورش، اقتصاد و کمبود منابع مالی است که در این زمینه دو راه حل وجود دارد، یکی ادامه همین رویه که نتیجه آن مواجه شدن با مشکلات بیشتر خواهد بود و دیگر انتخاب راهکار جدید در این حوزه است که البته نیازمند گذشت زمان است. آموزش و پرورش با موضوع کمبود منابع مالی روبرو نیست، بلکه با یک بحران مالی مواجه است که در تلاش هستیم تا با یک راه حل اساسی و تکیه بر منابع غیردولتی این مشکل را مرتفع کنیم.»

 

اعتبار پاداش پایان خدمت بازنشستگان سال ۹۵ و ۹۶ در ابهام

در اوایل دی ماه سال جاری وزارت آموزش و پرورش موفق شد با تامین بودجه بیش از ۲۰۰۰ میلیارد تومانی از طریق انتشار اوراق قرضه پاداش پایان خدمت ۳۰ هزار بازنشسته سال ۹۴ را بپردازد اما هنوز خبری از پرداخت پاداش پایان خدمت بازنشستگاه سال ۹۵ نیست و این در حالی است که در کسری اعتبارات اعلامی برای سال ۹۶، حداقل مبلغ ۵۵۰۰ میلیارد تومان بابت پاداش پایان خدمت بازنشستگان سال ۹۵ و ۹۶ که شمار آنها به ۷۰ هزار نفر می رسد منظور نشده و در بودجه نیست.

 

فریده اولاد قباد نماینده مردم تهران در  مجلس شورای اسلامی نیز به همین موضوع اشاره و اظهار می‌کند: کسری اعتبار اعلام شده برای سال ۹۶ حداقل مبلغ ۵۵۰۰ میلیارد تومان بابت پاداش پایان خدمت بازنشستگان سال ۹۵ و ۹۶ است که در بودجه منظور نشده است. این در حالیست که مجلس شورای اسلامی در لایحه برنامه ششم توسعه سازمان اداری استخدامی را موظف کرده تا در طول اجرای قانون برنامه، ردیف‌های استخدامی و تامین اعتبار مورد نیاز آموزش و پرورش را با رعایت قوانین و ضوابط مربوطه انجام داده و در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار دهد.

 

تاخیر چندماهه در پرداخت حقوق معلمان حق التدریس و سرباز معلمان و یک راه حل

طبق اعلام مدیرکل برنامه و بودجه وزارت آموزش و پرورش ، معلمان حق التدریس از مهرماه تا کنون حقوقی دریافت نکرده اند. وزیر آموزش و پرورش نیز این موضوع را تایید و عنوان می کند: با تلاشی که کردیم ۲۷۰۰ میلیارد تومان برای پرداخت مطالبات فرهنگیان تزریق کرده‌ایم و حق‌التدریس فرهنگیان تا شهریور سال جاری پرداخت شد و تلاش می‌کنیم حق‌التدریس‌های مربوط به شش ماه دوم امسال را نیز پرداخت کنیم. 

 

وزارت آموزش و پرورش در حال حاضر از ظرفیت ۱۲ هزار نیروی قراردادی، ۱۶ هزار معلم حق التدریس آزاد و هشت هزار سرباز معلم در مدارس استفاده می کند و علی رغم آنکه این افراد نیز باید از آموزش و پرورش حقوق دریافت کنند و فعالیت آنها ماهیت حقوق دارد، اما ردیف بودجه‌ دیده شده برای این قشر یعنی قراردادی‌ها، سرباز معلم‌ها، نیروهای حق‌التدریس آزاد و شاغل معمولا بند "و" که مربوط به حقوق و مزایای پرسنل است دیده نمی شود و به علت کسری اعتبارات بند "سایر هزینه های اجتناب ناپذیر" همواره با تاخیر پرداخت می شود و معمولا دولت در اسفند ماه با تخصیص مازاد بودجه، این کسری را جبران و یا آن را به اوایل سال آینده موکول می‌کند.

 

نکته جالب توجه آنکه یک کارشناس امور بودجه‌ای در این باره می‌گوید: اگر حقوق نیروهای حق التدریسی و سرباز ملعمان و قراردادی ها که شاید سرجمع آن در هر سال ۹۰۰ میلیارد تومان باشد به بند "و" حقوق و مزایا منتقل و هرماه همانند حقوق سایر پرسنل رسمی پرداخت شود از حجم بالایی از اعتراضات نسبت به معوقات فرهنگیان کاسته خواهد شد و شاهد خواهیم بود که اقشاری چون سرباز معلمان که عمدتا در مناطق صعب العبور و دورافتاده تدریس می کنند  لااقل با حقوق اندکی که دریافت می کنند راحت تر  امرار معاش  خواهند کرد و روزگار می گذرانند.

 

مروری بر وضعیت بودجه ای آموزش و پرورش در سال ۹۶

بررسی اجمالی بودجه آموزش و پرورش در لایحه سال  ۹۶ نیز نشان می دهد این وزارتخانه در سال آتی بودجه‌ای بالغ بر ۳۲ هزار میلیارد تومان دارد که طبق برآورد کارشناسان و مدیران مالی وزارت آموزش و پرورش، در سال آتی کسری اعتبار ۳۴۰۰ میلیارد تومانی گریبان این وزارتخانه را خواهد گرفت. این در حالی است که کسری‌های منتقل شده از سال‌های گذشته نیز به سرجمع کسری های سال جدید اضافه خواهد شد. علاوه بر این در صورت تصویب ارقام مندرج در لایحه کلیه هزینه های مربوط به حق التدریس شاغلین، حق‌التدریس آزاد، سرباز معلم، حقوق کارکنان قراردادی، سرباز معلم، بیمه تکمیلی و... (پیوست شماره...) که در حکم حقوق این افراد است و نیز سایر هزینه‌های ضروری متوقف خواهد شد.

 

میرحمایت میزاده عضو هیات رئیسه کمیسیون آموزش مجلس نیز با اشاره به این‌که «آموزش و پرورش در بودجه ۹۶ با کسری مواجه است» می‌گوید: اعتباری که براساس عملکرد داده نشود، مشکلی را حل نمی‌کند، عملکرد سال‌های ۹۴ و ۹۵ مشخص است، وقتی آشکارا می‌دانیم تا چه اندازه هزینه خواهیم داشت و از آن کمتر را تصویب می‌کنیم طبیعتا با کسری ۱۰۰ درصدی مواجه می‌شویم.

 

وی با بیان این که «لایحه دولت براساس عملکرد تنظیم نشده است»، می‌افزاید: مسئولیت در این زمینه با دولت است زیرا برای آموزش و پرورش که حدود ۹۸ درصد از اعتباراتش صرف پرداخت حقوق می‌شود باید براساس عملکرد این اعتبارات در نظر گرفته می‌شد.

 

به گزارش ایسنا، دستگاه تعلیم و تربیت کشور در شرایطی بسر می‌برد که نیازمند حمایت و توجه بیشتری از سوی دولتمردان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی است تا بتواند با رسیدن به یک ساختار مالی منسجم و منطبق بر عملکرد و نیاز واقعی اش و همچنین هزینه کرد صحیح آن تحرک و پویایی را به جامعه معلمان و مدارس کشور بازگرداند و به جای تمرکز بر معوقات و دیرکردهای مالی بر امور پرورشی و آموزشی دانش آموزان متمرکز شود.

 

 

 

 

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش